harisman Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Καλησπέρα παιδιά,μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να κάνω cloning του παλιό μου HDD σε SSD, αποφάσισα να κάνω clean istall στον SSD τα Win 7 GR Ultimate 64bit. και με την ευκαιρία να πάω σε 64-bitα Windows, ξεπερνώντας και τους περιορισμούς σε RAM που είχε η mobo στα 32-bitα.Ο υπολογιστής πάει σφαίρα πια με τον SSD, αλλά έχω το εξής πρόβλημα:Ο δεύτερος 3TB εσωτερικός δίσκος μου, που είχα για data, είχε 2 partitions (ένα 2 tb και ένα 746 gb) προκειμένου τα αρχικά εγκαταστημένα Win 7 ΕΝ 32bit μου, να τον "βλέπουν"-αξιοποιούν πλήρως. Τώρα με τα Win 7 GR Ultimate 64bit, στον data δίσκο, βλέπει μόνο το 2tb partition και το 746gb μου λέει "δεν έχει εκχωρηθεί", χωρίς να δίνει επιλογές να κάνεις κάτι (οι επιλογές στο screenshot, δεν είναι ενεργές...).Τι μπορώ κάνω για να ανακτήσω τα δεδoμένα του και να μπορώ να τον χρησιμοποιώ φυσικά, χωρίς να κινδυνέψουν τα δεδομένα του δίσκου (και των 2 partitions)?Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις.ΥΓ: Βάζω κ κάποια screenshots, μπας κ βοηθήσουν.
.::NikoS::. Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Καλησπέρα. Καταρχήν ο περιορισμός της ραμ στα 32bit δεν έχει καμία σχέση με την μητρική. Στο θέμα που ρωτάς, το πρόβλημα θα είναι ότι ο δίσκος είναι MBR αυτό επίσης έχει περιορισμό στα 2 ή 2.2ΤΒ δε θυμάμαι ακριβώς. Χρειάζεται να γίνει GPT. Το θέμα είναι ότι δε ξέρω αν υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό χωρίς να διαμορφωθεί ο δίσκος από την αρχή. Πάντως γίνεται και από την διαχείριση δίσκων των windows αλλά σίγουρα δε σου δίνει επιλογή να το κάνεις όταν έχεις φτιαγμένα partitions στον δίσκο. (αν πατήσεις δεξί κλικ όχι πάνω στα παρτιτιονς αλλά αριστερά αριστερά που λέει Δισκος1 βασικος κλπ θα δεις επιλογή για GPT αλλά δε θα είναι ενεργή εφόσον έχεις partitions στο δίσκο) Edit: Ώπα τώρα κατάλαβα ακριβώς το πρόβλημα σου. Κάτσε να το επεξεργαστώ λίγο και θα σου πω Από ότι καταλαβαίνω δε πείραξες τον 3ΤΒ δίσκο. Δε γίνεται να χάθηκε το partition μόνο του. Είσαι σίγουρος πως και τα υπόλοιπα 746 γίγα ήταν σε χρήση; (λέω μήπως έτυχε και το είδες τώρα έτσι και δεν είχες δώσει βάση παλιά) Σε δίσκο με διαμόρφωση MBR δεν μπορείς να ξεπεράσεις τα 2τερα σε χρήση. Μόνο σε GPT μπορείς, αλλά αν ήταν παλιά GPT δε γυρνάει μόνος του σε MBR... Τι ακριβώς έκανες λοιπόν με αυτό το δίσκο; Επεξ/σία 15 Δεκεμβρίου 2014 από .::NikoS::.
harisman Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Καλησπέρα. Καταρχήν ο περιορισμός της ραμ στα 32bit δεν έχει καμία σχέση με την μητρική. Σε αυτό μάλλον έχεις δίκιο...!!! Στο θέμα που ρωτάς, το πρόβλημα θα είναι ότι ο δίσκος είναι MBR αυτό επίσης έχει περιορισμό στα 2 ή 2.2ΤΒ δε θυμάμαι ακριβώς. Χρειάζεται να γίνει GPT. Το θέμα είναι ότι δε ξέρω αν υπάρχει τρόπος να αλλάξει αυτό χωρίς να διαμορφωθεί ο δίσκος από την αρχή. Πάντως γίνεται και από την διαχείριση δίσκων των windows αλλά σίγουρα δε σου δίνει επιλογή να το κάνεις όταν έχεις φτιαγμένα partitions στον δίσκο. (αν πατήσεις δεξί κλικ όχι πάνω στα παρτιτιονς αλλά αριστερά αριστερά που λέει Δισκος1 βασικος κλπ θα δεις επιλογή για GPT αλλά δε θα είναι ενεργή εφόσον έχεις partitions στο δίσκο) Edit: Ώπα τώρα κατάλαβα ακριβώς το πρόβλημα σου. Κάτσε να το επεξεργαστώ λίγο και θα σου πω Από ότι καταλαβαίνω δε πείραξες τον 3ΤΒ δίσκο. Δε γίνεται να χάθηκε το partition μόνο του. Είσαι σίγουρος πως και τα υπόλοιπα 746 γίγα ήταν σε χρήση; (λέω μήπως έτυχε και το είδες τώρα έτσι και δεν είχες δώσει βάση παλιά) Σε δίσκο με διαμόρφωση MBR δεν μπορείς να ξεπεράσεις τα 2τερα σε χρήση. Μόνο σε GPT μπορείς, αλλά αν ήταν παλιά GPT δε γυρνάει μόνος του σε MBR... Τι ακριβώς έκανες λοιπόν με αυτό το δίσκο; Ο δίσκος είχε γίνει 2 partitions, όπως ακριβώς φαίνεται και τώρα στην διαχείριση δίσκων και είχαν και δεδομένα (το μεγάλο partition κιόλας των 2TB, φαίνεται κ στην διαχείριση που έχω επισυνάψει ότι είναι 98% πλήρες). Και το 2ο partition είχε data, και στην προηγούμενη εγκατάσταση το "έβλεπα" σαν επιπλέον δίσκο χωριτικότητας 746gb. Το ερώτημα είναι: και άντε ¨τρέχω" τον υπολογιστή με το παλιό λειτουργικό (ο παλιός HDD δίσκος παραμένει χωρίς να έχω αλλάξει κάτι) να πάρω τα δεδομένα του μικρού partition, μετά πως θα το ξανακάνω ενεργό και κυρίως χωρίς να βάλω σε κίνδυνο τα δεδεομένα του μεγάλου partition (αυτά, δεν έχω χώρο να τα μετακινήσω να κάνω πλήρες φορματ - και επανα-partition του 3tb δίσκου, στα νέα win 64).
EddieObscurant Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2014 Δεν έχει λογική να φαινεται σαν raw το 2ο partition , και δεν νομίζω οτι θα το δεις κανονικα αν ξαναβάλεις τα win7 x86. Μήπως ειχες χρησιμοποιήσει κανα προγραμα της seagate/wd για να βλέπεις το δίσκο σε 32bit λειτουργικο και τώρα δεν το χεις βάλει? Μονο αυτό μπορώ να σκεφτω αν και δεν τα χω χρησιμοποιήσει ποτε. Με ένα δίσκο χωρις backup σε βλεπω στο μελλον να δημιουργεις θεμα " SOS ξαφνικα σταμάτησε να λειτουργει ο δίσκος μου, πώς μπορώ να πάρω τα δεδομένα? παιδια σας παρακαλώ βοηθήστε γιατι έχω σημαντικά πράγματα μέσα!!!" Αν πάλι δεν εχεις σημαντικα πράγματα μέσα με την 1η ευκαιρια δημιουργησε καινουρια gpt parition table στο δίσκο για να τον βλέπεις ολόκληρο και απο κει και περα αν θες τον χωρίζεις σε paritition
harisman Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2014 Δεν έχει λογική να φαινεται σαν raw το 2ο partition , και δεν νομίζω οτι θα το δεις κανονικα αν ξαναβάλεις τα win7 x86. Μήπως ειχες χρησιμοποιήσει κανα προγραμα της seagate/wd για να βλέπεις το δίσκο σε 32bit λειτουργικο και τώρα δεν το χεις βάλει? Μονο αυτό μπορώ να σκεφτω αν και δεν τα χω χρησιμοποιήσει ποτε. Με ένα δίσκο χωρις backup σε βλεπω στο μελλον να δημιουργεις θεμα " SOS ξαφνικα σταμάτησε να λειτουργει ο δίσκος μου, πώς μπορώ να πάρω τα δεδομένα? παιδια σας παρακαλώ βοηθήστε γιατι έχω σημαντικά πράγματα μέσα!!!" Αν πάλι δεν εχεις σημαντικα πράγματα μέσα με την 1η ευκαιρια δημιουργησε καινουρια gpt parition table στο δίσκο για να τον βλέπεις ολόκληρο και απο κει και περα αν θες τον χωρίζεις σε paritit Τα ξαναλέω λίγο πιο απλά: Η παλιά εγκατάσταση ήταν Win 7 home 32-bit αγγλικά κ με αυτά δούλευε κανονικά ο δίσκος με 2 πλήρως λειτουργικά partitions. Τώρα στην νέα εγκατάσταση (Win 7 Ultimate 64-bit ελληνικα), έχει δημιουργηθει το π΄ροβλημα με το "ανένταχτο" δευτερο partition. Ο δισκός περιέχει data (ταινίες, τραγούδια κλπ), μη πολύτιμα μεν, δεν θελω να τα χάσω δε. Επίσης δεν νομίζω να έχει νόημα να κάνω back-up 3 ΤΒ δεδομένων...... Τώρα είναι το θέμα, άντε κ ανακτώ τα δεδομένα του μικρού partition (τρέχοντας τα παλιά windows......) αποθηκευοντας τα σε φορητό. Το partition των 2TB, εαν το κάνω "extend", θα χάσω τα δεδομένα? Τι ρίσκο παίρνω? Υπάρχει άλλος ασφαλής τρόπος? Ευχαριστω για τις απαντήσεις
faklan Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2014 Αν δεν σε ενδιαφέρουν τα αρχεία του παλιού λειτουργικού σου κατέβασε το AOMEI Partition Assistant και θα βρεις την λύση ;·)
tass_ Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2014 'Οταν είχες βάλει πρώτη φορά το δίσκο είχες χρησιμοποιήσει το προγραμμα της εταιρείας για να τον βλέπει όλο. Πέρασε το ξανά.
tdr250 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 17 Δεκεμβρίου 2014 Για τον WD RED 3TB που ειχα βαλει σε win XP ειχε χρειαστει να εγκαταστησω ενα προγραμμα της WD για να μπορεσει να τον δει σαν 2 partition 2TB+746MB, καποιο acronis νομιζω ηταν! Στη θεση σου θα εψαχνα πρωτα στο support της εταιρειας του δισκου σου αν πρεπει να κανεις κατι παρομοιο για να τον δουν τα 7άρια σου.
harisman Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2014 Μου βάζετε ιδέες..... Ο δίσκος είναι της Toshiba και ήταν εσωτερικός σε θήκη Intenso - εαν θυμαμαι καλά..... Θυμάμαι πάντως, επειδή τον ήθελα για εσωτερική Data Bank, όταν τον εγκατέστησα εντός του pc, με έχει παιδεψει για να τον δει πλήρως - δεν ήξερα τότε καν για το 2TB barrier των Win. Εαν θυμάμαι καλά πάντως, το είχα κάνει μέσω των windows. Χθες έψαξα για τετοια software εταιριών δισκων. Δεν βρήκα της Toshiba να υπάρχει. Κατέβασα ένα της Seagate, αλλά "βάρεσε" αμέσως ότι δεν έχω δίσκο της Seagate.... Απογοητευομαι.....με βλέπω να το κάνω the safe way, με μεταφορά σε αδειο δίσκο και επαναδιαμόρφωση του toshiba 3TB. Βασικά θα το είχα κάνει ήδη αλλά δεν έχω 2-2,5 TB storage ελευθερα σε δισκους μου.
TheELF Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 18 Δεκεμβρίου 2014 Κοίταξε και στην σελίδα της μητρικής σου,στην δικιά μου asrock έχει εργαλείο για 3Τb unlock.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα