Προς το περιεχόμενο

dispatch vs speedify vs dual wan router με load balancing

bobptz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 229
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

δεν γράφει ότι το 1043 γίνεται dual wan? εγώ αυτό διαβάζω

Ναι, για το 1043 λέει συγκεκριμένα.  Το συμπέρασμα που βγάζω όμως είναι ότι με τη βοήθεια του OpenWRT μπορείς να μετατρέψεις ένα LAN port σε WAN port, σε πληθώρα συμβατών με OpenWRT routers.

To TL-WDR3600 είναι συμβατό με OpenWRT (βλέπε https://wiki.openwrt.org/toh/tp-link/tl-wdr3600 ) και μάλιστα είναι προτεινόμενο (βλέπε http://techfindings.one/archives/1663).  Επίσης στο documentation του MWAN3 ( https://wiki.openwrt.org/doc/howto/mwan3) έχει συγκεκριμένο πράδειγμα με το TL-WDR3600:

As examples, the following specific devices are working well with mwan3:
 * A TP-LINK TL-WDR3600 router (ar71xx platform) (tl-wdr3600) using OpenWrt 12.09.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

DioNiSis

Άλλαξα το firewal όπως μου έδειξες.  

firewall-settings.png

Το WAN2 συνεχίζει να λέει OFFLINE, ενώ μου δίνει ιντερνετ (συνδέω το speedport από το wan port στο wan2 port).  Μήπως είναι πρόβλημα το ότι δεν έχω ακόμα έτοιμο το 2ο Modem?

Το πρόβλημα πρέπει να βρίσκεται εδώ, στο diagnostics μου βγάζει:

Unable to perform diagnostic tests on wan2. There is no physical or virtual device associated with this interface

Να ρωτήσω και κάτι χαζό?  Εγώ προσπάθησα να ακολουθήσω το installation manual (https://wiki.openwrt.org/doc/howto/mwan3) :

don't create a bridge over the specified interface

configure the new wan2 interface IP details

assign the new wan2 interface to the wan firewall zone

Εγώ δεν είδα κάτι για bridge mode, τι εννοεί?

Ούτε για IP details είδα κάτι οπότε τα αγνόησα.  Τι έπρεπε να κάνω?

Όσο για το firewall, το ακολούθησα και έγινε μαντάρα.  Τι οδηγίες έπρεπε να ακολουθήσω για να το φτιάξω όπως το screenshot του DioNiSis?

Edit:  Καταγράφω τα σημαντικότερα βήματα και ρυθμίσεις εδώ, σε ένα πολύ βασικό και συνοπτικό οδηγό:

Link.png Site:

http://bbb-solutions.blogspot.gr/2015/12/mwan3-setup-for-openwrt.html

το firewall δειχνει ενταξει τωρα γιατι λες οτι εγινε μανταρα?

για το bridge mode εννοεί να μην κανεις bridge τις 2 wan οπως πχ εχεις κανει τα lan και wlan.

ip details δεν χρεαζεσαι για τι συνδέεται με  pppoe στο μοντεμ.

για το σφαλμα στο diagnostics πηγαινε στο network>interfaces>wan2>physical settings και δες αν ειναι επιλεγμενο το VLAN Interface: "eth0.3" μόνο.

δοκιμασε με συνδεμενο το μοντεμ στο wan2 να δωσεις απο ssh στο ρουτερ να κανει ping απο τη wan2

ping -c 1 -I eth0.3 www.google.com

τελος επειδη στη σελιδα του ρουτερ στο openwrt γραφει οτι το switch δεν δεχεται καποιες ρυθμισεις δωσε για επιβεβαιωση και την εντολη swconfig dev switch0 vlan 3 show και δες αν θα παρεις το παρακατω αποτελεσμα.

root@OpenWrt:/# swconfig dev switch0 vlan 3 show
VLAN 3:
        vid: 3
        ports: 0t 2

ρωτάω πάλι. υπάρχει η δυνατότητα σε αυτό το router να φτιάξεις δεύτερο wan?

Με το firmware της εταιρείας, δεν έχει τέτοια δυνατότητα.

Με εναλλακτό firmware (OpenWRT, DD-WRT κλπ) έχει, όπως όλα τα συμβατά router.

Με το OpenWRT αυξάνονται οι δυνατότητες της συσκευής και από απλό Ιερέα τον κάνουμε Αρχιμανδρίτη ή Αρχιεπίσκοπο.

• Like 1

>>>
το firewall δείχνει ενταξει τωρα γιατι λες οτι εγινε μανταρα?
<<<
ΠΡΙΝ το είχα κάνει έτσι, διότι οι οδηγίες έλεγαν: "assign the new wan2 interface to the wan firewall zone" (https://wiki.openwrt.org/doc/howto/mwan3) :
2r3wga9.jpg

>>>
για το bridge mode εννοεί να μην κανεις bridge τις 2 wan οπως πχ εχεις κανει τα lan και wlan.
<<<
Που έγινε αυτό το bridge?  Για το firewall μιλάς?
firewall-settings.png

>>>
για το σφαλμα στο diagnostics πηγαινε στο network>interfaces>wan2>physical settings και δες αν ειναι επιλεγμενο το VLAN Interface: "eth0.3" μόνο.
<<<
Ναι, είναι επιλεγμένο το ακόλουθο:
"VLAN Interface: "eth0.3" (WAN2)"

>>>
δοκιμασε με συνδεμενο το μοντεμ στο wan2 να δωσεις απο ssh στο ρουτερ να κανει ping απο τη wan2
<<<

Εδώ έχουμε πρόβλημα:

root@OpenWrt:~# ping -c 1 -I eth0.3 www.google.com
PING www.google.com (92.87.10.55): 56 data bytes

--- www.google.com ping statistics ---
1 packets transmitted, 0 packets received, 100% packet loss

Επίσης:

# swconfig dev switch0 vlan 3 show
VLAN 3:
    vid: 3
    ports: 0t 2

το bridge το κανεις στο network>interfaces>wan2>physical settings, εσυ δεν το εχεις κανει, ειναι σωστα ετσι, μην το πειραξεις.

ολες οι ρυθμισεις μου φαινονται σωστες δεν ξερω τι αλλο μπορει να φταιει. ping θα επρεπε να κανει και χωρις να ειναι σωστα ρυθμισμενο το mwan3. δοκιμασε και να το κλεισεις δίνοντας "mwan3 stop" και κανε ping μετα.

το μονο που μπορω να σκεφτω, αν και δεν νομιζω να παιζει ρολο, ειναι που βλεπω στις ρυθμίσεις οπου το wan2 ειναι καταχωρημένο αλλου ως wan2 και αλλου WAN2. μηπως και βλεπει διαφορετικα τα μικρα-κεφαλαια.

DioNiSis το βρήκες, αυτό ήταν!

Έσβησα το WAN2 net interface και το αντικατέστησα με ένα ίδιο που το ονόμασα wan2.  Τώρα όλα δουλεύουν ρολόι.

Το manual λέει : "The mwan3 default configuration file assumes two WAN interfaces are named "wan" and "wan2". If this is not the case, edit the file /etc/config/mwan3 to configure the "interface" definitions to have the same WAN names as defined in network configuration."

Παρακάτω όμως χρησιμοποιεί κεφαλαία και γράφει WAN2.  Γι αυτό μπερδεύτηκα κι εγώ.

Ευχαριστώ παιδιά.  Τα λέμε πάλι όταν θα στήνω το QoS.....

• Like 1

Με το firmware της εταιρείας, δεν έχει τέτοια δυνατότητα.

Με εναλλακτό firmware (OpenWRT, DD-WRT κλπ) έχει, όπως όλα τα συμβατά router.

Με το OpenWRT αυξάνονται οι δυνατότητες της συσκευής και από απλό Ιερέα τον κάνουμε Αρχιμανδρίτη ή Αρχιεπίσκοπο.

απλά σκέφτηκα μήπως παίζει ρόλο και το switch chipset που έχει το router και αν υποστηρίζει vlan Κλπ κλπ έτσι ώστε το dual wan να είναι επιτεύξιμο.τελικά ότι παίρνει openwrt έχει σχεδόν όλες τις λειτουργίες διαθέσιμες αν εξαιρέσεις κάποιες που λόγω ram δεν γίνονται.

Προσπαθω να ενεργοποιήσω το wifi του tp-link.

http://postimg.org/image/x10g1dbkv/

Η πρώτη κεραία (2.462 ghz) δουλεύει στο 100%, ενώ την έχω ρυθμίσει πολύ παρακάτω.  Πάντως μπορώ και συνδέομαι σε αυτήν.

Η δεύτερη κεραία (5.22 ghz) δε δουλεύει καθόλου, ούτε εντοπίζω το SSID της με το λαπτοπ.

Έχετε κάποια ιδέα?

Επίσης παρατηρώ το status -> Network:

Type: pppoe

Address: 80.106.160.143

Netmask: 255.255.255.255

Gateway: 80.106.108.74

DNS 1: 212.205.212.205

DNS 2: 195.170.0.1

DNS 3: 212.205.212.205

DNS 4: 195.170.0.1

80.106.160.143 είναι το IP Που βγαίναω στο ιντερνετ.  Δεν καταλαβαίνω όμως το Gateway: 80.106.108.74.  Δεν έπρεπε να μου βγάζει το 192.168.2.1 του speedport?  Νομίζω ότι στον οδηγό που ακολούθησα, κάτι τέτοιο έβγαλε.

το 80.χ.χ.χ μοιαζει για πραγματικη ip οχι για lan gateway με την εννοια του 192.168.χ.χ

rfc, άρα δηλαδή, βάζω το router στο 192.168.1.1, το ένα Μodem (speedport) στο 192.168.2.1 και το δεύτερο Μodem στο 192.168.3.1.  Σωστά?

Διάβασα σε 3-4 από τα λινκς, δε μπορώ να πω ότι διαφωτίστηκα.  Τα περισσότερα λέγανε για δύο routers στο ιδιο subnet, το οποίο είναι τελείως διαφορετική περίπτωση.  Αλλά παραδέχομαι ότι είμαι ο πιο άσχετος σε θέματα δικυου οπότε δε θα επιμείνω σε αυτό.  Όταν καταφέρω να δουλέψει το σύστημα, θα το ξαναεπισκευτώ το θέμα για να το καταλάβω.

νομιζω οτι και 192.168.2.2 να παει το δευτερο ρουτερ δεν θα πρεπει να εχεις θεμα.

To δεύτερο Modem που θέλω να συνδέσω στο wan2 είναι ένα Motorola SBV5121E cable modem.  Αυτό είναι από την εταιρεία HCN στη Θεσσαλονίκη.  Σε συνδιασμό με το netgear ρουτεράκι που δίνουν συνδέεται μια χαρά στο ιντερνετ.  Όταν όμως έβαλα το Motorola στο wan2, δε δούλεψε, το wan2 ήταν offline.

Διαβάζω εδώ ( https://wiki.openwrt.org/doc/howto/configurecablemodem) τις οδηγίες :

Your "/etc/config/network" file should look like this in the WAN section:
#### WAN configuration
config interface wan
option ifname "eth0.1"
option proto dhcp

Οπότε αλλάζω το προτόκολο του wan2 από pppoe σε dhcp client.  Και δούλεψε!  Το wan2 έγινε online και μου έδωσε ιντερνετ.

Ερώτηση 1: Σίγουρα αυτό έπρεπε να κάνω?  Αυτά που λέγαμε για bridge mode δεν ισχύουνε εδώ?

Ερώτηση 2: Με το netgear που δίνουν, το speedtest μου δίνει ping 22 ms.  Όταν βγάζω το netgear και το βάζω πάνω στο tp-link με το OpenWRT, στο wan2, μου δίνει ping 28ms.  Γιατί έχω καθυστέρηση 6 ms ?

Έχω την εντύπωση ότι με το παραπάνω setup, το Motorola SBV5121E δουλεύει σε passthrough mode.  Βρήκα εδώ ( http://www.dslreports.com/forum/r19632269-Motolora-modem-how-to-set-for-bridge-mode) πολύ καλές οδηγίες πως να το βάλω σε BRIDGE mode.  Θα το δοκιμάσω το απόγευμα.  Το μόνο που φοβάμαι είναι που λένε για factory reset, το οποίο θέλω να το αποφύγω.

Κάθε σύνδεση θέλει τις δικές της ρυθμίσεις, ανάλογα την υλοποίηση της υπηρεσίας από τον πάροχο.

Διαφορετικά συνδεόμαστε στο διαδίκτυο, από κάποια xDSL σύνδεση, διαφορετικά από Cable, διαφορετικά μέσω 3G, διαφορετικά μέσω WiFi, διαφορετικά μέσω Satelite, διαφορετικά από το Πανεπιστημιακό δίκτυο κλπ.

Αν είχες εξαρχής γράψει για καλωδιακή σύνδεση, θα είχες πάρει την απάντηση.

Στο δεύτερο link που δίνεις μιλάνε για το Motorola 2210 DSL Modem, σε ADSL σύνδεση.

Εσύ έχεις το Motorola SBV5121E, σε Cable Docsis σύνδεση.

Στην πρώτη περίπτωση κάνεις κλήση ΡΡΡ για να συνδεθείς στο διαδίκτυο, ενώ στην δεύτερη δεν κάνεις κλήση ΡΡΡ αλλά παίρνεις αυτόματα διεύθυνση και πρόσβαση από το δίκτυο του παρόχου.

Και σωστά σου δούλεψε όταν έβαλες στο OpenWRT, την θύρα WAN σε DHCP (που δεν έχει καμία σχέση με το passthrough ή bridge) αντί PPPoE.

To δεύτερο Modem που θέλω να συνδέσω στο wan2 είναι ένα Motorola SBV5121E cable modem.  Αυτό είναι από την εταιρεία HCN στη Θεσσαλονίκη.  Σε συνδιασμό με το netgear ρουτεράκι που δίνουν συνδέεται μια χαρά στο ιντερνετ.  Όταν όμως έβαλα το Motorola στο wan2, δε δούλεψε, το wan2 ήταν offline.

Διαβάζω εδώ ( https://wiki.openwrt.org/doc/howto/configurecablemodem) τις οδηγίες :

Your "/etc/config/network" file should look like this in the WAN section:
#### WAN configuration
config interface wan
option ifname "eth0.1"
option proto dhcp

Οπότε αλλάζω το προτόκολο του wan2 από pppoe σε dhcp client.  Και δούλεψε!  Το wan2 έγινε online και μου έδωσε ιντερνετ.

Ερώτηση 1: Σίγουρα αυτό έπρεπε να κάνω?  Αυτά που λέγαμε για bridge mode δεν ισχύουνε εδώ?

Ερώτηση 2: Με το netgear που δίνουν, το speedtest μου δίνει ping 22 ms.  Όταν βγάζω το netgear και το βάζω πάνω στο tp-link με το OpenWRT, στο wan2, μου δίνει ping 28ms.  Γιατί έχω καθυστέρηση 6 ms ?

σκεψου το και διαφορετικα.ας πουμε οτι δεν ειχες το Netgear πισω απο το motorola.θα κανες κληση pppoe απο το pc σου για να μπεις στο ιντερνετ?οχι.

με το που εβαζες το καλωδιο απο το motorola στο pc θα ειχες ιντερνετ σε μια συσκευη μονο και θα επαιρνες την wan ip

Έχω την εντύπωση ότι με το παραπάνω setup, το Motorola SBV5121E δουλεύει σε passthrough mode.  Βρήκα εδώ ( http://www.dslreports.com/forum/r19632269-Motolora-modem-how-to-set-for-bridge-mode) πολύ καλές οδηγίες πως να το βάλω σε BRIDGE mode.  Θα το δοκιμάσω το απόγευμα.  Το μόνο που φοβάμαι είναι που λένε για factory reset, το οποίο θέλω να το αποφύγω.

το βασικο ειναι αν  ο παροχος σε αφηνει να συνδεθεις σαν admin για να πειραξεις κατι στο Motorola

jkoukos

Το wan είναι συνδεδεμένο στο speedport και οι αρχικες ερωτήσεις μου αφορούσαν αυτό.  Αφού αυτό δούλεψε, επικεντρώθηκα στο motorola cable modem που το σύνδεσα στο wan2.

poulinos

>>>

σκεψου το και διαφορετικα.ας πουμε οτι δεν ειχες το Netgear πισω απο το motorola.θα κανες κληση pppoe απο το pc σου για να μπεις στο ιντερνετ?οχι.

<<<

Δεν ξέρω.  Το δοκίμασα και συνδέθηκα στο ιντερνετ.  Αφού το motorolla λειτουργεί και σαν dhcp server, άρα δε χρειάζομαι το netgear.  Προφανώς το δίνουνε για τα εξτρα ports και το wifi (όπως και μου το είπανε).

>>>

το βασικο ειναι αν  ο παροχος σε αφηνει να συνδεθεις σαν admin για να πειραξεις κατι στο Motorola

<<<

Μπόρεσα και συνδέθηκα στο motorolla σαν admin.  Ο τεχνικός όμως μου είπε ότι το motorolla δε κάνει τίποτα, ότι το IP το δίνει ο server της hcn.  Οπότε το άφησα στην ησυχία του.

Τελικά έχετε κάποια ιδέα για την Ερώτηση 2 ?

Με το netgear που δίνουν, το speedtest μου δίνει ping 22 ms.  Όταν βγάζω το netgear και το βάζω πάνω στο tp-link με το OpenWRT, στο wan2, μου δίνει ping 28ms.  Γιατί έχω καθυστέρηση 6 ms ?

το motorola λογικα πρεπει να παιζει σαν Modem και οχι σαν ρουτερ.δηλαδη να βαζεις ενα pc πανω και να του δινει ιντερνετ αλλα αν βαλεις πολλα pc Πανω οχι δεν θα δωσει ιντερνετ σε ολα.ετσι παιζει και το δορυφορικο.
κανεις τις ρυθμισεις και απο το pc μπαινεις κανονικα.αν θες ομως να δωσεις σε πολλα pc τοτε πρεπει να βαλεις ρουτερ.
εσυ τωρα ναι δεν θα κανεις κληση pppoe αλλαουτε θες το netgear αφου το motorola Θα πεσει στην wan(σαν να ηταν ενα pc).
τωρα το συγκεκριμενο το Motorola δεν το ξερω.αν ειναι δηλαδη και ρουτερ μαζι και εχει και wifi εκει παμε αλλου.απλα εφερα ενα παραδειγμα με
modem δορυφορικου.δεν ξερω τι μπορει να εχουν κανει στο motorola.και σε cable συνδεση σε καποιο θεμα
ειχε τυχει καποιον να του εχουν δωσει ρουτερ νομιζω αλλαειχαν κοψει μερικα πραγματα.
συνηθως ο dhcp που λες παει και δινει την wan ip απευθειας στο pc σου .δεν παιρνεις δηλαδη 192.168.1.χ αλλα απευθειας public ip.αν θες
να μπεις μεσα τοτε μονο παιζεις με 192.168.χ.χ.
για το tp link δεν ξερω.μηπως κατι με το balancing?δοκιμασες να ειναι μονο του και το balancing να ειναι κλειστο.να παιξει δηλαδη σαν ενα ρουτερ απλα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...