leukonas Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Ναι οκ, ας πούμε και την αλήθεια! Newly graduate 25k εκτός αν είναι απ'το KTH ή κανένα αμερικάνικο! Οι 3-4-5 χρόνια εμπειρία χτυπάνε 30-35 Οι πιο senior χτυπάνε 40-45 Ιδιωτική σύνταξη δεν έχω ακούσει ποτέ, ιατρική κάλυψη ναι. Κοντά στο κέντρο, δεύτερο χέρι, ΑΝ ΒΡΕΙΣ ολόκληρο διαμέρισμα (για κανα 3μηνο) στην καλύτερη 8-9k. Το πιο πιθανό είναι ότι θα βρεις δωμάτιο όμως, οπότε με 5k είσαι αξιοπρέπεστατος. Εννοείται ότι νερό/ρεύμα/ίντερνετ είναι μέσα. Μακρυά απ'το κέντρο δεν αξίζει.. Λίγο καλύτερα θα είναι τα λεφτά αλλά θα κόψεις τις φλέβες σου, καλύτερη άλλη πόλη/χώρα. Για να νοικιάσεις πρώτο χέρι, πρέπει να μπεις σε λίστα αναμονής (7-10 χρόνια αναμονή) Μπορείς να αγοράσεις όμως! Με 400k-500k βρίσκεις αξιοπρεπέστατα διαμερίσματα! 500 κορώνες το μήνα η SL κάρτα (τα πάντα όλα ΜΜΜ από τραμ μέχρι καράβι). Συμφέρει πολύ η ετήσια! Επίσης, όχι ακατάρθωτο αλλά αρκετά δύσκολα θα βρεις δουλειά αν δεν μιλάς σουηδικά.. Την αλήθεια λέμε... οι μισθοι που παρέθεσα είναι απο φίλους (ας μην μπούμε σε λεπτομέριες, όπως είπα είναι ανάλογα με το deal που θα κάνει κανείς...) Μπορείς να βρείς πρώτο χέρι αν ψαχτείς λιγάκι, αλλά σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο... 7-10 χρόνια θέλεις για κέντρο, σε 4-5 βρίσκεις στα προάστια (5-10 σταθμούς μετρό μακρύα = 15-30 λεπτα για κέντρο με το μετρό) Το ρέυμα δεν ενοείτε οτι είναι μέσα.... μένω σε πρώτο χέρι και δεν είναι μέσα στο ενοίκιο. Για ιδιωτικές ασφάλειες, δες εδώ εδώ και εδώ Σπίτι αγοράζεις και με λιγότερα, 200-300κ, εξαρτάτε βέβαια τι ψάχνει κανείς, για τους ενδιαφερόμενους εδώ και κοιτάμε για Bostadsrätt Η κάρτα για τα ΜΜ έχει 700kr (8300kr/12) για περισότερα εδώ Σχετικά δύσκολα βρίσκεις δουλεία = με ψάξιμο 1-2 μηνες θα βρείς εύκολα, οι developer είναι σε έλειψη οπότε δεν τους πολυενδιαφέρει (απο προσωπική εμπειρία). Η φορολογία εξαρτάται απο το μέρος που μένει κανείς, και κυμαίνεται απο 28-30% Στο θέμα μας τώρα. Αν γράφεις php και ruby κάνε ένα κόπο και τσέκαρε την Klarna, παίρνουν αρκετό κόσμο και πάιζουν με Ruby. Πιθανών να σου ζητήσουν github. Επίσης την πρώτη συνέντευξη μπορείς να την κάνεις και μέσω Skype δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν έχεις LinkedIn στείλε μου ενα pm. Όλα τα παραπάνω ισχύουν για Στοκχόλμη, δεν ξέρω τι ισχύει στην επαρχία ή σε άλλες πόλεις. Επεξ/σία 9 Δεκεμβρίου 2014 από leukonas
zio10 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 Δεν υπάρχουν σπίτια για ενοικίαση αλλά υπάρχουν για πώληση και μάλιστα σε σχετικά χαμηλές τιμές? Δεν είναι κάπως περίεργο αυτό?
leukonas Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 Δεν υπάρχουν σπίτια για ενοικίαση αλλά υπάρχουν για πώληση και μάλιστα σε σχετικά χαμηλές τιμές? Δεν είναι κάπως περίεργο αυτό? Οι σουηδοι δεν αποταμιευουν, και για να αγορασεις σπιτι θελει το 15% της αξιας, οποτε για αυτο υπαρχει αυτη η κατασταση και επισης η δομηση, ειναι περιορισμενη. 2
zio10 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 Οι σουηδοι δεν αποταμιευουν, και για να αγορασεις σπιτι θελει το 15% της αξιας, οποτε για αυτο υπαρχει αυτη η κατασταση και επισης η δομηση, ειναι περιορισμενη. Σουηδία γίναμε!
leukonas Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 Απο τις 25 που πληρώνοντε μέχρι τις 20 του επόμενου μήνα γίνετε χαμός και απο τισ 20 μέχρι τις 25 παίζει πείνα.... τρομερό φαινόμενο.
antonisid Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Δεκεμβρίου 2014 Θα μιλήσω για Ολλανδία, απατώντας στις ερωτήσεις του τόπικ στάρτερ και προσθέτοντας επιπλέον πληροφορίες, καθώς μένω και δουλεύω στο Άμστερνταμ, ελπίζοντας να φανούν χρήσιμα σε πολλούς που ψάχνουν πληροφορίες για εργασία - θέση προγραμματιστή - στο εξωτερικό. Άλλωστε ψαχνόμουν κι εγώ κάποτε.... Για μισθό δεν υπάρχει στάνταρντ. Σε μια άκρως καπιταλιστική χώρα, μπορείς να συναντήσεις τα πάντα. Υπάρχει όμως το κατώτατο όριο του βασικού μισθού που είναι περίπου 1400 ευρώ καθαρά, και η κοινή λογική...ότι στην πρωτεύουσα του IT, να δουλεύεις ως προγραμματιστής και να παίρνεις τον βασικό είναι σχεδόν απίθανο. Εμπειρικά θα λεγα ότι ο μισθός ενός medior developer κυμαίνεται περίπου απο 2600-3200 μεικτά, που σημαίνει καθαρά από 2000-2500 ευρώ. Για τζούνιορ δεν έχω άποψη αλλά σίγουρα είναι πάνω από τον βασικό μισθό. Για senior developer, τα ποσά ανεβαίνουν απότομα και σίγουρα ξεπερνά τις 2.800 ευρώ καθαρά και σπανίως πέφτει κάτω από αυτό το όριο. Το κόστος ζωής δεν είναι ιδιαίτερα ακριβό, αφού διασκέδαση και είδη πρώτης ανάγκης (ποτά, καφέδες, σουπερ μάρκετ κτλ) είναι φθηνότερα από Ελλάδα. Όμως, αυτό που είναι ακριβό είναι το ενοίκιο, με 800 ευρώ να φεύγουν σίγουρα αν θες να μένεις μόνος σου...με θέρμανση, ιντερνετ, ηλεκτρισμό να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή. Τα μεταφορικά είναι λίγο πιο ακριβά από Ελλάδα, αλλά συνήθως πληρώνονται από την εταιρεία που εργάζεσαι. Οι συνθήκες εργασίας είναι σε καλό επίπεδο ακόμη - παρόλο που χω ακούσει άσχημα περιστατικά - με το 8ωρο να είναι ο κανόνας, εκτός εξαιρέσεων που είναι λογικό να υπάρξουν κάποια στιγμή (για δουλειά μιλάμε άλλωστε). Πίεση υπάρχει αλλά σε λογικά πλαίσια, με ευγένεια να υπάρχει σχεδόν πάντα, αλλά με ευθύτητα θα τονιστεί εφόσον κάτι δεν είναι αρεστό. Το μεγάλο πλεονέκτημα της Ολλανδίας κατ' εμέ, είναι ότι είναι ίσως η μόνη χώρα που με τ αγγλικά μπορείς να δουλέψεις στο IT πεδίο. Επίσης ειδικά στις μεγάλες πόλεις τ αγγλικά είναι περίπου σαν δεύτερη γλώσσα, έχοντας και καταστήματα - μη τουριστικά - που ακόμα και Ολλανδοί μιλάνε Αγγλικά λόγω αγγλόφωνου προσωπικού. Δε χρειάζεται να εξηγήσω γιατί αυτό αποτελεί τεράστιο πλεονέκτημα, όταν στην Γερμανία μέχρι και οι ταμπέλες στους αυτοκινητόδρομους είναι μόνο στα γερμανικά...και στην Γαλλία δε σου μιλάνε αγγλικά ακόμα και αν "καίγεσαι". Μιας και μίλησες για Links, αν έμενα στην Ελλάδα θα έκανα επαφή πρώτα με recruiters...και όχι απευθείας με εταιρείες, καθώς είναι πολύ πιθανό να μη δωθεί ιδιαίτερη σημασία σε προϋπηρεσία εκτός Ολλανδίας..οπότε ένας recruiter θα το κινήσει αλλιώς το θέμα. http://www.monsterboard.nl/ Το monsterboard είναι αντίστοιχο του karriera, ανεβάζοντας βιογραφικό μπορούν να έρθουν σε επαφή recruiters αλλά μπορείς κι από μόνο σου να κάνεις αιτήσεις σε reruiters.Πολύ σημασία δίνουν στο LinkeDIn προφίλ οπότε θα πρέπει να είναι ενημερωμένο και σοβαρό. Εν ολίγοις, η Ολλανδία είναι ένας ελκυστικός προορισμός (με τα κακά της Ολλανδίας) για php, ruby, java, python και κάθε είδος development. Καλή τύχη σε όποιον ψάχνει και είμαι διαθέσιμος σε τυχόν απορίες. 1
doctor_667 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Κι εγώ πάντως μπορώ να σου πω ότι αν ξέρεις καλά ΡΗΡ, στην Ολλανδία μπορείς σίγουρα να βρεις κάτι. Δεν είναι ακριβώς ο τομέας μου αλλά επειδή είμαι στον χώρο με την ευρύτερη έννοια και έχω και πολλούς γνωστούς developers, υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Το πιο δύσκολο είναι να γίνει η αρχή και να σε εμπιστευτεί κάποιος να σε πάρει αλλά αν στείλεις προσεγμένες αιτήσεις, όλο και κάποιος θα βρεθεί να σου δώσει μια ευκαιρία. Επίσης παίζει πολύ και το referral οπότε δες στο network σου αν έχεις άτομα σε αυτές τις χώρες και δες αν μπορούν να σε προτείνουν. Κι εσύ έχεις σίγουρη σχδόν συνέντευξη έτσι, κι αυτοί παίρνουν ένα ωραίο μπόνους έτσι.
paparovic Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Οι σουηδοι δεν αποταμιευουν, και για να αγορασεις σπιτι θελει το 15% της αξιας, οποτε για αυτο υπαρχει αυτη η κατασταση και επισης η δομηση, ειναι περιορισμενη. Και το υπόλοιπο 85%? Πληρώνουν ενοίκιο μετά την αγορά; Οκ, το έψαξα λίγο. α) το 85% είναι το μέγιστο επιτρεπτό δάνειο από τράπεζα β) Δεν αγοράζεις τον τίτλο ιδιοκτησίας, αυτός παραμένει στο housing association.
leukonas Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Ακριβώς το υπόλοιπο 85% είναι το δάνειο σου, το οποίο αποπληρώνεις με έναν παράδοξο τρόπο, πρώτα τους τόκους και μετά το κεφάλαιο..... απο τους οποίους τόκους η εφορία σου επιστρέφει το 20% κάθε χρόνο, ως επακόλουθο, όλοι κοιτάζουν να έχουν δάνεια, ώστε να μένουν σχετικά φτηνά. Το άλλο παράδοξο είναι οτι το επιτόκιο έχει οριστεί στο 0% απο την κεντρική τράπεζα, ευτυχώς όμως οι τράπεζες δεν το ακολουθήσανε τυπικά είναι στο 2.5-3% Αλλά το προχωρήσαμε πολύ το θέμα...
paparovic Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Ακριβώς το υπόλοιπο 85% είναι το δάνειο σου, το οποίο αποπληρώνεις με έναν παράδοξο τρόπο, πρώτα τους τόκους και μετά το κεφάλαιο..... απο τους οποίους τόκους η εφορία σου επιστρέφει το 20% κάθε χρόνο, ως επακόλουθο, όλοι κοιτάζουν να έχουν δάνεια, ώστε να μένουν σχετικά φτηνά. Το άλλο παράδοξο είναι οτι το επιτόκιο έχει οριστεί στο 0% απο την κεντρική τράπεζα, ευτυχώς όμως οι τράπεζες δεν το ακολουθήσανε τυπικά είναι στο 2.5-3% Αλλά το προχωρήσαμε πολύ το θέμα... Καταρχάς ευχαριστώ για τις απαντήσεις, με ενδιαφέρει να μαθαίνω για άλλες χώρες. Το ότι πληρώνεις τους τόκους πρώτα, σημαίνει ότι το πραγματικό επιτόκιο είναι μεγαλύτερο του ονομαστικού και ίσως γι αυτό να υπάρχει η μερική επιστροφή τόκου από την εφορία. Το 0% είναι το επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών από την κεντρική, όχι το επιτόκιο καταναλωτών από τις τράπεζες.
GreyHorse Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Και το υπόλοιπο 85%? Πληρώνουν ενοίκιο μετά την αγορά; Οκ, το έψαξα λίγο. α) το 85% είναι το μέγιστο επιτρεπτό δάνειο από τράπεζα β) Δεν αγοράζεις τον τίτλο ιδιοκτησίας, αυτός παραμένει στο housing association. Και αν δεν αγοράζεις τίτλο ιδιοκτησίας τι σπίτι αγοράζεις τότε; Σαν να προπληρώνεις μέσα σε 10 το πολύ χρόνια τα ενοίκιά σου είναι.
paparovic Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Και αν δεν αγοράζεις τίτλο ιδιοκτησίας τι σπίτι αγοράζεις τότε; Σαν να προπληρώνεις μέσα σε 10 το πολύ χρόνια τα ενοίκιά σου είναι. Απ' ότι κατάλαβα, το δικαίωμα να μένεις/ενοικιάζεις.
GreyHorse Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Απ' ότι κατάλαβα, το δικαίωμα να μένεις/ενοικιάζεις. Ε ναι, μα λέω κι εγώ, 20 μισθοί ένα σπίτι και μάλιστα στο κέντρο.. Μην λέμε αγορά σπιτιού, παραπληροφόρηση είναι, αγορά ισόβιου δικαιώματος μίσθωσης ακινήτου είναι. 1
ltweb Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 @antonisid: Σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες σου. Σχετικά με κάτι που ανέφερες, και ξέχασα να το πω και εγώ.. δεν έχω την δυνατότητα να πάω σε μία άλλη χώρα, να ενοικιάσω και να ψάχνω από εκεί. Με εξαίρεση το Λονδίνο όπου έχω κάποιους γνωστούς που μπορούς να με φιλοξενήσουν για λίγο μέχρι να βρω κάπου να μείνω, επομένως ψάχνω από Ελλάδα. Όταν ήμουν φοιτητής έμενα σε μία γκαρσονιέρα/studio 30 - 35 τ.μ. το πολύ, δηλαδή ένα δωμάτιο (με κρεβάτι-κουζίνα) και ένα μπάνιο, όπου το ενοίκιο από όσο θυμάμαι ήταν πιο χαμηλό σε σχέση με μεγαλύτερα διαμερίσματα. Κάτι τέτοιο για να μείνει κανείς δεν παίζει έξω? ο μισθός (junior - med level) μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις ? ρωτάω γενικότερα όχι μόνο για Ολλανδία.
leukonas Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 10 Δεκεμβρίου 2014 Ε ναι, μα λέω κι εγώ, 20 μισθοί ένα σπίτι και μάλιστα στο κέντρο.. Μην λέμε αγορά σπιτιού, παραπληροφόρηση είναι, αγορά ισόβιου δικαιώματος μίσθωσης ακινήτου είναι. Δεν μίλησε κανείς για κέντρο, αλλά για "κοντά στο κέντρο" Επίσης σπίτι με 20 μισθούς? Πως ακριβώς κάνεις την πράξη γιατί δεν μου βγαίνει.... Επίσης που ακριβώς είναι η παραπληροφόρηση και γιατί δεν πρόκειτε για αγορά? Που και ποιές οι διαφορές?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα