Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαίρετε,

Θέλω ένα πρόγραμμα όπου να του ρίχνω τα HD video μου, να κόβω/ράβω/προσθέτω υπότιτλους, μουσική κτλ. να προσθέτω μενού και κατόπιν να το βλέπω στο media player μου. Το power director που δοκίμασα νομίζω πως δεν υποστηρίζει την δημιουργία μενού σε αρχεία, αλλά μόνο σε DVD, οπότε το αρχείο που προκύπτει μετά την μετατροπή δεν έχει μενού.

Δημοσ.

Σε ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να απαντήσεις, εγώ δεν θα έβγαζα και πολλή άκρη από αυτό που έγραψα! Λοιπόν, ας το εξηγήσω λίγο.

Η διαδικασία που ακολουθούσα στα βίντεό μου ως τώρα ήταν η εξής: Μάζευα βίντεο για κανένα τρίμηνο και μετά τα δούλευα στο Pinnacle 12. Πάντοτε έφτιαχνα πρώτα ένα DVD με μενού και στη συνέχεια το μετέτρεπα σε .iso, ώστε να μπορώ να το βλέπω με το media player μου. Όταν λοιπόν το έβλεπα με τον media player, το τελικό αποτέλεσμα ήταν σαν να βλέπω ένα DVD, είχα menus και chapters.

Τα προβλήματα άρχισαν όταν άρχισα να τραβάω βίντεο σε HD. Το Pinnacle 12 δεν υποστήριζε HD video, οπότε άρχισα να ψάχνω για άλλο πρόγραμμα. Κατέληξα στο Power Director 11, στο οποίο όμως πρώτα δημιουργείς το βίντεο και στο τέλος ασχολείσαι με το μενού, με αποτέλεσμα να μην μπορώ να κάνω ό,τι έκανα ως τώρα.

Στο δια ταύτα. Υπάρχει κάποιο πρόγραμμα περιορισμένω δυνατοτήτων και με λογική καμπύλη μάθησης (ταλαιπωρήθηκα αρκετά μέχρι να μάθω το Studio 12 και το PD 11 και τώρα πρέπει να μάθω και τρίτο πρόγραμμα) που να μπορώ να κάνω ό,τι έκανα ως τώρα; Και μήπως τελικά υπάρχει πλέον κάποιος άλλος, πιο σύγχρονος τρόπος δημιουργίας και θέασης βίντεο που δεν τον έχω σκεφτεί;

Δημοσ.

Κατ' αρχάς, τα βίντεο HD έχουν μεγαλύτερο όγκο και χρειάζονται Bluray δίσκους αφενός για να τα χωρέσουν αφετέρου για να αποδώσουν την ποιότητα λήψης . Εάν θελήσεις να τα χωρέσεις στην περιορισμένη χωρητικότητα του DVD θα χάσεις οπωσδήποτε την ποιότητα λήψης τουλάχιστον.

Δουλεύω από χρόνια τα προγράμματα (Suites) της Adobe (Premiere Pro, After Effects, Photoshop, Encore) για την ολοκληρωμένη επεξεργασία των βίντεο που φτιάχνω με λήψεις full HD, ερασιτεχνικά, βέβαια, και όχι επαγγελματικά, αν και νομίζω ότι πολλοί επαγγελματίες δεν θα έκαναν τη δουλειά που κάνω και τις ώρες που ξοδεύω, αλλά αυτό είναι το χόμπυ μου.

Τα προγράμματα αυτά θέλουν πρακτική για να μάθεις τις βασικές λειτουργίες τους αλλά τα αποτελέσματα είναι καταπληκτικά αφού οι δυνατότητες που έχουν είναι τεράστιες και ποτέ κανένας δεν μπορεί να πει ότι τις εκμεταλλεύεται πλήρως. Στο Premiere θα επεξεργαστείς τα διάφορα βίντεο που έχεις από διαφορετικές εκδηλώσεις εκδρομές κλπ κόβοντας τα περιττά και άχρηστα, μετακινώντας κομμάτια σε άλλες θέσεις κλπ και γενικά σκηνοθετώντας το βίντεο που θέλεις από κάθε ξεχωριστή εκδήλωση. Θα προσθέσεις τίτλους, εάν θέλεις, μουσική όπου θέλεις, φωτογραφίες εάν θέλεις πάνω στο βίντεο που παίζει, transitions στις αλλαγές θεματολογίας ή ημέρας σε μια εκδρομή και γενικά ότι μπορείς να φανταστείς ότι κάνει ένας σκηνοθέτης. Στην επεξεργασία των φωτογραφιών βοηθάει το Photoshop το οποίο συνεργάζεται αυτόματα με το premiere και όποια επέμβαση κάνεις στο πρώτο αυτή εμφανίζεται αμέσως στο δεύτερο. Στο Photoshop θα ετοιμάσεις τη βάση των μενού και τα Popup μενού για τα επί μέρους βίντεο που θα βάλεις στο τελικό προιόν. Δηλαδή εάν έχεις 2-3 εκδρομές να βάλεις σε ένα δίσκο, μπορείς να φτιάξεις από ένα popup menu για την κάθε μια, ώστε να μπορείς να μετακινείσαι στα κεφάλαια που θα ορίσεις μέσα σε κάθε εκδρομή. Για τη δημιουργία κινούμενων μενού και first play (εισαγωγή στο μενού) χρειάζεται το After Effects και το τελικό προιόν θα βγει από το Encore στο οποίο θα μεταφέρεις τα αποτελέσματα της επεξεργασίας από το premiere. Εκεί έχεις πολλές επιλογές ρυθμίσεων για να βγάλεις το τελικό προιόν που θα κάψεις σε δίσκο είτε DVD, χάνοντας ποιότητα κλπ, είτε Bluray για το καλλίτερο αποτέλεσμα. Και η δουλειά δεν τελειώνει εδώ γιατί πρέπει να φτιάξεις και το κουτί που θα βάλεις μέσα το δίσκο, για να το φυλάξεις και να το αρχειοθετήσεις στη βιβλιοθήκη σου. Και εδώ χρειάζεται αφενός το Photoshop για να στήσεις το εξώφυλλο, το εσώφυλλο, το κυκλικό που θα κολλήσεις στο δίσκο, το πίσω εξώφυλλο και ενδεχομένως το μέσα του πίσω εξώφυλλου που βάζω εγώ στα διαφανή κουτιά που χρησιμοποιώ και καλλίτερη εμφάνιση. Στη συνέχεια, το υλικό αυτό περνάει στο Nero Cover Designer για να εκτυπωθεί στο κατάλληλο χαρτί με τις υψηλότερες ρυθμίσεις στον εκτυπωτή.

Δύσκολη και χρονοβόρα δουλειά, θα πουν κάποιοι, αλλά αν θέλεις να νιώθεις ικανοποιημένος από αυτό που δημιουργείς και να φυλάξεις στο χρόνο τις αναμνήσεις σου από εκδηλώσεις, εκδρομές κλπ, αυτή η διαδικασία είναι μονόδρομος.

• Like 1
Δημοσ.

Προφανώς το αποτέλεσμα που δημιουργείς είναι απολύτως επαγγελματικού επιπέδου! Οι απαιτήσεις μου είναι πολύ χαμηλότερες, κάνω μία υποτυπώδη αφαίρεση των ανούσιων κομματιών από ένα βίντεο, προσθέτω υπότιτλους, ίσως κάποια μουσική υπόκρουση, chapters, menus και μετά όλο αυτό σε DVD. Έχω την εντύπωση ότι φτιάχνοντας HD videos διάρκειας περίπου 40 λεπτών, δεν χάνω πολύ σε ποιότητα όταν το αποτέλεσμα μεταφέρεται σε DVD, είναι έτσι;

Τα προϊόντα της adobe μάλλον είναι τα κορυφαία, αλλά όπως είπα, δεν θέλω ούτε μπορώ να φτάσω τα δικά σου επίπεδα δημιουργίας...

Δημοσ.

Λοιπόν. Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη, η δημιουργία μενού σε αρχεία δεν υποστηρίζεται από κανέναν media player, είτε software είτε hardware, ούτε υπάρχει authoring πρόγραμμα που να κάνει κάτι τέτοιο. Μόνο σαν front end interface μπορεί να γίνει για υπολογιστή, δηλαδή να κάνεις ένα gui που να ξεκινάει την ταινία με κάποιο πρόγραμμα ή να χρησιμοποιήσεις κάτι σαν το xbmc (ή παρόμοιο media center) ώστε να έχεις ένα όμορφο interface για τις ταινίες σου. Ή έστω να βάλεις το xbmc σε android tv box ή σε tablet και να βλέπεις από εκεί τις ταινίες σου.

Αν θέλεις μενού, η μόνο λύση είναι η μορφή dvd. Δεν χρειάζεται να κάψεις δισκάκι, απλά δημιουργείς τον φάκελο με τα αρχεία σε μορφή dvd-video, αντιγράφεις τον φάκελο σε δίσκο ή στικάκι και το βάζεις στο media player. Αν το media player που έχεις υποστηρίζει αναπαραγωγή dvd video folder και dvd menu (μερικά δέχονται και σε μορφή iso τα dvd) θα στο αναπαράγει κανονικά. Αν δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο δεν μπορείς να κάνεις απολύτως τίποτα γι' αυτό. Τα μειονεκτήματα σε αυτή τη διαδικασία είναι ο χρόνος μετατροπής και το μεγάλο μέγεθος αρχείων σε σχέση με τα αρχικά λόγω παλαιότερου codec (mpeg2).

• Like 1
Δημοσ.

Αυτό έκανα ως τώρα, δημιουργούσα κανονικά το DVD, το μετέτρεπα σε .iso και έπαιζα το αρχείο που δημιουργείτο κατευθείαν στον media player.

Σήμερα όλη την ημέρα σκέφτομαι αυτό το θέμα και σιγά σιγά καταλήγω στο ότι δεν χρειάζομαι πλέον κάτι τέτοιο. Γιατί να ταλαιπωρούμαι πλέον με chapters και menus, από την στιγμή που σκοπός μου είναι να δημιουργήσω αρχεία που θα τα βλέπω αποκλειστικά από media player; Φτιάχνω φάκελο (πχ. Α' εξάμηνο 2014), πετάω μέσα το κάθε αρχείο με το δικό του όνομα (εκδρομή στη Χαλκιδική, Χριστούγεννα στο Μονακό, σκι στο Σαμονί) και τελείωσε, σωστά;

Υπάρχει κάποιος άλλος, πιο "μοντέρνος" τρόπος δημιουργίας και αρχειοθέτησης βίντεο;

Δημοσ.

Αφού αποφάσισες αυτή τη λύση, μπορείς να προσθέσεις chapters, με κάποιο πρόγραμμα, ώστε να μπορείς να μετακινείσαι μπρος πίσω όταν το βλέπεις.

Δημοσ.

Υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική; Συνήθως τα βίντεό μου είναι βαριά-βαριά 15-20 λεπτά το καθένα, οπότε για αυτό σκέφτομαι να καταφύγω σε αυτήν την λύση, επειδή το κάθε ένα είναι αυτοτελές και δεν θα έχει ιδιαίτερο νόημα να καταφύγω σε chapters και menus. Αν, παρόλα αυτά χρειαστώ chapters, με ποιό σχετικά απλό πρόγραμμα μπορώ να το κάνω αυτό;

Δημοσ.

Για mkv/mp4 μπορείς να χρησιμοποιήσεις το mkv toolnix αλλά δεν είναι τόσο απλή η δημιουργία chapters και δεν νομίζω να σου χρειάζεται.

Για μενού δεν υπάρχει καμία περίπτωση.

• 5 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

Μέχρι τώρα χρησιμοποιουσα το powerdirector για HD video αλλά πλέον στην προεπισκοπηση των βίντεο μου κάνει διακοπές κι έτσι δεν μπορώ να τα δω επί της ουσίας. Οι διακοπές γίνονται ακόμα και σε low definition προεπισκοπηση. Η κατάσταση δεν διορθώθηκε ούτε με φορματ. Υπάρχει άλλο πρόγραμμα που να μην είναι βαρύ και να έχει τις ίδιες δυνατότητες ή χρειάζομαι νέο pc;

Δημοσ.

Δεν είναι θέμα του πόσο βαρύ είναι το πρόγραμμα αλλά πόσο κατακερματισμένος είναι ο δίσκος που έχει τα αρχεία βίντεο. Για κάνε ένα defragment ή με το εργαλείο των win ή με το defraggler. Πριν όμως, κατέβασε το hd sentinel και δες τι αναφέρει το smart του/των δίσκων και που είναι το health.

Επίσης, τα σπασίματα στο preview οφείλονται και στο αρχικό βίντεο. Ποια είναι η πηγή και σε τι μορφή είναι; Η σωστή επεξεργασία γίνεται σε από dv avi για sd αναλύσεις. Επίσης, αν το πρόγραμμα υποστηρίζει επιτάχυνση από την κάρτα γραφικών και η vga είναι σχετικά καλή αυτό θα βοηθήσει πολύ κατά την επεξεργασία,

• Like 1
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Τελικά ήταν ο κατακερματισμος ο φταιχτης καλά Χριστούγεννα σε σένα και στους υπόλοιπους συμφορουμιτες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...