Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Συγνωμη, εσυ θα γραφεις προγραμματα για να υπολογιζεις ολοκληρωματα?

Δεν θα το πιστέψεις, αλλά η αριθμητική ανάλυση είναι μεγάλος κλάδος και ΝΑΙ, γράφουν κώδικα για approximations. Από που νομίζεις ότι ξεκίνησε το parallel computing? Από την ανάγκη να λύνεις τέτοια προβλήματα.

• Απαντ. 31
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Όποιος δεν έχει ήδη την δυνατότητα κατανόησης (που υφίσταται με το ακαδημαϊκό υπόβαθρο διαφόρων επιπέδων), δεν μπορεί να αυτοεκπαιδευτεί σε κάτι δύσκολο. 'Oσο ευρύτερες και υψηλότερες είναι οι ακαδημαϊκές γνώσεις,

τόσο πιο εύκολα μελετάς και αντιμετωπίζεις ένα μη κοινό πρόβλημα.

Και πάλι συμφωνώ (πριν απο χρόνια τελειώνοντας τη σχολή έλεγα σε φίλους κατά λέξη πως το σημαντικότερο πράγμα που έμαθα στη σχολή είναι... το πώς να μαθαίνω). Όμως το engineering (γιατί εγώ έτσι βλέπω το θέμα της συζήτησης) δεν είναι μόνο ακαδημαϊκές γνώσεις και αφαίρεση, είναι επίσης εμπειρία, σύνθεση και γιατί όχι τέχνη. Δες και παρακάτω.

Μια ρουτίνα που υπολογίζει αριθμητικά ένα σύνηθες ολοκλήρωμα μπορούν να τη γράψουν όλοι,

να διαβάσουν και να κατανοήσουν τι πρέπει να κάνουν.

Αν όμως, όπως συχνά συμβαίνει στην πράξη,

το ολοκλήρωμα είναι ανώμαλο (cauchy PV) ή υπερανώμαλο (hadamard FP),

κανένας κοινός απόφοιτος δεν θα μπορεί να παρακολουθήσει την αντίστοιχη θεωρία και να "αυτοεκπαιδευτεί".

Νομίζω πως εδώ αρχικά πέφτεις στη γνωστή παγίδα "πιστεύω πως όλος ο κόσμος έχει αυτό που φαίνεται σε μένα μίνιμουμ λογικό επίπεδο ικανότητας". Είναι φανερό πως απέχεις πάρα πολύ από όλο τον κόσμο και βάζω στοίχημα πως αυτό που σε σένα φαίνεται απλά ακολουθούμε τις οδηγίες είναι για την πλειοψηφία μη σου πω των developers πέρα από τις δυνατότητές τους χωρίς καθοδήγηση.

Τώρα για την αυτοεκπαίδευση είναι μεν ακριβώς όπως τα λες, αλλά πραγματικό παράδειγμα που μου έχει συμβεί 3-4 φορές:

- Θέλουμε να κάνουμε ΑΒΓ.

- Χμ αυτό ακούγεται περίπλοκο πρόβλημα (ακαδημαϊκές γνώσεις εδώ!)... θα χρειαστεί ψάξιμο.

- Ναι όντως. Πάρε να διαβάσεις αυτά τα 5-6 papers να δεις τι πρέπει να κάνεις.

Και διαβάζω τα papers, ψάχνομαι λίγο παραπάνω αν χρειαστεί (references) και το κάνω.

Νομίζω είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα που δείχνει και την αξία της ακαδημαϊκής γνώσης που λες (αλλιώς μπορεί να πάρεις φόρα και να πας να πέσεις στο γκρεμό), αλλά και το ότι βασικά είναι κάθε άλλο παρά απαραίτητο να τις έχεις αναπτύξει πολύ. Δε θα προγραμμάτιζα την πορεία της εξέλιξής μου με βάση κάτι που μου συμβαίνει μια φορά κάθε 4 χρόνια.

Το παράδειγμα είναι πραγματικό και τυπικό.

Τέτοιες γνώσεις δίνουν τα μεταπτυχιακά και τα phD - και αν φανούν σε μια συνέντευξη τίθεσαι άμεσα εκτός συναγωνισμού.

Αυτό που καταλαβαίνω εγώ απ' αυτό είναι πως μιλάς για θέσεις τύπου "ζητείται θεωρητικός φυσικός με καλές γνώσεις προγραμματισμού". Που υπάρχουν, αλλά προσωπικά όταν δίνω γενικές κατευθύνσεις δεν το λαμβάνω καθόλου υπόψη. Όποιος είναι να πάει εκεί θα βρει μόνος του το δρόμο του.

και βέβαια τα γραμματικά τους προσόντα ήταν καθοριστικός παράγοντας για την πρόσληψή τους.

Εδώ αισθάνομαι πως επιβεβαιώνεις το παραπάνω.

Anyway, νομίζω πως συνεννοηθήκαμε επιτυχώς και είναι θετικό πως υπάρχει όλη αυτή η πληροφορία πλέον στο νήμα για όποιον προβληματίζεται πώς να προχωρήσει.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν θα το πιστέψεις, αλλά η αριθμητική ανάλυση είναι μεγάλος κλάδος και ΝΑΙ, γράφουν κώδικα για approximations. Από που νομίζεις ότι ξεκίνησε το parallel computing? Από την ανάγκη να λύνεις τέτοια προβλήματα.

Μια χαρα θα το πιστεψω, αλλα σαν developer chances are οτι δεν θα δουλεψεις πανω σε approximations,  που και να δουλεψεις , οι γνωσεις που θα εχεις παρει απο σχολη πληροφορικης ΔΕΝ θα ειναι πανω στην μαθηματικη αναλυση και σε πολυπλοκους μαθηματικους αλγοριθμους.

Δημοσ.

Η εμπειρία δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις γνώσεις όταν πρόκειται για κάτι μη τετριμμένο, αυτό είναι το νόημα.

Όποιος δεν έχει ήδη την δυνατότητα κατανόησης (που υφίσταται με το ακαδημαϊκό υπόβαθρο διαφόρων επιπέδων),

δεν μπορεί να αυτοεκπαιδευτεί σε κάτι δύσκολο.

Ναι και όχι. Ναι, διότι συνήθως ο κόπος του να αυτοεκπαιδευτείς σε κάτι βαρύ είναι μεγαλύτερος από το να σου το διδάξουν. Όχι, γιατί δεν είναι απαραίτητο.

Επιπλέον, οι κλάδοι που συζητάς είναι πιο πολύ applied mathematics παρά computer science. Οπότε είναι λίγο εκτός του συγκεκριμένου τοπικ, καθώς η κεντρική αναφορά είναι το κλασσικό software engineering.

Μια χαρα θα το πιστεψω, αλλα σαν developer chances are οτι δεν θα δουλεψεις πανω σε approximations,  που και να δουλεψεις , οι γνωσεις που θα εχεις παρει απο σχολη πληροφορικης ΔΕΝ θα ειναι πανω στην μαθηματικη αναλυση και σε πολυπλοκους μαθηματικους αλγοριθμους.

Σύμφωνοι, αλλά στο επειδή ο κλασσικός ρόλος ενός dev στην αγορά σήμερα είναι συγκεκριμένος, δεν σημαίνει ότι καθορίζει και όλο το πλαίσιο του προγραμματισμού όπως υπονόησες στο προηγούμενο σου ποστ.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Στην σημερινή εποχη εργασιας κανενα πτυχίο δεν εχει αξία. Πτυχιο ειναι ενας τιτλος οπου καποιος εκαστε 4 χρονια και εμαθε 10 πραγματα. Πτυχιο εχει και αυτος που εμαθε τα 10 πτυχιο και αυτος που ηξερε τα 5 πριν παει στην σχολη και στην σχολη τα εκανε 1000 ,εκανε εργασιες δυσκολες, ετρωγε ωρες στα βιβλια και στο pc και στα forums ενω οι αλλοι (το 70% των Ελληνων φοιτητων) αραζε ,ρεκλιαζε ,καφεδαρες κτλ κτλ.

Εγω τει τελειωσα...μπηκα με 15 σχεδον αλλα τει με καθηγητες που πραγματικα ειχαν πολλες απαιτησεις ειδικα στα 2 τελευταια χρονια. Και παντα απο μονος μου διαβαζα και εκανα πραγματα συνεχως. Δεν περιμενα κανενα καθηγητη να μου δωσει πτυχιακή , εδωσα εγω θεμα , σκυλιασα 10 μηννες χωρις καμια βοηθεια σχετικα και πηρα και 10 και η πτυχιακη μου εγινε ολοκληρο εργαστηριακο μαθημα εξαμηνου στα δικτυα σε μεταπτυχιακο προγραμμα κιολας. Εδινα απο την τσεπη μου χρηματα αγοραζα εξοπλισμο και επαιζα με διαφορα θεματα ειται ασυρματα ειται server ειται ειται ειται. Εκατονταδες format το χρονο χιλιαδες πειραματα , μετρησεις με πολυμετρα, με παλμογραφους και να σχεδιαση μικροκυματικων διαταξεων και να το ενα να το αλλο. Η τυχη και το πεισμα μου σε καποια πραγματα με οδηγησαν σε μια θεση εργασιας οχι σε ακαδημαικο περιβαλλον οπου ασχολουμαι 100% με αυτα που εμαθα και θελω 4-5 χρονια να μαθω ακομα ποιο πολλα ,να διαβασω ακομα περισσοτερα ωστε να μπορω να εχω ενα επιπεδο αριστο και τεχνικα και θεωρητικά. Προσωπικα σε μενα δεν μου λεει κανενας τιτλος τιποτα. Και επειδη  εχω βρεθει και στον ιδιο χωρο αλλα και σε παρεες με ανθρωπους απο το πολυτεχνείο , ανθρωπους με phd και Postdoctoral research ξαναλεω οτι την σημερον ενας τιτλος περαν της ακαδημαικης του αξιας δεν αποδεικνυει τιποτα παραπανω απο τα απολυτως ενουμενα. Ειδικα τα Phd στην Ελλαδα ειναι γουρουνι στο σακί κατα την ταπεινη αποψή μου.

Παραυτα ενα 10% ελληνων πτυχιουχων διαπρεπει στην Ελλαδα και αργοτερα  στο Εξωτερικό οπου το περιβαλλον ερευνας ειναι απιστευτο πραγματικά. Το cern που πραγματικα παιρνει τους καλυτερους παγκοσμιος στην θεωρητικη φυσικη μεγαλων ενεργειων δεν ειναι τυχαιο που εχει πει ο ιδρυτης οτι στους Ελληνες επιστημονες οφειλουμε πολλα.(υπαρχει σχετικο αποστασμα σε υλικο της nerit προσφατα παιχθηκε ) και οχι γιατι ειναι ο Νανοπουλος εκει και κανει τιποτα ρουσφετια αλλα γιατι το κλιμα ,η φαντασια, και η ποιοτική πλευρά της κουλτουρα μας δημιουργουν προυποθεσεις για πολυ καλους επιστημονες σε σχεση με αλλες χωρες με πολλαπλασιο πλυθησμο συν το οτι στο λυκειο πραγματικα γινεται πολυ καλη δουλεια και προετοιμασία αν και πολυ βαρβαρη. Ειμαστε οπως εχει πει μια στατιστικη μεγαλη ανωμαλία !

Υπαχει μεγαλη αποδοχή των Ελληνων στο εξωτερικό διοτι αγαπανε την δουλεια τους και εχουν φιλοτιμο στην εργασια τους περα απο τον επαγγελματισμο τους αυτο εντυπωσιαζει πολλους εργοδοτες. Εχω φιλο απο το τει που εδω τον πετουσαν απο εδω και απο εκει με 700-800 ευρω. Ο ανθρωπος βρηκε δουλειά στην Αγγλια σε τομεα των δικτυων ...ασχοληθηκε ε-ρ-α-σ-ι-τ-ε-χ-ν-ι-κ-α με protocol engineering και μετα απο 14 μηννες ο ιδιος του ο εργοδοτης τον προτεινε σε εταιρια κολοσο παγκοσμια η οποια τον δεχθηκε να κανει beta testing σε εξοπλισμο ρανταρ και κινητων ψηφιακων επικοινωνιων! Τι θελω να πω? Η γενια μας ειναι overqualified απιστευτα για το περιβαλλον της Ελλαδας και ετσι οι περισοτερροι χανονται και επειτα νιωθουν και μειονεκτικα που καταντησαν ανεργοι και με ψυχολογια στα ταρταρα. Ειδικα τα παιδια των πολεων. Στο μεταπτυχιακό βλεπω παιδια που θελουν τον τιτλο , ψοφανε για τον τιτλο και ας μην ξερουν ΚΑΝ τι σημαινει "λιθογραφια 28nm", triger σε Db, κτλ κτλ...Ελπιζουν να βρουν μια θεση εργασιας λογο του μεταπτυχιακου ... οταν ομως περασουν απο 2-3 σοβαρες συνεντευξεις ...θα αναρωτιουνται τι εκαναν λαθος.

Να σπουδασεις το Hobby σου και να αναπτυξεις ακαδημαικα την αντιληψη στο τι πως και γιατι το κανεις, ειναι για μενα το χρυσο κλειδί. Δουλεια που την αγαπας θα γυρισει να σε αγαπησει ειται λουστραρεις παπουτσια, είται ασχολεισαι με Entiti Frameworking

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα και χρόνια πολλά σε όλους.

Θα ήθελα και εγώ να εκφράσω τη γνώμη μου.

Το να είσαι προγραμματιστής και το να είσαι computational scientist / scientific developer είναι δυο "διαφορετικα" πράγματα.

Το πρώτο μπορεί να μην απαιτεί πτυχίο ή/και μεταπτυχιακό αλλά το δεύτερο σίγουρα!

Και το να είσαι computational scientist δε σημαίνει πως ακολουθείς ακαδημαϊκή καριέρα.Μπορεί να εργάζεσαι σε κάποια εταιρία , σε κάποιο πανεπιστήμιο ( χωρίς να απαιτείται διδακτορικό).

Επομένως ,κοιτάς τι σε ενδιαφέρει ,ποιός είναι ο στόχος σου και ξεκινάς την πορεία σου ανάλογα.

Συμφωνώ φυσικά πως ένα πτυχίο / μεταπτυχιακό δε λέει απολύτως τίποτα από μόνο του ,όμως όταν κατέχεις ένα τέτοιο τίτλο και τον έχεις αποκτήσει με προσωπικό κόπο και όρεξη έχεις σαφώς κάποιο πλεονέκτημα.

Επεξ/σία από ggeo1
Δημοσ.

Χμ θυμήθηκα κάτι που είχα μάθει για τη Bethesda πριν κάποιο καιρό.

Πήγε κάποιος απ τις εγκαταστάσεις τους, (χωρίς πτυχίο) και τον έβαλαν μπροστά σε ένα pc και του είπαν 'φτιάξε αυτό που θα λειτουργεί έτσι και έτσι'.

Ύστερα έλεγξαν τον κώδικά του,και χρονομέτρησαν το πόσο του πήρε για να τον γράψει. Τελικά ο τύπος που μοιράστηκε την ιστορία σε blog είπε ότι τον έκοψαν λόγο του ότι άργησε μερικά λεπτά.

Έξυπνο πάντως αυτό, μετράν και τη γνώση και την παραγωγικότητα στη πράξη.

Από περιέργεια έριξα μια ματιά στις αγγελίες που υπάρχουν εδώ Ελλάδα. Ψιλοέπαθα σοκ να πω την αλήθεια,μιας και ήξερα ήδη το τι ισχύει στο εξωτερικό.

Είδα λοιπόν αγγελία να ζητά... προγραμματιστή με εμπειρία στο Facebook,το Youtube και το Photoshop.

Σε άλλη αγγελία κάποιος ζητούσε πτυχιούχο πανεπιστημίου για να του περάσει προγράμματα σε λάπτοπ...

Άλλος ζητούσε προγραμματιστή με γνώση 3 γλωσσών,4 apis,και χειρισμό προγραμμάτων τύπου photoshop,και έδινε... 600 ευρώ.

Εν το μεταξύ στον πολιτισμένο κόσμο ο αρχικός μισθός είναι τα 2000e / μήνα ή 10e / ώρα. Για Senior Programmer άστο καλύτερα.

Δημοσ.

Τελικά ο τύπος που μοιράστηκε την ιστορία σε blog είπε ότι τον έκοψαν λόγο του ότι άργησε μερικά λεπτά.

Έξυπνο πάντως αυτό, μετράν και τη γνώση και την παραγωγικότητα στη πράξη.

I call bullshit.

Σε κανένα σύμπαν δεν υπάρχει περίπτωση να κόψεις κάποιον επειδή άργησε "μερικά λεπτά", εκτός κι αν έχεις τόσους πολλούς καλούς υποψήφιους που πρέπει κάπως να βρεις τρόπο να αρχίσεις να κόβεις. Αλλά τότε στην ουσία δεν τον κόβεις επειδή άργησε, τον κόβεις επειδή έχεις άλλους που φαίνονται καλύτεροι.

Εν το μεταξύ στον πολιτισμένο κόσμο ο αρχικός μισθός είναι τα 2000e / μήνα ή 10e / ώρα. Για Senior Programmer άστο καλύτερα.

2000 μικτά όμως δεν είναι καθόλου πολλά στον πολιτισμένο κόσμο.

Επίσης, τα λεφτά που δίνουν εκεί δεν τα δίνουν επειδή είναι πολιτισμένοι αλλά επειδή κυκλοφορεί πολύ χρήμα στο χώρο (μέχρι και φούσκα θα μπορούσες να το πεις βλέποντας κάποιες extreme περιπτώσεις) και ο καπιταλισμός λειτουργεί υπέρ του προγραμματιστή (προσφορά και ζήτηση, σε πολλά μέρη συμπεριλαμβανομένου και του τωρινού μου εργοδότη αν έχεις τα προσόντα προσλαμβάνεσαι, το "δε χρειαζόμαστε άλλους" δεν υπάρχει).

Αν (όταν) το πολύ χρήμα πάει σε άλλο τομέα... δε θα παραμείνουν πολιτισμένα τα πράγματα. :)

• Like 2
Δημοσ.

Άλλος ζητούσε προγραμματιστή με γνώση 3 γλωσσών,4 apis,και χειρισμό προγραμμάτων τύπου photoshop,και έδινε... 600 ευρώ.

Είναι από τα κουλά της Ελλάδας.Να υπάρχει ζήτηση στο επάγγελμα, αλλά να μην πληρώνουν.Βγάλε άκρη εσύ τώρα...

Δημοσ.

2000 μικτά όμως δεν είναι καθόλου πολλά στον πολιτισμένο κόσμο.

Επίσης, τα λεφτά που δίνουν εκεί δεν τα δίνουν επειδή είναι πολιτισμένοι αλλά επειδή κυκλοφορεί πολύ χρήμα στο χώρο (μέχρι και φούσκα θα μπορούσες να το πεις βλέποντας κάποιες extreme περιπτώσεις) και ο καπιταλισμός λειτουργεί υπέρ του προγραμματιστή (προσφορά και ζήτηση, σε πολλά μέρη συμπεριλαμβανομένου και του τωρινού μου εργοδότη αν έχεις τα προσόντα προσλαμβάνεσαι, το "δε χρειαζόμαστε άλλους" δεν υπάρχει).

Αν (όταν) το πολύ χρήμα πάει σε άλλο τομέα... δε θα παραμείνουν πολιτισμένα τα πράγματα. :)

Ολοι οι τομεις που ζητανε καποιες εξιδεικευμενες γνωσεις ( μηχανικοι, προγραμματιστες , γιατροι κτλ κτλ ) εχουνε τις αμοιβες που περιγραφεις, δεν περιοριζεται μονο στον χωρο μας. Στα οικονομικα ειναι μαλιστα σαφως μεγαλυτερες. Και ο εργοδοτης σου μαλλον ειναι η μειοψηφια μιας και η γενικη εντυπωση απο Γερμανια που εχω ειναι κανεις δεν προσλαμβανει ατομο παραπανω αποσο χρειαζεται.

Και Αμερικη μισθοι 80,90 χιλιαρικα για εναν οχι φτασμενο developer ειναι συνηθισμενοι, εχει παντα να κανει με τις οικονομιες και την ανταγωνιστικοτητα τους.

Είναι από τα κουλά της Ελλάδας.Να υπάρχει ζήτηση στο επάγγελμα, αλλά να μην πληρώνουν.Βγάλε άκρη εσύ τώρα...

Καλα στην Ελλαδα και οικονομικες υψηλοβαθμες θεσεις που θεωρουνται η αφροκρεμα δινουνε λιγα συγκριτικα με τα προσοντα και απαιτουνται και το ποσο δυσκολο ειναι να τις παρεις. Ειναι γενικο το φαινομενο. Οπως ειπα εχει να κανει με την ανταγωνιστηκοτητα της οικονομιας.

Δημοσ.

Ολοι οι τομεις που ζητανε καποιες εξιδεικευμενες γνωσεις ( μηχανικοι, προγραμματιστες , γιατροι κτλ κτλ ) εχουνε τις αμοιβες που περιγραφεις, δεν περιοριζεται μονο στον χωρο μας. Στα οικονομικα ειναι μαλιστα σαφως μεγαλυτερες. Και ο εργοδοτης σου μαλλον ειναι η μειοψηφια μιας και η γενικη εντυπωση απο Γερμανια που εχω ειναι κανεις δεν προσλαμβανει ατομο παραπανω αποσο χρειαζεται.

Και Αμερικη μισθοι 80,90 χιλιαρικα για εναν οχι φτασμενο developer ειναι συνηθισμενοι, εχει παντα να κανει με τις οικονομιες και την ανταγωνιστικοτητα τους.

Τα 2Κ μικτά μπορείς "πολύ εύκολα" να τα έχεις και στην Ελλάδα. Δε μιλάω για αυτά τα νούμερα. Επίσης τα 2Κ μικτά π.χ. στη Γερμανία σαν προγραμματιστής αν ξέρεις πέντε πράγματα μπορείς να τα βγάζεις από 20 χρονών. Δε συγκρίνεται με μηχανικούς, γιατρούς, και γενικά οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα που απαιτεί σπουδές -- τα δίνουν σε όποιον αισθάνεται έτοιμος να τα πάρει.

Τα 80-90 που λες, που είναι και τα νούμερα για τα οποία μιλάω (άντε 70 αν είναι σε ευρώ αντί για USD), δεν έχουν να κάνουν με ανταγωνιστικότητα. Σερφάρουμε το "δεύτερο κύμα των dot com", οι εταιρείες τεχνολογίας γενικά αποκτούν τεράστιες θεωρητικές αξίες στα χρηματιστήρια και γι' αυτό ο κεφαλαιούχος θέλει να επενδύσει εκεί. Τα υπόλοιπα είναι απλά: εκεί που κυλάνε ποτάμια χρήμα και ο τελευταίος ψαράς θα χεστεί στο τάληρο.

Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος για τις υπερυψηλές αμοιβές στα οικονομικά που λες (από το οποίο εγώ καταλαβαίνω trading ή αντίστοιχα, και όχι βέβαια ανευ ευθυνών υπάλληλο σε κάποια εταιρία του χώρου). Εκεί όπου βγαίνει πολύ χρήμα υπάρχει ευκαιρία και για σένα να πάρεις μεγαλύτερο κομμάτι γλυκό.

Τέλος φυσικά κανείς δεν προσλαμβάνει παραπάνω από όσο χρειάζεται. Αυτό είναι και το point μου: χρειάζεται τόσο πολύ που η προσφορά δε μπορεί να καλύψει τη ζήτηση οπότε οι αμοιβές πάνε στο θεό. Ξέρεις τι μισθοί δίνονται για πράγματα που η προσφορά υπερκαλύπτει τη ζήτηση, π.χ. δικηγόρους; (αυτό ειδικά στην Ελλάδα είναι ερώτηση παγίδα -- μπορεί να μη σου δίνουν καν μισθό).

• Like 1
Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι για τους προγραμματιστές τα πράγματα στην Ελλάδα είναι συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με την πλειοψηφία των άλλων επαγγελμάτων. 2000 μικτά είναι σαφώς ρεαλιστικά για έναν προγραμματιστή, και κάποιος με εμπειρία μπορεί και αρκετά καλύτερα.  Παρόλα αυτά και 2000 καθαρά είναι τις πλάκας μισθός (είσαι πλέον και σε φορολογική κλιμακα 33%) σε σχέση με αυτά που δίνουν έξω.

Δημοσ.

Η αλήθεια είναι ότι για τους προγραμματιστές τα πράγματα στην Ελλάδα είναι συγκριτικά καλύτερα σε σχέση με την πλειοψηφία των άλλων επαγγελμάτων. 2000 μικτά είναι σαφώς ρεαλιστικά για έναν προγραμματιστή, και κάποιος με εμπειρία μπορεί και αρκετά καλύτερα.  Παρόλα αυτά και 2000 καθαρά είναι τις πλάκας μισθός (είσαι πλέον και σε φορολογική κλιμακα 33%) σε σχέση με αυτά που δίνουν έξω.

Που να δεις σε αλλα επαγγελματα μισθους στην Ελλαδα , πχ ενας γιατρος σε νοσοκομειο με ~5 χρονια προυπηρεσια και 10 εφημεριες τον μηνα (πανω απο 7 δεν τις πληρωνεσαι, αλλα αμα δεν εχει το νοσοκομειο ατομα εισαι αναγκασμενος να κανεις περισσοτερες) παιρνει καθαρα 1300, 1400 ευρω... Αστεια πραγματα.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Papakaliati, on 18 Dec 2014 - 07:34 AM, said:

Συγνωμη, εσυ θα γραφεις προγραμματα για να υπολογιζεις ολοκληρωματα?

Αντε σας προγραμματιστης να ασχοληθεις με θεματα στατιστικης το πιο πολυπλοκο, που ειναι πολυ πιο απλα απο ολοκληρωματα. Σιγα λεω εγω να μην ασχοληθεις να λυσεις και προβληματα διαδοσης Ηλεκτρομαγνητικου κυματος σε αγωγημο μεσο. 

Και στην τελικη να προγραμματιζεις με τετοιες αριθμητικες τεχνικες, με συγχωρεις, αλλα θα προτιμουσα να σταματισω να κανω αυτην την δουλεια παρα να κανω κατι τοσο εξαιρετικα μη ενδιαφερον. 

Και εν τελη, δεν εχει σχεση καμια οι γνωσεις αυτες με το να σπουδασεις software engineer, ειναι βαρβατες σε εισαγωγικα μαθηματικες γνωσεις. Και 2 phd να εχει κανει καποιος, αμα δεν ειναι κοντα στα μαθηματικα μοντελα, δεν θα τα ξερει.

Εν τελη,  το 'Oσο ευρύτερες και υψηλότερες είναι οι ακαδημαϊκές γνώσεις,

τόσο πιο εύκολα μελετάς και αντιμετωπίζεις ένα μη κοινό πρόβλημα που ανεφερες δεν ισχυει, γιατι και παλι ξερεις να προσσεγγιζεις καλυτερα θεματα που εχεις αντιμετωπισει. Με το phd, εμβαθυνεις σε ενα ΠΟΛΥ συγκεκριμενο κομματι της επιστημης σου, δεν μαθαινεις πολλα πραγματα για πολλα αντικειμενα, αλλα παρα πολλα για ενα πολυ συγκεκριμενο υποτομεα. 

Δεν εχω σπουδασει software engineer, Ηλεκτρολογος Μηχανικος ειμαι, απλα ετυχε σε εισαγωγικα να δουλευω σαν software developer. Δεν θα αλλαζα τις σπουδες μου με τιποτα, παρολο που ωρες ωρες εχω καποια κενα σε εννοιες κυριως που δεν εχω διδαχθει, μιας και δεν ειναι κατι που δεν μπορω να το βρω και μαθω μονος μου. 

Τώρα είδα το σχόλιό σου και θα απαντήσω επειδή με αφορά προσωπικά.

Κοντολογής λέω λοιπόν ότι τόσο βλέπεις, τόσο ξέρεις, τόσο λες (άνευ παρεξηγήσεως ή υποτιμητικής διάθεσης).

Γι αυτό και δεν έχει νόημα να επιχειρηματολογήσω περισσότερο.

Σου λέω μόνον ότι είμαι μηχανικός και έχω πολλές γνώσεις στον ηλεκτρομαγνητισμό,

θεωρητικό και υπολογιστικό (παρόλο που ΔΕΝ είμαι ηλεκτρολόγος !) και

ανάμεσα σε άλλα δούλεψα στην εταιρία   http://www.speag.com/products/

Mαζί με άλλους συναδέλφους αναπτύξαμε τμήματα του SEMCAD X :  

http://www.speag.com/products/semcad/solutions/

Κάποιοι συνεχίζουν ακόμη.

Το αν ήταν/είναι ενδιαφέρον ή όχι να εργάζεσαι προγραμματιστικά σε τέτοιους τομείς

το αφήνω στην κρίση του καθενός.

Οι μισθοί ήταν αστρονομικοί, ακόμη και για μαθητευόμενους (κάποιοι έκαναν απλώς phD) -

και πάντως πολύ μεγαλύτεροι από τους τους υποτιθέμενους υψηλούς που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Εγώ, για διάφορους λόγους παραιτήθηκα, δεν με ενδιέφεραν τα λεφτά, αρκούμαι και σε λίγα.

Αλλά ξαναλέω ότι εγώ και οι συνάδελφοί μου αυτοί δεν ανήκουμε γραμματικά και γνωστικά στον μέσο όρο

και δεν αποτελούμε τυπικά παραδείγματα για μίμηση.

-

Επεξ/σία από V.I.Smirnov
Δημοσ.

Θα συμφωνήσω γενικά με τον V.I.Smirnov.

Πάντως , επιμένω ότι

Το να είσαι προγραμματιστής και το να είσαι computational scientist / scientific developer είναι δυο "διαφορετικα" πράγματα.

Το πρώτο μπορεί να μην απαιτεί πτυχίο ή/και μεταπτυχιακό αλλά το δεύτερο σίγουρα!

Και το να είσαι computational scientist δε σημαίνει πως ακολουθείς ακαδημαϊκή καριέρα.Μπορεί να εργάζεσαι σε κάποια εταιρία , σε κάποιο πανεπιστήμιο ( χωρίς να απαιτείται διδακτορικό).

Επομένως ,κοιτάς τι σε ενδιαφέρει ,ποιός είναι ο στόχος σου και ξεκινάς την πορεία σου ανάλογα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...