Προς το περιεχόμενο

dispatch vs speedify vs dual wan router με load balancing

bobptz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εντάξει, το interface metric value λοιπόν δε παίζει ρόλο στην επιλογή wan. Αυτό γίνεται από τα mwan3 rules. Παραμένει όμως το ερώτημα #2.

The default (primary) WAN interface should have the lowest metric (e.g. 10) and each additional WAN interface a higher metric (e.g. 20, 30, etc.). Values are not important, but should always be unique.

Αρα καταλαβαίνω πως με μικρότερο metric καθορίζεις πιο wan interface είναι το primary.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

• Απαντ. 229
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Για να μου δείξει στη σελίδα Status -> Overview την eth0.3 αντί για pppoe-wan, δηλαδή την wan2 interface αντί για την wan, ο μόνος τρόπος είναι να απενεργοποιήσω την wan.  Αλλιώς ακόμα κι αν βάλω στην wan μεγαλύτερο metric value από την wan2, πάλι pppoe-wan δείχνει στη σελίδα Status -> Overview.

Επανέρχομαι στο status page και στο default wan interface.

Έχω το wan (default interface - pppoe-wan) με metric value 10.  Έχω και το wan2 Με metric vaule 20.

Αν κατάλαβα καλά το χαμηλώτερο metric value σημαίνει χαμηλώτερο "κόστος χρήσης", και άρα χρησιμοποιείται by default, εκτός αν υπάρχει άλλο rule. 

1) Δηλαδή πρέπει να γεμίσει το wan για να στείλει Τraffic στο wan2?

2) Ας πούμε ότι θέλω να κάνω το wan2 να είναι το default wan interface ( πχ αν δω ότι από το wan2 έχω μικρότερα pings).  Αρκεί να αντιστρέψω τα metric values ώστε το wan2 να έχει μικρώτερο metric value?

3) Δοκίμασα να κάνω αρκετά traceroute (όταν δεν είχα καθόλου κίνηση στο δίκτυο).  Κατάλαβα ότι δεν χρησιμοποιεί πάντα την ίδια wan.  Αυτό πως εξηγείται?  Υπάρχει κάποιο (default) rule που το κάνει αυτό?

Εντάξει, το interface metric value λοιπόν δε παίζει ρόλο στην επιλογή wan.  Αυτό γίνεται από τα mwan3 rules.  Παραμένει όμως το ερώτημα #2.

σωστα, δεν παιζει ρολο, θα επαιζε αν χρησημοποιουσες τον default load balancer του openwrt. εσυ χρησημοποιεις το mwan3 που κανει policy based routing οπως ειπε και ο φιλος πιο πριν.

αν πας στο network> load balancing> configuration> members θα δεις εκει τα metrics που χρησιμοποιούνται στο mwan3 και θα δεις οτι ειναι διαφορετικά απο τα interface metrics. με αυτα τα members φτιάχνεις τα routing polices.

για το 2 που ρωτας πιο πανω και να αντιστρεψεις τα metric δεν θα αλλάξει κατι γιατι το mwan3 θα χρησημοποιησει τα δικα του metrics στα memebers configurations.

αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να αλλαξεις το weight στα members των policies ωστε να μοιραζεται περισσοτερο η κινηση προς την wan2.

το mwan3 απο προεπιλογη στην balanced policy χρησιμοποιεί τη wan με weight 3 και τη wan2 με weight 2, γιαυτο θα εχεις παρατηρησει οτι στο status του mwan3 να γραφει στη balanced policy wan 60% και wan2 40%. αυτα  θα μπορουσες να αντιστρεψεις ή να τα κανεις ιδια 50-50 ή να τα αλλαξεις κατα προσεγγιση αναλογα την ταχυτητα της καθε συνδεσης σου.

Για να μου δείξει στη σελίδα Status -> Overview την eth0.3 αντί για pppoe-wan, δηλαδή την wan2 interface αντί για την wan, ο μόνος τρόπος είναι να απενεργοποιήσω την wan.  Αλλιώς ακόμα κι αν βάλω στην wan μεγαλύτερο metric value από την wan2, πάλι pppoe-wan δείχνει στη σελίδα Status -> Overview.

η σελιδα Status -> Overview ετσι δειχνει μονο τη wan, πρέπει να ειναι πιθανον bug του web interface. άλλωστε το mwan3 δεν ειναι ενσωματομενο package του openwrt αλλα καποιου τριτου developer.

Πιστεύω πως η ερώτηση #2 όπως θετετε έχει 2 σκέλη:

Ένα σκέλος αφορά το πως γινετε η επιλογή του primary wan interface (based on lower metric).

Το άλλο αφορά πως θα πρέπει να γίνει το setup έτσι ώστε σε περίπτωση failure ή αργού respone βάση των policies που εφαρμόζονται, η κίνηση να αναδρομολογείτε αντίστοιχα (policy member weights), όπως εξήγησε ο DioNiSis_000.

Έβλεπα λίγο το gargoyle, το οποίο είναι βασισμένο στο openwrt.  Έχει δυνατότητα να ελέγχει τις γραμμές online, και αν πέφτει η απόδωση κάποιας, να αλλάζει το traffic κτλ.  Πολύ ωραία features.

Εδώ στο openwrt δεν είδα κάτι ανάλογο.  Δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο που όταν μειώνεται η απόδωση της γραμμής (πχ από 10 mbps σε 8mbps που είναι φυσιολογικό για τον ΟΤΕ κάποιες ώρες) να με ειδοποιεί?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν συμβεί αυτή η αλλαγή (απο 10mb σε 8mb) θα πρέπει να πέσει και να ξανασυνγχρωνήσει το adsl (adsl - link failure). Φάνταζομαι δεν μιλάμε για αλλαγή που μπορεί να προέρχετε απο κάποιον traffic shapper...

Στην πρώτη περίπτωση διαβάζοντας το wiki κατάλαβα πως μέσω icmp και tracking το link failure υποστηρίζετε. Υποστηρίζετε όμως και το πρόβλημα με latency (σε κάποιο βαθμό) σε κάποιο link παράλληλα έτσι ώστε να γίνει κάποια ενέργεια αναδρομολόγησης.

Το pure performance routing (τουλάχιστον απο άλλους vendors) χρησιμοποιεί και άλλα compononets/τεχνολογίες απο ένα απλό tracking latency.

Επεξ/σία από Επισκέπτης

Αν συμβεί αυτή η αλλαγή (απο 10mb σε 8mb) θα πρέπει να πέσει και να ξανασυνγχρωνήσει το adsl (adsl - link failure). Φάνταζομαι δεν μιλάμε για αλλαγή που μπορεί να προέρχετε απο κάποιον traffic shapper...

Στην πρώτη περίπτωση διαβάζοντας το wiki κατάλαβα πως μέσω icmp και tracking το link failure υποστηρίζετε. Υποστηρίζετε όμως και το πρόβλημα με latency (σε κάποιο βαθμό) σε κάποιο link παράλληλα έτσι ώστε να γίνει κάποια ενέργεια αναδρομολόγησης.

Το pure performance routing (τουλάχιστον απο άλλους vendors) χρησιμοποιεί και άλλα compononets/τεχνολογίες απο ένα απλό tracking latency.

Όχι, μιλάμε για αλλαγή που οφείλεται σε φόρτο του ΟΤΕ, πχ τα βράδυα.

Τα υπόλοιπα που λες, τα κάνεις λίγο Ελληνικά να καταλάβω?

Δεν νομίζω πως ο ΟΤΕ έχει θέμα με capacity στις γραμμές του σε πρώτη φάση. Απο εκεί και μετά θα πρέπει να βρεθεί το σημείο του bottleneck. Είναι λόγω oversubscripiton σε dslam πχ ή είναι απο policy που εφαρμόζετε αλλού στο δύκτιο κάποιες ώρες πχ ή κάτι άλλο....

Ως προς το performance routing θα σου παραθέσω κάτι απο cisco για να διαβάσεις (πάει σε enterprise solution.. but anyway):

-- http://docwiki.cisco.com/wiki/PfR:Technology_Overview

-- http://docwiki.cisco.com/wiki/Performance_Routing_FAQs

Θες με λίγα λόγια να παρακολουθείς διαφορες παραμέτρους όπως:

-- delay, jitter, availability, throuput, traffic load, etc

Σε linux υπάρχουν εργαλεία για να πάρεις κάποιες τίμες απ' τα παραπάνω:

--Iftop, iperf, bandwithd, icmp, hping etc.

Απλά δεν έχω υπόψιν κάτι ολοκληρωμένο που μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω και να δρομολογεί την κίνηση πέρνοντας τα παραπάνω values σαν "έτοιμη" λύση σε linux.

Όχι, μιλάμε για αλλαγή που οφείλεται σε φόρτο του ΟΤΕ, πχ τα βράδυα.

Τα υπόλοιπα που λες, τα κάνεις λίγο Ελληνικά να καταλάβω?

δυσκολα πιστευω θα δεις τετοια περιπτωση.συνηθως οταν αρχιζει να πιταρει ο παροχος΄οι πρωτοι που κανουν παραπονα ειναι οι Gamers παρα οι downloaders.στο gaming και στο ping φαινεται η ενδειξη ειτε πιταρισμενου dslam ειτε πιταρισμενο link με εξωτερικο.

Δεν νομίζω πως ο ΟΤΕ έχει θέμα με capacity στις γραμμές του σε πρώτη φάση. Απο εκεί και μετά θα πρέπει να βρεθεί το σημείο του bottleneck. Είναι λόγω oversubscripiton σε dslam πχ ή είναι απο policy που εφαρμόζετε αλλού στο δύκτιο κάποιες ώρες πχ ή κάτι άλλο....

Ως προς το performance routing θα σου παραθέσω κάτι απο cisco για να διαβάσεις (πάει σε enterprise solution.. but anyway):

-- http://docwiki.cisco.com/wiki/PfR:Technology_Overview

-- http://docwiki.cisco.com/wiki/Performance_Routing_FAQs

Θες με λίγα λόγια να παρακολουθείς διαφορες παραμέτρους όπως:

-- delay, jitter, availability, throuput, traffic load, etc

Σε linux υπάρχουν εργαλεία για να πάρεις κάποιες τίμες απ' τα παραπάνω:

--Iftop, iperf, bandwithd, icmp, hping etc.

Απλά δεν έχω υπόψιν κάτι ολοκληρωμένο που μπορεί να κάνει όλα τα παραπάνω και να δρομολογεί την κίνηση πέρνοντας τα παραπάνω values σαν "έτοιμη" λύση σε linux.

δυσκολα πιστευω θα δεις τετοια περιπτωση.συνηθως οταν αρχιζει να πιταρει ο παροχος΄οι πρωτοι που κανουν παραπονα ειναι οι Gamers παρα οι downloaders.στο gaming και στο ping φαινεται η ενδειξη ειτε πιταρισμενου dslam ειτε πιταρισμενο link με εξωτερικο.

Δεν είμαι ούτε gamer ούτε downloader.  Το πιο κρίσιμο που κάνω είναι το skype, το οποίο όμως θέλει καλά pings.

Καλά ήθελα κάτι απλό.  Δε θέλω να κάνω πραγματεία στο linux.  Κάποια στιγμή να τελειώνω με αυτό το project.

Το openwrt είναι μια διανομή Linux:

"OpenWrt ​is a highly extensible ​GNU/​Linux ​distribution for embedded devices ​(typically wireless routers). Unlike many other distributions for these routers, OpenWrt ​is built from the ground up to be a full-featured, easily modifiable operating system for your router. In practice, this means that you can have all the features you need with none of the bloat, powered by a Linux kernel ​that's more recent than most other distributions."

Συνεπώς υπάρχει άμεση σχέση με τις δυνατότητες και διαθέσιμα εργαλεία, αλγόριθμους που έχουν αναπτυχθεί σε αυτό για την υλοποίση διαφόρων λειτουργιών που προσφέρει και το openwrt.

Σου ανέφερα και πρίν πως καταπιάνεσε με ειδικά και τεχνικά πράγματα χωρίς να έχεις backgroud και θές άμεσα αποτελέσματα (αδιαφορώντας αν, τι , πως , κλπ γίνετε/υποστηρίζετε κάτι) κάτι που απλά δεν μπορεί να γίνει έτσι εύκολα απ' την μια μέρα στην άλλη.

Θα σου πρότεινα να απευθύνθεις στα wiki forums του openwrt για τα θέματα που ψάχνεις και σου προκύπτουν για να έχεις πιο άμεσες/σχετικές απαντήσεις με τα προβλήματα - features που σε απασχολούν.

koftis σε ευχαριστώ.  Εκτός από εδώ, έχω απευθυνθεί και στο Openwrt forum από όπου έχω πάρει πάρα πολλές πληροφορίες και έχω λύσει πολλά θέματα.    Απλά όταν οι απαντήσεις γίνοντε πολύ τεχνικές και θέλει πολύ διάβασμα από μέρους μου, εκεί αρχίζω και έχω πρόβλημα.  Αλλά αυτό είναι καθαρά δικό μου μειωνέκτημα.

Δεν είμαι ούτε gamer ούτε downloader.  Το πιο κρίσιμο που κάνω είναι το skype, το οποίο όμως θέλει καλά pings.

Καλά ήθελα κάτι απλό.  Δε θέλω να κάνω πραγματεία στο linux.  Κάποια στιγμή να τελειώνω με αυτό το project.

απλα ο gamer θα το καταλαβει πολυ πιο ευκολα και απο το skype και θα του ειναι πολυ πιο ενοχλητικο.

Να ρωτήσω κάτι για να βεβαιωθώ.  Όταν χρησιμοποιώ το policy BALANCED, το οποίο χρησιμοποιεί τα wan_m1_w3 και wan2_m1_w2, αυτό σημαίνει ότι στέλνει το traffic περισσότερο στο wan και λιγότερο στο wan2, με αναλογία 3 προς 2.  Σωστά?

Άρα αν θέλω να έχω 50-50 ισοροποία, πρέπει να φτιάξω members που να αντιστοιχούνε σε τιμές πχ wan_m1_w8 και wan2_m1_w8. 

Σωστά?

Υπάρχει τρόπος να απενεργοποιήσω το mwan3, για να κάνω κάποια τεστ σκέτα με το OpenWRT?

Έχω μεγάλο πρόβλημα με αποσυνδέσεις από μία συνδρομητική υπηρεσία, το groupboard.com.  Ακόμα και μέ ένα wan, και με απενεργοποιημένο το sqm-qos, μετά από 5-10 λεπτά αποσυνδέεται. 

Όταν συνέδεσα το pc πάνω στο motorolla cable modem, μια χαρά δούλεψε, χωρίς αποσυνδέσεις.  Κάτι πρέπει να είναι με το openwrt ή το mwan3 σε συνδυασμό με το server του groupboard.com.

Χθες όλη τη νύχτα καναμε tests με τον developer του groupboard.com και ούτε αυτός δε μπόρεσε να βρεί τι φταίει.  Το ρουτεράκι μου σκέτο TCP connection μια χαρά μπορεί να κρατήσει με κάποιον server. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...