Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 3,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Ως τις 12 μπορει να ειχατε κοντομανικο (αν μιλαμε για Αθηνα).

Απο εκεινη την ωρα και μετα, πχ κεντρο Αθηνας, η θερμοκρασια επεσε κατακορυφα και αποτομα στους 10-11 βαθμους. Και η θερμοκρασια αυτη, δεν ειναι για κοντομανικο. Η τουλαχιστον αν καποιοι ζεσταινονται με τετοια θερμοκρασια και νιωθουν ανετα φορωντας κοντομανικο, σιγουρα αυτο δεν ειναι φυσιολογικο, παρα μονο αν εκτελουν (βαρια) σωματικη ασκηση ή γενικως συντρεχει συγκεκριμενος λογος να ζεσταινονται σε τετοιες συνθηκες.

Το λεω διοτι αν διαβασει κανεις τα παραπανω ποστ θα αισθανθει και φλωρος που κρυωσε στους 10 βαθμους.

Νταξ, είναι και συνήθεια από ένα σημείο και μετά. Και είναι και στο μυαλό.

Και δεν είναι θέμα μαγκιάς/φλωριάς.

Ως φοιτητής κυκλοφορούσα με κοντομάνικο σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, έβγαινα έξω μετά από ντους και λούσιμο χωρίς στέγνωμα (το μαλλί κρυστάλλωνε και μόλις έμπαινα σε ζεστό χώρο απλά έσταζε πάνω μου :Ρ), και πολλά άλλα τέτοια.

Το αποτέλεσμα είναι να έχω ν' αρρωστήσω ούτε κι εγώ δε θυμάμαι από πότε (εξαιρούνται κολλητικές ιώσεις που δεν τις γλυτώνεις που να χτυπιέσαι κάτω).

Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, δεν ξέρουμε ούτε πώς να ντυθούμε, ούτε πώς να προστατευτούμε απ' το κρύο.

Ντυνόμαστε σαν τα κρεμμύδια, φουλάρουμε καλοριφέρ με το τίποτα, και με τις εναλλαγές τις θερμοκρασίας (μπες-βγες σε κρύους-ζεστούς χώρους) καταλήγουμε να είμαστε μονίμως μ' ένα κρύωμα κι ένα συνάχι.

Στη δουλειά γελάω με τους τύπους που κρυώνουν με το παραμικρό, φοράνε ζακέτες εδώ και βδομάδες, και λείπουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα λόγω κρυώματος.

Κι εγώ μονίμως με κοντομάνικο, τρέχω πάνω-κάτω, ιδρώνω και δε με ακουμπάει τίποτα.

Σοβαρά τώρα, δεν είναι κρύο αυτό που έχει έξω, ούτε κάνει κρύο μέσα στα σπίτια.

• Like 1
Δημοσ.

Σοβαρά τώρα, δεν είναι κρύο αυτό που έχει έξω, ούτε κάνει κρύο μέσα στα σπίτια.

Aυτο που εχει εξω ειναι κρυο. Οι 9 βαθμοι που εχει η Αθηνα εννοω. Και σοβαρα και αντικειμενικα.

FYI, το κρυο δεν εκτιμαται με βαση την προσωπικη αισθηση του καθενος. Κρυο οριζεται οτι εχει χαμηλη θερμοκρασια σε σχεση με το ανθρωπινο σωμα. Θεωρητικα λοιπον και οι 20 βαθμοι κρυο ειναι.

Αλλα επειδη το εννοεις σε φαση "αισθησης", ναι, οι 9 βαθμοι δινουν αισθηση κρυου. Ειναι μολις 5 βαθμοι πανω απο το σημειο παγοποιησης, ειναι η θερμοκρασια στην οποια αν πιεις νερο σε καιει στο λαιμο γιατι ειναι παγωμενο και τελος ειναι μια θερμοκρασια στην οποια ακομα και βορειοι λαοι ντυνονται βαρια.

Η δικια σου ερμηνεια για το κρυο, προφανως ειναι αλλη, αλλα δεν ειναι φυσιολογικη, ξαναλεω.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
ειναι μια θερμοκρασια στην οποια ακομα και βορειοι λαοι ντυνονται βαρια.

Δεν εχεις δει Αγγλιδες Παρασκευη βραδυ καταχειμωνο εξω απο Club

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Για να γίνω πιο σαφής, οι 9°C για τον άστεγο που είναι ξαπλωμένος χάμω στην Πανεπιστημίου ΟΚ, είναι κρύο.

Κι εγώ που αντιλαμβάνομαι διαφορετικά το κρύο, αν βγω έξω και κάθομαι ακίνητος, κάπου στη μία ώρα προφανώς και θα κρυώσω, αφού θα έχει πέσει η θερμοκρασία του σώματός μου.

Για κάποιον (υγιή) που περπατάει έξω όμως, δεν είναι κρύο, είναι δροσιά.

Ή τέλος πάντων έχουμε διαφορετικό ορισμό για κρύο. Εγώ θα πω ότι κρυώνω όταν αισθάνομαι δυσφορία, κάτι που για να συμβεί θα πρέπει είτε η θερμοκρασία να είναι πολύ χαμηλή, είτε να έχει υγρασία και να φυσάει.

Με τη ζέστη απ' την άλλη είμαι στο άλλο άκρο, πάνω απ' τους 25°C αρχίζω να μην την παλεύω.

Πάντως αυτό που λέω ότι σα λαός είμαστε υπερβολικοί ισχύει. Γι' αυτό και βλέπεις τους περισσότερους συναχωμένους έξω, κι ας είναι ντυμένοι σαν αστακοί. Πρέπει να ξέρεις να ντυθείς. Με το να βάζεις όσα περισσότερα layers υφασμάτων πάνω σου καταφέρνεις το αντίθετο.

Και όσοι έχουν μωρά παιδιά, κάνουν το λάθος και φουλάρουν τη θέρμανση, κι έχουν αντίθετα αποτέλεσματα.

Οι γιατροί φωνάζουν ότι η επιθυμητή θερμοκρασία στο σπίτι είναι 19-21°C. Από 21 και πάνω δεν είναι επιθυμητό.

Και όχι, οι βόρειοι λαοί δεν αντιλαμβάνονται τους 9°C ως κρύο. Που αντιλαμβάνονται τους 28°C σαν καύσωνα επειδή δεν έχουν μάθει σε τέτοιες θερμοκρασίες, κι εμείς εδώ κρυώνουμε και με 22°C.

Μόνο μπάλα να βλέπεις, στη Ρωσία παίζουν με κοντομάνικα στα χιόνια, και κάτι μαύροι απ' την Αφρική φοράνε ισοθερμικά σε υψηλότερες θερμοκρασίες.

Και δε χρειάζεται να πάμε σε άλλες χώρες, υπάρχουν περιοχές στην Ελλάδα που έχουν μάθει σε άλλα θερμοκρασιακά εύρη, και έχουν διαφορετική αντίληψη του κλίματος.

Δημοσ.

Καλά, μερικοί το βλέπουν σαν παγωνιά αυτό που γίνεται τώρα έξω στην Αττική.

Βλέπεις τύπους με χοντρά μπουφάν, κασκώλ, γάντια, και λες πού πάνε ρε φίλε αυτοί. Πού να πέσει καμια εικοσαριά βαθμούς ακόμα δηλαδή.

Εγώ κλασικά κοντομάνικο όλη μέρα.

γενικα δεν κανει κρυο αλλα σημερα το μεσημέρι που περιμενα στην σταση και φυσαγε την ψηλο ακουσα , τις προηγουμενες μερες ημουν με φουτερακι και ζεστενομουν σημερα ενα ψηλο μπουφανακι το θελα 

Δημοσ.

Και όχι, οι βόρειοι λαοί δεν αντιλαμβάνονται τους 9°C ως κρύο. Που αντιλαμβάνονται τους 28°C σαν καύσωνα επειδή δεν έχουν μάθει σε τέτοιες θερμοκρασίες, κι εμείς εδώ κρυώνουμε και με 25°C.

Δεν ξερω πως το αντιλαμβανονται, παντως βορειο λαο να κυκλοφορει στους 9 βαθμους με κοντομανικο δεν εχω δει. Αντιθετως φορανε μπουφαν και παλτα.

Αυτο σημαινει οτι μαλλον κρυωνουν και σημαινει κιολας οτι γνωριζουν απο ασθενειες και πώς να προφυλασσονται απο αυτες, οντας σε κρυο περιβαλλον ολη τους τη ζωη.

Υπερβολη ειναι και το να λες οτι κρυωνουμε στους 25 βαθμους. Δεν εχω δει ουτε εναν να εκφραζει αισθηση κρυου σε αυτη τη θερμοκασια. Στους 20, εχει τυχει να δω αλλα κι αυτοι ειναι εξισου υπερβολικοι με οσους λενε οτι το 9 δεν ειναι κρυο αλλά ειναι απλως δροσια.

Τελος παντων, αυτο που προσπαθω εγω να πω, ειναι οτι η ερμηνεια που δινεις στο κρυο εσυ, ειναι κατι τελειως προσωπικο και δεν εχει σχεση με την ευρυτερη αντιληψη περι κρυου. Γινεται πολυ χειροτερη η ερμηνεια αυτη, οταν οριζεις ως σαχλαμαρα ενα σχετικα βαρυ ντυσιμο σε αυτη τη θερμοκρασια , διοτι εσυ φορας κοντομανικο.

Δημοσ.

Έκανα edit πιο πάνω με παραδείγματα που σίγουρα έχεις πετύχει. Δε μπορεί, θα έχεις παρακολουθήσει Champions League.

Έχεις δει εκπομπές με κάτι τύπους στη Νορβηγία που πάνε και μαζεύουν κάτι φορτηγά που έχουν βγει εκτός δρόμου λόγω πάγου;

Οι τύποι δουλεύουν με γυμνά χέρια στον πάγο, κι εγώ πήγα πριν για μπάσκετ και οι άλλοι φυσούσαν τα χέρια τους επειδή κρύωναν! Γελάει ο κόσμος δηλαδή.

Τι συγκρίνουμε τώρα;

Δημοσ.

Mαλιστα. Απο το πρωτο μου ποστ διευκρινιζω οτι το κοντομανικο στους 9 για ατομο που δεν ασκειται εκεινη τη στιγμη και το αντιπαραδειγμα σου αφορα αγωνα πρωταθληματος σε ποδοσφαιρο.

(Απο την αρχη) μιλαμε για ανθρωπους που -ας πουμε- οτι βγηκαν για βολτα. Και ξανα, το κοντομανικο σε εναν που κανει βολτα ειναι υπερβολη και δεν συνανταται ουτε στους βορειους λαους. Ειναι και επικινδυνο αλλωστε, κατι παραπανω ξερουν απο κρυο.

Να στο πω απλα:

Ερχονται οι ΝορβηγοιΓερμανοΣουηδοι το καλοκαιρι διακοπες στα νησια και φευγουν τσουρουφλισμενοι και κοκκινοι. Για τον ιδιο περιπου λογο που εσυ βγαινεις με κοντομανικο στους 9 και θεωρεις οτι εισαι κομπλε: Αγνοια κινδυνου. Οι μεν δεν εχουν ιδεα απο ηλιο και τι προκαλει, οι δε επειδη 9 μηνες το χρονο εχουν πανω απο 20 βαθμους, δεν εχουν προλαβει να καταλαβουν τι θα συμβει την μια φορα που ο συνδυασμος 9 βαθμων και κοντομανικου θα τους στειλει νοσοκομειο (χτυπα ξυλο).

Σε καθε περιπτωση, αν εσυ οντως κανεις περατζαδα ξεβρακωτος στους 9 βαθμους, δεν σημαινει οτι αυτος που κρυωνει στους 9 και ντυνεται πιο βαρια, ειναι και σαχλος. Το κασκωλ που εφερες ως παραδειγμα σαχλαμαρας, για μενα δεν διαφερει πολυ απο το κοντομανικο. Υπερβολες και τα δυο. ΕΙναι απλα τυπικος καιρος για ενα χειμωνιατικο μπουφαν.

Δημοσ.

Δεν εχεις δει Αγγλιδες Παρασκευη βραδυ καταχειμωνο μηνα εξω απο Club

Με καλσόν και καλοκαιρινά τακούνια που φαίνονται τα δάχτυλα (και η ραφή του καλσόν), συν τα 15 pints που έχουν πιει ή προετοιμάζονται να πιουν; :P

On-topic, για μένα η θερμοκρασία που έχει αυτή τη στιγμή η Αθήνα μόνο για κοντομάνικο δεν είναι. Βλέπω κόσμο με κοντομάνικο, με 9 βαθμούς έξω, και ειλικρινά απορώ. Προσωπικά κρυώνω αρκετά, και ήδη χρησιμοποιώ ηλεκτρικό υπόστρωμα και φορητό θερμαντικό, γιατί μου είναι εξαιρετικά δυσάρεστο το να κρυώνω. Με αυτό, προσωπικά έχω βρει τη λύση, με την καλύτερη σχέση κόστους και απόδοσης. Είναι πολύ οικονομικό για χρήση σε ένα δωμάτιο και δοκιμασμένο επί τέσσερα χρόνια. Καλοριφέρ δεν έχω ανάψει ακόμα.

https://www.skroutz.gr/s/61305/Rohnson-R062.html

• Like 1
Δημοσ.

Με καλσόν και καλοκαιρινά τακούνια που φαίνονται τα δάχτυλα (και η ραφή του καλσόν), συν τα 15 pints που έχουν πιει ή προετοιμάζονται να πιουν; :P

Ναι! Και αυτο που αγκαλιαζουν τον εαυτο τους (για να μην κρυωνουν) ενω περιμενουν με το μινι εξω απο το fish 'n' chips 2 το πρωι :lol:

Δημοσ.

Αλλα επειδη το εννοεις σε φαση "αισθησης", ναι, οι 9 βαθμοι δινουν αισθηση κρυου. Ειναι μολις 5 βαθμοι πανω απο το σημειο παγοποιησης,

Ε?? :fear:

Οι 9 βαθμοι Κελσιου ειναι 9 βαθμοι(Κελσιου) πανω απο το σημειο παγοποιησης του νερου.

BTW οι 9 βαθμοι ουτε για εμενα ειναι κρυο (και εγω "πεταω" τα κοντομανικα αρχες Δεκεμβρη και ο καιρος κεντρου Αθηνας μου φαινεται καιρος Αιγυπτου όποτε κατεβαινω, αφου ζω στα προαστια του Κιλκις πλεον αλλά και της Θεσσαλονικης παλιοτερα οποτε συνηθισα σε 8 °C περιπου μεσες θερμοκρασιες πιο κατω απο το κεντρο της Αθηνας) αλλά για τον μεσο πληθυσμο ειναι κρυο.

Δεν μπορουμε να παιρνουμε τις ακραιες συμπεριφορες οπως εγω ή ο φιλος πιο πανω και να τις θεωρουμε κανονα.

Aυτο που εχει εξω ειναι κρυο. Οι 9 βαθμοι που εχει η Αθηνα εννοω. Και σοβαρα και αντικειμενικα.

FYI, το κρυο δεν εκτιμαται με βαση την προσωπικη αισθηση του καθενος. Κρυο οριζεται οτι εχει χαμηλη θερμοκρασια σε σχεση με το ανθρωπινο σωμα. Θεωρητικα λοιπον και οι 20 βαθμοι κρυο ειναι.

Αλλα επειδη το εννοεις σε φαση "αισθησης", ναι, οι 9 βαθμοι δινουν αισθηση κρυου. Ειναι μολις 5 βαθμοι πανω απο το σημειο παγοποιησης, ειναι η θερμοκρασια στην οποια αν πιεις νερο σε καιει στο λαιμο γιατι ειναι παγωμενο και τελος ειναι μια θερμοκρασια στην οποια ακομα και βορειοι λαοι ντυνονται βαρια.

Η δικια σου ερμηνεια για το κρυο, προφανως ειναι αλλη, αλλα δεν ειναι φυσιολογικη, ξαναλεω.

Για να το παμε αυτηρως επιστημονικα:

Οι 2 καλυτεροι δεικτες αισθητης θερμοκρασιες οι PET και UTCI μας λενε πχ για Αθήνα για σημερα για τωρα οτι με:

10.1 °C θερμοκρασια, 51% σχετικη υγρασια, απνοια σχεδον, μηδεν σχεδον νεφοκαλυψη, 1019 mbar ατμοσφαιρικη πιεση:

ο δεικτης UTCI ειναι 4.0 και σημαινει "slight cold stress"

ο δεικτης PET ειναι 5.3 και σημαινει "cold"

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...