Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

γεια σας είμαι καινούργιος στον χώρο του προγραμματισμού, μπήκα φέτος σε μια σχολή πληροφορικής και πρώτο εξάμηνο κάνουμε c και η αλήθεια είναι πως δυσκολεύομαι λίγο...Δεν έχω ασχοληθεί με τον προγραμματισμό εκτός από το περσινό αεππ. Οι ασκήσεις της σχολής είναι αρκετά απαιτητικές και δεν καταφέρνω να κάνω καμιά τρελή εξάσκηση... και θα ήθελα την γνώμη σας για το πως θα μπορούσα να βελτιωθώ. Το θέμα μου δεν είναι τόσο τα χαρακτηριστικά της c και η "θεωρία" της όσο το ότι δυσκολεύομαι στην αλγοριθμική και προγραμματιστική σκέψη θα ήθελα αν γίνεται κάποιοι έμπειροι του χώρου να με κατευθύνουν λίγο για το πως θα μπορούσα να βελτιωθώ. Από βιβλία συμβουλεύομαι το Η γλώσσα C σε βάθος του Νίκου Μ. Χατζηγιαννάκη και τον οδηγό της C (ένα πράσινο κίτρινο). 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!! :)

Δημοσ.

Πρέπει να μάθεις να «μετατρέπεις» την εκφώνηση δηλαδή το πρόβλημα σε μπλοκ διάγραμμα

όπως σαν απλό παράδειγμα αυτό εδώ έτσι κόβεις το πρόβλημα σε μικρά κομμάτια και έχεις και την δυνατότητα να κάνεις trace δηλαδή να δοκιμάσεις το σχεδιάγραμμα απλά με το να ακολουθείς την πορεία μέσα στο μυαλό σου.

Αν δεις ότι όλα δουλεύουν σωστά στην θεωρεία αρχίζεις και μετατρέπεις το κάθε κουτί σε εντολές.  

Δημοσ.

και αυτό μπορώ να το βελτιώσω προφανώς λύνοντας ασκήσεις? υπάρχει κάποιο site ή βιβλίο ή το οτιδήποτε που μπορεί να με βοηθήσει?? θα ήταν καλό κάποιο μάθημα με κάποιον καθηγητή ή θα ήταν άχρηστο??

Δημοσ.

βοήθησε απλά θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο site με ασκήσεις για εξάσκηση κατά προτίμηση στα ελληνικά...

Δημοσ.

#1 Έχε υπ' όψιν σου πως υπάρχει η 'ζώνη' και η 'ροή'.

 

http://lifehacker.com/5920484/what-is-the-zone-anyway

http://en.wikipedia.org/wiki/Flow_%28psychology%29

 

με απλά λόγια, αυτό που λένε τα κείμενα αυτά είναι πως ο εγκέφαλός μας έχει το uptime του, και το downtime του.

υπάρχουν τρόποι να τον κάνεις να δουλεύει 'απ', αλλά όσο είναι απ κουράζεται, και έτσι μετά πρέπει να τον ξεκουράσεις, γιατί αλλιώς θα δουλεύει πιο αργά.

 

για παράδειγμα σου χει τύχει να κάθεσαι ώρες ωρών να σπας το κεφάλι σου προσπαθώντας να καταλάβεις κάτι, και να μη μπορείς, και να αποφασίσεις να αφήσεις το πρόβλημα για 1 ή και 2 μέρες, και έπειτα όταν το ξανακοιτάξεις να αντιληφθείς αμέσως την απάντηση και να το λύσεις στο τσακ - μπαμ ?

 

ε αυτό συμβαίνει γιατί άλλες στιγμές ο εγκέφαλός μας είναι στα πάνω του, και άλλοτε στα κάτω του. προσπάθησε να ακολουθήσεις τις συμβουλές ξεκουράζοντας τον εγκεφαλό σου όταν το χει ανάγκη, για να μπορέσει να ανακάμψει.

 

 

 

 

#2 Practice makes you perfect!

Όπως λένε και οι Άγγλοι, η εξάσκηση σε κάνει τέλειο. Όπως όταν ήμασταν μικρά για να μάθουμε να κλείνουμε ρήματα μας έβαζαν να κλείνουμε πολλά, και να κάνουμε αντιγραφή, κάνε το ίδιο και με το προγραμματισμό.

Δηλαδή φτιάξε ξανά και ξανά προγραμματάκια τα οποία θα περιέχουν κάτι νέο που έμαθες.

Αν σε 1 μάθημα έμαθες 1 πράγμα, για παράδειγμα το πως να κάνεις ένα instance μιας κλάσης για να δουλέψεις με αυτή τη κλάση στο τρέχων κώδικα, φτιάξε ξανά και ξανά κάτι που να κάνει instance κλάσσεων. Ότι και να ναι αυτό.

 

Αφού έχεις μάθει αρκετά διαφορετικά πράγματα, προσπάθησε να φτιάξεις προγράμματα που συνδυάζουν διάφορα απ' αυτά που έμαθες μεταξύ τους.

 

#3 Αλήθεια, στη σχολή που πας δεν σας βάζουν ασκήσεις ?  :huh:

Εγώ μαθαίνω μόνος μου παρακολουθώντας μαθήματα και διαβάζοντας απ το internet. 

Και ο φόβος / παράπονο μου ήταν το ότι ενώ σου εξηγούν πως λειτουργεί το κάθε τι και σου δείχνουν παραδείγματα, δεν σου δίνουν ασκήσεις, και δεν ελέγχουν τη πρόοδο σου.

Και λόγο αυτών των 2 πραγμάτων ένιωσα άτυχος που δεν είμαι σε μια σχολή, αλλά αποφάσισα να αρχίσω να δίνω μόνος μου ασκήσεις στον εαυτό μου.

 

Είπα: "Για κάθε τι νέο που διαβάζω / παρακολουθώ video tutorial, θα το γράψω στο IDE μου και θα πειραματιστώ μαζί του δίνοντας διαφορετικές τιμές πχ, να δω πως λειτουργεί σε διάφορες περιστάσεις. Κάθε 5-7 μέρες θα κάνω και μια άσκηση, φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα το οποίο με κάποιο τρόπο θα συμπεριλαμβάνει αυτά τα πράγματα που έμαθα αυτή την εβδομάδα".

 

Και πράγματι, είναι περίπου μια βδομάδα που ξεκίνησα μαθήματα, και χθες έφτιαξα για άσκηση ένα πρόγραμμα για τεστ γνώσεων το οποίο:

 

1. Παρουσιάζει στον χρήστη μια ερώτηση, και 4 απαντήσεις για τη κάθε ερώτηση.

2. Του ζητά να απαντήσει ποια απ τις 4 ερωτήσεις είναι σωστή.

3. Διαβάζει το input του χρήστη να δει αν η απάντηση είναι σωστή ή λάθος.

4. Αν είναι σωστή, διαλέγει randomly και εμφανίζει ένα απ τα 3 μηνύματα που έχω ορίσει να εμφανίζονται για σωστή απάντηση.

5. Αν είναι λάθος, εμφανίζει randomly ένα από τα 3 αντίστοιχα μηνύματα λάθους.

6. Για κάθε σωστή απάντηση προσθέτει 1 πόντο στο σκορ του χρήστη.

7. Έπειτα εμφανίζει την επόμενη ερώτηση και τις απαντήσεις της.

8. Όταν το τεστ τελειώσει, εμφανίζει στο χρήστη ένα κλάσμα με τον αριθμό σωστών απαντήσεων δια το σύνολο των ερωτήσεων! (πχ 8/10)  B)

 

#4 Ένα άλλο πράγμα που μπορείς να κάνεις για να παίρνεις έμπνευση και να γράφεις ασκήσεις, είναι το να χρησιμοποιήσεις ένα μικρό πρόγραμμα που έφτιαξε κάποιος άλλος για να δεις ποιες είναι οι λειτουργίες του, και να προσπαθήσεις να καταλάβεις έναν αλγόριθμο που θα κάνει τα ίδια πράγματα, και να φτιάξεις ένα πρόγραμμα δικό σου, με την ίδια λειτουργία.

 

Π.χ. ένα picture viewer, που όταν κάνεις διπλό κλικ σε αρχείο εικόνας θα την ανοίγει για να τη δεις! :D

  • Like 2
Δημοσ.

μας εβαλαν 5 ασκησεις κατα την διαρκεια του εξαμηνου, καποιες καταφερα να τις λυσω ενω αλλες τις εφτασα μεχρι ενα σημειο χωρις να καταφερω να τις λυσω... οσους γνωστους προγραμματιστες εχω ρωτησει σχετικα με τις ασκησεις μου ειπαν οτι το επιπεδο ειναι αρκετα υψηλο ειδικα για πρωτο εξαμηνο και ετσι αποφασισα να κοιταξω μονος μου να εξασκηθω.Κοιτωντας ασκησεις αν δω τον κωδικα καταλαβαινω τι γινεται αλλα το θεμα μου κατα βαση ειναι οτι δυσκολευομαι να τον υλοποιησω μονος μου,δηλαδη αμα μου δωσουν εναν κωδικα και μου πουν τι κανει ο συγκεκριμενος θεωρω πως μπορω να καταλαβω αλλα αμα μου πουν φτιαξε ενα προγραμμα που να κανει κατι πολυπλοκο θα δυσκολευτω να το σκεφτω... 

  • Moderators
Δημοσ.

Γι' αυτό και πρέπει να εξασκείσαι και να μην το βάζεις κάτω. Ίσως θα σε βοηθούσε ένα βιβλίο αλγοριθμικής, ειδικά αν έρχεσαι από Θετική κατεύθυνση. Αυτό που είχαμε εμείς στο πρώτο εξάμηνο είναι αυτό. Το έχει γράψει ένας καθηγητής μου και μπορώ να πω ότι μου αρέσει αρκετά (αν και γραμμένο σε ψευδογλώσσα). Το παράρτημα το έχει επιμεληθεί ένας άλλος καλός κύριος ο οποίος μοιράζει πόνο και τρόμο σε εργαστήρια C και C++, οπότε αν ψάχνεις κάτι πιο προχωρημένο ρίξε μια ματιά και κάτα κει για παραδείγματα και υλοποιήσεις σε C.

 

Κατά τ' άλλα, βρήκα το post του Alithinos πολύ ωραίο και περιεκτικό. Ξεκίνα με μικρά πράγματα, κάνε εξάσκηση σε κάθε καινούριο πράγμα που μαθαίνεις και έχε (πολλή!) υπομονή.

  • Like 1
Δημοσ.

ευχαριστω πολυ! μηπως εχετε να μου προτεινεται καποιο site με ασκησεις λυμενες στη c η καποιο καλο λυσσαρι με ασκησεις στη c??

Δημοσ.

ευχαριστω πολυ! μηπως εχετε να μου προτεινεται καποιο site με ασκησεις λυμενες στη c η καποιο καλο λυσσαρι με ασκησεις στη c??

 

Σας έδωσαν βιβλίο για το μάθημα; Αν ναι, αυτό δεν έχει ασκήσεις για κάθε κεφάλαιο;

Δημοσ.

Το έχει γράψει ένας καθηγητής μου και μπορώ να πω ότι μου αρέσει αρκετά (αν και γραμμένο σε ψευδογλώσσα). Το παράρτημα το έχει επιμεληθεί ένας άλλος καλός κύριος ο οποίος μοιράζει πόνο και τρόμο σε εργαστήρια C και C++

 

 

Bογιατζή και Μελετίου βλέπω... ouch !

  • Moderators
Δημοσ.

Bογιατζή και Μελετίου βλέπω... ouch !

 

Την ψευδογλώσσα την έγραψε ο Κοίλιας, το παράρτημα είναι του Μελετίου. Τώρα οι άλλοι δεν ξέρω ποιο ακριβώς κομμάτι έγραψαν, φαντάζομαι τμήματα και απ' το βιβλίο και απ' το παράρτημα.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...