Προς το περιεχόμενο

Μπαταρια αυτοκινητου / μικρες διαδρομες

Zein

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 79
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Τελευταία φορά τα 2 από τα 3 τοπικά καταστήματα lidl ξέμειναν από φορτιστές την επόμενη ημέρα, το τρίτο έκανε μια βδομάδα να ξεπουλήσει.

• Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα φ/β panel τέτοιων διαστάσεων για μπαταρία κινητού με οθόνη <4,5'' καλά είναι.

Για μπαταρία μηχανής/αυτοκινήτου απλά ξεχάστε τα με τα νούμερα που δίνουν.

Αν ήταν >1-1,5 τμ2 το panel κάτι θα έκανε.

Ο "φορτιστής" του Lidl, αν είναι ο ίδιος που κυκλοφορεί στα εγχώρια Lidl τα τελευταία χρόνια,

σαν φορτιστής δεν τερματίζει μπαταρία. Σαν συντηρητής κάνει μια χαρά δουλειά για ~20€,

και δεν μπορείτε να δημιουργήσετε πρόβλημα με τους αυτοματισμούς αποκοπής που φοράει.   

/sc

Τι black friday και μλκιες, έπρεπε να πας το Πάσχα για αρνί στα Lidl, εκεί να δεις fight!

Ο "φορτιστής" του Lidl, αν είναι ο ίδιος που κυκλοφορεί στα εγχώρια Lidl τα τελευταία χρόνια,

σαν φορτιστής δεν τερματίζει μπαταρία. Σαν συντηρητής κάνει μια χαρά δουλειά για ~20€,

και δεν μπορείτε να δημιουργήσετε πρόβλημα με τους αυτοματισμούς αποκοπής που φοράει.

Ο ίδιος είναι, έχω πάρει 2, και το νεώτερο μοντέλο με την οθόνη και το παλιό. Το μόνο κακό που έχει είναι ότι σε διακοπή ρεύματος δεν ξεκινάει αυτόματα τη φόρτιση/συντήρηση, πρέπει να το κάνεις χειροκίνητα.

Τι black friday και μλκιες, έπρεπε να πας το Πάσχα για αρνί στα Lidl, εκεί να δεις fight!

Ο ίδιος είναι, έχω πάρει 2, και το νεώτερο μοντέλο με την οθόνη και το παλιό. Το μόνο κακό που έχει είναι ότι σε διακοπή ρεύματος δεν ξεκινάει αυτόματα τη φόρτιση/συντήρηση, πρέπει να το κάνεις χειροκίνητα.

Αυτό είναι το μόνο που με χαλασε άλλα κ σε πιο ακριβούς το ίδιο κάνει. Madsc τι εννοείς δεν τερματίζει την μπαταρία; Τη φορτίζει μέχρι να πιάσει την ονομαστική του τέρματος κ μετά το γυρνάει σε trickle charging. Έαν έχεις μια παλιά μπαταρία κ νομίζεις ότι δε στην τερμάτισε άστην κανα 2 μέρες σε διατήρηση κ θα είσαι ΟΚ. Tώρα με τα χιόνια την είχα βγάλει την μπαταρία από το αυτοκίνητο κ το υδρόμετρο έδειχνε μαύρο και τάση 12.1v (oνομαστική σε ηρεμία με πολύμετρο), έκανε κανα 3 ώρο να πιάσει 14,5Vκαι μετά το γύρισε σε trickle στα 12.8~13V. Το υδρόμετρο παρέμεινε μαύρο όμως. Αφήνοντάς το κανα 2 μέρες σε διατήρηση ανέβηκαν τα βολτ πάλι ελάχιστα 13,2 και το υδρόμετρο πρασίνισε. Μιλάμε για μπαταρία γαλλική από toyota 45AH κ μετράει 6 έτη στη πλάτη.  Ο φορτιστής διαπιστώμένο από μένα με παλμογράφο έχει 5 στάδια φόρτισης. Στους καινούριους έχουν και πινακάκι με τις κυματομορφές. Αν κάποιος έχει χρόνο ας βάλει την μπαταρία να φορτίσει στη ρύθμιση για το μηχανάκι που φορτίζει με 800mA (πολύ αργά δηλαδή). Κ πάντα όταν παίρνετε μια καινούρια μπαταρία, προτού τη βάλετε πάνω φόρτιση για 2 μέρες τουλάχιστον. Οι περισσότερες κάθονται στα ράφια για μήνες μέχρι να πουληθούν, ο ηλεκτρολόγος τις κοπανάει στο τέρμα σε δυνατό φορτιστή να πιάσουν ονομαστική τάση κ μετά τις κοτσάρει πάνω, αποτέλεσμα είναι μια μπαταρία συνεχώς στο 70-80% του φορτιού που έχει πάθει θιείκωση από τις πρώτες μέρες κ θα κλατάρει σε 2-3 χρόνια.Κι αυτό γιατί το alternator του αυτοκινήτου απλώς διατήρεί  τη μπαταρία. Μπαταρία SVRLA bosch 60Αη καινούρια αγορασμένη είχε 12,4 βολτ ονομαστική. Τhν έβαλα στο φορτιστή του lidl στη ρύθμιση για αυτοκίνητο (3,8 Α) και έκανε 1,5 μέρα να φορτίσει πληρως κ να ανάψει το πράσινο.Την άφησα για 2-3 μέρες σε διατήρηση προτού τη βάλω πάνω...

• Like 2

Και εμένα πλέον αυτή η τρύπα που δείχνει χρώματα στην μπαταρία είναι μαύρη και δε πρασινίζει κι αν την "φορτίζω". Βέβαια έχω έναν πανάρχαιο φορτιστή που απλά δίνει, δεν κανει τέτοια κόλπα όπως του lidl. Έχει κι ένα αμπερόμετρο πάνω και βλέπω όσο περνάει η ώρα πέφτουν τα αμπερ. (μπορεί να ξεκινήσει από 2Α) Λες άμα την αφήσω πάνω από 1 μέρα σε αυτόν το φορτιστή να κάνει δουλειά; Να πάω να σκάσω 20 ευρώ για φορτιστή όταν το αμάξι ζητάει ποιο σημαντικά πράγματα απλά δε παίζει :P

Και εμένα πλέον αυτή η τρύπα που δείχνει χρώματα στην μπαταρία είναι μαύρη και δε πρασινίζει κι αν την "φορτίζω". Βέβαια έχω έναν πανάρχαιο φορτιστή που απλά δίνει, δεν κανει τέτοια κόλπα όπως του lidl. Έχει κι ένα αμπερόμετρο πάνω και βλέπω όσο περνάει η ώρα πέφτουν τα αμπερ. (μπορεί να ξεκινήσει από 2Α) Λες άμα την αφήσω πάνω από 1 μέρα σε αυτόν το φορτιστή να κάνει δουλειά; Να πάω να σκάσω 20 ευρώ για φορτιστή όταν το αμάξι ζητάει ποιο σημαντικά πράγματα απλά δε παίζει :P

Άστον επάνω άλλα να επιβλέπεις τη μπαταρία, κατα προτίμηση σε εξωτερικό χώρο.Εάν έχεις και ένα πολύμετρο να μετράς τάση ακόμη καλύτερα. Αν δεις καμια τάση πάνω από 15 βολτ τον κλείνεις. Πόσα χρόνια την έχεις τη μπαταρία, τη μάρκα κ πόσα AH είναι;

• Like 1

Winner 54524 - 12V 45Ah    450A

Το 450 μου κάνει εντύπωση βέβαια γιατί άλλα βλέπω στο ιντερνετ ψάχνωντας αυτό το μοντέλο. Εγώ την έχω 3 χρόνια και κάτι μήνες αλλά δε ξέρω πόσο την είχε και ο προηγούμενος κάτοχος του αυτοκινήτου. Έχω πολύμετρο θα το παρακολουθώ. Πάω να την βάλω να φορτίζει να δω τι θα γίνει.

Πάντως αν είναι τόσο ακριβές όλες αυτές οι πιο λεπτές μπαταρίες, θα φτιάξω άλλη βάση για ποιο κανονικο μέγεθος, σιγά μη πληρώσω πόσα λεφτά για μπαταρία.

Εννοώ ότι με άλλο φορτιστή γεμίζει παραπάνω η ίδια μπαταρία.

Σε πειράματα με desulfators κυκλώματα τον έχω αφήσει μέχρι 2 εβδομάδες επάνω.

Για τα ~20Ε που κοστίζει κάνει μια χαρά δουλειά πάντος, και με τα στάδια που

φοράει δεν ενδέχει κινδύνους σε εξοπλισμό ακόμα και για άπειρο χρήστη. 

Όποιος θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, αυτόματο trickle charger με

desulfator, ίσως το ιδανικό για καινούρια μπαταρία auto/moto/marine.  

/sc

Winner 54524 - 12V 45Ah    450A

Το 450 μου κάνει εντύπωση βέβαια γιατί άλλα βλέπω στο ιντερνετ ψάχνωντας αυτό το μοντέλο. Εγώ την έχω 3 χρόνια και κάτι μήνες αλλά δε ξέρω πόσο την είχε και ο προηγούμενος κάτοχος του αυτοκινήτου. Έχω πολύμετρο θα το παρακολουθώ. Πάω να την βάλω να φορτίζει να δω τι θα γίνει.

Πάντως αν είναι τόσο ακριβές όλες αυτές οι πιο λεπτές μπαταρίες, θα φτιάξω άλλη βάση για ποιο κανονικο μέγεθος, σιγά μη πληρώσω πόσα λεφτά για μπαταρία.

Οι winner είναι τίμιες μπαταρίες αρκεί να τις προσέχεις λίγο. Τα 450Α είναι CCA (Cold Cranking Amps) και δείχνει την υποτεθέμενη δύναμη της μπαταρίας (πόσο ρεύμα μπορεί να δώσει) για να γυρίζει τον κινητήρα όταν είναι κρύος. Tα ντήζελ ας πούμε θέλουν μπαταρίες με καλά CCA γιατί εκτός από τις προθερμάνσεις ο κινητήρας γυρίζει πολύ δύσκολα λόγω μεγάλης συμπίεσης...

Εννοώ ότι με άλλο φορτιστή γεμίζει παραπάνω η ίδια μπαταρία.

Σε πειράματα με desulfators κυκλώματα τον έχω αφήσει μέχρι 2 εβδομάδες επάνω.

Για τα ~20Ε που κοστίζει κάνει μια χαρά δουλειά πάντος, και με τα στάδια που

φοράει δεν ενδέχει κινδύνους σε εξοπλισμό ακόμα και για άπειρο χρήστη. 

Όποιος θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα, αυτόματο trickle charger με

desulfator, ίσως το ιδανικό για καινούρια μπαταρία auto/moto/marine.  

/sc

Εlaborate plz. Ξέρω τι κάνουν οι desulfators απλά δεν έχω δοκιμάσει κάποιον. Κυκλωματάκια από ebay?

Το κατάλαβα αυτό με το cold start αλλά αναζητώντας την ίδια μπαταρία την βρίσκω με 350Α και όχι με 450 που γράφει η δική μου πάνω της. Τέλος πάντων προσπάθησα να την φορτίσω με αυτή τη μπακατέλα φορτιστή που έχω και έγινε το εξής. Στην αρχή γράφει το αμπερόμετρο 2Α. Μετά από κάνα μισάωρο πέφτει αρκετά περίπου στο μισό αμπερ και η μπαταρία φτάνει 15,9V... Ε δεν τολμάω να την αφήσω ούτε μια ώρα στη φόρτιση. Πήρα μία λάμπα και κοίταζα από πάνω την τρύπα με τα χρώματα και από κάποια γωνία αχνοφαινόταν μία πρασινίλα αλλά κυρίως ήταν μαύρη...

Το κατάλαβα αυτό με το cold start αλλά αναζητώντας την ίδια μπαταρία την βρίσκω με 350Α και όχι με 450 που γράφει η δική μου πάνω της. Τέλος πάντων προσπάθησα να την φορτίσω με αυτή τη μπακατέλα φορτιστή που έχω και έγινε το εξής. Στην αρχή γράφει το αμπερόμετρο 2Α. Μετά από κάνα μισάωρο πέφτει αρκετά περίπου στο μισό αμπερ και η μπαταρία φτάνει 15,9V... Ε δεν τολμάω να την αφήσω ούτε μια ώρα στη φόρτιση. Πήρα μία λάμπα και κοίταζα από πάνω την τρύπα με τα χρώματα και από κάποια γωνία αχνοφαινόταν μία πρασινίλα αλλά κυρίως ήταν μαύρη...

Δεν τον αφήνεις το φορτιστή πάνω σε καμία περίπτωση. Δοκίμασε να ταρακουνήσεις γερά τη μπαταρία (μέσα σε μια σακούλα μη φύγουν τίποτα υγρά από πουθενά) γιατί καμια φορά το υδρόμετρο κολλάει. Πήγαινε πάρε αύριο το φορτιστή από τα lidl θα σε βολέψει κ τα 20 ευρώ δε θα μετανιώσεις. Είναι αυτόματος κι έχει ένα σωρό προστασίες. Εγώ με αυτόν πρασίνισα την μπαταρία των 6 ετών μέσα σε πολύ κρύο καιρό.

Πήγα σε 2 lidl κατά τις 12 και τους είχαν εξαφανίσει όλους τα κοράκια.

Έτσι και πετύχω μαυραγορίτικη αγγελία από κάποιον στην διπλή τιμή, θα κλείσω ραντεβού να τον πάρω και θα πάω και θα του τον βάλω στον κ...ο.  :mad:

• Like 2

De@th L0rd τα έχω ξαναγράψει και παλιότερα για desulfators.

Βασικές info εδώ: http://www.homepower.com/view/?file=HP77_pg84_Couper

Πατέντα του Alastair Couper παρουσιασμένη το 2000 στην Homebrew.

Κυκλώματα υπάρχουν αρκετά έτοιμα ή σε kit στο ebay για απλή σύνδεση με μπαταρία και trickle charger.

Κυκλοφορούν και trickle charger με ενσωματωμένο τέτοιο κύκλωμα.

Για μόνιμη τοποθέτηση σε όχημα δεν έχω βρει κάτι έτοιμο όπως το θέλω, και φτιάχνω δικά μου.

Κάνουν δουλειά σε ότι μπαταρία μολύβδου με υγρό ηλεκτρολύτη αποφορτίζεται (θειικώνεται) από στάση.

/sc

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...