Προς το περιεχόμενο

Δημιουργία customized DVD διανομής με αυτοματ. εγκατάσταση


nikolaos_

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα και καλή χρονιά.

 

Διευκρινίζω πως δεν ζητάω αναλυτικές οδηγίες, αλλά ιστοσελίδες που έχετε υπόψη σας επάνω σε αυτό που θέλω να κάνω και θα περιγράψω όσο μπορώ καλύτερα:

 

Θέλουμε να κάνουμε μια ειδική αποκλειστικά δική μας διανομή: Ένα είδους "εταιρικό" DVD με εγκατάσταση CentOS, για να το βάζουμε δηλαδή συστηματικά σε διάφορα παλια σχετικά μηχανήματα (και virtuals) που έχουμε και να γίνεται αυτόματα (με ελάχιστη ή μηδέν αλληλεπίδραση) η εγκατάσταση του λειτουργικού μαζί με ανοικτό λογισμικό που εμείς έχουμε διαλέξει, όπου ένα μικρό τμήμα αφορά ό,τι έχουμε αναπτύξει εμείς και χρησιμεύει σε μας. Επίσης θα φτιάχνει μερικούς στάνταρ χρήστες με στάνταρ συνθηματικά κλπ., θα χρησιμοποιεί μερικά σκριπτάκια που κατασκευάστηκαν από εμάς κλπ.

 

Θα προσπαθήσουμε δηλαδή να έχουμε μια ομοιομορφία. Οι διανομές Linux που υπάρχουν στο internet έρχονται με ένα ολοδικό τους "στάνταρ εξοπλισμό" που φυσικά θέλουμε να περικόψουμε και να συμπληρώσουμε. Αν είχαμε κι ένα utility όπου λ.χ. μας έδειχνε στα αριστερά της οθόνης τα πακέτα που έχουμε στη διάθεσή μας και στα δεξιά τα πακέτα που θέλουμε να χώσουμε στο DVD, θα ήταν το ιδανικό.

 

Για παράδειγμα, θέλουμε να έχουμε σε κάθε δική μας διανομή vsftpd, LibreOffice, Gnome 2, MySQL server, διάφορα console utilities, αλλά όχι pulseaudio, παιχνίδια και media players, που δεν χρειαζόμαστε. Επίσης εξυπακούεται πως θέλουμε να επιβάλλουμε από την αρχή δικές μας ρυθμίσεις στα firewall, SELinux, ssh, Ftp servers και όχι να πάρουμε ό,τι μας δίνει η αρχική εγκατάσταση.

 

Έκανα λόγο για εγκατάσταση Centos, διότι έχουμε ένα πρότυπο μηχάνημα με αυτή τη διανομή, μάλιστα μια σκέψη πρώτη ήταν να κλωνοποιήσουμε το περιεχόμενο του, αλλά δεν ήταν πολύ καλή ιδέα. Προτιμούμε το Centos γιατί είναι σχετικά συντηρητική διανομή και δεν έχουμε αγωνία για να ενημερωνόμαστε με updates συχνά (πέραν των security φυσικά).

 

Προς το παρόν θα δουλέψουμε με DVD γιατί οι δικτυακές μας υποδομές δεν είναι πολύ ενθαρρυντικές για network installation (ενώ πετύχαμε και μηχανήματα που δεν το υποστηρίζουν!) αλλά ελπίζω στο μέλλον.

 

Ευχαριστώ, εννοείται ότι ψάχνω και μόνος μου, απλώς ζητώ ό,τι συνδρομή έχετε με ιστοσελίδες με tutorials, μήπως και μου ξεφύγει κάτι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από την στιγμή που ενδιαφέρεσαι για το CentOS συγκεκριμένα, δες το το επίσημο documentation της RHEL, ειδικά τα όσα αναφέρει για το kickstart.

https://access.redhat.com/documentation/en-US/Red_Hat_Enterprise_Linux/7/html/Installation_Guide/chap-kickstart-installations.html

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Από πλευράς Ubuntu δες το http://sourceforge.net/projects/uck/ 

 

Με βοήθησε στη διπλωματική μου στο μεταπτυχιακό πριν από μερικά χρόνια... τότε έκανα remaster μια διανομή με εργαλεία δημιουργίας και επεξεργασίας πολυμέσων και περιεχομένου e-learning για καθηγητές ξένων γλωσσών ;-) 9άρι η διπλωματική χαχαχαχαχαχαχα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...