Προς το περιεχόμενο

Αγαπημένη Διανομή Linux (και γιατί)

dimitris__

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Oi apantiseis mou pisteuw itan arketa xalares. Kamia distro den se anagazei na kaneis tipota epeidi poly apla esy epilegis to distro kai oxi to distro esena.

Opws eipa kai sto proigoumeno post mou den se kserw kai gia auto den denw skini kordoni kapoia pragmata alla to na leei kapoios oti pige apo ta vatheia sta rixa kai oti exei ksenerwsei na psaxnei kati tote den borei na simenei kai polla pragmata auto.

Telos isws i pareksigisi na egine me to oti arxises na milas gia desktop system only enw to thread itan poly genikotero.I sizitisi fisika 8a eixe diaforetiki ekseliksi ama itan na poume ti protimame gia desktop system alla nomizw oti i apantisi i dikia mou toulaxiston i idia 8a itan.Auuuuuta.Back to work now.

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση
  • 10 μήνες μετά...
Δημοσ.

Mandrake 9.1 kai sidoma 9.2...

Poli stathero

Δυστυχώς το Mandrake δεν είναι και τόσο σταθερό (θα το καταλάβεις μόνο αν δουλέψεις κάποια άλλη διανομή). Οι άνθρωποι της Mandrake και της RedHat έχουν την κακή συνήθεια να περνάνε σχετικά αδοκίμαστα και ασταθή patches τόσο στον πυρήνα όσο και στον κώδικα των προγραμμάτων που διανέμουν. Τρανταχτό παράδειγμα το RedHat 7' date=' όπου η RedHat βιάστηκε να περιλάβει τον gcc 2.96, τον bugiest compiler ever, ενώ μάλιστα ήταν ακόμα σε πειραματικό στάδιο και δεν είχε καν κυκλοφορήσει επισήμως. Στη διανομή συμπεριλαμβανόταν και unreleased έκδοση της glibc, της βασικότερης βιβλιοθήκης του συστήματος! Αποτέλεσμα ήταν οι χρήστες της συγκεκριμένης διανομής να έχουν πολλά προβλήματα κατά το compiling από πηγαίο κώδικα. Δυστυχώς η κατάρα του gcc 2.96 πέρασε και στο Mandrake (7 & 7.2 αν θυμάμαι καλά), το οποίο είναι μία polished εκδοχή του RedHat. Τέτοιες ενέργειες είναι κατά τη γνώμη μου απαράδεκτες για ένα λειτουργικό (GNU/Linux) που φημίζεται για τη σταθερότητά του. Κατ' εμέ οι λόγοι για τους οποίους το RedHat είναι η δημοφιλέστερη διανομή είναι καθαρά ιστορικοί και δεν έχουν καμία σχέση με την ποιότητα της διανομής.

Επιπρόσθετα το πρόβλημα με το Mandrake και το RedHat είναι ότι πλέον δεν υποστηρίζουν τις διανομές τους με νέα πακέτα, παρά μόνον αν πρόκειται να διορθώσουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα ασφαλείας. Αμφιβάλω αν θα δείτε ποτέ επίσημα πακέτα του KDE 3.2 για Mandrake 9.1, θα πρέπει απλά ή να εγκαταστήσετε το 9.2 ή να κάνετε το KDE 3.2 compile from source (το έχω κάνει και θέλει πολλήήήήή ώρα :) ). Επιπλέον, άλλο ένα βασικό πρόβλημα του Mandrake και του RedHat είναι τα rpm. Όσο και αν σας φαίνονται βολικά (και είναι αν δουλεύεις μόνο με rpm), το όλο σύστημα γίνεται τραγικό όταν αρχίζεις και κάνεις update τα προγράμματά σου από sources χωρίς να χρησιμοποιείς rpm's. Ο δε έλεγχος των εξαρτήσεων (dependencies) είναι της πλάκας. Απλά κοιτάει αν έχεις ένα πακέτο εγκατεστημένο με την έκδοση που θέλει. Μπορεί να το έχεις και να έχεις σβήσει όλα τα αρχεία του με το χέρι, το rpm θα περάσει ωραιότατα και δε θα δουλεύει χωρίς να ξέρεις το γιατί. Mπορεί από την άλλη να έχεις αντικαταστήσει το x.y.z dependency με δικό σου compile, το πρόγραμμα που θες να περάσεις να μπορεί να λειτουργήσει μια χαρά, αλλά το rpm να σου λέει "Βάστα μάστορα" και να πρέπει να δίνεις --nopdeps.

Ωστόσο συμφωνώ ως προς το ότι τα γραφικά utilities παρέχουν μεγάλη βοήθεια σε όποιον ξεκινά με το Linux και ότι δεν κάνει όλος ο κόσμος compile from source, οπότε βολεύεται μια χαρά με τα rpm. Αλλά το σημαντικότερο κατ' εμέ πρόβλημα των διανομών αυτών είναι ότι προσπαθούν να δώσουν στον αδαή χρήστη την εντύπωση ότι είναι εντελώς διαφορετικό λειτουργικό από τις υπόλοιπες διανομές GNU/Linux, ότι τους προσφέρουν πράγματα που κανείς άλλος δε μπορεί να τους προσφέρει, ακόμα και αν αυτά είναι vanilla kernel 2.4.9 με 269 ασταθή και arch-dependent patches (βλ. RedHat 7.2).

Αυτά :D[/quote']

Δεν μας είπες όμως τι προτίνεις....

Εγώ πάντος έχω Mandrake 10 και δουλεύει μια χαρα (προς το παρόν).

Ειχα προσπαθήσει να βάλω και debian αλλά έπεσα σε χαλασμένα cd!!! Από την άλλη βέβαια γιατί να πρέπει να καθήσω μια βδομάδα (άντε επειδή ασχολούμε λίγο περισσότερο με Linux, να το κάνουμε 3 μέρες) για να τρέχει το μηχάνημά μου ότι θα τρέχει το mandrake σε 2 ώρες;

Βέβαια η όλη κατάσταση που περιγράφεις είναι αρκετά σοβαρή, αλλά ομολογώ να πώ οτι κόλλησα με το mandrake πειδή είχα την δινατότητα να πειράζω ότι θέλω και με το χέρι χωρίς να χρειάζομε εργαλεία όπως το YaST για να είμαι σίγουρος οτι τα έκανα όλα σωστά. Σου δίνει ότι χρειάζεσαι χωρίς να σου περιορίζει την ελευθερία σου στο λειτουργικό αρκετά. Αυτήν είναι η γνώμη μου τουλάχιστον.

Δημοσ.

Δεν μπορώ να πω πια είναι η αγαπημένη μιας και είναι η πρώτη που δουλεύω.Slackware 10.Διάβασμα πολύ και σιγά-σιγά όλα μπαίνουν σε μια ροή μέσα στο κεφάλι μου και αρχίζω να καταλαβαίνω αρκετά πράγματα.Μου φαίνονται πολύ καλά,αρκετά δύσκολα,αλλά εφόσον έχω ρίξει το πρέπον διάβασμα,όλα γίνονται έτσι όπως θέλω χωρίς αιφνίδια και απρόσμενα errors,bugs,crashes(aka καντήλια από το πρωί ως το βράδυ,βλέπε windows).

Δημοσ.

re paidia protinete mia filiki dianomi gia ena apeiro xristi, poy omos exei tin diathesi na mathei...

den thelo kai tin pio dyskoli...(apo oti katalaba Slackware, debian..)

thelo mia poy na moy prosferei eukolies(mias kai ematha sta win..) alla kai na exei na moy dosei kai pragmata-gnoseis...

red hat i' suse??? i' kati allo???

leo na tolmiso tin allagi kai prospatho na matho osa pio polla mporo prin to kano...

eyxaristo poli...!!!

Δημοσ.

metatron, suse ή mandrake ή fedora.

Έχω δουλέψει λίγο με suse 9.1 pro,μου φαίνονται πολύ καλά για κάποιον που έχει καλομάθει με τα windows.Δεν θα δυσκολευτείς καθόλου στο instαllation,απλά και κατανοητά για κάποιον που ξεκινάει τώρα να μάθει(όπως εγώ) και με πολύ καλό support.Στα προτείνω ανεπιφύλακτα.

Δημοσ.

Copy-paste από το post μου στην πρώτη σελίδα:

Slackware και ξερό ψωμί! Η απλότητα και η σταθερότητα σε όλο της το μεγαλείο. Αν θες και καλό desktop κατεβάζεις και το Dropline GNOME και μαζί με το KDE 3.1.4 που έχει το 9.1 είσαι κύριος!

Ωστόσο' date=' όπως αναφέρω σε άλλο post, η επιλογή διανομής είναι προσωπική υπόθεση καθενός. Προσωπικά λοιπόν με βολεύει το slack, γιατί το στήνεις μια φορά και δουλεύει απροβλημάτιστα για πολύύύύ καιρό, ενώ στη σπάνια περίπτωση που κάτι πάει στραβά, ξέρεις ακριβώς πως να το διορθώσεις. Έχει πολύ καλά διαλεγμένο software και είναι εξαιρετικά απλό στην εγκατάσταση και τη ρύθμιση, πράγμα το οποίο πραγματικά εκτιμάς μετά από ενασχόληση μερικών μηνών ή ετών με το Linux.

Ειχα προσπαθήσει να βάλω και debian αλλά έπεσα σε χαλασμένα cd!!! Από την άλλη βέβαια γιατί να πρέπει να καθήσω μια βδομάδα (άντε επειδή ασχολούμε λίγο περισσότερο με Linux, να το κάνουμε 3 μέρες) για να τρέχει το μηχάνημά μου ότι θα τρέχει το mandrake σε 2 ώρες;

Αφού όπως λες ασχολείσαι λίγο περισσότερο με Linux δε νομίζω ότι θα σου έπαιρνε καμία διανομή 3 μέρες για να δουλέψει, επιπλέον δε αυτό το "ό,τι τρέχει το Mandrake σε 2 ώρες" σηκώνει αρκετή συζήτηση...

Δημοσ.

Copy-paste από το post μου στην πρώτη σελίδα:

Slackware και ξερό ψωμί! Η απλότητα και η σταθερότητα σε όλο της το μεγαλείο. Αν θες και καλό desktop κατεβάζεις και το Dropline GNOME και μαζί με το KDE 3.1.4 που έχει το 9.1 είσαι κύριος!

Sorry δεν προσεξα το πρωτο σου post

Ωστόσο' date=' όπως αναφέρω σε άλλο post, η επιλογή διανομής είναι προσωπική υπόθεση καθενός. Προσωπικά λοιπόν με βολεύει το slack, γιατί το στήνεις μια φορά και δουλεύει απροβλημάτιστα για πολύύύύ καιρό, ενώ στη σπάνια περίπτωση που κάτι πάει στραβά, ξέρεις ακριβώς πως να το διορθώσεις. Έχει πολύ καλά διαλεγμένο software και είναι εξαιρετικά απλό στην εγκατάσταση και τη ρύθμιση, πράγμα το οποίο πραγματικά εκτιμάς μετά από ενασχόληση μερικών μηνών ή ετών με το Linux.

[/quote']

Συμφονώ απόλυτα!

Ειχα προσπαθήσει να βάλω και debian αλλά έπεσα σε χαλασμένα cd!!! Από την άλλη βέβαια γιατί να πρέπει να καθήσω μια βδομάδα (άντε επειδή ασχολούμε λίγο περισσότερο με Linux' date=' να το κάνουμε 3 μέρες) για να τρέχει το μηχάνημά μου ότι θα τρέχει το mandrake σε 2 ώρες;

[/quote']

Αφού όπως λες ασχολείσαι λίγο περισσότερο με Linux δε νομίζω ότι θα σου έπαιρνε καμία διανομή 3 μέρες για να δουλέψει, επιπλέον δε αυτό το "ό,τι τρέχει το Mandrake σε 2 ώρες" σηκώνει αρκετή συζήτηση...

Για να δουλεψει απλώς σε καμοία περίπτωση. Και να μην έχεις καμοία σχέση με linux τουλάχιστον στις διανομες που εχω δοκιμάσει (debian mandrake suse redhat) δεν σου πέρνει πια περισσότερο απ'οτι κρατάει το κάθε installation.

Απο εκεί και πέρα όμως το finetuning μπορεί να σου πάρει και 1 βδομάδα οποιαδήποτε και να είναι η διανομή και αυτό είναι που βαριέμε κάθε φορά!

Βέβαια θέλω να καθήσω μια φορά να ασχοληθώ με κατι σαν Gentoo η slack αλλά δεν ξέρω αν θα βρώ το κουραγια να τα κάνω όλα από την αρχή, μιας και αν μάθεις τα τερτίπια μιας διανομής είναι πιο εύκολο μετά να λύσεις τα προβλήματα που μπορεί να σου παρουσιάζονται.

Αυτά!

Αρχειοθετημένο

Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...