Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Οι περισσότερες εικόνες που βλέπετε online είναι σε JPEG, ένα format που κοντεύει να φτάσει σε ηλικία τα 20 χρόνια. Η δημοτικότητα του οφείλεται στο μεγάλο φάσμα συμπίεσης και στην ικανότητα του να προσφέρει υψηλής ποιότητας λήψεις όταν το μέγεθος του αρχείου δεν είναι ζήτημα κρίσιμης σημασίας.Επίσης, όπως συμβαίνει με κάθε πρότυπο, η δημοτικότητα που απέκτησε όταν πρωτοπαρουσιάστηκε βοήθησε στην καθιέρωση του, ώστε να αποτελεί κρίσιμης σημασίας χαρακτηριστικό για κάθε web browser ή photo editor. Αλλά το JPEG απέχει από το να είναι τέλειο. Αποκλείεται να μην έχετε παρατηρήσει σε φωτογραφίες τετραγωνισμένες ατέλειες και artifacts που είναι αποτέλεσμα του τρόπου που ο αλγόριθμος συμπίεσης του format μειώνει το μέγεθος του αρχείου. Κυρίως τέτοια artifacts ξεχωρίζουν σε φωτογραφίες που έχουν πολύ υψηλής αντίθεσης λεπτομέρεια καθώς και όταν το αρχείο έχει συμπιεστεί πολύ επιθετικά.

 

Ο Fabrice Bellard, βραβευμένος Γάλλος προγραμματιστής, γνωστός κυρίως για τα QEMU (ένα πρόγραμμα εικονικοποίησης) και FFmpeg (μία cross-platform multimedia codec library) πιστεύει ότι ήρθε ο καιρός να αλλάξουν τα πράγματα, και πρότεινε ένα νέο format με την ονομασία Better Portable Graphics ή BPG, το οποίο προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη σε σχέση με το απαρχαιωμένο JPEG.

 

Το σπουδαιότερο είναι η πολύ καλύτερη αναλογία συμπίεσης, κάτι που σημαίνει ότι σε κάθε μέγεθος του αρχείου, το BPG προσφέρει πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας. Στην εικόνα παραπάνω μπορείτε να δείτε την διαφορά ωστόσο σε αυτή την ιστοσελίδα τα αποτελέσματα είναι πολύ πιο εμφανή. Το πρότυπο BPG καταφέρνει να πετύχει αυτή την ποιότητα μέσω του ίδιου codec HEVC που χρησιμοποιείται στο x265/H.265 video. Ουσιαστικά, είναι σαν να παίρνεις ένα καρέ από ένα video του είδους. Δίνει την δυνατότητα στο BPG να διαχειριστεί 14 bits ανά χρωματικό κανάλι και προσθέτει υποστήριξη για ένα άλφα κανάλι, μία παράλειψη από το format JPEG που με τα χρόνια γινόταν όλο και πιο ενοχλητική.

 

Το BPG μπορεί να αποκωδικοποιηθεί στο hardware από οτιδήποτε μπορεί να αποκωδικοποιήσει H.265. Πότε θα δούμε το νέο format να υποστηρίζεται από τους web browsers και τις συσκευές μας; Άγνωστο. Έχει πάντως την δυναμική να γίνει ιδιαίτερα δημοφιλές, και ενδεχομένως οι φωτογράφοι να κάνουν την αρχή αφού θα το βρουν ιδιαίτερα βολικό όταν διαμοιράζονται υψηλής ποιότητας φωτογραφίες, αφού δεν είναι απαραίτητο να καταφεύγουν στα πρότυπα PNG και BMP, που προσφέρουν πιστότητα με αντίτιμο το μεγάλο μέγεθος αρχείου.

 

 

Link.png Site: Digital Trends

Δημοσ.

Το BPG μπορεί να αποκωδικοποιηθεί στο hardware από οτιδήποτε μπορεί να αποκωδικοποιήσει H.265. Πότε θα δούμε το νέο format να υποστηρίζεται από τους web browsers και τις συσκευές μας; Άγνωστο.

Προφανώς σε πάρα πολλά χρόνια όταν οι ιστοσελίδες δεν θα νοιάζονται ποια αν δεν θα μπορούν να φορτωθούν από το μεγαλύτερο μέρος των Η/Υ.

εάν δεν είναι "FREE" είναι "DEAD"

Και το qemu και το ffmpeg είναι εντελώς free οπότε δεν υπάρχει θέμα,άγιος αυτός ο bellard,αυτά τα δυο είναι πολυεργαλεία από τα λίγα.

Δημοσ.

Προσωπική εκτίμηση: εάν το WebP με ολόκληρη Google + Chrome από πίσω δε μπόρεσε ακόμη να κάνει σημαντικά βήματα, για το BPG τα βλέπω ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα, ασχέτως από το πόσο τεχνολογικά ανώτερα μπορεί να είναι τα εναλλακτικά αυτά formats...

  • Like 2
Δημοσ.

Προσωπικά πιστεύω ότι ποιο εύκολα θα δεχτεί ο κόσμος ένα πρότυπο που είναι ελεύθερο και που στηρίζεται «στην κοινότητα» ,είναι πολλοί εκεί έξω που  έχουν την εντύπωση ότι οι εταιρίες έχουν εισβάλλει υπερβολικά στην ψηφιακή μας ζωή και έτσι δεν δέχονται προϊόντα τους.

  • Like 1
Δημοσ.

Το JPEG δεν θα πεθάνει ποτέ!

Να πεθάνει αν δεν είναι καλό και χρήσιμο. Δεν καταλαβαίνω τον φανατισμό.

  • Like 14
Δημοσ.

τα open source προγραμματα-πρωτοκολλα ειναι αυτα που γινονται ευκολα αποδεκτα και χρησιμοποιουνται επειδη ειναι free. βεβαια να αξιζουν κιολας. τωρα απο που και πως θα πληρωνονται ολοι αυτοι οι προγραμματιστες ειναι το μεγαλο ερωτημα εκτος και απασχολουνται μονο στον ελευθερο χρονο τους. μα ποιος εχει ελευθερο χρονο πλεον?

Δημοσ.

Για τον bellard τουλάχιστον,αν ψάξεις όλες αυτές οι μούφες προγράμματα που μετατρέπουν τα πάντα αλλά ακόμα και επαγγελματικά προγράμματα μετατροπής είναι προσόψεις για το ffmpeg,βγάζει λεφτά δηλαδή,θέλω να πιστεύω.

Τώρα αυτό το bpg είναι απλή παραλλαγή του ffmpeg,ένα μικρό μέρος του κώδικά του οπότε χλομό να ίδρωσε το αυτάκι του για να το φτιάξει,και θα βγάλει και λεφτά αν έχει απήχηση γιατί θα τον πληρώνουν οι εταιρίες για να το έχουν στα προγράμματά του.  

Δημοσ.

Βλεπω ομως οτι το BPG κανει αρκετο denoise για να αυξησει το compressibility. Κανονικα θα επρεπε να διατηρει και τον κοκκο, δεν ξερω βεβαια αν τον διατηρει σε settings με χαμηλοτερη συμπιεση.

Δημοσ.

Βλεπω ομως οτι το BPG κανει αρκετο denoise για να αυξησει το compressibility. Κανονικα θα επρεπε να διατηρει και τον κοκκο, δεν ξερω βεβαια αν τον διατηρει σε settings με χαμηλοτερη συμπιεση.

Στο λινκ που δίνει στο αρχικό πόστ βάλε original στην μια πλευρά για να συγκρίνεις με την αρχική εικόνα και όχι με της συμπιεσμένες,δεν έχουν «κόκκους» οι αρχικές εικόνες.

  • Like 2
Δημοσ.

Στο λινκ που δίνει στο αρχικό πόστ βάλε original στην μια πλευρά για να συγκρίνεις με την αρχική εικόνα και όχι με της συμπιεσμένες,δεν έχουν «κόκκους» οι αρχικές εικόνες.

Προφανως και το εκανα αυτο. Δεν ειδα ολες τις εικονες, αυτην με τους ποδοσφαιριστες ειδα, και ναι, η συγκεκριμενη εχει κοκκο.

Δημοσ.

Ναι οκ έχεις δίκαιο τελικά,αλλά πρέπει να την δει κανείς με πολύ zoom για να δει την διαφορά.(εγώ τουλάχιστον)

Μπροστά στο Jpeg μια φορά είναι πολύ καλύτερο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...