ikaruga24 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Μάλιστα, η λύση στο επερχόμενο "κραχ" (διαφωνώ, αλλά δεν έχω όρεξη να μπω σε συζητήσεις για "πραγματικούς" και "μη πραγματικούς" gamers, έχει αρκετές από δαύτες το ίντερνετ κι έχω βαρεθεί) δηλαδή είναι ο περιορισμός του αγοραστικού κοινού και η κατάτμηση της αγοράς; Κανενας περιορισμος, απλα να γινει μια στροφη ξανα προς τους "σοβαρους" gamers, τους χομπιστες αν θες που θα τα σκασουν τα λεφτακια τους και ειναι και οι μακροπροθεσμοι πελατες. Εκτος φυσικα και αν θελουν να αλλαξουν τον χαρτη με ασχετους και περιστασιακους χρηστες οι οποιοι τη μια ειναι και την αλλη δεν ειναι τοτε το καταφερνουν περιφημα. Δεν ειναι κακο να στοχευεις σε συγκεκριμενο κοινο, ισα ισα ειναι προτιμοτερο και σε βοηθαει και εσενα ως εταιρια να φτιαξεις ενα αξιολογο πελατολογιο που θα αγοραζει σχεδον τυφλα οτι και να φτιαξεις. Θες να το πεις οτι η καθε εταιρια θα περιορισει τον ογκο παιχνιδιων που θα παραγει ή θα αυξησει το χρονικο περιθωριο αναπτυξης για να βγαλει κατι ολοκληρωμενο...δεν ξερω...κατι πρεπει να γινει για να επιστρεψουμε λιγο στα παλια. 1
Vole Maulder Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Δε νομίζω πως η λύση είναι η επιστροφή στα παλιά. Αυτό που πρέπει να γίνει, αν πρέπει να γίνει κάτι, είναι να βρουν τρόπο να κρατήσουν τους περιστασιακούς, αν η προσωρινή τους στάση στο μέσο έχει να κάνει με το ότι δε βρίσκουν κάτι παραπάνω από αυτό που τους τράβηξε στην αρχή. Αυτό θα γίνει με το να διευρυνθεί η γκάμα όσων προσφέρει το μέσο, όχι με το να περιοριστεί στους "σοβαρούς". Σε αυτό το κομμάτι, εγώ μόνο βελτίωση βλέπω στα πράγματα. Μπορεί μεν το κόστος ανάπτυξης των ΑΑΑ να έχει φτάσει στα ουράνια και να το έχουν παρακάνει ως αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες όπως η Ubi, αλλά από την άλλη, βλέπεις μικρές ομάδες να ξεπηδούν από παντού τελευταία και να βγάζουν διαμαντάκια και να πετυχαίνουν και κριτικά και εμπορικά με παιχνίδια που οι μισοί "σοβαροί" έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι δεν είναι παιχνίδια (πχ, Gone Home). Μερικοί μάλιστα φεύγουν από ΑΑΑ ομάδες για να το κάνουν αυτό, και φαίνεται να τα πηγαίνουν μια χαρά (βλέπε Brothers, Ethan Carter, Banner Saga, ως μερικά πρόχειρα παραδείγματα). Αυτό για μένα σημάδι υγείας είναι για το μέσο, όχι οιωνός επερχόμενου "κραχ", και αυτός είναι ο τρόπος οι περιστασιακοί να γίνουν "σοβαροί". Προσφέροντας περισσότερα και διαφορετικά παιχνίδια για όλους, ώστε να γίνουν βιώσιμα και περισσότερα niches και να μη φοβούνται μετά και οι ΑΑΑ εταιρείες να κάνουν κάτι διαφορετικό από τα ίδια και τα ίδια. Ωστόσο, αμφιβάλλω πως τα ΑΑΑ στούντιο θα κάνουν ποτέ κάτι τέτοιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ίσως. Ο ρόλος των περισσότερων πλέον είναι να βγάζουν blockbusters όπως συμβαίνει κατά κύριο λόγο και στο σινεμά. Και κάπου μες στα Transformers και τα Jurassic World θα έχεις ένα Interstellar, όπως μες στα Assassin's Creed και τα Call of Duty έχεις ένα Last of Us. Κάτι παραπάνω δε θα περίμενα από τους "μεγάλους". Υπάρχουν στούντιο στην Ανατολική Ευρώπη για αυτά 2
Moderators Malthador Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Moderators Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Κραχ; Ποιό κραχ; Με Shadowrun, Wasteland 2 και Super Mario 3D World να έχουν κυκλοφορήσει και με τα Torment, Pillars of Eternity και το επόμενο Zelda προ των πυλών δεν βλέπω κανένα κραχ εγώ. Ειλικρινά, χεστήκαμε τι κάνουν τα μεγάλα studios. Ας είναι καλά το Kickstarter και η Nintendo. 2
Aims Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 κανενα κραχ δεν θα ερθει για την "βιομηχανια" του gaming.. μην τσιμπατε απο μπαρουφολογιες ελληνικων gaming sites και παρακμιακων youtubers που ειναι κολλημενοι στα 90s και προσπαθουν να περασουν τις αποψεις τους στα λιγα πιτσιρικια που τους βλεπουν . η βιομηχανια προσαρμοζεται απολυτα στις αναγκες των gamers.και πλεον οταν μιλαμε για gamers μιλαμε για εκατομμυρια κ οχι για μια μικρη μεριδα 1-2 εκατομμυριων gamers οπως ημασταν παλια. Πλεον οι εταιριες που εχουν σχεση με το gaming, κοιτανε μονο τα νουμερα κ τις πωλησεις,οποτε προσαρμοζονται αναλογα με τις αναγκες των casuals gamers 3
etf13 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Εϊναι αστεία η συζήτηση έτσι κι αλλιώς αλλά ας προσπαθήσω να πω κι εγώ δυο χαζομάρες. Εγώ μεγάλωσα με test drive σε πορτοκαλί ega οθόνη,indiana jones,king's quest,secret of the monkey island κλπ κλπ τέλος δεκαετίας 80 μέσα δεκαετίας 90 τότε που δεν υπήρχε internet και τα παιχνίδια επαιζαν σε 5-10 δισκέττες 3,5 άρες ή 5 1/4.Τα παιχνίδια τα βρίσκαμε σε ψαγμένα μαγαζία στη στουρνάρη που μας τα πούλαγαν πειρατικά μόνο.Τότε αν και ήταν ταλαιπωρία και βάσανο να παίξεις ένα παιχνίδι ήταν και κάτι το μαγικό το φανταστικό.Η όλη διαδικασία ήταν απίστευτη.Άλλες εποχές. Σήμερα τα πράγματα είναι διαφορετικά.Υπάρχει φοβερή διαφήμιση και οι εταιρείες παιχνιδίων έχουν γιγαντωθεί (φυσικά υπάρχουν και τα μικρά ανεξάρτητα studios).Αν και η "παλιά" εποχή ήταν μαγική τίποτα δεν συγκρίνεται με το σημερινό gaming.Ναι οι εταιρείες κάνουν χαζομάρες και αρπαχτές αλλά η ιστορία δείχνει ότι ξεβράζει όλα τα σκουπίδια αργά ή γρήγορα.Εγώ και στις δύο κονσόλες last gen έχω περίπου 30 τίτλους ,δεν υπάρχει παιχνίδι που να πω ότι δεν παίζεται (εκτός του pro evolution στο one που τα γραφικά του είναι απαραδεκτα ).Εγώ βλέπω ότι και το driveclub διορθώθηκε και τα assasins ψιλοδιορθώθηκε.Το battlefield 4 ήταν απαράδεκτο στην αρχή αλλά επειδή όπως είπα τα σκουπίδια ξεβράζονται απο τον κόσμο ,η ΕΑ έκοψε τον πισινό της και το διόρθωσε πάρα πολύ. Ο κόσμος (ο περισσότερος τουλάχιστον) - πελάτες δεν είναι αμοιβάδες.Το κριτήριο είναι αλάνθαστο.Αν δεν έχεις καλά προιόντα δεν επιβιώνεις.Είναι απλό. Για μένα προσωπικά δεν υπάρχει κανένα κραχ ούυτε πρόκειται να υπάρξει για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον.Είναι τεράστιο το αγοραστικό κοινό και οι απαιτήσεις απο τις εταιρείες τεράστιες πλέον.Και επειδή ο ανταγώνισμός τον studios είναι μεγάλος θα δούμε ωραία πράγματα όπως και βλέπουμε δηλαδή. 3
Aims Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Ωραιος ο etf13.Ετσι ακριβως. Μια μεγαλη διαφορα ειναι πως σημερα το 90% στον χωρο των games ειναι το marketing.Ολα ειναι marketing.Τα παντα. Σε βομβαρδιζουν ολη την ημερα με ενα υποτιθεται σουπερ ντουπερ παιχνιδι και το αποτελεσμα ειναι απογοητευτικο η μετριο. Δεν σημαινει πως το παιχνιδι ειναι μαπα απλα ειναι απογοητευτικο στα ματια σου,εξαιτιας των προσδοκιων που σου καλλιεργουσαν τα sites. Αυτα περι κραχ κλπ τα λενε τα ελληνικα gaming sites και οι ελληνες Youtubers. Αυτο ειναι το προβλημα κατα την αποψη μου: Παλια για τα games εγραφαν σοβαροι gamers που ελιωναν ενα game πριν γραψουν.Ηταν μετρ στο καθε ειδος. Τωρα ο καθε πικραμενος ανοιγει ενα gaming site/youtube καναλι και δωστου κριτικη στα ΠΑΝΤΑ. Επισης πλεον η νεα γενια περισσοτερο ενδιαφερεται για να δει ενα παιχνιδι(πχ να το παιζει σε stream ενας τριτος) παρα για να ΠΑΙΞΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ! Της π@τ@νας γινεται καθε φορα που κανουν stream πχ οι gramers.Αντι να καθισουν τα παιδια να παιξουν ΑΥΤΟΙ μια ωριτσα,βλεπουν αλλους να παιζουν! Επισης πλεον περισσοτερο ενδιαφερονται για να παιξουν Multi παρα για single mode εμπειρια. Κ ειναι λογικο καθως μιλαμε για διαφορετικες γενιες.Εμεις παιζαμε με φιλους στα φλιπεραδικα της εποχης,πιο μετα παιζαν τα παιδια στα ιντερνετ καφε και τωρα επικρατει η multiplayer εμπειρια. Προοδος λεγεται. 2
BigBOSS Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Το digital έφτασε και στης κονσόλες και αυτο τι ειναι αρνητικό; η έλλειψη καινοτόμων ιδεών,τα psn και xl πέφτουν για πλάκα απο πιτσιρικάδες μονο με console gaming ασχολεισαι; γιατι στο pc υπάρχουνε πολλά games με νέες ιδέες, DayZ, Star Citizen, Εlite Dangerous, survivor games σαν το Forest, The Long Dark ή This War of Mine, εξαιρετικά νέα rpgs Divinity Original Sin/Wasteland 2, αλλα games τύπου Prison Architect. Τώρα τεχνικά γιατί η ubi και άλλες βγάζουν σκουπίδια μάλλον καταλαβαίνετε ότι δεν έχει σε εκτίμηση τους πελάτες της γιατί την μαμανε. Oι console gamers εταιρειες τύπου Ubisoft τις κάναν τοσο χρόνια μάγκες αγοραζοντας κάθε 8 μήνες Αssassins Creed. Eπισης ας μην διαμαρτύρονται εάν αγοράζουνε αβέρτα παιχνιδια τύπου Ryse ή Τhe Order που δεν έχουνε να προσφέρουνε τιποτα και ειδικά το Ryse που έχω παιξει ειναι αποθέωση της βαρεμάρας.
rouxlas86 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Έλα ρε παιδιά κούραση με την ubisoft. Εντάξει πήγε έτσι το καινούργιο game της, απλά περίμενε και αγόρασε το όταν φτιαχτεί ή πέσει η τιμή του. Αλλά μην λέμε ότι θέλουμε, όταν βλέπεις assassins creed κάθε χρόνο που με άλλες εταιρίες θα ήμασταν ακόμα στο 3, χωρίς να σημαίνει ότι και τα 3 θα ήταν καλά. Επίσης βάλανε το rayman που είναι ΠΑΙΧΝΙΔΑΡΑ, και το child of the light και δεν ξέρω τι άλλο. Εντάξει να γίνεται κριτική αλλά μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Επίσης αυτό με το Ryse, δεν ξέρω πως πήγε εμπορικά, δεν νομίζω καλά, αλλά άμα έχει ζήτηση το game από κάποια μερίδα του κοινού γιατί όχι. Εγώ βλέπω ότι παιχνίδια παίζει πλέον και η κοπέλα μου, waling dead, last of us, tomb raider, rayman όταν έχει πρόσβαση στην κονσόλα, και αυτό κάτι λέει για μένα. Όπως είπε και ένας φίλος πιο πάνω, με τις ταινίες. Θα δεις και 2-3 blockbuster την χρονιά καλής ποιότητας, θα δεις και το πιο ψαγμένο και όλα καλά. 2
Fulgore Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 30 Δεκεμβρίου 2014 Πρεπει καποια στιγμη ο κοσμος να μαθει να διαχωριζει το Marketing απο την διαφημιση.Ναι μεν η διαφημιση ειναι σημαντικη για να παρουσιασει το νεο παιχνιδι ,αλλα Marketing δεν ειναι μονο διαφημιση. 1
8-bitMUSIC Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2014 Φυσικά και είναι κακό το digitall στης κονσόλες και αυτό έχει να κάνει με την τιμή που βλέπω κάτι fifa σε digitall 70€ και τα παίρνω. Πάνε και το αγοράζουν και αυτό θα συνεχιση. Τώρα για το pc όσοι ήταν pc gamers πριν 10 χρόνια πείτε μου ειλικρινά, ποσο διαφορετικό ήταν και όντος θα το έλεγε κάποιος pc master race.Ενα star citizen βγενει και τέτοια βγενουν σπάνια. Βέβαια τώρα δεν κάθομαι και κάνω pc vs console αλλά pc τότε και pc τώρα. In conclusion αυτό που φοβάμαι είναι μην καταλήξουν και οι κονσόλες σαν τα pc δηλαδή όλα να είναι τα ίδια χωρίς κάτι το διαφορετικό.
Moderators Malthador Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2014 Moderators Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2014 Φυσικά και είναι κακό το digitall στης κονσόλες και αυτό έχει να κάνει με την τιμή που βλέπω κάτι fifa σε digitall 70€ και τα παίρνω. Πάνε και το αγοράζουν και αυτό θα συνεχιση. Τώρα για το pc όσοι ήταν pc gamers πριν 10 χρόνια πείτε μου ειλικρινά, ποσο διαφορετικό ήταν και όντος θα το έλεγε κάποιος pc master race.Ενα star citizen βγενει και τέτοια βγενουν σπάνια. Βέβαια τώρα δεν κάθομαι και κάνω pc vs console αλλά pc τότε και pc τώρα. In conclusion αυτό που φοβάμαι είναι μην καταλήξουν και οι κονσόλες σαν τα pc δηλαδή όλα να είναι τα ίδια χωρίς κάτι το διαφορετικό. Δεν πάω να κάνω PC VS Console thread, αλλά μη γίνουν οι κονσόλες όπως τα πισί. Οκ, μας έπεισες.
8-bitMUSIC Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 31 Δεκεμβρίου 2014 Φυσικά και είναι κακό το digitall στης κονσόλες και αυτό έχει να κάνει με την τιμή που βλέπω κάτι fifa σε digitall 70€ και τα παίρνω. Πάνε και το αγοράζουν και αυτό θα συνεχιση. Τώρα για το pc όσοι ήταν pc gamers πριν 10 χρόνια πείτε μου ειλικρινά, ποσο διαφορετικό ήταν και όντος θα το έλεγε κάποιος pc master race.Ενα star citizen βγενει και τέτοια βγενουν σπάνια. Βέβαια τώρα δεν κάθομαι και κάνω pc vs console αλλά pc τότε και pc τώρα. In conclusion αυτό που φοβάμαι είναι μην καταλήξουν και οι κονσόλες σαν τα pc δηλαδή όλα να είναι τα ίδια χωρίς κάτι το διαφορετικό. Δεν πάω να κάνω PC VS Console thread, αλλά μη γίνουν οι κονσόλες όπως τα πισί. Οκ, μας έπεισες. Ξαναδιάβασε τη έγραψα φίλε μου .Για να συνοψίσουμε για τους ανθρώπους που δεν τα καταλαβαίνουν εύκολα: έγραψα για pc παλιά vs pc τώρα= καμία σχέση το pc παλιά ηταν πολύ ανοτερο όσον αφορά τα ecxlusives σε αυτό που θέλω να καταλήξω είναι πώς οι κονσόλες θα χάσουν αυτοί την διαφορετικότητα που ειχαν όπως έγινε και με το pc. Δεν αναφέρω πουθενά pc vs consoles και δεν είναι και αυτός ο στόχος μου. Btw Καλή χρονια :DSent from my iPad using Insomnia
Fulgore Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2015 Ξαναδιάβασε τη έγραψα φίλε μου .Για να συνοψίσουμε για τους ανθρώπους που δεν τα καταλαβαίνουν εύκολα: έγραψα για pc παλιά vs pc τώρα= καμία σχέση το pc παλιά ηταν πολύ ανοτερο όσον αφορά τα ecxlusives σε αυτό που θέλω να καταλήξω είναι πώς οι κονσόλες θα χάσουν αυτοί την διαφορετικότητα που ειχαν όπως έγινε και με το pc. Δεν αναφέρω πουθενά pc vs consoles και δεν είναι και αυτός ο στόχος μου. Btw Καλή χρονια :DSent from my iPad using Insomnia Ναι αλλα για αυτα τα exclusives σκεψου ποσα παιχνιδια εχασες που εβγαιναν αντιστοιχα μονο σε κονσολες,βλεπε Ps2.Μπορει το Pc σημερα να μην εχει τα Super exclusives που ειχε παλια αλλα παρολα αυτα εχει τεραστια ποικιλια Multiplattform τιτλων που δεν ειχε ποτε τοσο μεγαλη,και επισης εχει οπως παντα το θετικο οτι τα παιχνιδια ειναι αρκετα φθηνοτερα και φυσικα την συμβατοτητα με παλιοτερους τιτλους κατι που οι κονσολες δεν εχουν(δεν μπορεις δηλαδη να παιξεις παιχνιδια του ps3 στο Ps4).
ikaruga24 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2015 Δε νομίζω πως η λύση είναι η επιστροφή στα παλιά. Αυτό που πρέπει να γίνει, αν πρέπει να γίνει κάτι, είναι να βρουν τρόπο να κρατήσουν τους περιστασιακούς, αν η προσωρινή τους στάση στο μέσο έχει να κάνει με το ότι δε βρίσκουν κάτι παραπάνω από αυτό που τους τράβηξε στην αρχή. Αυτό θα γίνει με το να διευρυνθεί η γκάμα όσων προσφέρει το μέσο, όχι με το να περιοριστεί στους "σοβαρούς". Σε αυτό το κομμάτι, εγώ μόνο βελτίωση βλέπω στα πράγματα. Μπορεί μεν το κόστος ανάπτυξης των ΑΑΑ να έχει φτάσει στα ουράνια και να το έχουν παρακάνει ως αποτέλεσμα κάποιες εταιρείες όπως η Ubi, αλλά από την άλλη, βλέπεις μικρές ομάδες να ξεπηδούν από παντού τελευταία και να βγάζουν διαμαντάκια και να πετυχαίνουν και κριτικά και εμπορικά με παιχνίδια που οι μισοί "σοβαροί" έχουν βαλθεί να αποδείξουν ότι δεν είναι παιχνίδια (πχ, Gone Home). Μερικοί μάλιστα φεύγουν από ΑΑΑ ομάδες για να το κάνουν αυτό, και φαίνεται να τα πηγαίνουν μια χαρά (βλέπε Brothers, Ethan Carter, Banner Saga, ως μερικά πρόχειρα παραδείγματα). Αυτό για μένα σημάδι υγείας είναι για το μέσο, όχι οιωνός επερχόμενου "κραχ", και αυτός είναι ο τρόπος οι περιστασιακοί να γίνουν "σοβαροί". Προσφέροντας περισσότερα και διαφορετικά παιχνίδια για όλους, ώστε να γίνουν βιώσιμα και περισσότερα niches και να μη φοβούνται μετά και οι ΑΑΑ εταιρείες να κάνουν κάτι διαφορετικό από τα ίδια και τα ίδια. Ωστόσο, αμφιβάλλω πως τα ΑΑΑ στούντιο θα κάνουν ποτέ κάτι τέτοιο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ίσως. Ο ρόλος των περισσότερων πλέον είναι να βγάζουν blockbusters όπως συμβαίνει κατά κύριο λόγο και στο σινεμά. Και κάπου μες στα Transformers και τα Jurassic World θα έχεις ένα Interstellar, όπως μες στα Assassin's Creed και τα Call of Duty έχεις ένα Last of Us. Κάτι παραπάνω δε θα περίμενα από τους "μεγάλους". Υπάρχουν στούντιο στην Ανατολική Ευρώπη για αυτά Η λυση ειναι η επιστροφη στα παλια. Το budget δεν ειναι απεριοριστο. Οι "κλασσικοι" του ειδους να παραμεινουν σε αυτο που ξερουν να κανουν καλυτερα και ας αφησουν νεους να ασχοληθουν με κατι αλλο. Δεν ειναι απαραιτητο ολοι να προσφερουν τα ιδια πραγματα στοχευοντας παντα το ιδιο κοινο. Υπαρχει λογος που ορισμενες εταιριες παραμενουν πιστες σε αυτο που κανουν και εχουν σταθερο και φανατικο κοινο που θα πληρωσει και θα πληρωνει για σχεδον οτι και να βγαλουν μεσα απο τα στουντιο τους. Για τους gamers που θα προσπαθησουν να τους κανουν "convert" για να γινουν μονιμοι gamers οι πιθανοτητες ειναι εναντιον τους. Ειναι εξαιρετικα δυσκολο να μαθεις στον "αμορφωτο" πως να ψαχτει μονος του και να βρει τι θελει και το πως το θελει. Ειδικα δε αν σκεφτεις οτι οι μερες της απλοτητας δεν υπαρχουν πλεον. Νομιζω η nintendo με το wii ηταν φανερο και τρανταχτο παραδειγμα οτι δεν μπορεις να κρατησεις "gamers" οι οποιοι απλα εμφανιστηκαν για τη μοδα. Το gaming οπως και ολα τα υπολοιπα "αθληματα" χρειαζεται "σοβαρους" gamers για να το στηριξουν. Χωρις αυτους δεν υπαρχει gaming και δεν προκειται να υπαρξει και σοβαρο στουντιο. Το κραχ των 80'ς ειχε γινει γιατι χαθηκε η εμπιστοσυνη του κοσμου προς τις λιγοστες εταιριες του χωρου. Το ιδιο συμβαινει και τωρα. Βεβαια κραχ λιγο δυσκολο με τα μεσα που υπαρχουν αλλα παμε σιγουρα προς το κραχ των 2010'ς με τον δικο τους τροπο.
Vole Maulder Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2015 Δημοσ. 1 Ιανουαρίου 2015 Μόνο από το γεγονός ότι το χαρακτηρίζεις "άθλημα", νομίζω ότι προσεγγίζουμε πολύ διαφορετικά το μέσο. Ισως και να κάνω λάθος, βέβαια. Ας απαντήσω, αρχικά, σχετικά με τη Nintendo, όμως. Απλότητα δε σημαίνει πάντα το ίδιο πράγμα. Απλότητα, επίσης, δε σημαίνει ρηχή εμπειρία. Το Gone Home είναι ίσως ό,τι πιο απλό υπάρχει. Μόνο ρηχό δεν το λες. Ξέρω άτομα που ενδιαφέρθηκαν να δουν κι άλλα video games αφότου τους έδειξα αυτό και 2-3 άλλα (Cat Lady και To The Moon. Το Remember Me επίσης είχε καλή ανταπόκριση σε "non-gamers" λόγω art direction και ιστορίας. Μεγάλο κρίμα γι' αυτό το παιχνίδι το gameplay που είχε). Οι ίδιοι το Wii το είχαν πάρει ως ανέκδοτο. Οι ίδιοι γλυκοκοιτάζουν το PS4 τώρα επειδή προμοτάρει τόσο πολύ η Σόνι τα indie της, και αν γίνει αυτό το βήμα, αν οι "περιστασιακοί" που έχουν 2-3 παιχνίδια υπόψη τους που σπάνε το στερεότυπο που έχει ο πολύς ο κόσμος για το τι είναι τα video games (όταν έχουν μόνο στο μυαλό τους το Μάριο και τα shooters, είναι πολύ έξυπνη η τακτική της Σόνι να αλλάξει τελείως προσέγγιση προώθησης, να φτιάξει ένα image εναλλακτικής κονσόλας, όπως και κάνει - κι ας τρελαίνονται ορισμένοι που ακόμα μιλούν για indie) πουν "ας πάρω μια κονσόλα, αφού έχει αυτά, μπορεί να βρω και τίποτα άλλο", αυτό ήταν. Θα το βρουν το κάτι άλλο, επειδή θα υπάρχει. Στο Wii δε θα υπάρχει. Κι εκεί μέσα κάπου υπάρχει η διαφορά στην προσέγγισή μας. Τα video games είναι ένα μέσο από το οποίο μπορεί να βγει οτιδήποτε. Οπως οτιδήποτε βγαίνει και σε όλα τα υπόλοιπα μέσα - πες τα art forms, αν θες. Ενα τεράστιο φράγμα που υπάρχει στα video games, σε αντίθεση με το σινεμά, ας πούμε, είναι αντιληπτικό, και δε βοηθάει καθόλου να υπάρχουν αντιλήψεις περί σοβαρών ή ασόβαρων παικτών. Η Nintendo τους έχασε τους περιστασιακούς που τράβηξε με το Wii, επειδή η Nintendo εξακολουθεί να διατηρεί ένα προφίλ παιδικό ακόμα κι όταν απευθύνεται σε ηλικιωμένους. Επίσης, τα μόνα της παιχνίδια βγαίνουν από Ιάπωνες, και η κουλτούρα της Ιαπωνίας δεν είναι για όλους. Και αυτό είναι ΟΚ, δεν είναι ούτε κακό ούτε καλό, απλώς είναι. Οταν όμως υπάρχει ένας στρατός από nerds να τσεκάρει τα gaming credentials όποιου νέου μπαίνει στο τσιφλίκι του, και να κάθεται να λέει "α, αυτό δεν είναι παιχνίδι, καταστρέφουν το μέσο" για ό,τι πραγματικά διαφορετικό, αν εσύ ήσουν απ' έξω θα το σκεφτόσουν δεύτερη φορά το να ασχοληθείς. Βοήθα με λίγο σε κάτι όμως. Ποιους εννοείς ως κλασικούς του είδους που πρέπει να γυρίσουν στα παλιά; Και ποια είναι αυτά τα παλιά; Επειδή δεν είμαι πολύ σίγουρος ποιους και τι υπονοούμε. Φαντάζομαι πως πρώτη και καλύτερη είναι η Ubi, αλλά είναι; Και ποια είναι τα παλιά στα οποία πρέπει να γυρίσει η Ubi; Το ότι μεγαλώνουμε, επίσης, το λαμβάνεις υπόψη σου; Αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο σε χίλια δυο πράγματα σχετικά, από το πώς βλέπουμε ή θυμόμαστε αυτά που παίζαμε παλιά μέχρι το πόσο χρόνο έχουμε διαθέσιμο και τι ενδιαφέροντα και απαιτήσεις έχουμε πια από το μέσο. Χάρηκα πολύ που βγήκαν παιχνίδια όπως το Wasteland 2 και το Divinity φέτος, ας πούμε, αλλά δεν πρόκειται να παίξω κανένα από τα δύο. Δεν είμαι καν σίγουρος αν θα παίξω και το Pillars of Eternity, που το έχω κάνει και back. Επειδή δεν έχω χρόνο και συχνά ούτε και διάθεση για τέτοια παιχνίδια πια. Χαίρομαι σε ένα abstract επίπεδο που βγαίνουν και πάλι, από ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, ξέρω 'γώ Και ξέρω ότι δεν είμαι ο μόνος "σοβαρός" σε αυτή τη φάση. Αλλά με αφορμή αυτό, προκύπτει ένα ερώτημα. Τα τελευταία 2-3 χρόνια βγήκαν ή θα βγουν κάποια παιχνίδια, όπως αυτά που ανέφερα παραπάνω ή όπως το Deus Ex και το Witcher και τα Souls, τα οποία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα "παλιά" ως σύνολο. Μέχρι και η Jensen βγάζει πάλι point 'n click adventure games, αν είναι να πάμε σε κάτι τέρμα niche. Αρα, για τι μιλάμε ακριβώς και τι θέλουμε; Αντί για CoD να βγαίνουν Rainbow Six ή αντί για Assassin's Creed να βγαίνουν Hitman; Ποιο το νόημα; ΥΓ: Σόρι αν το μήνυμα είναι κάπως πιο συνειρμικό απ' ό,τι συνηθίζω να γράφω, αλλά είναι η μέρα που είναι, είναι και αργά, that's what you get Αν θες καμιά διευκρίνιση πες, θα επανέθλω πιο διαυγής αύριο. 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα