Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Ο εξοπλισμός είναι το κόστος. Ένας που θέλει την τέλεια ακουστική θα αγοράζει και μηχάνημα με χιλιάρικο και πάνω, με τις τέλειες κεφαλές, τέλεια βύσματα, καλώδια κλπ για να ακούσει και το τελευταίο Hz.

Φαντάσου ότι εγώ ο ίδιος νόμιζα τον εαυτό μου τρελό όταν ήθελα να αγοράσω πικάπ με 1000Ευρώ~ καλά αναβαθμισμένο αλλά όταν είδα setup μερικών hifiτζίδων Ελλήνων με κόστος 300χιλιάρικα είπα οκ, υπάρχουν εθισμένοι όντως :D και μαρέσει αυτό.

Αυτό ισχύει.

Παλιά η πιο φτηνή λύση ήταν να πάρεις ένα Rega Planar 3 / 5 και να το ζευγαρώσεις με καλό προ και τελικό και ηχεία.

Το setup αυτό κόστιζε πάνω από 1000άρικο και ήταν η πιο οικονομική λύση για να πείς ότι ξεκίνησες να παίζεις με High End.

Σαφώς υπάρχουν κάτι Pluto Audio κλπ και κάτι κεφαλοβελόνες και βραχίωνες που θέλουν setup τα οποία πάνε σε 2ψήφια και 3ψήφια νούμερα...

Από ένα σημείο και μετά φτάνουμε στην υπερβολή φυσικά, όμως με μονοψήφιο αριθμό χιλιάδων μπορεί να φτιάξει κανείς ένα πολύ όμορφο VFM ηχοσύστημα για να απολαμβάνει τον ήχο του.

• Απαντ. 139
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

όταν έπεφτε το βινύλιο πριν αρκετά χρόνια μου έλεγαν οι φίλοι μου ότι θα εξαφανιστεί! τότε τους έλεγα ότι πιο πρώτα θα εξαφανιστεί το cd και με κορόιδευαν. τώρα μετά από τόσα χρόνια έχω συναντήσει μερικούς και τους έχω ανοίξει θέμα αλλά κάνουν τις πάπιες γιατί βλέπουν που έχει πάει το πράγμα.

το βινύλιο όσο παίζει τόσο μειώνεται και η ποιότητα του εκ φύσεως του υλικού, επίσης μαζεύει σκόνη που ακούγεται, ζυγίζει, πιάνει χώρο, είναι γενικά ευαίσθητο, απαιτεί σωστή κάθετη τοποθέτηση και θερμοκρασίες, αρχειοθετείτε δύσκολα και απαιτεί πολύ ψάξιμο όταν η συλλογή είναι μεγάλη.

παρόλα αυτά vinyl any time and day!

Ο ήχος δεν είναι και ο καλύτερος στα νούμερα και τις μετρήσεις (ας μη λάβουμε υπόψιν ότι σκατά ηχογραφήσεις μπορούν να γίνουν σε οποιοδήποτε μέσο) αλλά είναι πολύ πιο ζωντανός και φυσικός σε οποιωνδήποτε οργανισμό που ακούει. ακόμα και τα σκυλιά μου το καταλαβαίνουν αυτό (βλέποντας τις αντιδράσεις τους).

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που όταν άρχισα να παίζω μουσική υπήρχαν μόνο πικάπ. ήθελες να παίξεις? έπρεπε να έχεις δίσκους, να τρως όλο τον χρόνο σου να τους βρίσκεις, ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ και έπρεπε να τους κουβαλάς σαν γαιδούρι.

αυτό σήμαινε ότι αγαπάς την μουσική όσο τίποτα άλλο και αφιέρωνες την ζωή σου σε αυτό. τους σημερινούς djs (πάντα με εξαιρέσεις) τους έχει φάει η φιλοδοξία. (και η μλκια).

Επίσης νιώθω πολύ τυχερός που σαν παλιός συλλέκτης έφτασα την συλλογή μου στα 7,5κ κομμάτια 7-10-12" και τώρα αισθάνομαι τεράστιο κενό με τα μόλις 1000/1500 κομμάτια. δεν έπρεπε να αρχίσω να πουλάω και ας μην είχα που να κοιμηθώ, δεν ξέρω τι με είχε πιάσει. μάλλον είχα βολευτεί και εγώ με τα click, τα τερα τους σκληρούς, το τσάμπα και τον καναπέ.

βινυλιάκι μου χρυσό από εμένα αλλά ο κάθε ένας όπως την βρίσκει (εννοείτε αυτό). 

**παρακαλώ όταν αναφερόμαστε σε gear για ποιότητα στον ήχου του βινυλίου είναι κρίμα να μιλάμε για mk2 και κεφαλοβελόνες για djs**

Δημοσ.

Νόμιζα πως ένα LP θα ακούγεται καλύτερα απ'ότι ένα mp3 σε ένα οικιακό ψηφιακό ενισχυτή με μέτρια ακουστικά (50€) και ένα πικαπ των 100€. Πίστευα πως θα ακούγεται λίγο πιο ζεστός ο ήχος στο πικαπ, σε σχέση με το mp3 των 128kbps.

Το δοκίμασα όμως και ενώ ο ήχος του mp3 είναι ο γνωστός ξερός ψηφιακός ήχος που όλοι γνωρίζουμε, ο ήχος από το μέτριο πικαπ ήταν σαν να ακούω μουσική μέσα από το τηλέφωνο. Μουντός και κάτι μεταξύ 1000hz και 12kHz.

Είμαι ακόμα σίγουρος ότι το βινύλιο έχει καλύτερο ήχο, αλλά τώρα πιστεύω πως δεν αρκεί να αγοράσεις ένα πικαπ των 100ευρώ αλλά πρέπει ίσως να πάρεις και λαμπάτο προενισχυτή, λαμπάτο ενισχυτή, ακριβή βελόνα κλπ. Και μετά πρέπει να βρεις έναν καλό δίσκο. Γιατί αν και υπάρχουν δίσκοι που παίζουν μέχρι 60kHz, διάβασα σε όρους ενός studio ότι για να κάνουν vinyl mastering, περνάν το digital master από low pass filter στα 40hz και από high pass στα 16kHz.

Θα ήθελα πάντως να ακούσω βινύλιο από σωστή εγκατάσταση μια φορά.

στο post σου συνοψίζεται η κύρια υπεροχή του ψηφιακού ένταντι του αναλογικού στην αξιοπιστία (και φυσικα στην ευκολία επεξεργασίας), το αναλογικό θεωρητικά πάντα είναι καλύτερο σαν ποιότητα αλλά είναι ευάλωτο από πάρα πολλούς παράγοντες. Πάντως κατανοώ απόλυτα τους φίλους του βινυλίου αν και δεν είχα ποτέ πικ απ ούτε κάποιο σωστο hi-fi σύστημα. Διαφορές μπορείς να ακούσσεις είμαι σίγουρος αρκει βεβαια να εχεις τα καταλληλα μέσα, μιας και έχω καταλάβει διαφορά από DVD audio και super audio cd και νομιζω ότι το SACD υπερείχε αν θυμαμαι καλα. Μακαρι να ειχα προσβαση σε ενα καλο συστημα πικαπ να ακουσω καποιον ααγαπημενο δισκο και να κανω μια μικρη βουτια στο παρελθον.

• Like 1
Δημοσ.

το μόνο που ξέρω 100% είναι ότι όταν μπλέκεται ο ρομαντισμός με τους ψυχρούς αριθμούς άκρη δε βγαίνει.

ο ήχος του βινύλιου δεν είναι κακός αλλά είναι υποδεέστερος του ψηφιακού όπως και να το δεις. 

από κει και πέρα είναι θέμα αντίληψης και επιλογής, το βινύλιο έχει το δικό του χαρακτήρα και εκεί είναι που κερδίζει σε σχέση με την ψηφιακή απολυτοτητα.

είναι το ίδιο debate μεταξύ τον analog και digital synthesizers όλοι θα σου πουν οτι ακούγονται καλύτερα τα αναλογικά και θα συμφωνήσω γιατί όντως είναι πιο ζεστά και παχιά στον ήχο αλλά όχι γιατί είναι καλύτερα αλλά ο χαρακτήρας τους προέρχεται από της ατελιες του αναλογικού κυκλώματος (ξεκουρδιζονται, θόρυβος κλπ)

για μένα το καλύτερο είναι αυτό που με εξυπηρετεί και με κάνει πιο ευτυχισμένο. αλλά σε ωμούς αριθμούς το βινύλιο είναι σκάλες κάτω απο ενα ψηφιακό μέσο είναι κάτω ακόμα και από άλλα αναλογικά μέσα έγγραφης/αναπαραγωγής όπως μπομπίνες κλπ.

• Like 2
Δημοσ.

μεταφορά analoque/digital...

αν συστηθώ πρόσωπο με πρόσωπο ας πούμε 10 φορές με κάποιον πχ "Γεια σου με λένε Γιάννη" και οι 10 φορές θα ακουστούν διαφορετικά. επίσης θα βγουν και άλλα πολλά στη φόρα όπως το ύφος η διάθεση κτλ. και πράγματα που το ψηφιακό δεν μπορεί να αναπαράγει (τουλάχιστον με ακρίβεια).

αν βάλω το "Γεια σου με λένε Γιάννη" σε ένα text to speech θα ακουστεί και τις 10 το ίδιο και το ίδιο ξερό, χωρίς προφορά, βάθος και συναίσθημα.

από την άλλη πάλι αν είμαι τις 2 στις 10 με τσιγαρόβηχα και και τις άλλες 2 με πυρετό θα έχει αλλάξει κατά πολύ και η χροιά, ίσως υπάρχουν παύσεις, ίσως και μεταπηδήσεις/σαρδάμ. σε κάθε περίπτωση όμως αυτό θα είναι και το αληθινό.

real life is analogue και αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει καμιά επιστήμη και καμιά τεχνολογία. αν βάλουμε στα γεράματα ένα ψηφιακό ακουστικό στο δεξί αυτί θα μπορεί να ακούει πιο καθαρά και δυνατά από το αριστερό αλλά δεν θα αντιλαμβάνεται όλη την αλήθεια στους ήχους.

και τώρα στην digital εποχή όλοι αυτό κυνηγάνε.

στην ηχογράφηση κυνηγάνε το 1time perfect take για να αποφύγουν την επεξεργασία της αρκούδας στο ψηφιακό domain ώστε να ακουστεί πιο φυσικό (analogue), στην παραγωγή αποφεύγουν το quantise για να μην ακούγονται όλα ρομποτικά ώστε να ακούγονται πιο φυσικά (analogue), άλλοι βγάζουν την ταινία από τις κασέτες, την πατάνε χάμω και περνάνε από εκεί το ψηφιακό σήμα για να δώσουν μια βρωμιά και μια διαφοροποίηση στην χροιά σε σχέση με τον χρόνο ώστε να μην ακούγονται άχρωμα αλλά πιο ζεστά και αληθινά (analogue). 1000δες παραδείγματα! τα περισσότερα plugin προσπαθούν να εξομοιώσουν αναλογικά μηχανήματα, όλοι οι ηχολήπτες και μαστεράδες (αγαπώ αυτή την λέξη που δεν είναι λέξη) κυνηγάνε να φτιάξουν ήχο όσο το δυνατόν αληθινό. ΠΟΤΑΜΙΑ επιστημόνων του ήχου επιστρέφουν σε αναλογικές κονσόλες και reel το reel και και και. 

το digital για μένα δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία ευκολία.

πάντα μιλάω για προσωπική άποψη έτσι? μη παρεξηγηθούμε.

γιαυτό και ζήτω το vinyl! μπορεί να ακούω χράτσα χρούτσα αλλά δεν ακούω σήμα τυρόπιτα (έτσι όπως έχει καταντήσει η φάση με το loudness war sto digital domain αν είναι δυνατόν)!!

• Like 2
Δημοσ.

Οσο δεν υπαρχουν δισκοι που να ειναι απο την αρχη εως το τελος "γεματοι μουσικα" το βινυλιο αλλα κ το cd θα νοσταγουνται...κ

Δημοσ.

Βινύλιο, δεν υπάρχει σύγκριση ήχου σε οτιδήποτε άλλο εκτός απ`αυτό! Αυθεντικός,καθαρός ήχος!

Οι πωλήσεις έχουν πέσει επειδή ανέκαθεν ήταν ένα ακριβό χόμπυ, πόσο μάλλον σε περίοδο δυσκολίας στα οικονομικά του καθενός...

• Like 2
Δημοσ.

Ο φίλος έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό, τότε είχαμε Deep Purple, Scorpions, Queen, Iggy Pop, Black Sabbath, Pink Floyd και πάει λέγοντας... Σήμερα τι έχουμε; Justin Bieber, Miley Cyrus, Rebecca Black, Rihanna και Παντελίδη. Η κατάντια σε όλο της το μεγαλείο. Η διαφορά του τότε με το τώρα είναι ότι τότε η ποιοτική μουσική ήταν Ο ΚΑΝΟΝΑΣ, σήμερα είναι Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ.

Νομίζω ότι κάπου δεν είσαι ακριβής, οι Deep Purple, Scorpions, Queen και πάρα πολλοί άλλοι δημοφιλείς μουσικοί της παλιάς εποχής ποτέ δε πήραν καλές βαθμολογίες από τους μουσικοκριτικούς της εποχής εκείνης μέχρι και σήμερα, μόνιμα ήταν με ένα φτυάρι στο χέρι για ενταφιασμούς. Οι κριτικοί, καθώς και αρκετός κόσμος θεωρούσαν ότι έπαιζαν πολύ χαμηλής ποιότητας μουσική, τους είχαν σε επίπεδο Rihanna και Παντελίδη που έχουμε σήμερα. Βέβαια άρεσαν σε πολύ κόσμο και ήταν πολύ δημοφιλείς, όπως συμβαίνει και σήμερα με τόσους αστέρες

Η διαφορά της δεκαετίας του 1960 και 1970 με σήμερα ήταν ότι παλιά ανέβαινε στα chart και top40 και η θεωρούμενη καλή μουσική, μαζί με τα πρόσκαιρα χιτάκια (τα σκυλάδικα, ας το πούμε έτσι) της εποχής υπήρχε και μουσική από διαφόρους αξιόλογους μουσικούς, από τη δεκαετία του 1980 και μετά τα top40 άλλαξαν πολύ για να φτάσουμε στο σήμερα που ξέρουμε. Αν κοιτάξεις τα top όλων των εποχών, θα δεις ότι πάντα υπήρχαν Rihanna και Παντελίδης σε αφθονία, απλά τότε δεν υπήρχε μόνο αυτό. Και σήμερα υπάρχει καλή μουσική και είναι αρκετά δημοφιλής μερικές φορές, αλλά ποτέ δε μπαίνει στα επίσημα chart.

Δημοσ.

Εγώ δε καταλαβαίνω το εξής.

Όλες οι ηχογραφήσεις πια είναι καθαρά ψηφιακές.

Τα studio ηχογραφούν και επεξεργάζονται ψηφιακά.

Άρα έτσι κι αλλιώς το αποτέλεσμα που πάνε και γράφουν μετά στο βινύλιο δεν είναι αναλογικό. 

Οπότε μου ακούγεται εντελώς ανούσιο. Καθαρά retro-marketing φάση.

Άλλο παλιά που η ηχογράφηση γινότανε όλη σε αναλογική ταινία και απο κει στο βινύλιο. Τότε είχες ένα πραγματικό αναλογικό αποτέλεσμα.

Τώρα είναι τουλάχιστον αστείο. Έχει γίνει όλη η ηχογράφηση και η μείξη σε cubase πχ και μετά το περνάνε και σε ένα βινύλιο έτσι για το καλό. 

Τα μεγαλύτερα και τα καλύτερα studio στον κόσμο χρησιμοποιούν αναλογικές κονσολες , εφεδιέρες , εγγραφεές , eq , κ.α και μετά μετατρέποντε σε ψηφιακά (αμα ειναι για cd , mp3 , flaq ) ωστε να μην χάνωντε καποιες αρμονικές κ.α Φυσικά και εχει μεγάλη διαφορα .. πάντα το αναλογικό θα ειναι ποιοτικά καλύτερο απο το ψηφιακό .. απλα το ψηφιακό εχει χαμηλότερο κόστος και πιο γρήγορη επεξεργασία και εμπορευματοποιήση , και φυσικα το ψηφιακό εχει το + οτι μπορουμε να το χρησιμοποιουμε παντου (κινιτα , ταμπλετ, λαπτοπ , αυτοκίνιτο , tv , home cinema ) και δεν χρειάζεται να μετακινούμε την βελόνα για να βρουμε το track που θελουμε να ακούσουμε .  Εννοείτε πως δεν χρησιμοποιουν daw αυτα τα στούντιο (οπως των pink floyd ) cubase , logic , protools , reason  κ.α

Δημοσ.

Ένας που δεν ξέρει πάντως (πχ εγώ) δεν μπορεί να βγάλει άκρη τι είναι καλύτερο! Γράφει κάποιος ότι χωρίς αμφιβολία είναι καλύτερο το αναλογικό πχ και μετά γράφει κάποιος άλλος ότι το αναλογικό βινύλιο είναι πολύ πίσω σε ποιότητα από τα ψηφιακά πλέον. Τι ισχύει τελικά ρε παιδιά?? :)

Δημοσ.

Ένας που δεν ξέρει πάντως (πχ εγώ) δεν μπορεί να βγάλει άκρη τι είναι καλύτερο! Γράφει κάποιος ότι χωρίς αμφιβολία είναι καλύτερο το αναλογικό πχ και μετά γράφει κάποιος άλλος ότι το αναλογικό βινύλιο είναι πολύ πίσω σε ποιότητα από τα ψηφιακά πλέον. Τι ισχύει τελικά ρε παιδιά?? :)

Σ' αρέσει να ρίχνεις λάδι στη φωτιά έτσι; :P

Δημοσ.

Σ' αρέσει να ρίχνεις λάδι στη φωτιά έτσι; :P

όχι σοβαρά το ρωτάω! Μου κάνει εντύπωση που υπάρχουν δύο τόσο απόλυτες και τόσο αντίθετες απόψεις πάνω στο θέμα! :)

Δημοσ.

όχι σοβαρά το ρωτάω! Μου κάνει εντύπωση που υπάρχουν δύο τόσο απόλυτες και τόσο αντίθετες απόψεις πάνω στο θέμα! :)

Protip: Αν υπάρχει απάντηση, δε θα βρεις εδώ.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...