mistr4l Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Υπάρχουν πολλά σημεία να εντοπίσει κανείς σχετικά με την αγορά ενός apple product. Εκτός από τεχνικά χαρακτηριστικά, υπάρχει και κάτι που λέγεται ποιότητα κατασκευής, βάρος, κλπ, αλλά και μόνο στα τεχνικά χαρακτηρισιτκά να εστιάσει κανείς, δεν είναι τόσο απλό να συγκρίνεις έναν επεξεργαστή με έναν άλλον ενός non apple product καθώς οι διαφορές είναι μέρα με τη νύχτα ως προς τις επιδόσεις. Δεν θα συνεχίσω την συζήτηση για να μην ξεφύγουμε και κυρίως να μην καταντήσει το θέμα apple vs non apple. To the point λοιπόν... Δεν γνωρίζω αυτή την στιγμή τις διαφορές στις τιμές μεταξύ ενός macbook air κι ενός non apple αντίστοιχου μηχανήματος. Λαμβάνοντας υπ'όψιν πως δεν ενδιαφέρει άμεσα το λειτουργικό, στην θέση σου θα έκανα το εξής. 1. Αν η διαφορά είναι μεγάλη, θα έπαιρνα ένα συμβατικό laptop. 2. Αν η διαφορά είναι μικρή (όπως αναφέρεται παραπάνω), θα προχωρούσα σε macbook air (με 1000) και θα εγκαθιστούσα windows για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. 3. Δες το ως μία ευκαιρία να εισέλθεις στον κόσμο του mac. Δεν είναι άσχημο να εξοικειωθείς με ένα ακόμα λειτουργικό. 4. Μην σε τρομάζει το περιβάλλον mac os. Γι'αυτό ακριβώς το λόγο τονίζω πως μπορείς να περάσεις windows με partition, ώστε να σου φύγει ο φόβος. Αυτά
biohazard7720 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 <off topic καθώς το θέμα έτσι πως εξελίχτηκε αφορά περισσότερο το Apple Hardware section> Συγνώμη γι' αυτό, και γώ όταν το ξεκίνησα το σκεφτόμουν αν πρέπει να μπεί στο hardware ή στο software, και το έβαλα soft γιατί εστίασα στην μετάβαση OS και όχι στο hardware του μηχανήματος αυτού καθε αυτού. Υπάρχουν πολλά σημεία να εντοπίσει κανείς σχετικά με την αγορά ενός apple product. Εκτός από τεχνικά χαρακτηριστικά, υπάρχει και κάτι που λέγεται ποιότητα κατασκευής, βάρος, κλπ, αλλά και μόνο στα τεχνικά χαρακτηρισιτκά να εστιάσει κανείς, δεν είναι τόσο απλό να συγκρίνεις έναν επεξεργαστή με έναν άλλον ενός non apple product καθώς οι διαφορές είναι μέρα με τη νύχτα ως προς τις επιδόσεις. Δεν θα συνεχίσω την συζήτηση για να μην ξεφύγουμε και κυρίως να μην καταντήσει το θέμα apple vs non apple. To the point λοιπόν... Δεν γνωρίζω αυτή την στιγμή τις διαφορές στις τιμές μεταξύ ενός macbook air κι ενός non apple αντίστοιχου μηχανήματος. Λαμβάνοντας υπ'όψιν πως δεν ενδιαφέρει άμεσα το λειτουργικό, στην θέση σου θα έκανα το εξής. 1. Αν η διαφορά είναι μεγάλη, θα έπαιρνα ένα συμβατικό laptop. 2. Αν η διαφορά είναι μικρή (όπως αναφέρεται παραπάνω), θα προχωρούσα σε macbook air (με 1000) και θα εγκαθιστούσα windows για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. 3. Δες το ως μία ευκαιρία να εισέλθεις στον κόσμο του mac. Δεν είναι άσχημο να εξοικειωθείς με ένα ακόμα λειτουργικό. 4. Μην σε τρομάζει το περιβάλλον mac os. Γι'αυτό ακριβώς το λόγο τονίζω πως μπορείς να περάσεις windows με partition, ώστε να σου φύγει ο φόβος. Αυτά Η διαφορά κυμαίνεται απο ~200€ έως και μηδαμινή, οπότε δεν τίθεται θέμα κόστους. Ότι και να επιλέξω θα κοστίσει σχεδόν, αν όχι, το ίδιο. Το θέμα το ξεκίνησα με το πώς, και αν γίνεται, ένας geek περνάει απο windows σε mac os χωρίς προβλήματα παίρνοντας παράλληλα ένα εξαιρετικό hardware σε φορητό μέγεθος και βάρος. Λόγω κόστους, δεν θα ήθελα μετά απο λίγο καιρό να το μετανιώσω και να ψάχνω να το πουλήσω. Ξέρω τι form factor και το specs χρειάζομαι. Απλα επειδή υπάρχουν αξιόλογες προτάσεις και απο τις 2 πλευρές σε παρόμοιο κόστος, ρωτάω αν αξίζει, και αν γίνεται να κάνω την μετάβαση χωρίς προβλήματα. Δεν είναι τόσο ότι με τρομάζει το περιβάλλον του mac os, όσο το ότι δεν το έχω δουλέψει πότε, οπότε θα είναι μια νέα εμπειρία αν τελικά κάνω το βήμα. Απο specs ξέρω ότι χρειάζομαι κάτι περίπου σε 2πύρηνο cpu χαμηλής κατανάλωσης, 6+gb ram, 240+gb ssd και να είναι ~13'' οθόνη, ελαφρύ και με καλή αυτονομία (τουλάχιστον 7 ώρες). Κοινώς ακριβώς ότι προσφέρουν τα ultrabook και τα macbook. Σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας.
Κomos Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Προσωπικά είχα κατα καιρούς iMacs MacBooks MacBook pro και 2 air Την αίσθηση και την απόλαυση που βρήκα στο air δεν τα βρήκα πουθενά άλλου Ειδικά το 11ρι που είναι σχεδόν σα ταμπλετ αλλά κάνει ότι και ένας iMac Μόνο κοιτά να το πάρεις με 8 ram και 256 δίσκο για να χωράει άνετα 2 λειτουργικά με τα downloads τους Αν πάρεις με 4 Ράμ θα ψάχνεις μετά απο λίγο να το δωσεις εκτός και αν το θες για πολύ απλές δουλειές Όπως Facebook και ταινιες (αν είναι έτσι και τα 4 γίγα είναι υπέρ αρκετά) Επίσης έχει υπόψιν Mac και gaming δεν πάνε μαζί Οποίο Mac και να πάρεις , άλλο δεν θα παίζει καθόλου ,άλλο θα παίζει και θα υπερθερμαίνεται μετά απο μισή ώρα
biohazard7720 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Προσωπικά είχα κατα καιρούς iMacs MacBooks MacBook pro και 2 air Την αίσθηση και την απόλαυση που βρήκα στο air δεν τα βρήκα πουθενά άλλου Ειδικά το 11ρι που είναι σχεδόν σα ταμπλετ αλλά κάνει ότι και ένας iMac Μόνο κοιτά να το πάρεις με 8 ram και 256 δίσκο για να χωράει άνετα 2 λειτουργικά με τα downloads τους Αν πάρεις με 4 Ράμ θα ψάχνεις μετά απο λίγο να το δωσεις εκτός και αν το θες για πολύ απλές δουλειές Όπως Facebook και ταινιες (αν είναι έτσι και τα 4 γίγα είναι υπέρ αρκετά) Επίσης έχει υπόψιν Mac και gaming δεν πάνε μαζί Οποίο Mac και να πάρεις , άλλο δεν θα παίζει καθόλου ,άλλο θα παίζει και θα υπερθερμαίνεται μετά απο μισή ώρα Παιχνίδια δεν παίζω πλέον οπότε δεν έχω προβλημα. Το ξέρω οτι χρειάζομαι 8gb ram (λόγω μη αναβαθμισημότητας) και 256gb ssd. Τα 4 ram και 128 ssd είναι εξευτελιστικά λίγα για οποιαδήποτε σοβαρή δουλεια.
Papakaliati Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Δεν διαφωνω σε αυτα που λες. Ειναι θεμα τι συμβιβασμους θα αποφασισει να κανει ο αγοραστης: α) macbook air- Συμβιβασμος με φθηνιαρικο tn panel β) macbook pro retina- Συμβιβασμος σε φορητοτητα λογω παχους/βαρους και προβληματα με lag γ) windows ultrabook - Πιθανως λιγο ακριβοτερη τιμη(με μεγαλυτερη εγγυηση ομως), λογικο οταν συνδυαζει το retina και το air σε ενα package: ακομα λεπτοτερα/ελαφρυτερα απο το air αλλα με υψηλης αναλυσης οθονη και ips panel χωρις lag. Το κυριοτερο μειονεκτημα που βρισκω στα windows ultrabook ειναι οτι το touchpad δεν ειναι τοσο καλο οσο στα macbook. Το macbook pro retina λαγκαρει? Μαλιστα. Τι μαθαινει καποιος. Να δωσει καποιος 1500 για να παρει windows λαπτοπ εκτος απο gaming το θεωρω αμαρτια. H διαφορα στην usage experience ειναι αββυσαλεα.
haHa Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Το macbook pro retina λαγκαρει? Μαλιστα. Τι μαθαινει καποιος. Να δωσει καποιος 1500 για να παρει windows λαπτοπ εκτος απο gaming το θεωρω αμαρτια. H διαφορα στην usage experience ειναι αββυσαλεα. Πρωτη φορα το ακους; Ολοκληρα αρθρα εχουν γραφτει, πχ: Retina Display: Scrolling & UI Performance With the first Retina MacBook Pro I noticed UI performance in certain applications degraded considerably compared to previous, non-Retina MBPs. Browsing my Facebook news feed in Safari and scrolling down as well as just scrolling through a long email thread in Mail both caused frame rates to drop below 30 fps. Performing the same tests on my 2011 15-inch MBP yielded UI frame rates closer to 60 fps. The move to Mountain Lion improved UI performance, but it's still an issue. Switching between Retina and non-Retina MacBook Pros results in a very noticeable difference in UI frame rates, especially in problematic applications. In every situation where UI frame rate drops significantly on the rMBP, the offending application usually ends up consuming 100% of a single CPU core. This is true in Safari, Mail and other applications where I notice drops in scrolling frame rate. Το ιδιο λενε και αρκετοι χρηστες εδω, ακομα και στο παρον thread: <off topic καθώς το θέμα έτσι πως εξελίχτηκε αφορά περισσότερο το Apple Hardware section> Εχω αγοράσει 3 φόρες μέχρι σήμερα το Retina 13 με Haswell και άλλες τόσες το έδωσα για να επιστρέψω στο Air. (βλ.αγγελίες μου ) Θα συμφωνήσω ότι διαθέτει εντυπωσιακή οθόνη και ότι η φορητότητα του έχει βελτιωθεί σημαντικά, λόγω του ακόμη μικρότερου form factor. Επίσης θα συμφωνήσω ότι τα 220-230 γρ. διαφοράς βάρους, όπως και τις 2-3 ώρες μικρότερης αυτονομίας σε σχέση με το Air μπορείς να τα θυσιάσεις στο βωμό της εντυπωσιακής οθόνης. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα του Retina προέρχεται από την ίδια την οθόνη του. Δυστυχώς η Apple δεν κατάφερε να βρει ακόμη (2 χρόνια μέτα) την χρυσή τομή μεταξύ hardware και software ώστε το μηχάνημα να σταματήσει να λαγκάρει. Το Retina δεν είναι smooth όσο το Air και οποιαδήποτε ανωτερότητα του (μικρή βέβαια) σε CPU & GPU πάει περίπατο. Ίσως η Apple πρέπει να δοκιμάσει κάποια στιγμή μια quadcore CPU στο 13αρι...δεν βλέπω άλλη λύση. Είναι πραγματικά κρίμα ότι το Pro του 2014 λαγκάρει περισσότερο ακόμη και από το Pro του 2011. Αυτά είναι γεγονότα αντικειμενικά. Αν παραβλέψεις το lag, τότε το Retina είναι ένα εκπληκτικό μηχάνημα. Θεωρώ όμως ότι το Air προσφέρει συνολικά μια καλύτερη και πιο απροβλημάτιστη εμπειρία χρήσης.
Papakaliati Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Πρωτη φορα το ακους; Ολοκληρα αρθρα εχουν γραφτει, πχ: Retina Display: Scrolling & UI Performance Το ιδιο λενε και αρκετοι χρηστες εδω, ακομα και στο παρον thread: Α well εχω το τετραπυρηνο 15ρι late 13 ισως γιαυτο. Αλλα και παλι δεν μπορεις να λες οτι λαγκαρουνε επειδη λαγκαρε η πρωτη βερσιονα...
haHa Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 15 Δεκεμβρίου 2014 Α well εχω το τετραπυρηνο 15ρι late 13 ισως γιαυτο. Αλλα και παλι δεν μπορεις να λες οτι λαγκαρουνε επειδη λαγκαρε η πρωτη βερσιονα... Η πρωτη version 15αρι εχει δυνατοτερο hardware απο την τελευταια version του 13αρι και για αυτο αρκετοι συνεχιζουν και εχουν lags οπως ο panos2000gr που εγραψε σε αυτο το thread. Κ ο φιλος που ανοιξε το thread ενδιαφερεται για 13αρι.
panos2000gr Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 16 Δεκεμβρίου 2014 Α well εχω το τετραπυρηνο 15ρι late 13 ισως γιαυτο. Αλλα και παλι δεν μπορεις να λες οτι λαγκαρουνε επειδη λαγκαρε η πρωτη βερσιονα... Όλα τα Retina λαγκάρουν. Ακόμη και το δικό σου που διαθέτει εξαιρετικό hardware (quadcore haswell, iris graphics 5200 και σε ορισμένα μοντέλα nvidia 750) υστερεί σε fps στο UI συγκρινόμενο με ένα non-retina μοντέλο.Φυσικά και τα πράγματα σε software/hardware έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ σε σχέση με το 2012 που κυκλοφόρησαν τα πρώτα Retina. Απλά δεν μπορώ να πω ακόμη οτι τελειοποιήθηκαν. Πραγματικά όμως είναι περίεργο πώς η Apple κατάφερε με έναν Α6x (ipad 4) να διαχειρίζεται ομαλότατα αναλύσεις 2048 χ 1536 και δυσκολεύεται τόσα χρόνια με μηχανήματα που διαθέτουν απείρως καλύτερο hardware σε cpu,gpu,ram κτλ
ozelot Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Παίδες, η εμπειρία μου· Πριν από λίγες ημέρες παρέλαβα το τρέχον MB pro Retina 13”, 2.6 GHz i5, 8 RAM, 128 flash, σε αντικατάσταση του MB Air 11”, mid 2011, 1.6 GHz, 4 RAM, 128 flash. Εξαιρετικό εργαλείο το Air (για τις δραστηριότητες μου), όμως το pro είναι άλλη “ταραχή” όπως και να το κάνουμε. Πέρα από την οθόνη απλά έχει βελτιωμένες επιδόσεις, ενώ δεν διαπίστωσα κανένα απολύτως lag πάντοτε σε συνάρτηση με τις δραστηριότητες μου. Αγορά από Skroutz-μαγαζί στα € 1.190.
militarist Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 22 Δεκεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Στην δουλειά μου ειχαμε πάντα λαπτοπ Lenovo win 7 και ήμουν win χρήστης. Το καλοκαίρι κέρδισα σε μια λοταρία ένα MacBook white 2010 μοντέλο και μετά απόκτησα και ένα Mac mini από την δουλειά. Ένα θα σου πω .. Δεν γυρνάω σε win . Το MacBook αθόρυβο και μέχρις στιγμής δεν βρήκα κάτι που δεν μπορώ να κάνω σε σχέση με τα παράθυρα. Στην δουλειά ακόμα καλύτερο, απροβλημάτιστο μηχάνημα , το μόνο πρόβλημα η εταιρία ακόμα δεν έχει εταιρική Java έκδοση και ένα προγράμμα δεν μπορώ να τη ανοίξωη συμβουλή μου αν τελικά πάρεις μην πέσεις κάτω από 8 gb ram Επεξ/σία 22 Δεκεμβρίου 2014 από militarist
biohazard7720 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2014 Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας... Σε κανα χρόνο θα κατευθυνθώ προς κάποιο air/pro 13'' καλώς εχόντων των πραγμάτων και ανευ απροόπτου. Μια άλλη ερώτηση, ξέρει κανείς σας κάθε πότε ανανεώνει η apple τα laptop της? Είναι σε ετήσια βάση όπως τα iphone η οχι? Γιατί φαντάζομαι ότι λόγω της broadwell αρχιτεκτονικής της intel στα 14nm θα βρούν τον δρόμο τους σύντομα και στα macbook...
vag3d Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2014 Mac και πάλι Mac...!!! Εγώ στην θέση σου (εφόσον έχεις το χρήμα) θα αγόραζα το 13αρι Macbook Pro mid 2012 με το CD στο πλάι (καμιά 1200 ευρώ). Ούτε πολύ αδύναμο ούτε πολύ ενεργειοβόρο (χρυσή τομή δύναμης και μπαταρίας - ούτως ή άλλως ....laptop είναι) Θα το τίγκαρα στην RAM (16 GB Crucial) και θα του έβαζα και έναν SSD (πχ, Crucial φθηνός και μια χαρά ή αλλιώς για καλό πάρε ένα Samsung από την νέα γενιά με 10 χρόνια εγγύηση). Με τον Mac θα απολαύσεις μηχάνημα κατά την γνώμη μου. (και το magic trackpad, αν και δεν είναι τέλειο, τα σπάει...!!!! Φοβερό). (προσωπικά έχω έναν Mac Pro (i7 XEON Nehalem 2.6Ghz) εδώ και καιρό και πρόσφατα πήρα και το MBP 13 που σου λέω και δεν νομίζω να ξαναγυρίσω στα windows ως main OS, εκτός αν δεν έχω $$$ για computer και χρειαστώ κάτι φθηνό για να κάνω την δουλειά μου). Τίποτα δεν είναι τέλειο πάντως, να ξέρεις. Απλώς με τους Mac θα απολαύσεις computer και άνετη χρήση (δεν περιγράφεται με λόγια αυτό που σου λέω). Αποψή μου είναι οτι το Macbook Air θα έπρεπε να το πάρεις μόνο αν ξέρεις πολύ καλά τι θα κάνεις με αυτό (ως προς την δύναμη κυρίως μιλάω). Συνετότερο είναι κατά την γνώμη μου να πάρεις το 13αρι το MBP (Non-Retina). Και αν χρειαστείς Windows (κάτι συγκεκριμένο) τα τρέχεις μέσω Bootcamp (πχ. για κάποια εφαρμογή που δεν έχεις βρει αντικαταστάτη. Προσωπικά έχω μήνες να μπω σε περιβάλλον windows - δεν τα χρειάστηκα ιδιαίτερα) Για τις ανανεώσεις βλέπε στο http://buyersguide.macrumors.com
panos2000gr Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 23 Δεκεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Εγώ στην θέση σου (εφόσον έχεις το χρήμα) θα αγόραζα το 13αρι Macbook Pro mid 2012 με το CD στο πλάι (καμιά 1200 ευρώ). Αποψή μου είναι οτι το Macbook Air θα έπρεπε να το πάρεις μόνο αν ξέρεις πολύ καλά τι θα κάνεις με αυτό (ως προς την δύναμη κυρίως μιλάω). Συνετότερο είναι κατά την γνώμη μου να πάρεις το 13αρι το MBP (Non-Retina). Προσωπικά θεωρώ αυτοκτονία το να δώσει κάποιος 1200 ευρώ για να αγοράσει το MBP13 του 2012 με βάρος 2 κίλα, ανάλυση 1280χ800 και intel 4000. Αν συνυπολογίσεις την αγορά μνήμης και ssd, μιλάμε για περίπου 1350-1400 ευρώ, χρήματα με τα οποία αγοράζεις το Retina 13 με 8GB RAM,256GB SSD, που είναι λεπτότερο, ελαφρύτερο, με απείρως καλύτερη οθόνη, άριστη θερμική συμπεριφορά, 60% μεγαλύτερη αυτονομία, καλύτερη CPU και GPU, καλύτερο Wifi κτλ κτλ Y.Γ:Η μόνη περίπτωση που το παλαιότερο MBP13 αποτελεί μονόδρομο, είναι η ανάγκη για μεγάλη χωρητικότητα, με εγκατάσταση 2ου δίσκου στο μηχάνημα μέσω κάποιου optibay. Επεξ/σία 23 Δεκεμβρίου 2014 από panos2000gr 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα