Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Είδα 2 video στο youtube σχετικά με το το ελευθερο λογισμικό, και μου φάνηκε ότι είναι ανόητο. Για ποιο λόγο να κάνεις ελεύθερο το λογισμικό σου και να το δίνεις τζάμπα? 

 

 

Θέλω την γνώμη οποιων ασχολούνται επαγγελματικά με το SW development.

 

Videos:

 

Δημοσ.

Το να διαμοιράζεις δωρεάν προγράμματα τα οποία έχεις φτιάξει σε ελεύθερο χρόνο, επειδή σου αρέσει ο προγραμματισμός, δεν σε εμποδίζει να πιάσεις δουλειά σε εταιρία ως προγραμματιστής. Επιπλέον δεν σε εμποδίζει να πουλάς κάποιο άλλο software.

 

Π.χ. το github δίνει δωρεάν repositories. Όμως πρέπει να πληρώσεις για να έχεις private. Και αν αυτό θεωρηθεί ως ατυχές παράδειγμα. Ένα άλλο: φτιάχνω και διαμοιράζω δωρεάν wordpress templates. Γίνονται παγκοσμίως γνωστά. Έχω φτιάξει και 10-20 που τα πουλάω μέσα στο σιτε. Τότε αυτά έχουνε ελπίδες να αγοραστούν λόγο φήμης. Αν είχα όλα επί πληρωμή ίσως να μην πατούσε άνθρωπος στο σιτε. Επιπλέον τότε μπορώ να πουλήσω και webhosting..γενικά πολλά μπορώ.

 

Στο τέλος τέλος, ακόμα και άθελά σου μπορεί να χρησιμοποιείς τόνους ανοιχτού λογισμικού(που δεν το έχεις πάρει χαμπάρι) Πρέπει κάπως να μπορέσεις να ανταποδώσεις αυτό το καλό που έγινε σε εσένα και εσύ το εκμεταλλεύτηκες(για καλό πάντα)

 

 

Αν είχα δουλειά σε εταιρία ως προγραμματιστής δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να διαμοιράζω τον κωδικά μου δωρεάν ή απλά το πρόγραμμα δωρεάν χωρίς τον κώδικα κάθε αυτόν.

  • Like 2
Δημοσ.

Για ποιο λόγο να κάνεις ελεύθερο το λογισμικό σου και να το δίνεις τζάμπα? 

 

Λόγοι υπάρχουν πολλοί αλλά δε φαίνεται να σε απασχολεί αυτό. Αυτό που σε απασχολεί είναι το ότι φαίνεται πως έτσι δε βγάζεις λεφτά, ενώ αλλιώς θα έβγαζες. Η υπόθεση αυτή είναι λάθος επομένως η ερώτηση δε χρειάζεται περισσότερη απάντηση από "why not?"

 

Η υπόθεση είναι λάθος για διάφορους λόγους:

  1. Ένα software που είναι free αλλά όχι open source παρόλα αυτά θα σου βγάλει donations (ενδεχομένως πολλά, αν είναι επιτυχημένο) με μηδενικό για σένα κόπο. Αντίθετα αν το πουλάς έστω και για κάποιο πολύ μικρό ποσό τότε ναι μεν ένα μεγάλο ποσοστό των πελατών σου (αυτοί που δεν πειρατεύουν) θα σε πληρώνει σε σχέση με το μικρότερο ποσοστό που θα κάνει donate, αλλά η ύπαρξη τιμής > 0 θα μειώσει δραματικά το συνολικό αριθμό των πελατών (ειδικά όταν είσαι τελείως άγνωστος). Τα λεφτά που βάζεις στην τσέπη σου είναι το γινόμενο της πληρωμής επί του ποσοστού επί του αριθμού. Δεν είναι καθόλου μα καθόλου προφανές ότι αυξάνοντας το ποσοστό και μειώνοντας τον αριθμό θα έχεις κέρδος.
  2. Για να καρπωθεί κάποιος κέρδος από μια δραστηριότητα Χ πρέπει να είναι και ικανός να την πραγματοποιήσει. Όταν χρεώνεις αποκτάς και υποχρεώσεις απέναντι στους πελάτες σου. Μπορείς να ανταπεξέλθεις σ' αυτές; Αν όχι, θα σου γυρίσει μπούμερανγκ. Υπόψιν ότι για να καλύψεις τις άμεσες υποχρεώσεις μπορεί να αποκτάς και έμμεσες υποχρεώσεις, (π.χ. να πληρώνεις για κάποιο ticketing system) και ότι πάγια έξοδα υπάρχουν, πάγιες πωλήσεις όχι. 
  3. Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες πλέον ότι τα λεφτά στο open source βγαίνουν δίνοντας το βασικό προϊόν δωρεάν και χρεώνοντας το consulting. Δε νομίζω πως πεινάει δίνοντας το phpunit δωρεάν ο Bergmann ούτε δίνοντας το Symfony ο Potencier, ούτε δίνοντας το Moodle κανένας άλλος κοκ.
  4. Το ώφελος που μπορεί να έχει κανείς δεν είναι μόνο χρηματικό, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
  • Like 3
Δημοσ.

"free" με την εννοια της "ελευθεριας" του λογου, οχι κατ' αναγκη δωρεαν. καμια φορα χρησιμοποιειται και ο ορος "libre" αντι για "free", για να μην υπαρχει αυτη η παρεξηγηση.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...