Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Φιλε μου οπως ειπαν και οι παραπανω η αποδοση λαδιου/καρπου ποικιλει , οι παραγοντες ειναι παρα πολλοί , εγω που εχω αρκετες στο χωριο και ασχολουμαι καθε χρονο, εχω δει μεγαλες αποκλησεις/διαφορες απο χρονια σε χρονια  , χωραφι με χωραφι κλπ .

Βεβαια συνηθως μετραμε την αποδοση ανα τσουβαλι χονδρικα ( 60 ΛΙΤΡΑ τσουβαλι ~ 50 κιλα ελιες + λιγο φυλο+ δεν το τιγκαρεις για να κλεινει και να μην σκιστει) και αυτο γιατι μπορουν να σε κλεψουν ακομα και στο ζυγισμα .

10 χρονια τωρα που μαζευω εχω δει/ακουσει πολλα , αλλα στην τελικη εαν δεν εισαι πολυ εμπειρος δεν μπορεις να υπολογισεις την αποδοση πριν το ελαιοτριβειο , κρεμεσαι απο τα @@ τους και το φιλοτιμο τους. 

Υπαρχουν ποσα σημεια που μπορει να σε φαει , οσο ξυπνιος και να εισαι ,αμα θελει να το κανει.

Προσωπικα , συνηθως ειμαστε στο 1/4 με 1/5 , κορωνεικες , γενικα ομως εχω πετυχει απο 7 κιλα λαδι το τσουβαλι εως και 13 , αναλογα την χρονια / χωραφι /συνθηκες .

Δεν μας λες ουτε που ειναι οι ελιες σου ουτε το ειδος , επισης τις εχεις και παρατημενες κλαδεμα/καθαρισμα/ποτισμα(αν χρειαζεται).

Για λιπασμα δεν ξερω , απο την ηλεια/μεσσηνια που εχω εμπειρια δεν χρησιμοποιουν.

Edit : Τις ψεκαζει κανεις ?Ο δημος/κοινοτητα εστω τυπικα ?

Κανεις δεν μπορει να σου πει με σιγουρια , αλλα εγω ειμαι καχυποπτος , ειναι πολυ κουτοπόνηροι γενικα και πιστευω οτι αμα σε κοψουν ασχετο σε δαγωνουν παντου , αλλα δεν μπορεις να τους κατηγορησεις πλεον , δεν εχεις στοιχεια.

Εν τελει , ειναι ολα εικασιες και ειναι και μικρες οι ποσοτητες , αλλα για παρατημενες ελιες , δεν ειναι και υπερβολικα κουλη η αποδοση σου ισως να ειναι και νορμαλ , περισυ πηγες στον ιδιο ?

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

στο ιδιο ελαιοτριβειο?

αναλογα με τον χειριστη-μηχανημα ο καθενας βγαζει οτι θελει... (με φιλτρα ραφιναρισμενο λε μπα ντε,με τις θερμοκρασιες,με το νερο κτλ ).ειναι ψιλο σαπια κατασταση σε ολη την διαδικασια ...

http://www.tovima.gr/science/article/?aid=518862

http://www.elies-ladikalamatiano.gr/olive/taxinomesekaisustasetouladiou/fraud.html

http://www.gardenmagazine.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=397:2012-10-14-17-56-04&catid=12&Itemid=133

[.... κυρίως ο εξοπλισμός των ελαιοτριβείων έχει φθάσει σε επίπεδα που εδώ πολλοί δεν τα έχουν φανταστεί καν. Δεξαμενές όπου πάνω από το ελαιόλαδο διοχετεύεται πλέον αέριο άζωτο για την αποφυγή της επαφής με το οξυγόνο του αέρα που οξειδώνει το προϊόν, διαφορετικές γραμμές παραγωγής για ελιές με διαφορετικό βαθμό ωρίμανσης ώστε να μην μπλέκουν τα λάδια των πιο ώριμων με τα πιο άγουρα, η ελαιοποίηση να γίνεται μέσα σε 24 ώρες από την άφιξη στο ελαιοτριβείο και να μην περιμένει η ελιά πιεσμένη για ημέρες σε σακιά στοιβαγμένα το ένα επάνω στο άλλο (που τώρα πλέον έπρεπε να μην χρησιμοποιούνται και να έχουν αντικατασταθεί με πλαστικές κλούβες). Η μάλαξη του πολτού να μη διαρκεί περισσότερο από 40 λεπτά και οι ελιές να μαζεύονται προτού μπει ο Δεκέμβριος. Ολααυτά τα κάνουν οι άλλοι, που δεν διαθέτουν «μαγαζί γωνία». Ισως γι' αυτό]

Δημοσ.

Κατ αρχήν κάθε χρονο δεν έχεις την ίδια απόδοση στο χωράφι.

Τη μια χρόνια βγάζεις πολύ κ την άλλη λιγότερο σε γενικές γραμμές. Την καλή χρόνια λοιπόν εμείς είχαμε βγάλει για κάθε 8,5 κιλά ελιές, 1 κιλό λάδι ενώ φέτος 12 κιλά ελιές για 1 κιλό λάδι.

Στο ελαιοτριβείο να είσαι σίγουρος ότι σε κλέβουνε, εξαρτάται το ποσό θα θελήσει να σε κλέψει.

Sent from my iPhone using Insomnia

• Like 1
Δημοσ.

Δεν ειναι απαραιτητο να σε εχουν κλεψει. Υπαρχουν και αυτα τα ποσοστα αν οι ελιες ειναι οτι να ναι...

Επισης το γεγονος οτι την προηγουμενη χρονια εβγαλες περισσοτερο λαδι δεν λεει απολυτως τιποτα. Καθε χρονια ειναι διαφορετικη και επηρεαζεται απο πολλους παραγοντες, ιδιως σε παρατημενες ελιες σαν τις δικες σου.

Δημοσ.

χαχαχαχαχαχαχα

Από 11 προς 1 πήγαν οι ελιές σου.

Η μόνη περίπτωση(ΥΠΟΘΕΤΙΚΑ) να πήγαν τόσο χάλια και να μην σου κλέψανε είναι αν είχαν κάνα δάκο και τις είχε φάει/δεν τις είχες ποτίσει,δεν είχες βάλει λίπασμα κτλ.

Κάτω άπο 5 προς 1 δεν έχουμε βγάλει ποτέ και δεν έχω ακούσει και κανέναν να έχει βγάλει ελιές με λιγότερο από 8 προς 1 ακόμα και αν δεν τις φρόντιζε.Άρα έπρεπε να σου δώσουν στην χειρότερη 20 κιλά και στην καλύτερη αν ήταν ώριμες και τέλειες 40-45(ιδανική περίπτωση).

Παλια βγαζαμε και 3/1 απο ξηρικα δεντρα.Τελευταια βγαζουμε απο 7/1 μεχρι 12/1.

TS δεν σε κλεψανε απλα δεν βγαζουν ολες οι ελιες το ιδιο λαδι

Δημοσ.

Όπως είπα και οι προηγούμενοι είναι δεκάδες οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη ποσότητα του λαδιού, ακόμη και η ίδια ελιά θα σου δώσει άλλη απόδοση αναλόγως αν τη μαζέψεις για αγουρέλαιο, δύο βδομάδες μετά απτο δέντρο ή να έχει πέσει οπότε είναι αδύνατον να σου πει κανείς αν σε έχει κλέψει ο φίλος

Καλό είναι να είσαι υποψιασμένος αφού στη χώρα μας όλοι λίγο πολύ στη λαμογιά έχουμε το νου μας

Δημοσ.

Σαν να ρωτας "Ολες αυτες τις ντοματες που βγαζετε απο τον κηπο σας εχετε σκεφτει να τις πουλησετε εξω?"

Μιλαμε για αστειες ποσοτητες για εξαγωγες η εστ εγχωρεια καταναλωση...Απο οτι καταλαβα οι περισσοτεροι βγαζουν το λαδι της χρονιας....

• Like 1
Δημοσ.

Και αν βάλεις τον κόπο για κλαδέματα, οργώματα, λιπάσματα/φάρμακα, συγκομιδή και βενζίνες δεν ξέρω αν αξίζει κιόλας

Δημοσ.

Δεν ξέρω αν σε έκλεψαν(που το θεωρώ πολύ πιθανό) αλλά το 11,3 που σου πήγαν  οι ελιές προς ένα το 

θεωρώ ΥΠΕΡΒΟΛΗ!Εγώ έκανα πριν λίγες μέρες και μου πήγαν 5,5 προς ένα που για την περιοχή είναι

μια μέτρια απόδοση(Μεσσηνία) και σήμερα ένας φίλος 4,3!

Εχω ακούσει διάφορες τιμές κατά καιρούς όπως 6/1-7/1 8/1 άντε 8,5/1 αλλά ποτέ στα τόσα χρόνια 

11,3/1!!!Επίσης ακόμα και το καματίκι ή δικαιωμα μου κάνει αρκετό 12% όταν εδώ είναι 8%!!!

Τέλος μετά από όλα αυτά το μόνο που θα σου πρότεινα είναι να......ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ!!!

• Like 1
Δημοσ.

To 11.3 είναι από από τις χειρότερες αποδοσεις που εχω ακουσει αλλα μπορει να συμβει.Αυτή η αποδοση σημαινει καταστροφή για έναν ελαιοπαραγωγο.Όπως σου ειπαν παραπανω παιζει μεγαλη σημασια αν φροντιζεις τις ελιες σου.Το μυστικο της ελιας όπως λενε οι ηλικιωμενοι εδώ στην Κρητη είναι το κλαδεμα.Όταν κλαδευεις την ελια θα πρεπει να την 'ομπρελιαζεις' δηλαδή να κοβεις τις κορυφες που είναι στο μεσο της ελιας κτλ.Σημαντικο είναι το ζευγάρισμα κάθε χρονο,αλλα προσοχη η φρεζα να μην πηγαινει πολύ βαθια όταν είναι κοντα στις ριζες της ελιας γιατι μπορει να την τραυματισει.Ακομα πρεπει να βαζεις λιπασμα(κοπρια αν θελεις να κανεις βιολογικο λαδι) κάθε χρονο.Θα πρεπει να πας δειγμα από το χωμα σε ένα γεωπονο για να σου πει πιο λιπασμα είναι καταλληλο.Σημαντικο είναι και το ποτισμα.Βεβαια αν καποιος παραγωγος κανει όλα αυτά μπαινει μεσα.

Το κρατος τα τελευταια χρονια δεν ψεκαζει για το δακο με αποτέλεσμα να εχουν παθει μεγαλη ζημια οι ελιες.

Σπανια θα βρεις καλο ελαιουργειο.Στοίχημα 3 στα 10 να είναι καλα.Το κρατος ΠΟΤΕ δεν εχει κανει κανενα ελεγχο στα ελαιουργεια να δει αν εχουν πειραξει τα μηχανήματα και κλεβουν.Επισης πολλα ελαιουργεια δεν καθαριζουν τα μηχανήματα τους με αποτέλεσμα να βγαζουν κακιστης ποιοτητας λαδι.Όταν σου βγαζουν το λαδι να λες στο ελαιουργειο να βαζει το μηχανημα στους 28 βαθμούς.Πολλα ελαιουργεια βιαζονται με αποτέλεσμα να βαζουν υψηλους βαθμούς για να τελειωσουν πιο γρηγορα και να καινε το λαδι.Στην Κρητη περυσι ειχε παρατηρηθεί το φαινομενο ορισμενα ελαιουργεια να κλεβουν το λαδι και να δινουν σε ορισμένους παραγωγους Τυνησιακο λαδι αντι για το δικο τους.

• Like 1
Δημοσ.

22% βγήκε σε εμάς η πρώτη "φουρνιά".

Δεν θυμάμαι να έχουμε πέσει ποτέ κάτω από 20% με αποκορύφωμα το 25%-27% προς το τέλος της σεζόν.

Εμείς στο κλάδεμα του δίνουμε και καταλαβαίνει.

Μένουν σχεδόν μόνο οι κορμοί και κάτι χοντρά κλαδιά γύρω γύρω.

Όμως μαζεύουμε τις μισές κάθε χρόνο.

Το κάθε δέντρο κάνει καρπούς κάθε δύο χρόνια.

Αυτός που έχει το ελαιοτριβείο μας ζητά κάθε χρόνο μια μπουκάλα λάδι, γιατί οπως λέει είναι από τα πιο ποιοτικά λάδια με τη χαμηλότερη οξύτητα στην περιοχή.

Και όχι, δεν το θέλει για να το πουλήσει, για πάρτη του το θέλει.

• 6 χρόνια αργότερα...
Δημοσ.

Λοιπόν μου συνέβει και εμένα κάτι στο ελαιοτριβέιο που ηθελα να μοιραστώ μαζί σας. Εχω λίγα δεντρα και ειναι η πρώτη χρονιά που μαζευω. Πήγα την πρώτη φορα στο ελαιοτριβειο 180 κιλά και μου εβγαλε 40 λίτρα λάδι. Εξαιρετική αποδοση. Μάζεψα άλλα 60 κιλά ελιές που τις απλωσα σε σκεπασμένο χώρο για να μην σαπίσουν και επειδή αδυνατουσα να τις πάω ελαιοτριβείο εμεινα 2 εβδομάδες εκει. Να μην πάει ο κόπος χαμένος σκέφτηκα, μάζεψα άλλα 20 κιλά λαδοελιά και τα πήγα ολα μαζι στο ελαιοτριβείο. Εδώ ξεκινουν τα ωραία:

Μου είπαν οτι δεν εβγαλαν λάδι. ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΑΔΙ. ΜΗΔΕΝ!!! Ουτε ένα λίτρο!!!

Βρε παιδιά, 80 κιλά ελιές, ουτε ένα λίτρο λάδι;;;

Τελικά πήγε στο μηχάνημα γύρισε κάτι μοχλου και μου έδωσε 6 λίτρα λάδι...  Με το ζόρι...

και εδώ αρχιζω να μπερδευομαι... Δηλαδή 80 κιλά ελιές , τα 60 έχουν μείνει 14 μέρες, δεν σταφίδιασαν, δεν ξεραθηκαν, άντε να έχασαν λίγο νερό, 20 κιλά λαδοελιές (ψίλη ελιά κορωνεικη) εδωσαν ΤΙΠΟΤΑ;;; και μετα, μετά τί άλλαξε και εδωσε 6 λιτρα;;;; Και πώς να σκεφτείς οτι δεν σε κλέβει;;; Αλλα αν σε κλέβει πώς την περασμένη φορά μου έδωσε 1 λιτρο λάδι για 4.5 κιλά ελίες (ΙΔΙΕΣ ΕΛΙΕΣ, ίδιο χωράφι!).
Ψυχρής εκθλιψης μηχανηματα...
Καμια ιδέα;;;

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, jgeorkas είπε

Λοιπόν μου συνέβει και εμένα κάτι στο ελαιοτριβέιο που ηθελα να μοιραστώ μαζί σας. Εχω λίγα δεντρα και ειναι η πρώτη χρονιά που μαζευω. Πήγα την πρώτη φορα στο ελαιοτριβειο 180 κιλά και μου εβγαλε 40 λίτρα λάδι. Εξαιρετική αποδοση. Μάζεψα άλλα 60 κιλά ελιές που τις απλωσα σε σκεπασμένο χώρο για να μην σαπίσουν και επειδή αδυνατουσα να τις πάω ελαιοτριβείο εμεινα 2 εβδομάδες εκει. Να μην πάει ο κόπος χαμένος σκέφτηκα, μάζεψα άλλα 20 κιλά λαδοελιά και τα πήγα ολα μαζι στο ελαιοτριβείο. Εδώ ξεκινουν τα ωραία:

Μου είπαν οτι δεν εβγαλαν λάδι. ΚΑΘΟΛΟΥ ΛΑΔΙ. ΜΗΔΕΝ!!! Ουτε ένα λίτρο!!!

Βρε παιδιά, 80 κιλά ελιές, ουτε ένα λίτρο λάδι;;;

Τελικά πήγε στο μηχάνημα γύρισε κάτι μοχλου και μου έδωσε 6 λίτρα λάδι...  Με το ζόρι...

και εδώ αρχιζω να μπερδευομαι... Δηλαδή 80 κιλά ελιές , τα 60 έχουν μείνει 14 μέρες, δεν σταφίδιασαν, δεν ξεραθηκαν, άντε να έχασαν λίγο νερό, 20 κιλά λαδοελιές (ψίλη ελιά κορωνεικη) εδωσαν ΤΙΠΟΤΑ;;; και μετα, μετά τί άλλαξε και εδωσε 6 λιτρα;;;; Και πώς να σκεφτείς οτι δεν σε κλέβει;;; Αλλα αν σε κλέβει πώς την περασμένη φορά μου έδωσε 1 λιτρο λάδι για 4.5 κιλά ελίες (ΙΔΙΕΣ ΕΛΙΕΣ, ίδιο χωράφι!).
Ψυχρής εκθλιψης μηχανηματα...
Καμια ιδέα;;;

Υποθέτω δεν ασχολούνται με τέτοιες ποσότητες οι περισσότεροι. Όταν άλλοι βγάζουν τόνους, τι να ασχοληθεί για 6 λίτρα λάδι που θα βγάλει προμήθεια το μισό. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...