Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Προσωπικά θεωρώ αυτοκτονία το να δώσει κάποιος 1200 ευρώ για να αγοράσει το MBP13 του 2012 με βάρος 2 κίλα, ανάλυση 1280χ800 και intel 4000.

Αν συνυπολογίσεις την αγορά μνήμης και ssd, μιλάμε για περίπου 1350-1400 ευρώ, χρήματα με τα οποία αγοράζεις το Retina 13 με 8GB RAM,256GB SSD, που είναι λεπτότερο, ελαφρύτερο, με απείρως καλύτερη οθόνη, άριστη θερμική συμπεριφορά, 60% μεγαλύτερη αυτονομία, καλύτερη CPU και GPU, καλύτερο Wifi κτλ κτλ  

Y.Γ:Η μόνη περίπτωση που το παλαιότερο MBP13 αποτελεί μονόδρομο, είναι η ανάγκη για μεγάλη χωρητικότητα, με εγκατάσταση 2ου δίσκου στο μηχάνημα μέσω κάποιου optibay.

Θα συμφωνήσω οτι είναι αυτοκτονία να δώσεις τόσα λεφτα για ενα παλιο μηχάνημα!

Εγω εχω το MacBook Pro 2011, με Intel i5, 4GB RAM και 256 GB SSD, και ακόμα παίζει άψογα (σε καθημερινή χρήση περίπου 5 με 6 ώρες). Υπερθερμένεται λίγο βέβαια, αλλα δεν σκέφτομαι να το αλλάξω.

• Απαντ. 38
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Προσωπικά θεωρώ αυτοκτονία το να δώσει κάποιος 1200 ευρώ για να αγοράσει το MBP13 του 2012 με βάρος 2 κίλα, ανάλυση 1280χ800 και intel 4000.

Αν συνυπολογίσεις την αγορά μνήμης και ssd, μιλάμε για περίπου 1350-1400 ευρώ, χρήματα με τα οποία αγοράζεις το Retina 13 με 8GB RAM,256GB SSD, που είναι λεπτότερο, ελαφρύτερο, με απείρως καλύτερη οθόνη, άριστη θερμική συμπεριφορά, 60% μεγαλύτερη αυτονομία, καλύτερη CPU και GPU, καλύτερο Wifi κτλ κτλ  

Y.Γ:Η μόνη περίπτωση που το παλαιότερο MBP13 αποτελεί μονόδρομο, είναι η ανάγκη για μεγάλη χωρητικότητα, με εγκατάσταση 2ου δίσκου στο μηχάνημα μέσω κάποιου optibay.

Η βλακεια ειναι οτι με τα Retina δεν μπορεις να αναβαθμισεις HDD και RAM (πολυ σημαντικο).

Άντε πες την RAM την παίνεις στα 16 GB από την αρχή αλλά τον δίσκο?

Δεν είναι και ο,τι πιο ευχάριστο ως προς τη φορητότητα το να έχεις κοτσαρισμένο έναν έξτρα external HDD κάθε φορά. Ακούγεται σαν λύση, οκ, αλλά πρακτικά πάντα εύχεσαι να μην έχεις κοτσαρισμένο ούτε φλασάκι...χεχε.

Κατα την γνωμη μου μακροπροθεσμα πιο σημαντικο ειναι η αναβαθμιση της RAM και του HDD παρα ο λιγο πιο γρηγορος επεξεργαστης κλπ.

Συνηθως τα λειτουργικα συστηματα χρειαζονται "More Ram"...(το ιδιο και τα προγραμματα).

Θεωρω τα 8 GB πολυ λιγα για την εποχη μας (τα θεωρω Baseline - αν και εξαρταται απο την χρηση που θα κανει ο καθενας το laptop).

Ως προς την Οθόνη, προσωπικά δεν με πολυ-νοιάζει (προς το παρόν) η πολύ καλύτερη οθόνη (retina) - ιδίως όταν για να την έχω (με RAM και HDD στις σωστές ποσότητες χωρητικότητας--> 16 GB RAM και.... "για αρχή" 256 GB SSD και μετά που θα πέσουν και άλλο οι τιμές ...βλέπουμε) ανεβαίνω πολύ πάνω από τα 2.000 ευρώ...!!!!

Οταν αποφασισα να παρω για μενα το MBP 13 Mid 2012 εναντι των Retina (πριν μερικους μηνες) τα ζυγισα ολα πολυ καλα (εψαχνα και για Windows Laptop εναλακτικα τοτε - αν και ήξερα κατά βάθος οτι δεν θα μπορούσα να αποχωριστώ το Mac OS X τόσο εύκολα και να ξανα-πέσω στην κακόμοιρη κατάσταση των Windows (και μετά να έχω σπασμένα νεύρα πάλι....από τα Windows...)).

Για δευτερο HDD/SSD προς αντικατασταση του DVD, ενω αποτελει και αυτο μια λυση και είναι μια επιπρόσθετη ευελιξια του εν λογω μοντελου (έστω και για μελλοντική αναβάθμιση)....δεν θα το προτεινα (οπως επισης και την τραμπα του CPU με ενα αντιστοιχο i7 διπυρηνο, λόγω μείωσης χρόνου διάρκειας μπαταρίας).

(το να διαρκεί η μπαταρία όσο περισσότερο γίνεται, καλό είναι, οπότε ας μην το επιβαρύνουμε και πολύ με έξτρα HDD/SSD αντικαθιστώντας το DVD)

Τα άλλα μοντέλα (Retina με 512 GB SSD και με 16 GB RAM) είναι πολύ ακριβότερα (όπου και πάλι μένεις με ο,τι επιλέξεις από την αρχή μιας και δεν αναβαθμίζονται και φαντάζομαι οτι όλοι αντιλαμβανόμαστε οτι για να είσαι καλυμένος και για το μέλλον τον SSD τον θέλεις στα 512 GB και την Ram στα 16 GB τουλάχιστον - ανάλογα με τον επεξεργαστή που φοράει το μηχάνημα).

Τέλος οι Θύρες I/O (USB, Ethernet, Firewire, κλπ), παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο (ανάλογα με τις ανάγκες  του καθένα βέβαια).

(άλλος που έχει περισσότερες Thunderbolt θύρες, αγοράζει πανάκριβα και έναν αντίστοιχα "thunderbolt" εξοπλισμό, αλλά εμένα μου άρεσε η κατανομή των θυρών στο MBP 13 mid 2012 διότι το Thunderbolt για εμένα, μπορεί να είναι πολύ ωραίο και γρήγορο, αλλά έχει ακόμα δρόμο μπροστά του για να πέσουν οι τιμές, οπότε "πρακτικά" δεν με εντυπωσιάζει ακόμη το "thunderbolt")

(είναι να τραβάς τα μαλιά σου με τις τιμές των "καλωδίων thunderbolt" ας πούμε...., πόσο μάλλον για ολόκληρα περιφερειακά thunderbolt....)

Εγώ πάντως προς το παρόν είμαι πολύ ευχαρηστημένος με το MBP 13 Mid 2012 που πήρα.

Laptop είναι, το θέμα είναι να είναι σωστά ισορροπημένο (δύναμη και αυτονομία αντίστοιχα).

(αλλιώς πάς και παίρνεις με 2 χιλιάρικα ένα AlienWare ή παραγγέλνεις από εξωτερικό ένα Razor συμμαζεμένο και μένεις Sticked στην πρίζα για το "idle" του μηχανήματος με τέτοιο Hardware που θα φοράει)

Και μάλιστα όσες φορές το ξανα-σκέφτηκα, αν γυρνούσα το χρόνο πίσω για να ξανα-επιλέξω δεν θα επέλεγα με τίποτα το Retina. Πάλι το MBP 13 Mid 2012 θα επέλεγα (με τις υπάρχουσες επιλογές και τιμές - εκτός αν είχα άπειρα λεφτά για ξόδεμα, οπότε θα έπαιρνα απλώς το καλύτερο σε χαρακτηριστικά ανεξαρτήτου τιμής....και ας υπήρχε ο κίνδυνος να καταστραφούν τα 2.700 ευρώ με ένα "πέσιμο" του laptop καταλάθος κάποια στιγμή...και να πήγαινε χαμένο..χεχε)

Το πιο σημαντικό βέβαια είναι οτι τρέχει Mac OS X....και αυτό προς το παρόν, ΔΕΝ το αλλάζω με τίποτα...

Ακόμη και όταν "πρέπει" να χειριστώ Windows σε computer που δεν είναι δικά μου, βγάζω σπυριά πλέον...

Δημοσ.

Ευχαριστώ πολύ για τις προτάσεις σας, και ενδιαφέρουσα η άποψη για το non-retina mbp... Αν και αν αποφασίσω να κάνω την αγορά-αλλαγή θα προκειτε για κάποιο καινούργιο μοντέλο air/pro 13'' με τουλάχιστον haswell cpu, 8gb ram και 256ssd. Τα 16gb ram μου φαίνονται λίγο υπερβολικά, όταν και με 4 κάνεις άνετα την δουλειά σου. Το dvd δεν με ενδιαφέρει γιατι δεν δουλευεω δισκάκια εδώ και χρόνια, 2 usb και μια hdmi μου αρκουν, και στο σπίτι υπάρχουν ήδη 5 εξωτερικοι hdd για extra αποθηκευση. Όσο για τα windows και τις απόψεις που γράφονται, παιδία δεν είναι τόσο χάλια. Παραμένει ένα εξαιρετικό και πολύ δυνατό OS... Μπορει στα 8/8.1 να έχει αλλάξει λίγο το ui και να ξενίζει του παλιούς χρήστες (τους πρώτους μήνες και εμένα με ενοχλούσε), άλλα άμα το συνηθίσεις, καταλαβαίνεις ότι πρόκειτε για μακράν την αρτιότερη τεχνικά έκδοση του OS ως σήμερα.

Αυτό που ψάχνω σε ένα λάπτοπ ξανατονίζω, είναι τελευταία τεχνολογία, φορητότητα, backlight πληκτρολόγιο, καλή αυτομία και αξιοπιστία. Όύτε παιχνίδια παιζω για να χρειάζομαι το πιο δυνατό hardware.

Δημοσ.

Δεν το ψήνω να κάτσω να ασχοληθώ με linux όσο και αν μου αρεσει η φιλοσοφια του ανοιχτου και ελευθερου λογισμικου. Θέλω κάτι που δουλευει και και μου κανει την δουλεια μου καθημερινά και αξιοπιστα. Και δεν εχω τον χρόνο και την όρεξη να κατσω να μάθω μια νεα πλατφόρμα και να βρώ εναλλακτικές λύσεις για κάθε προγραμμα, εφαρμογή, λειτουργία που κανω. Έχω δοκιμασει τουλαχιστον 5-6 φορές στο παρελθόν να μεταβώ στα linux, και κάθε φορά γυρνούσα στα windows τρέχοντας όλο και πιο γρήγορα. Δεν θυμάμαι να άντεξα πάνω απο 1 εβδομάδα. Χωρίς παρεξήγηση προς του χρήστες και του developers του linux, σε ορισμένες εφαρμογές ειναι εξαιρετικό. Αλλα για την πλειοψηφία των χρηστών, ψαγμένων και μη, δεν κάνει για καθημερινή χρήση.

Δημοσ.

Στο Retina και στο Air ο δίσκος αναβαθμίζεται. Έχω Air και έχω βάλει ssd 240GB από 128GB  που είχε.

Αλλα για την πλειοψηφία των χρηστών, ψαγμένων και μη, δεν κάνει για καθημερινή χρήση.

Μη το λες αυτό...εγώ για παράδειγμα χρησιμοποιώ καθημερινά linux τα τελευταία 10+ χρόνια και OSX 5+ χρόνια σε διάφορους υπολογιστές σπίτι/εργασία...αν μου δώσεις windows και δεν έχω bash, με πιάνουν τα νεύρα μου και βγάζω άφτρες!

Το έχω ξαναπεί κάπου, πριν 6 χρόνια στο πρώτο λάπτοπ που αγόρασα στη μάνα μου (δεν είχε ιδέα μέχρι τότε από υπολογιστές) της το έδωσα με Ubuntu...Μέχρι και σήμερα το χρησιμοποιεί μια χαρά (ακόμα και μετά την μετάβαση στο Unity)! Θέλω να πω ότι όπως έχουν εξελιχθεί οι περισσότερες distro τα τελευταία χρόνια ο καθένας μπορεί να τις δουλέψει το ίδιο εύκολα με τα windows...το θέμα με τα windoz είναι πιο πολύ ψυχολογικό και συνήθεια.

Δημοσ.

Είσαι φοιτητής και το θες για τη σχολή,σωστά;

Μπαίνεις στο πρόγραμμα σπουδών και βλέπεις περιγραφή μαθημάτων,εκεί θα δεις τι software χρειάζεται να τρέχεις και θα δεις αν υπάρχει για OSX,ρωτάς για όποιο μάθημα δε λέει κάτι.

Απλό δεν είναι;

Δημοσ.

Μη το λες αυτό...εγώ για παράδειγμα χρησιμοποιώ καθημερινά linux τα τελευταία 10+ χρόνια και OSX 5+ χρόνια σε διάφορους υπολογιστές σπίτι/εργασία...αν μου δώσεις windows και δεν έχω bash, με πιάνουν τα νεύρα μου και βγάζω άφτρες!

Το έχω ξαναπεί κάπου, πριν 6 χρόνια στο πρώτο λάπτοπ που αγόρασα στη μάνα μου (δεν είχε ιδέα μέχρι τότε από υπολογιστές) της το έδωσα με Ubuntu...Μέχρι και σήμερα το χρησιμοποιεί μια χαρά (ακόμα και μετά την μετάβαση στο Unity)! Θέλω να πω ότι όπως έχουν εξελιχθεί οι περισσότερες distro τα τελευταία χρόνια ο καθένας μπορεί να τις δουλέψει το ίδιο εύκολα με τα windows...το θέμα με τα windoz είναι πιο πολύ ψυχολογικό και συνήθεια.

Οκ, μπορεί, δεν διαφωνω... Ισως εγώ να μην τους έδωσα αρκετό χρόνο... Όπως και να εχει δεν πρόκειτε να κάτσω να ασχοληθώ.

Είσαι φοιτητής και το θες για τη σχολή,σωστά;

Μπαίνεις στο πρόγραμμα σπουδών και βλέπεις περιγραφή μαθημάτων,εκεί θα δεις τι software χρειάζεται να τρέχεις και θα δεις αν υπάρχει για OSX,ρωτάς για όποιο μάθημα δε λέει κάτι.

Απλό δεν είναι;

Δεν υπάρχουν τέτοιες λεπτομέρειες γνωστές για τα μαθήματα. Μόνο απο μεγαλύτερους φοιτητές τετοιες πληροφορίες. Και απ οτι έχω ψάξει σχεδόν οι μισές εφαρμογές είναι αποκλειστικές για win, και οι αλλες μισές και win και mac. Για linux δεν υπαρχει τιποτα.

Δημοσ.

Οκ, μπορεί, δεν διαφωνω... Ισως εγώ να μην τους έδωσα αρκετό χρόνο... Όπως και να εχει δεν πρόκειτε να κάτσω να ασχοληθώ.

Δεν υπάρχουν τέτοιες λεπτομέρειες γνωστές για τα μαθήματα. Μόνο απο μεγαλύτερους φοιτητές τετοιες πληροφορίες. Και απ οτι έχω ψάξει σχεδόν οι μισές εφαρμογές είναι αποκλειστικές για win, και οι αλλες μισές και win και mac. Για linux δεν υπαρχει τιποτα.

Αν θες μου λες ποιες είναι οι εφαρμογές;

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...