Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τελευταία φορά: ο ελεγχός που σου έκαναν ειναι σύμφωνα με το 3γ: δώσε βάση στη λέξη "ελεύθερα". Ο ΚΠΔ δεν ειναι εφαρμοστέος στην περίπτωση σου διότι ΔΕΝ ήταν στα πλαίσια προανάκρισης.

Δημοσ.

Silverage : Φίλε μου, όταν λεει έρευνες σε χώρους δημόσιους , εννοεί σωματικές έρευνες! Και επίσης στην αρχή τοu 141/1991 ότι οι έρευνες γίνοντε όπως ορίζεται στο ΚΠΔ, όπου αναλυέται στο άρθρο 257 !

Σας παρακαλώ όσοι δεν καταλαβένετε από νομικά μην ποστάρετε.....

Ναι σώπα ενω εσύ έχεις το δικαίωμα να μιλάς που μας ποστάρεις ένα άρθρο και παραθέτεις την δική σου ερμηνευτική παρλαπίπα επι του άρθρου προφανώς επειδή δεν το διάβασες καλά ή δεν ξέρεις ούτε εσύ τι λέει.

Οκ βρήκα το αρθρο 257 στο ΚΠΔ που εξηγεί

1. Στους κατηγορουμένους γίνεται σωματική έρευνα, όταν εκείνος που διεξάγει την ανάκριση κρίνει ότι εξαιτίας σπουδαίων λόγων είναι χρήσιμη για την εξακρίβωση της αλήθειας.* Σε τρίτα πρόσωπα γίνεται, όταν υπάρχει σοβαρή και βάσιμη υπόνοια ή απόλυτη ανάγκη. Πάντως η έρευνα θα πρέπει να ενεργείται οπωσδήποτε με τρόπο που να μη θίγει, όσο είναι δυνατό, το αίσθημα ντροπής του προσώπου.

Σε όσους είπαν ότι η Αστυνομία έτσι απλά μπορεί να σταματάει και να ψάχνει όποιον θέλει ΕΙΣΤΕ ΛΑΘΟΣ. Μάθετε τα δικαιώματα σας!

Τώρα εαν μπορεί κάποιος να με βοήθησει να βρω γιατί στα άρθρα που πόσταρα στο πρώτο ποστ λέει οτι ΠΡΕΠΕΙ να με ενημερώσουν για ποιούς λόγους με θεωρούν ύποπτο αλλιώς δεν μπορούν να προβούν σε σωματικό έλεγχο θα το εκτιμούσα άπειρα. Ξαναλέω, ότι αυτά τα άρθρα μάλλον έχουν γραφτεί από δικηγόρους και λογικά βασίζοντε σε κάποια νομοθεσία!

Η αστυνομία μπορεί και παραμπορεί λοιπόν να κάνει έλεγχο σε όποιον κρίνει οτι πρέπει να γίνει έλέγχος για δικούς της λόγους. Το αν ο λόγος θεωρείται σπουδαίος ή σημαντικός και το ποιος μπορεί να είναι αυτός κατά το άρθρο που παραθέτεις το κρίνουν οι αστυνομικοί που σου κάνουν τον έλεγχο και οχι εσύ. Εσύ μπορεί να επικαλεστείς κατά την δική σου γνώμη οτι δεν υπήρχε λόγος για τον έλεγχο και ο αστυνομικός να τον δικαιολογήσει και να πει το οτιδήποτε, οτι σε πέρασαν για κλέφτη, έμπορο ναρκωτικών κτλ. Διεξάγουν την σωματική έρευνα με τρόπο που να μην σε θίγει. Και πάλι ο τρόπος αυτός δεν ορίζεται συγκεκριμένα, άρα καθορίζεται κατά το δοκούν από τον κάθε αστυνομικό που θα σου κάνει έλεγχο και θα προσπαθήσει στο μέτρο του δυνατού κατά την γνώμη του να μην σε θίξει. Δεν προκύπτει από πουθενά λοιπόν οτι μπορείς να αρνηθείς τον έλεγχο, αν θεωρήσεις οτι κάποιος αστυνομικός σε προσέβαλλε ή σε έθιξε σε κάτι κάνε μήνυση/προσφυγή και καλή τύχη, τα υπόλοιπα είναι να έχουμε να λέμε.

Όσο για τα άρθρα που παρέθεσες στην αρχή που δεν αναφέρουν ούτε καν τον νόμο, μου θυμίζουν τα ιντυμιντιακά κείμενα όπως αυτά που λένε για το πως να γίνεις τζαμπατζής στα ΜΜΜ.

• Like 2
Δημοσ.

Βασίλη, ο έλεγχος στο δρόμο ειναι σύμφωνα με το 3γ και όχι με αυτό που έχεις τονίσει, διότι ο op δεν κατηγορήθηκε για οτιδήποτε και σίγουρα δεν ήταν στα πλαίσια ανάκρισης.

Δημοσ.

Ενδιαφέρον θέμα. Τρία πράγματα.

1. Είμαι και γω βέβαιος πως trollllllllllllllll.

2. Τα περισσότερα "άρθρα από δικηγόρους" που βρίσκει κανείς στο νετ αν ήταν τυπωμένα δε θα άξιζαν ούτε για κωλόχαρτο. Ο κάθε καραγκιόζης μπορεί να γράφει ο,τι του αρέσει. Το γεγονός ότι κάποιος υπογράφει ως δικηγόρος δε σημαίνει από μόνο του τίποτα.

3. Δεν καταλαβαίνω προς τι η εμμονή στο να πουν οι αστυνομικοί το λόγο που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν. Άντε και είπαν ότι ξερωγώ κινούσουν ύποπτα. Υπάρχει περίπτωση να βγει καμία άκρη; Από τη στιγμή που είναι ο λόγος σου ενάντια στο δικό τους και ιδιαίτερα από τη στιγμή που δεν έγινε και τίποτα χοντρό για να σοβαρέψει το πράγμα, τζάμπα η κουβέντα.

• Like 5
Δημοσ.

whodatinsomniaK : συγγνώμη φίλε εαν σε πρόσβαλα, νόμισα είπες κάτι αλλο. Οκ καταλαβένω οτι εφόσον δεν ήμουν σε ανάκριση δεν ισχύει ο ΚΠΔ, αλλα πέφτω καθαρά στη προλυπτική έρευνα. Ευχαριστώ για το ξεκαθάρισμα.

Το αρθρο 96 λέει: Σωματικές έρευνες, σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και
έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους μη προσιτούς στο κοινό που υπάγονται στην έννοια της
κατοικίας, γίνονται όταν υπάρχει σοβαρή υπόνοια τελέσεως αξιοποίνου πράξεως ή
απόλυτη ανάγκη. ( όταν λεει ελεύθερα δεν ενοεί οποτε θέλουν και όποιον θέλουν , αφου το εξηγεί παραπανω! Ελεύθερα αναφέρεται οτι πχ δεν χρειάζετε να ρώτησει κάποιο συγκάτικο, όπως σε περίπτωση σπιτιού )

Στα άρθρα που έβαλα στο πρώτο ποστ λένε οτι πρέπει να μου πουν ποιές είναι αυτές οι υπόνιες. Πιστεύεις οτι λένε μπούρδες ; Δεν θα μου έκανε εντύπωση απλά το βρήκα σε δύο διαφορετικά άρθρα οπότε φαντάστηκα ότι κάπου πρέπει να υπάρχει μια απόφαση η ένα νομικό άρθρο που να το εξηγεί ( Ίσως κάποιο νομικό αρθρο της Ευρωπαικής Ένωσης; )

defacer : Όπως βλέπεις η νομοθεσία λέει ότι πρεπει να υπάρχει σοβαρή υπόνοια. Το ότι βρισκόμουν σε μια περιοχή ή οτι έχω τάδε εμφάνιση δεν θεωρείται σοβαρή υπόνοια άρα η σωματική έρευνα που μου κάνουν είναι παράνομη! Και, έλεος, φτάνει με το τρολλ αστείο

Δημοσ.

http://www.insomnia.gr/topic/486726-%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CE%B5-%CE%B1%CF%85%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%BF/

http://www.insomnia.gr/topic/392109-%CE%B5%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1/?hl=%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%85%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%B1

αν εισαι καποιος και εχεις γνωριμιες ή εχεις φραγκα για δικηγορο   τοτε ναι βρισκεις ακρη αλλιως...

τα κειμενα σε διαφορα μπλογ+indymedia που βγαινουν σε καθε πορεία συνηθως εχουν και τα τηλ.των δικηγορων..

@merxcc αφου τους ξερεις μπας και σε κοροιδευουν για χ λογους?σε σταματανε καθε φορα οι ιδιοι?!

Δημοσ.

defacer : Όπως βλέπεις η νομοθεσία λέει ότι πρεπει να υπάρχει σοβαρή υπόνοια. Το ότι βρισκόμουν σε μια περιοχή ή οτι έχω τάδε εμφάνιση δεν θεωρείται σοβαρή υπόνοια άρα η σωματική έρευνα που μου κάνουν είναι παράνομη!

Δε θεωρείται από ποιόν ακριβώς; Και αυτός που τη θεωρεί ή δεν τη θεωρεί πώς βγάζει το συμπέρασμα, τη βάζει στην πλάστιγγα να δει πόσα κιλά υπόνοια θα γράψει; Και αν ναι, το "σοβαρή" πόσα κιλά είναι;

Ελπίζω να με καταλαβαίνεις.

Και με την ευκαιρία, να πω κάτι γενικότερα και όχι για το συγκεκριμένο θέμα. Εσύ προσωπικά είσαι άσχετος με το να το ΧΥΖ είναι λόγος "σοβαρής υπόνοιας". Ο άλλος που κάνει αυτή τη δουλειά κάθε μέρα ίσως κάτι ξέρει παραπάνω από σένα. Είναι στην ανθρώπινη φύση να ακυρώνουμε στεγνά ακόμα και τον Πάπα σε θρησκευτική συζήτηση αν αυτό που θα πει έρχεται σε αντίθεση με τα πιστεύω μας. Πριν προβάλλεις τη δική σου άποψη σαν προφανή αλήθεια σκέψου το λίγο.

Ξαναλέω, δεν το εννοώ συγκεκριμένα για αυτή την περίπτωση.

• Like 1
Δημοσ.

Δεν κάνουν την δουλειά τους

Μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι

Κάνουν την δουλειά τους

Ας τους βγάλουμε παράνομους μωρέ επειδή μου ψαχουλεψαν τις γαμπες

Άσχετο, defacer

Ενδιαφέρον το 2 που εγραψες. Το στηρίζεις κάπου?

defacer : Όπως βλέπεις η νομοθεσία λέει ότι πρεπει να υπάρχει σοβαρή υπόνοια. Το ότι βρισκόμουν σε μια περιοχή ή οτι έχω τάδε εμφάνιση δεν θεωρείται σοβαρή υπόνοια άρα η σωματική έρευνα που μου κάνουν είναι παράνομη! Και, έλεος, φτάνει με το τρολλ αστείο

Το ότι έχεις μια εμφάνιση πολύ διαφορετική από το κοινωνικό κατεστημένο, μπορεί να αποτελέσει αφορμή για προληπτικο έλεγχο.

Δεν μας είπες όμως. Στοιχεία σου πήραν?

Δημοσ.

Βασίλη, ο έλεγχος στο δρόμο ειναι σύμφωνα με το 3γ και όχι με αυτό που έχεις τονίσει, διότι ο op δεν κατηγορήθηκε για οτιδήποτε και σίγουρα δεν ήταν στα πλαίσια ανάκρισης.

Το διάβασα. Λέει οτι γίνονται ελεύθερα οι έλεγχοι. Και πάλι δεν προκύπτει οτι μπορείς να αρνηθείς τον έλεγχο.

Πέρα από αυτό που τόνισε ο defacer, το οτι είναι παράνομη το ορίζεις εσύ, βρες κάποιον νόμο που να λέει οτι μπορείς να αρνηθείς, αν δεν υπάρχει τέτοιος νόμος δεν μπορείς να αρνηθείς τίποτα.

Δημοσ.

Άσχετο, defacer

Ενδιαφέρον το 2 που εγραψες. Το στηρίζεις κάπου?

Το ότι οποιοσδήποτε δεν ξέρει συγκεκριμένα και το πάει με "γενικές γνώσεις" δεν πιστεύει ακόμα και τον πλέον ειδικότερο αν ο ειδικότερος εκφράσει άποψη αντίθετη με τα εδραιωμένα μας πιστεύω;

Δεν το στηρίζω πουθενά (αν και υπάρχουν φυσικά μελέτες), το θεωρώ αυτονόητο.

Δημοσ.

defacer : Κρίνεται παράνομη απο το Σύνταγμα, ή έτσι λέει ένας δικηγόρος τουλάχιστον

Η σχετική, τέλος, θεμελίωση σοβαρής υπόνοιας τέλεσης αξιόποινης πράξης αποκλειστικά λόγω της παρουσίας σε συγκεκριμένο δημόσιο χώρο (π.χ. πλατεία Εξαρχείων στην Αθήνα ή πλατεία Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη) κρίνεται καθ’ όλα παράνομη, διότι η σχετική ελευθερία εμπίπτει στο απόλυτο προστατευτικό πεδίο του δικαιώματος στην ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας (άρθ. 5 παρ. 1 Συντάγματος).

(Όπως ειναι και η εμφάνιση... )

Triapoulakiakathontan : Ναι, μου πήραν τα στοιχεία. Εάν και εδώ στη πόλη-χωριό που ζω όλοι γνωστοί είμαστε λίγο-πολύ. Για να το πω αλλιώς και με ξέρουν και τους ξέρω.

Δημοσ.

Κοίτα δεν έχω διάθεση να ρίξω κι άλλο το επίπεδο της κουβέντας. Αν εσύ πιστεύεις ότι σε περίπτωση που έπρεπε οπωσδήποτε να δικαιολογήσουν την απόφασή τους θα τη δικαιολογούσαν με παιδικές ιστοριούλες "τον ψάξαμε επειδή ήταν στην πλατεία" δε μπορώ να σε βοηθήσω, και δε χρειάζεσαι και βοήθεια, προφανώς έχεις ήδη αποφασίσει πως ήταν παράνομο, τι το συζητάμε;

Αυτή η φάση ρε παιδί μου που πιστεύει ο άλλος ότι είναι ο μόνος ικανός να διαβάσει το οτιδήποτε και να πει 1 + 1 = 2 με ξεπερνάει.

• Like 1
Δημοσ.

Το ότι οποιοσδήποτε δεν ξέρει συγκεκριμένα και το πάει με "γενικές γνώσεις" δεν πιστεύει ακόμα και τον πλέον ειδικότερο αν ο ειδικότερος εκφράσει άποψη αντίθετη με τα εδραιωμένα μας πιστεύω;Δεν το στηρίζω πουθενά (αν και υπάρχουν φυσικά μελέτες), το θεωρώ αυτονόητο.

Ναι ρε παιδί μου. Τις μελέτες λέω.

Είμαι της πεποίθησης ότι νόμοι, διαδικασίες, κτλ πρέπει να υπάρχουν online σε πρόσβαση στο κοινό. Όπως γίνεται στο αγγλικό κράτος δηλαδή, που τα περισσότερα βρίσκονται στο διαδίκτυο.

Εσύ είπες ότι τέτοια άρθρα μπορούν να είναι και μουφα. Και το επόμενο ερώτημα μου είναι αν έχει υπάρξει μουφα άρθρο νόμου, από επίσημο φορέα.

Δημοσ.

ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ NIKOSKALLITHEA !!!!!

Είναι νόμος της Ευρωπαικής Ένωσης ! Το είχα φανταστεί ! Και η αστυνομία μας είναι ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΗ να υπακούει και ειναι ΥΠΕΡ ΟΛΩΝ τον νόμον σε αυτή τη χώρα!

Χίλια ευχαριστώ και πάλι ! Έαν ερθεις ποτέ απο τα μέροι μου θα έχεις ΌΤΙ θες ! Για όλους τους άλλους που νομίζετε ότι μπορει η Αστυνομία να κάνει οτι θέλει, μπορώ μονο να σας λυπάμε, πόσο μαλλον οταν το δέχεστε χωρίς κριτική σκέψη.

Ήδη δε με πρόσφατη νομολογία του (12-01-2010), το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων Ανθρώπου, έθεσε τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες –και μόνο- είναι νόμιμα σε μια δημοκρατική κοινωνία ο έλεγχος ταυτότητας, η σωματική έρευνα και η προσαγωγή ενός προσώπου, που δεν διώκεται ήδη ή δεν συλλαμβάνεται να διαπράττει αυτόφωρο αδίκημα. Σύμφωνα με το Δικαστήριο, η επίκληση των λόγων για την έρευνα και προσωρινή σύλληψη πολιτών, πρέπει να αφορά συγκεκριμένους, εξατομικευμένους λόγους που να τους καθιστούν ύποπτους για τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων και δεν αρκεί η γενική αναιτιολόγητη αστυνομική έκφραση περί υποψιών, γιατί μία τέτοια κρίση είναι τόσο αόριστη και υποκειμενική που είναι πιθανό να καθορίζεται από το χρώμα, την εμφάνιση ή την περιοχή στην οποία κινείται ο δήθεν «ύποπτος». Οι μαζικές προσαγωγές, δηλαδή στην ουσία οι ολιγόωρες συλλήψεις, για καταγραφή στοιχείων και λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων δεν συνιστούν νόμιμες ενέργειες (GILLAN ET QUINTON C. ROYAUME-UNI N° 4158/05, 12-01-2010).
Είναι σαφές ότι με την απόφασή του αυτή το ΕΔΔΑ, που καταδίκασε το Ηνωμένο Βασίλειο για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, θέτει όρους και όρια στους ελέγχους και στις προσωρινές συλλήψεις, ανοίγοντας το δρόμο της προσφυγής στο Δικαστήριο για τους χιλιάδες –μόλις σε λίγους μήνες- αυθαίρετα και αναιτιολόγητα προσωρινά συλληφθέντες στη χώρας μας (και ακολούθως της αποζημίωσης τους σε περίπτωση ήττας του ελληνικού κράτους).

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...