Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γεια σας, ποιες γλώσσες προγραμματισμού χρησιμοποιούνται σήμερα ? Ποιες γλώσσες έχουν μέλλον ?

Θέλω να ξεκινήσω με μια γλώσσα προγραμματισμού, αλλά δεν ξέρω με ποια. Εγώ αυτό που θέλω να κάνω είναι να φτιάχνω προγράμματα και παιχνίδια για τα windows και εφαρμογές για τα κινητά (android (ή iphone)).

Έχω το visual studio ultimate 2013 και δεν μπορώ να προγραμματίσω επειδή δεν ξέρω κάποια γλώσσα.

Μέλλον και παρελθόν δεν υπάρχει....... Ξέχνα αυτές της απολυταρχικές ιδέες.

α) Για mobile phone gaming εδώ και τώρα Objective C και JAVA. (τελεία και παύλα μην συνεχίσεις παρακάτω στο (β))

β) Επένδυση για το μέλλον....

Ελπίζω να μην αγόρασες την Ultimate 2013 έκδοση, γιατί υπάρχει η Community Edition που είναι free.

Αν είναι πειρατική έκδοση, σβήστη.... 2013 = άχρηστη γι αυτό που θες να κάνεις ούτως η άλλως.

Ο λόγος, δεδομένων των αλλαγών που έρχονται με το .ΝΕΤ 2015 (4.6) πιάσε την 2015 Preview για να μάθεις τα ropes από τώρα.

Από εκεί και μετά VB & C# είναι ίδιες γλώσσες και με την σύνταξή τους να είναι πλέον 90% ίδια δεν έχεις πρόβλημα ούτε δικαιολογία να μην μάθεις και τις δύο. Άλλωστε μόνο για plumbing είναι πλέον, εκτός αν θες να ανακαλύπτεις τον τροχό και την φωτιά, όπως αρκετοί εδώ μέσα και παραπάνω με τις συμβουλές τους, οπότε πάω πάσο.

Από που θα ξεκινήσεις.... ASP.NET 5, προσωπικά MVC, και back γλώσσα C# ή VB δεν έχει σημασία.

(bootstrap & knockout για κερασάκι)

Αυτά για βάσεις να ξεκινήσεις με τον προγραμματισμό. Αν δεν καταφέρεις τα παραπάνω άστο καλύτερα.

Για mobile gaming όταν αποκτήσεις την ευχέρεια με τα παραπάνω θα έρθει μόνο του.

• Like 2
  • Απαντ. 280
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Φίλοι μου, καλησπέρα, δεν έχω αγοράσει το visual studio ultimate 2013. Εγώ αυτό που θέλω να μάθω είναι το εξής, ποιες γλώσσες χρησιμοποιούνται πιο πολύ, δηλαδή ποια/ες αξίζει/ουν περισσότερο. Εγώ θέλω να φτιάξω προγράμματα για τα Windows και να ασχοληθώ με android  και με iOS εφαρμογές.

Oι απαντήσεις που πήρα είναι του τύπου μάθε C, C++, C#, Java, Python κτλ. Εγώ θέλω να μάθω τις ποιο βασικές ας πούμε ότι για να δημιουργήσεις προγράμματα για τα Windows μάθε C++ και όχι τη C που είναι παλιά ή την C#, για android μάθε τη Java διότι δεν υπάρχει κάποια γλώσσα καλύτερη από αυτή, ενώ για iOS μάθε objective C (υπάρχει και η Swift). Παιδιά όπως καταλάβατε για την κάθε εργασία που θέλω να κάνω υπάρχουν πολλές γλώσσες που κάνουν το ίδιο πράγμα.  Εγώ θέλω μια και την καλύτερη.

Πιστεύω να με καταλαβαίνετε  :mellow: 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο ειπαν ήδη, αλλά να στο ξαναπούμε.

ΔΕΝ υπάρχει μία γλώσσα που να είναι καλύτερη από ΟΛΕΣ τις άλλες σε ΌΛΟΥΣ τους τομείς.

Για να φτάσεις να κάνεις αυτά που γράφεις, θέλεις χρόνια δουλειάς και θα χρειαστεί να μάθεις πολλά πράγματα που ούτε καν τα φαντάζεσαι τώρα (δεν ξέρεις καν ότι υπάρχουν).

Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ξεκινήσεις να μαθαίνεις ΜΙΑ γλώσσα ΤΩΡΑ. Στην πορεία, αν και όταν χρειαστεί θα μάθεις και άλλες γλώσσες προγραμματισμού (αν δεν έχεις βαρεθεί μέχρι τότε).

Θα σου πρότεινα να μην ασχοληθείς με C από τώρα. Καλή χρυσή, σου μαθαίνει ένα σωρό χρήσιμα πράγματα για τον υπολογιστή και πως λειτουργεί, αλλά μέχρι να φτάσεις στο επίπεδο ώστε να δημιουργήσεις κάτι non-trivial θα περάσει καιρός. Ούτε C++ γιατί είναι ίσως από τις πιο δύσκολες γλώσσες για να τις μάθεις σωστά. Πήγαινε σε κάτι πιο high level. Java/C#/Python είναι όλες άριστες επιλογές (για διαφορετικούς λόγους η καθεμία). Εγώ προτείνω Python για αρχάριους (και όχι μόνο), αλλά εγώ δεν ενδιαφέρομαι καθόλου για Windows Applications. Αν το focus σου είναι τα windows τότε C#. Αν είναι το Android τότε Java. Τις πλατφόρμες της Apple για την ώρα ξέχασέ τις· όταν θα έχεις ήδη μάθει τα βασικά τις ξαναβλέπεις.

Επεξ/σία από pmav99
  • Like 2
Δημοσ.

Φίλοι μου, καλησπέρα, δεν έχω αγοράσει το visual studio ultimate 2013. Εγώ αυτό που θέλω να μάθω είναι το εξής, ποιες γλώσσες χρησιμοποιούνται πιο πολύ, δηλαδή ποια/ες αξίζει/ουν περισσότερο. Εγώ θέλω να φτιάξω προγράμματα για τα Windows και να ασχοληθώ με android  και με iOS εφαρμογές.

Oι απαντήσεις που πήρα είναι του τύπου μάθε C, C++, C#, Java, Python κτλ. Εγώ θέλω να μάθω τις ποιο βασικές ας πούμε ότι για να δημιουργήσεις προγράμματα για τα Windows μάθε C++ και όχι τη C που είναι παλιά ή την C#, για android μάθε τη Java διότι δεν υπάρχει κάποια γλώσσα καλύτερη από αυτή, ενώ για iOS μάθε objective C (υπάρχει και η Swift). Παιδιά όπως καταλάβατε για την κάθε εργασία που θέλω να κάνω υπάρχουν πολλές γλώσσες που κάνουν το ίδιο πράγμα.  Εγώ θέλω μια και την καλύτερη.

Δεν υπάρχει μια και καλύτερη. Υπάρχουν γλώσσες οι οποίες έχουν επιλεχθεί για χ,ψ λόγους για να προγραμματίζεις σε μια συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Δεν είναι απίθανο πάντως να γνωρίζει κάποιος 3-4 γλώσσες. Η γλώσσα είναι εργαλείο, αυτό που πρέπει να μάθεις είναι να προγραμματίζεις.

Επιλέγοντας πάντως Java καλύπτεις ένα αρκετά μεγάλο φάσμα εφαρμογών που μπορείς να κάνεις. Ακόμα και έτσι όμως το να προγραμματίζεις Enterprise Applications έχει χαώδης διαφορά με το να προγραμματίζεις για Android, και ας είναι και τα 2 Java. Αυτό γιατί στη πραγματικότητα πρέπει να μάθεις ένα διαφορετικό API. Αυτό δηλαδή είναι μια "γλώσσα" απο μόνο του. Το μόνο που γλιτώνεις ουσιαστικά είναι η σύνταξη.

• Like 1
Δημοσ.

...

Oι απαντήσεις που πήρα είναι του τύπου μάθε C, C++, C#, Java, Python κτλ. Εγώ θέλω να μάθω τις ποιο βασικές ας πούμε ότι για να δημιουργήσεις προγράμματα για τα Windows μάθε C++ και όχι τη C που είναι παλιά ή την C#, για android μάθε τη Java διότι δεν υπάρχει κάποια γλώσσα καλύτερη από αυτή, ενώ για iOS μάθε objective C (υπάρχει και η Swift[/size]). Παιδιά όπως καταλάβατε για την κάθε εργασία που θέλω να κάνω υπάρχουν πολλές γλώσσες που κάνουν το ίδιο πράγμα.  Εγώ θέλω μια και την καλύτερη.

Εγώ αυτό που θέλω να μάθω είναι το εξής, ποιες γλώσσες χρησιμοποιούνται πιο πολύ, δηλαδή ποια/ες αξίζει/ουν περισσότερο. Εγώ θέλω να φτιάξω προγράμματα για τα Windows και να ασχοληθώ με android  και με iOS εφαρμογές.

Στα έγραψα και χτες: για Windows .net framework γλώσσες (C#, VB.net), για Android Java και για iOs objective c. Αυτό είναι μέσες-άκρες το στάτους-κβο σήμερα (αύριο δεν ξέρουμε τι θα επικρατήσει).

• Like 1
Δημοσ.

Στα έγραψα και χτες: για Windows .net framework γλώσσες (C#, VB.net), για Android Java και για iOs objective c. Αυτό είναι μέσες-άκρες το στάτους-κβο σήμερα (αύριο δεν ξέρουμε τι θα επικρατήσει).

Αύριο ξέρουμε τί θα επικρατήσει, αλλά πολλοί βάζουν το κεφάλι στην άμμο.

.ΝΕΤ 4.6 και VB/C#.

Με την .ΝΕΤ 2015 interation υποστηρίζει *nux, iOS, OSX, Android και φυσικά Windows. Και με αυτά έρχεται και το XNA, XAML κλπ.

Εμείς καταλάβαμε γι αυτό και σου απάντησαμε. Εγώ δεν σου πρότεινα να ξεκινήσεις από την ανακάλυψη του τροχού και της φωτιάς (C++ & C),  που πρότειναν αρκετοί.

Αλλά προγραμματισμός εν έτη 2015 δεν είναι "γλώσσα" είναι "ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ". Στο .ΝΕΤ κυρίως, οι "γλώσσες" εδώ και αρκετά χρόνια είναι απλά για να κάνεις σαν υδραυλικός το plumbing.

Περισσότερο XAML, HTML5 και JQuery/Javascript γράφω ή σχεδιάζω (π.χ. Blend, Design) πλέον, παρά C# ή VB κώδικα. 

Γι αυτό σου είπα VS 2015 Preview και ASP 5 MVC, κατά προτήμηση με Βootstrap και Knockout.js. Ανεξάρτητα γλώσσας αν επιλέξεις VB ή C#. Ίδιες είναι, και εύκολες και οι δύο.

Διαφορετικά  μάθε JAVA 5 για Android και Objective C για iOS.

Επίσης ξεκινάς πολύ λάθος με πειρατικές κόπιες του Visual Studio. Υπάρχουν οι ελεύθερες εκδόσεις από την MS.

Πειρατεία και προγραμματισμός είναι δύο μη συνδετές έννοιες, και όπως δεν γουστάρεις εσύ να σου κλέβουν το λογισμικό, μην κλέβεις το λογισμικό του άλλου.

• Like 3
Δημοσ.

για προγραμματα για Windows πας σε C# ώστε να γράψεις WPF. Επίσης με το Xamarin πια μπορεις να γραψεις με C# και iOS και Android εφαρμογές.Παιχνίδια;πας σε unity με c#

Δημοσ.

για προγραμματα για Windows πας σε C# ώστε να γράψεις WPF. Επίσης με το Xamarin πια μπορεις να γραψεις με C# και iOS και Android εφαρμογές.Παιχνίδια;πας σε unity με c#

Το Xamarin δεν χρειάζεται πλέον. Γιατί μέχρι να γράψει κάποιος την εφαρμογή ξεκινώντας τώρα, το .ΝΕΤ 2015  (4.6) είναι κοντά, και έχει Native support και Emulators για φορητές συσκευές. Και αν δεις τα ψιλά γράμματα, έχει και optimisation για κώδικα και γραφικά για να τρέχει στις φορητές συσκευές. (ήτοι δεν θα σέρνεται λόγο Xamarin).

Γι αυτό προτείνω Visual Studio 2015 Preview για όποιον ξεκινά και θέλει να μάθει αυτή τη στιγμή, με ASP 5 MVC για να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των γενικών γνώσεων που χρειάζονται και C# ή VB για backend.

(για όσους επιλέξουν VB να στριμώχτουν στην χρήση συντακτικού της VB14 και να μην κάνουν τσαπατσουλιές με χρήση από προηγούμενες εκδόσεις συντακτικό)

Δημοσ.

Αύριο ξέρουμε τί θα επικρατήσει, αλλά πολλοί βάζουν το κεφάλι στην άμμο.

.ΝΕΤ 4.6 και VB/C#.

Με την .ΝΕΤ 2015 interation υποστηρίζει *nux, iOS, OSX, Android και φυσικά Windows. Και με αυτά έρχεται και το XNA, XAML κλπ.

Αυτό είναι το wishfull-think της Microsoft (και δικό σου προφανώς) αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί fact! Εσύ που έχεις το κεφάλι έξω από την άμμο, αναμένεις από ότι καταλαβαίνω η Google να πετάξει στα σκουπίδια ας πούμε το j2objc, και να προμοτάρει/υποστηρίξει το προϊόν της Microsoft.

Εν ολίγοις, εσύ που έχεις το κεφάλι έξω από την άμμο, ξέρεις πως η Google, η Apple και όλες οι εταιρίες/συμπραξίες διανομών Unix και Linux, θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, θα σκύψουν το κεφάλι, θα πετάξουν τα δικά τους προϊόντα και θα αρχίσουν να υποστηρίζουν το προϊόν του ανταγωνιστή τους.

Εγώ πάλι, που έχω το κεφάλι μου μέσα στην άμμο, ξέρω τι ισχύει σήμερα και ξέρω επίσης πως σπάνια έως ποτέ στο παρελθόν ανταγωνίστριες εταιρίες πετάνε στα σκουπίδια τους δικούς τους κόπους για να υιοθετήσουν και να υποστηρίξουν το προϊόν ενός ανταγωνιστή που επιχειρεί να διεισδύσει στα χωράφια τους.

Αντίθετα, ξέρω πως όποτε συμβαίνει τέτοιο πράγμα, κάθονται και αναπτύσσουν τις δικές τους τεχνολογίες για να υπερβούν το προϊόν του ανταγωνιστή.

Εν πάσει περιπτώσει, το .net/vs 2015 είναι μια αξιοσημείωτη/αξιοθάυμαστη προσπάθεια, κι έχει όλα τα εχέγγυα να προσελκύσει πολύ κόσμο στο άμεσο μέλλον. Το αν και πόσο θα κρατήσει, και κυρίως το αν θα επικρατήσει τελικά μεσοπρόθεσμα, είναι κάτι που εγώ τουλάχιστον (και υποθέτω όσοι μαζί με μένα έχουν το κεφάλι τους μέσα στην άμμο) ούτε το ξέρω, ούτε μπορώ να το προδικάσω.

Ξέρω επίσης, ότι μέχρι σήμερα, ουδέποτε υπήρξε λύση "πασπαρτού" που να είναι βέλτιστη σε όλους τους τομείς.

Πάω να ξαναχώσω το κεφάλι μου στην άμμο, γιατί είναι ασυνήθιστο εδώ έξω στην ατμόσφαιρα και άρχισε ήδη να ζορίζεται.

• Like 3
Δημοσ.

Αλλά προγραμματισμός εν έτη 2015 δεν είναι "γλώσσα" είναι "ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ". Στο .ΝΕΤ κυρίως, οι "γλώσσες" εδώ και αρκετά χρόνια είναι απλά για να κάνεις σαν υδραυλικός το plumbing.

Περισσότερο XAML, HTML5 και JQuery/Javascript γράφω ή σχεδιάζω (π.χ. Blend, Design) πλέον, παρά C# ή VB κώδικα. 

Κοιτα αμα λες σε καποιον ασχολησαι και μαθε c#, εννοειται οτι τον υπονοεις να μαθει wpf, αρα και xaml, αυτα ειναι αλληλενδετα.

Απο εκει και περα μια χαρα ποσοτητα c# γραφεις, ειδικα αν ακουληθεις MVVM αρχιτεκτονικη.

Τωρα προφανος σε μια gui γλωσσα προγραμματισμου θα κανεις focus στο interface, αλλα να λες οτι κανεις plumbing απλα με κωδικα, πιστευω δεν ανταποκρινεται στην πραγματικοτητα και δινεις λανθασμενη εντυπωση. 

Το γεγονος ειναι απλο, οσο πιο πολυπλοκα προγραμματα και οσο πιο πολυ αντιμετοπιζεις ας πουμε lower level καταστασεις, τοσο περισσοτερο κωδικα εχεις. 

• Like 1
Δημοσ.

Τελικα να αγορασει το VS 2015 ultimate ο DreaMakos ή οχι?

Φίλε μου, δεν αξίζει ο κόπος για να το αγοράσω, από τι στιγμή που δεν ξέρω κάποια βασική γλώσσα, αν ήξερα και ήμουν σίγουρος ότι με την αγορά του προϊόντος κάποια στιγμή θα με ανεβάσει στα ψηλά τότε ίσως ναι θα το αγόραζα. Το VS ultimate δεν το αγόρασα (πάντα σπασμένα B) ). 

Δημοσ.

Εμείς καταλάβαμε γι αυτό και σου απάντησαμε. Εγώ δεν σου πρότεινα να ξεκινήσεις από την ανακάλυψη του τροχού και της φωτιάς (C++ & C),  που πρότειναν αρκετοί.

+1 και +1.

Σα γενική σύσταση C και C++ είναι το κακό το πράγμα. Μόνο για μερακλήδες και απολαύστε υπεύθυνα. Αυτές οι γλώσσες είναι καλύτερες για τρίτες ή κάπου εκεί -- όχι με την έννοια πως υπάρχουν άλλες δύο που είναι "καλύτερες", απλά θεωρώ ότι για να πάρεις αυτό που πραγματικά έχουν να σου προσφέρουν και όχι πόνο και απογοήτευση πρέπει να πιάνεις ένα μίνιμουμ σε επίπεδο και αφοσίωση. Καλά είναι λοιπόν να έχεις μάθει πρώτα μερικές άλλες γλώσσες για να είμαστε πιο σίγουροι ότι πιάσαμε τα μίνιμουμ.

Επίσης σε καμία απολύτως περίπτωση (και πάλι, πολύ γενικά μιλώντας) δεν πρόκειται να κάτσεις να "υλοποιήσεις αλγορίθμους" την σήμερον ημέρα και ο λόγος είναι πολύ απλός: σε ένα κόσμο που υπάρχει ήδη το Wordpress θα πρέπει η περίπτωσή σου να είναι αρκετά ιδιαίτερη για να κάνεις μόνος σου blog (αλλιώς καλή φάση αλλά η επιχείρηση βαράει κανόνι), σε ένα κόσμο που υπάρχει το Bootstrap δεν κάθεσαι να γράφεις με το χέρι CSS κλπ κλπ. Οπότε τουλάχιστον μέχρι να φτάσεις σε ένα αρκετά senior επίπεδο κρίνεσαι από το πόσο καλά και σε τι έκταση ξέρεις να δουλέψεις εργαλεία και βιβλιοθήκες. Φυσικά είναι καλύτερα να ξέρεις σε βάθος παρά να πασαλείβεις, αλλά αν το βάθος έρθει σε βάρος της εμπειρίας χρήσης τότε το 2015 έχεις πάρει λάθος δρόμο.

Για να μην παρεξηγηθώ, καταλαβαίνουμε ελπίζω πως όταν μιλάμε τόσο γενικά και τόσο εμφατικά προφανώς πιάνουμε μόνο την πλειοψηφία και αφήνουμε αρκετό χώρο συνολικά σε διαφόρων ειδών εξαιρέσεις -- οι οποίες όμως αν τις δεις μία προς μία πραγματικά είναι εξαιρέσεις.

Δημοσ.

To ιδανικό είναι να χρησιμοποιείς τη γλώσσα (ή τις γλώσσες) που έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα για αυτό που θέλεις να κάνεις κάθε φορά. Για παράδειγμα, αν φτιάχνεις μηχανή γραφικών, η ταχύτητα των C/C++ είναι μεγάλο κι επιθυμητό πλεονέκτημα, αν κάνεις android programming η προτεινόμενη από την Google (δηλαδή με επίσημη υποστήριξη εργαλείων) και μακράν πλέον διαδεδομένη προσέγγιση μέχρι τώρα είναι με Java στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων και C/C++ για πράγματα που θες να τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα.

Αντίστοιχα, για Windows programming, η Microsoft έχει επενδύσει κι έχει εξελίξει το .net framework, και τις γλώσσες του (η πλέον διαδεδομένη σήμερα είναι η C# και μετά η Visual Basic που μάλλον απευθύνεται περισσότερο σε χομπίστες).

Σε Linux/Unix, η C είναι από τις γλώσσες που θεωρούνται εκ των ουκ άνευ, αλλά κυρίως έχει να κάνει με systems programming (φυσικά όχι μόνο). Ανάλογα την διανομή, παραπλήσια σημασία έχει και η C++. Για πιο ελαφριές εφαρμογές, η Python χρησιμοποιείται πολύ στα Linux τα τελευταία χρόνια.

Οπότε, σημασία δεν έχει μόνο ποια γλώσσα μας αρέσει, αλλά και ποια γλώσσα "μας κάνει" για την εκάστοτε περίπτωση (σημαντικό μέρος της οποίας παίζει το πόσο καλά υποστηρίζεται από το γενικότερο eco-system της πλατφόρμας που χρησιμοποιούμε).

Τι εννοείς όταν λες "C/C++ για πράγματα που θες να τρέχουν πάρα πολύ γρήγορα." ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...