Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αν και οι περισσότεροι θα μάντευαν πως κάποια πολιτεία των ΗΠΑ θα ήταν η πρώτη περιοχή που θα καταργήσει τα μετρητά, φαίνεται πως μία ευρωπαϊκή χώρα αναμένεται να πάρει αυτή την άτυπη πρωτιά.

Ο λόγος για τη Σουηδία, όπου ήδη τέσσερις στις πέντε συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά ή με χρεωστική κάρτα, όπως τουλάχιστον αναφέρεται σε έκθεση της Σουηδικής Ομοσπονδίας Εμπορίου.  Ο βοηθός καθηγητής βιομηχανικής δυναμικής στο Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Σουηδίας, μάλιστα, τονίζει ότι «η Σουηδία και η υπόλοιπη Σκανδιναβία είναι στη πρώτη θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις συναλλαγές χωρίς ρευστό». Βάσει στοιχείων έρευνας που έκανε, οι Σουηδοί πραγματοποιούν κατά μέσο όρο 260 συναλλαγές με πιστωτική κάρτα κάθε χρόνο, ενώ ηλεκτρονικά συστήματα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν χρήματα μέσω κινητών.

Μάλιστα ο πρώην τραγουδιστής των Abba, Μπιορν Ουλβάους εδώ και μερικά χρόνια, με αφορμή την άγρια ληστεία σε βάρος του γιου του, διεξάγει καμπάνια για την πλήρη κατάργηση των μετρητών, ενώ λόγω των βίαιων ληστειών που έχουν γίνει στη χώρα, έχουν ήδη απαγορευτεί τα μετρητά στις αγορές εισιτηρίων στα λεωφορεία και πέντε από τις έξι τράπεζες τις χώρες έχουν περιορίσει δραστικά τις συναλλαγές με μετρητά και ετοιμάζονται να βάλουν τέλος στην ανάληψη χρημάτων από τα ταμεία τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι άστεγοι που πωλούν το περιοδικό που εκδίδουν για να ζήσουν (κάτι αντίστοιχο με την ελληνική «Σχεδία») έχουν εφοδιαστεί με τα ειδικά μηχανήματα και δέχονται πιστωτικές για τον εξής πολύ απλό λόγο: Δεν μπορούσαν να πουλήσουν το περιοδικό τους γιατί πολύ απλά κανείς δεν είχε επάνω του μετρητά…

http://topontiki.gr/article/87684

• Like 2
  • Απαντ. 81
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

επειδή το είδα απο κοντά και στη νορβηγία και στη σουηδία δε χρησιμοποιούν καθόλου μετρητά. Ακόμη και το πιο απλό/φθηνό το αγοράζουν με κάρτα.
Μακάρι να φτάσουμε και εμείς κάποτε στο επίπεδο που έχουν αυτές οι χωρες σε θέμα οργάνωσης. 

• Like 4
Δημοσ.

Είναι ο μοναδικός τρόπος να καταπατηθεί η φοροδιαφυγή και το παρεμπόριο στη χώρα μας...

Κατάργηση μετρητών και όλες οι συναλλαγές με κάρτα... Έρχεται σπίτι σου ο ηλεκτρολόγος/υδραυλικος κλπ.... πληρώνεις με κάρτα η συναλλαγή φαίνεται δεν μπορεί να την αποκρύψει ούτε να μην κόψει απόδειξη....

Αλλά ακριβώς επειδή αυτό δεν συμφέρει του περισσότερους Έλληνες γι αυτό και θα αργήσουμε πολύ να πάμε προς αυτή τη κατεύθυνση....

• Like 2
Δημοσ.

Ναι να κάνουμε τις συναλλαγές με προπληρωμένες κάρτες για να μας τρώνε το μεροκάματο μας οι τραπεζίτες

Δεν θα πάρω ευχαριστώ

Δημοσ.

Είναι ο μοναδικός τρόπος να καταπατηθεί η φοροδιαφυγή και το παρεμπόριο στη χώρα μας...

Κατάργηση μετρητών και όλες οι συναλλαγές με κάρτα... Έρχεται σπίτι σου ο ηλεκτρολόγος/υδραυλικος κλπ.... πληρώνεις με κάρτα η συναλλαγή φαίνεται δεν μπορεί να την αποκρύψει ούτε να μην κόψει απόδειξη....

Αλλά ακριβώς επειδή αυτό δεν συμφέρει του περισσότερους Έλληνες γι αυτό και θα αργήσουμε πολύ να πάμε προς αυτή τη κατεύθυνση....

Ούτε σε 50 χρόνια! Πως πληρώνεις με κάρτα όμως? Έχει μαζί του μηχανάκι ο υδραυλικός με σύνδεση στο δίκτυο της τράπεζας?

Δημοσ.

Ούτε σε 50 χρόνια! Πως πληρώνεις με κάρτα όμως? Έχει μαζί του μηχανάκι ο υδραυλικός με σύνδεση στο δίκτυο της τράπεζας?

Σου δίνει αριθμό λογαριασμού και δίνεις εντολή μέσω e-banking

• Like 3
Δημοσ.

Εδώ λέει ακόμα και οι άστεγοι που πουλάνε την αντίστοιχη "Σχεδία" της Σουηδίας έχουν τα μηχανηματάκια και δε γίνεται να τα έχουν οι επαγγελματίες... :-)

Στην Ελλάδα υπάρχει σχέση μίσους και δυσπιστίας μεταξύ των πολιτών και την Κυβέρνησης και των τραπεζών (όχι άδικα κατ εμέ) και αυτό είναι ένας λόγος που δεν θέλουμε τις κάρτες. Θέλοντας και μη οι περισσότεροι στην Ελλάδα όλο και κάποιες παρατυπίες κάνουν είτε για να καταφέρουν να επιβιώσουν είτε για να πλουτίσουν. Οι μεν πρώτοι θα έπρεπε να προστατευθούν ενώ οι δεύτεροι να κυνηγηθούν...

• Like 2
Δημοσ.

Ναι να κάνουμε τις συναλλαγές με προπληρωμένες κάρτες για να μας τρώνε το μεροκάματο μας οι τραπεζίτες

Δεν θα πάρω ευχαριστώ

Βγάλε πιστωτική ή πλήρωνε με χρεωστική.

• Like 2
Δημοσ.

τεχνολογικά και πρακτικά είναι ότι καλύτερο μπορεί να γίνει.

τερμα στη φοροδιαφυγή. ήρθε ο υδραβλικός. του δίνω απο την κάρτα μου 50 ευρώ. την περνάει απο το μηχανηματάκι που θα έχει μαζί. και το ποσό θα γίνει δικό του οταν θα μπει online. αυτό θα γίνεται σε ολες τι συναλλαγές. μαγαζιά, σουπερ μαρκετ κτλ.

τερμα στα κλεμένα πορτοφόλια. με το που χάσεις την κάρτα σου. παίρνεις τηλ. και την ακυρώνεις επιτόπου.

τέρμα στα λάθη με τα ρέστα, του κάθε μπακάλη. οχι στα έδωσα, οχι δε μου τα έδωσες.

και δε χρειάζεται να προπληρώσεις τίποτα. το αντίθετο μάλιστά, όπως με την πιστωτική.

• Like 4
Δημοσ.

Ε καλα , ο ελληνάρας κάτι θα βρει πάλι....

όπως τώρα πχ , που λεει 25 με απόδειξη , 20 χωρίς , θα λέει , 20 μετρητά , 25 με κάρτα!

• Like 3
Δημοσ.

Δεν ξέρω τι λέτε,αλλά εάν δεν έχεις πιστωτική/χρεωστική κάρτα που δέχονται σε ξένη χώρα δίχως μετρητά την έχεις π@#τσησει.

Το έπαθα και το ξέρω και εύχομαι ποτέ να μην εφαρμοστεί η πλήρης αλλαγή σε πλαστικό χρήμα γιατί θα είναι τόσο δεσμευτικό όσο να χρησιμοποιείς αποκλειστικά ρευστό.

Από εκεί και πέρα και στη Δανία πάνε να το κάνουν,αλλά ευτυχώς ακόμη δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως και μπορείς άνετα να πληρώνεις κανονικά.

Δημοσ.

Χωρίς να θέλω να σας χαλάσω το όνειρο, η ιστορία μας διδάσκει ότι το έγκλημα (αν αυτός είναι ο λόγος που χαιρόμαστε να παίζουμε με τις κάρτες) δεν εξαφανίστηκε ποτέ λόγω κάποιου μέτρου νέας προφύλαξης.

Απλά διαφοροποιήθηκε, μεταλλάχθηκε, εκσυγχρονίστηκε αλλά συνέχισε να υπάρχει.

Όπως οι πόρτες ασφαλείας στις εισόδους  των τραπεζών "έστειλαν" τους ληστές σε ληστείες, απαγωγές και φόνους σε σπίτια.

Όπως οι κυνηγοί φωτογραφιών διασήμων δεν την βγάζουν πάνω στα κλαδιά των δέντρων για μια φωτογραφία αλλά χακάρουν λογαριασμούς στο ιντερνετ και τις παίρνουν.

Και αναφορικά με τη φοροδιαφυγή, ναι ίσως να δυσκολευτεί λίγο ο μάστρο-Μήτσος ο υδραυλικός. Αλλά τα πολλά τα φράγκα θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν σε σκούρες αποχρώσεις (μαύρα) αφού ακόμα και σήμερα δεν "κατάφεραν" να τα βρουν ακόμα και όταν τους δίνονταν στοιχεία στο πιάτο

• Like 5
Δημοσ.

Σίγουρα όμως αν πηγαίναμε στην πλήρη ανυπαρξία μετρητών τότε το έγκλημα κάθε φύσεως θα δεχόταν ένα ισχυρό πλήγμα... Πως θα πληρώσει ο εθισμένος τον έμπορο ναρκωτικών; πως ο πελάτης της παράνομης πορνείας trafficking τον νταβατζή ; πως θα λαδώνουμε τους εφοριακούς... κλπ ;

Αν το μόνο αποδεκτό συνάλλαγμα είναι η κάρτα και όλες οι συναλλαγές γίνονται ηλεκτρονικά είναι δύσκολο να υπάρχει απόκρυψη...

Μπαίνουν βέβαια και άλλοι παράμετροι όπως τα προσωπικά δεδομένα... (κάποιος μπορεί να βλέπει που και σε τι ξοδεύω τα χρήματα μου) . Χάνεται το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής δλδ....

Αλλά και ζητήματα του στυλ ότι θα είμαστε εντελώς στο έλεος των τραπεζών και του κράτους που θα μπορούν ενδεχόμενα να μας ελέγχουν και να μας έχουν υποχείρια τους καθώς όλα μας τα χρήματα θα είναι στα δικά τους χέρια χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό....

• Like 3
Δημοσ.

Παντα αυτο το θεμα με τις καρτες το βλεπω με καχυποψια. Βλεπω πολλες ταινιες επιστημονικης φαντασιας μαλλον. Αλλα διαβαστε ενα σεναριο..

Ειμαι ο redhotstef και εχω πληροφοριες οτι η κυβερνηση εχει κανει κακα πραγματα και θελω να τις διαρευσω αυτες τις πληροφοριες ωστε να κανω κακο στη κυβερνηση. Η κυβερνηση αν μαθει οτι εγω, θα της κανω κακο, μπορει ανετα μεσω των πληροφορικαριων της, να μηδενισει ολες τις πιστωτικες και χρεωστικες καρτες μου, και μετα εγω να μην μπορω καν να ψωνισω να φαω πχ. Θα ειμαι αορατος στο τραπεζικο τους συστημα. Ετσι, επειδη τους κ@βλωσε. Ειναι δικαιο? Αλλο επισης να εχεις καρτες κτλ αντι για χρηματα, και αλλο ανταλακτικες υπηρεσιες, που δεν εχει σχεση με το θεμα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...