Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τα τελευταία χρόνια, διάφορες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος προσαρμόζει τη λειτουργία του συνεχώς, αναλόγως των εργαλείων που χρησιμοποιεί.Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Current Biology, εξετάστηκαν οι διαφορές της λειτουργίας του εγκεφάλου μεταξύ χρήσης κινητών με οθόνες αφής (smartphones) και απλών κινητών τηλεφώνων.

 

Στην έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι χρήστες smartphones έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στον έλεγχο του αντίχειρα, δείχτη και μέσου δαχτύλου, με τον εγκέφαλο να αξιοποιεί πολύ μεγαλύτερο τμήμα του εγκεφάλου για τη λειτουργία αυτών, σε σχέση με τους χρήστες απλών κινητών τηλεφώνων.

 

Δημοσιευμένη Εικόνα

 

Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα είναι το εγκεφαλογράφημα (EEG), με το οποίο και μπορεί να γίνει χαρτογράφηση των περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιούνται, ανάλογα με την δραστηριότητα που εκτελείται εκείνη τη στιγμή. Εξετάστηκαν 37 εθελοντές, 26 χρήστες smartphone και 11 χρήστες απλών κινητών τηλεφώνων.

 

Με το εγκεφαλογράφημα έγινε χαρτογράφηση του εγκεφάλου των εθελοντών, την ώρα που χρησιμοποιούσαν τις συσκευές τους. Διαπιστώθηκε ότι στους χρήστες των smartphones, οι περιοχές του εγκεφάλου που ενεργοποιούνταν για τη λειτουργία των τριών προαναφερθέντων δαχτύλων (αντίχειρα, δείχτη, μέσου), ήταν πολύ μεγαλύτερες από τις αντίστοιχες περιοχές στους χρήστες απλών συσκευών.

 

Ειδικά όμως για τον αντίχειρα, ο οποίος χρησιμοποιείται πιό συχνά, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο εγκέφαλος αυξομειώνει σε καθημερινή βάση το μέγεθος της περιοχής που αξιοποιείται για τη λειτουργία του συγκεκριμένου δαχτύλου. Η ακρίβεια του αντίχειρα και η ευαισθησία της άκρης του που ακουμπά στην οθόνη αφής, αυξομειώνεται συνεχώς, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης του smartphone.

 

Τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη συμφωνία με τις υψηλότερες απαιτήσεις των smartphones, όσον αφορά την ακρίβεια στη λειτουργία των δαχτύλων.

 

Παρόμοια συμπεράσματα προέκυψαν σε έρευνα του 2007, όπου σε επαγγελματίες βιολιστές ο εγκέφαλος αξιοποιούσε πολύ μεγαλύτερο τμήμα του για τη λειτουργία των χεριών και δαχτύλων. Παράλληλα, σε έρευνα του 2009, διαπιστώθηκε ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αλλάξει ακόμα και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το σώμα μας ανάλογα με τα εργαλεία που χρησιμοποιεί.

 

Link.png Site: Cell

Link.png Site: Nature

Link.png Site: NCBI

Δημοσ.

ναι παλιά ήταν πιο εύκολο με τα κουμπιά αλλά αν συνηθίσει ο εγκέφαλος μια χαρά δεν έχει πρόβλημα με την αφή,αρκεί να μην είναι η παλιά αφή με την αίσθηση πίεσης όπως αυτή που έχει το gps μου που πατάς και είναι λες και πατάς με κεφάλι σφυριού η ακρίβεια.

  • Like 3
Δημοσ.

Τα κινητά με κουμπιά αποκρίνονταν ταχύτερα, αυτό σημαίνει πως γινόμαστε καθυστερημένοι με τα smartophone;

  • Like 5
Δημοσ.

Ναι γουαου..

 

Όπως στο γέρικο σκυλί δε μαθαίνεις νέα κόλπα και η μάνα μου ποτε δε θα τολμήσει να πατήσει το capacitive του tab "μη την πιασει κανα ρευμα", ετσι όταν δωσουνε μηχανάκι στον γιόγκα μου για τις ελιές, μετα και πόα να του πεις να αδειάσει με τη βέργα δε θα τα καταφέρει. Κάτι παλαιότερα αυτονόητο. Όσο ο άνθρωπος κανει τη ζωή του ευκολότερη, το παλιό του φαίνεται δύσκολο κι ας άλλοτε το τελούσε με ευκολία. Γι αυτό προχωράει ή τεχνολογία, για τη διευκόλυνση της ζωής μας. Ή αφή θεωρείται εύκολη επειδή είναι τεχνολογικά πιο μπροστά απ την άλλοτε εύκολη πληκτρολόγηση κουμπιών που τώρα μας δυσκολεύει. Μάθαμε το εύκολο και δε γυρίσουμε πίσω. Τι ερευνες, εγκεφαλογραφηματα, μελετες και κολοκύθια μας λέτε..

  • Like 1
Δημοσ.

ο εγκέφαλός μας προσαρμόζεται στα πάντα....προφανώς είναι ενδιαφέρουσα η επιστημονική απόδειξη, αλλά νομίζω ότι δεν ήταν απαραίτητο να φιγουράρει ως είδηση πρώτη στη σελίδα μόνο και μόνο για να ΄΄γεμίζουν΄΄ οι ειδήσεις...

  • Like 2
Δημοσ.

με κλειστά τα μάτια μπορείς να       χρησιμοποιησεις smartphones?? 

Κλεινεις τα ματια και λες... "ok google"..

 

Αστειευομαι. Συμμεριζομαι την σκεψη σου. Οι οθονες αφης απαιτούν να εισαι προσηλωμένος στην οθονη για να εκτελεσεις τις λειτουργιες σε αντιθεση με τα παλια με κανονικο πληκτρολογιο που που συνηθιζες να εκτελεις λειτουργιες χωρις να βλεπεις, σχεδον οπως παιζεις ενα μουσικο οργανο.

Δημοσ.

Συνεπώς, καλύτερα τηλέφωνο με κουμπιά ..............

 

Αν είναι να κουράζω τον εγκέφαλό μου για να χρησιμοποιήσω ένα τέτοιο χαζομηχάνημα, άστο καλύτερα..... Εχω πολλά πιο ενδιαφέρονται και σημαντικά πράγματα στην ζωή μου, να τον κουράσουν !!!

  • Like 1
Δημοσ.

Στα παλαιά κινητά, τα κουμπιά είχαν διαστάσεις.

μήκος x πλάτος x ύψος.

Όλα τα smartphone προφανώς θα μπορουσαμε να πουμε οτι και εχουν και δεν έχουν πλήκτρα, εφοσον αυτα ουσιαστικά δεν υφίστανται με την κυριολεκτική έννοια του πλήκτρου καθώς δεν εχουν διαστάσεις. Απλα καταλαμβάνουν μια τυχαία έκταση στο εμβαδόν της οθόνης. Οποτε με λιγα λογια, στο touch screen ή αίσθηση της αφής είναι άχρηστη.

 

Τώρα όσο για την τεκμηρίωση του αυτονοητου, μάλλον περιττή.

Δημοσ.

Συνεπώς, καλύτερα τηλέφωνο με κουμπιά ..............

 

Αν είναι να κουράζω τον εγκέφαλό μου για να χρησιμοποιήσω ένα τέτοιο χαζομηχάνημα, άστο καλύτερα..... Εχω πολλά πιο ενδιαφέρονται και σημαντικά πράγματα στην ζωή μου, να τον κουράσουν !!!

Φοβερό συμπέρασμα.
Δημοσ.

@vasi ,Αν εχεις καιρο το ίδιο τηλέφωνο μπορείς .

Εγω μπορω χωρις να κοιταζω τη συσκευή να παρω τηλεφωνο καμια δεκαριά άτομα που εχω στα αγαπημένα μου.

Εχω μεγαλώσει πολυ πριν υπάρξουν τα κινητά αλλα θεωρώ την ύπαρξή κινητών με κουμπιά περιττή και οπισθοδρομική .

Δεν υπάρχει λογος να υπάρχουν πια ,μόνο για τα άτομα που δε μπορούν χειριστούν συσκευές αφης.

Και ουτε τα παλιά υπήρξαν ποτε πιο γρήγορα και σαφώς ποτε δεν ηταν πιο απλα στη χρήση,κάποιοι συμφορουμιτες μαλλον ξεχνάνε πολυ εύκολα .

Και μόνο τα παλια symbian οποιοασδηποτε μάρκας να σκεφτώ ,δραμα...

  • Like 2
Δημοσ.

Είναι καλό να χρησιμοποιείται ο εγκέφαλος και να κατευθύνει και διάφορες ενέργειες παρά να μένει απαθής όπως στην τιβι πχ...

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...