highpriest Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Έχω έναν Lenovo R61i 8ετίας. Είναι Core 2 Duo T5250 στο 1,5 GHz me 32 bit operating system και x64 based processor. Τρέχω τα 8.1 αυτή την στιγμή με σχετικά αξιοπρεπείς ταχύτητες σε βασικές λειτουργίες, αλλά όταν αρχίζω και φορτώνω πολλές σελίδες ή προγράμματα ή βάζω να κάνει streaming μουσική, ενώ παράλληλα δουλεύω σε κάτι άλλο, αρχίζει να ψιλοκολλάει και να lagarei. Για την ώρα έχω ελαχιστοποιήσει τις εργασίες στο παρασκήνιο, αλλά αυτό δεν είναι λύση. Για την ώρα έχω πάνω 2 GB μνήμης και ο task manager δείχνει συνεχώς ότι δεσμεύει μεταξύ 1,7 και 1,8 GB. Δουλευει δηλαδή οριακά, αξιοποιόντας κάθε πόρο διαθέσιμο. Αξίζει να επενδύσω 50-60 ευρώ και να βάλω 4GB μνήμης ή όχι; Θα δω αισθητή διαφορά βάση του παλιού επεξεργαστή μου ή θα είμαι μια απο τα ίδια; Τι άλλο μπορώ να κάνω για να ζωντανέψω λίγο τις επιδόσεις του με χαμηλό κόστος;
~mxls~ Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 - Είναι αισθητη η διαφορά. - 50-60 € ; Και με τα μισα ίσως κανεις τη δουλεια σου. Ψάξε σε αγγελίες. - Μπορεις να αγοράσεις έναν ssd. 1
Hausdorff Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Όλα εξαρτώνται από το τι θες να κάνεις με τον υπολογιστή σου. Γενικά 2 GB μνήμη είναι πλέον λίγο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν μπορείς να κάνεις και την δουλειά σου έτσι. Έχω υπολογιστή 10ετίας με 1,5 GB RAM, στον οποίο έχω Linux και κάνει μια χαρά τα πράγματα που θέλω να κάνει. Τώρα για την περίπτωση σου, θα σου πρότεινα να κοιτάξεις αν μπορείς να βρεις καμία ευκαιρία να πάρεις περισσότερη μνήμη. Μην ξοδέψεις πολλά λεφτά, γιατί κατά τη γνώμη μου δεν αξίζει τόσο. Αν υπάρχει κάποιο άλλο άχρηστο laptop από το οποίο μπορείς μνήμη, κάντο. Τώρα στο τι άλλο μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τα πράγματα. Καταρχάς προσπάθησε να βελτιστοποιήσεις το software μέρος του προβλήματος. Προσπάθησε να περικόψεις τα προγράμματα που ξεκινούν με τα windows. Αφαίρεσε λειτουργίες που μπορεί να μην χρειάζεσαι (κόψε όσα visual effect δεν χρειάζεσαι, κόψε το indexing service αν δεν το χρειάζεσαι). Χρησιμοποίησε ελαφρύτερα προγράμματα (και κόψε τα πολλά extension στους browser σου). Τώρα στο hardware μέρος. Προφανώς μπορείς να προσθέσεις μνήμη (οι παλιές μνήμες όντως είναι λίγο δυσεύρετες και ακριβές). Μπορείς να αγοράσεις έναν φτηνό SSD δίσκο ο οποίος θα βελτιώσει αρκετά την απόδοση του υπολογιστή (ειδικά στην περίπτωση τη δική σου θα βελτιώσει και την απόδοση της virtual memory) και θα σου μείνει και για μετά ίσως. Τέλος, μπορείς να δοκιμάσεις το ReadyBoost. Ίσως τελευταία λύση (αν δεν χρησιμοποιείς πολλά windows προγράμματα) θα ήταν να αλλάξεις λειτουργικό βάζοντας κάποιο ελαρφρύ Linux. Δεν υπάρχουν πάντως μαγικές λύσεις. Το κύριο πρόβλημα του υπολογιστή σου είναι ο επεξεργαστής και η κάρτα γραφικών, οπότε δεν μπορείς να κάνεις φοβερά πράγματα. 2
highpriest Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Τα έχω κάνει σχεδόν όλα τα παραπάνω. Linux δεν θέλω να βάλω σε αυτόν, επειδη τρέχω προγράμματα κύριας χρήσης windows. Στις μεταχειρισμένες μνήμες που αναφέρετε, που θα βρω κάποιες που να κάνουν σίγουρα; Συνηθως οι περισσότερες είναι ελαφρώς διαφορετικές και δημιουργούν θέματα συμβατότητας. Ψάχνω ebay. Να ψάξω κάπου αλλού;
Hausdorff Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Κοίτα. Σαφώς και μπορείς να βρεις μνήμη για το laptop σου και μάλιστα εύκολα. Δεν είναι τίποτα σπάνιο. Ο λόγος που σου είπα μεταχειρισμένη είναι μπας και βρεις τσάμπα. Αν προτίθεσαι να πληρώσεις, υπάρχουν πολλές επιλογές. Το θέμα είναι μέχρι πόσα θες να πληρώσεις. Δεν ξέρω τι μνήμη ακριβώς παίρνει το laptop σου. Με ένα πρόχειρο google βρίσκω ότι μάλλον παίρνει DDR2 667. Για να έχεις 2 GB μνήμη, μάλλον έχεις 2 stick του 1 GB. Μπορείς να αγοράσεις 1 stick των 2 GB και να αντικαταστήσεις το 1 που ήδη έχεις. Με 25 ευρώ βρίσκεις τέτοια μνήμη. Άρα αυτή η αναβάθμιση θα σου κοστίσει περίπου τόσο, για να έχεις συνολικά 3 GB που πιστεύω αρκούν για τα βασικά πράγματα που θες να κάνεις. Σημείωση: να συμβουλευτείς την σελίδα του laptop σου και να δεις ακριβώς ποια μνήμη παίρνει το μοντέλο που έχεις.
highpriest Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Κοίτα. Σαφώς και μπορείς να βρεις μνήμη για το laptop σου και μάλιστα εύκολα. Δεν είναι τίποτα σπάνιο. Ο λόγος που σου είπα μεταχειρισμένη είναι μπας και βρεις τσάμπα. Αν προτίθεσαι να πληρώσεις, υπάρχουν πολλές επιλογές. Το θέμα είναι μέχρι πόσα θες να πληρώσεις. Δεν ξέρω τι μνήμη ακριβώς παίρνει το laptop σου. Με ένα πρόχειρο google βρίσκω ότι μάλλον παίρνει DDR2 667. Για να έχεις 2 GB μνήμη, μάλλον έχεις 2 stick του 1 GB. Μπορείς να αγοράσεις 1 stick των 2 GB και να αντικαταστήσεις το 1 που ήδη έχεις. Με 25 ευρώ βρίσκεις τέτοια μνήμη. Άρα αυτή η αναβάθμιση θα σου κοστίσει περίπου τόσο, για να έχεις συνολικά 3 GB που πιστεύω αρκούν για τα βασικά πράγματα που θες να κάνεις. Σημείωση: να συμβουλευτείς την σελίδα του laptop σου και να δεις ακριβώς ποια μνήμη παίρνει το μοντέλο που έχεις. Τόσο βρήκα κι εγώ τα 2 gb. Περιπου 25 ευρώ. Αλλά σκέφτομαι να βάλω 4 GB. Αρα καλά λέω για 50-60 ευρώ, ε;
Hausdorff Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 11 Νοεμβρίου 2014 Ναι. Πρόχειρα κοιτώντας στο skroutz, 50-60 πάνε. 2 GB πιστεύω είναι καλή αναβάθμιση.
highpriest Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2014 Να ρωτήσω και κάτι άλλο. Για να μην ξεβιδώνω τώρα το καπάκι για να δω ακριβώς τι μνήμη φοράει, υπάρχει κάποιος τρόπος να μου το εμφανίζει σε κάποιο παράθυρο; Μπήκα στο hardware στα properties του υπολογιστή, αλλά παρόλο που έχει σχεδόν τα πάντα που φοράει πάνω, δεν βρήκα την μνήμη. Που ψάχνω;
xristoforos89 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2014 http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html κατεβασε εδω για να τσεκαρεις την μνημη. 1
highpriest Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2014 Ωραίο προγραμματάκι, αλλά δεν με βοήθησε ιδιαίτερα. Μου δείχνει πόσο φόρτο έχει η μνήμη και ότι είναι 2 GB και DDR2 αλλά εγώ θέλω ολόκληρο τον κωδικό προιόντος για να κάνω αναζήτηση στο ιντερνετ με κάτι πιο συγκεκριμένο απο "μνημη για R61i". Πάντως χρήσιμη εφαρμογή γενικώς.
Euclides Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 12 Νοεμβρίου 2014 Θα αναζητήσεις DDR2 pc-xxxx SODIMM To xxxx θα το δεις με κάποιο πρόγραμμα σαν το CPUz
highpriest Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2014 Αποφάσισα τελικά να δώσω παράταση ζωής στο παλιό λαπτοπάκι μου και να του κάνω δώρο άλλα 2GB μνήμης, αφού οι περισσότεροι λέτε ότι κατα μεγάλη πιθανότητα θα σταματήσουν οι λόξυγγες και οι χρονοκαθυστερήσεις. Το θέμα είναι ότι βρηκα κάποιες μεταχειρισμένες στο ebay που λογικά μου κάνουν, αλλά θέλω να σιγουρευτώ, γι' αυτό και ζητάω τα φώτα σας για την τελική επιλογή μου. Τώρα φοράω : DDR2 PC2-5300 SoDimm 667MHZ (2Χ1GB) βρήκα ακριβώς ίδιες των 4GB σε πακέτο των 2Χ2GB: http://www.ebay.co.uk/itm/231394190634?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT Αυτές απο ότι καταλαβαίνω είναι ακριβώς ίδιες με τις δικές μου, αλλά με διπλάσια χωρητικότητα. Παρόλα αυτά στα συμβατά μου βγάζει και άλλη μια επιλογή. Πρόκειται για DDR2-800 PC2-6400 SoDimm : http://www.ebay.co.uk/itm/321625942533?_trksid=p2055119.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT που καταλαβαίνω ότι είναι στην ουσία παρόμοιας φιλοσοφίας μνήμη, υψηλότερα χρονισμένη, που λογικά ταιριάζει γάντι. Η ερώτηση μου πρώτα είναι για επιβεβαίωση. Θα ταιριάξει όντως ή υπάρχει κάτι που δεν γνωρίζω; Η δεύτερη ερώτηση είναι αν τελικά ταιριάζει, για το αν αξίζει να πάω σε πιο υψηλό χρονισμό. Δεδομένης της παλαιότητας του λαπτοπ και των συνεργαζόμενων μερών του, μήπως είναι περιττό; Ρίξτε τα φώτα σας για να προλάβω το Χριστουγεννιάτικο δωράκι του λάπτοπ μου. Υ.Γ Αν δεν βαριέστε...ποιον sdd θα προτείνατε για αυτό το λάπτοπ;
coolerman Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2014 δεν θα δείς διαφορά σε λίγο ψιλότερη ταχύτητα.,κοίτα εδώ για μνήμη για το λάπτοπ(έχω αγοράσει πολλές φορές και είναι αξιόπιστος seller)απλώς πρέπει να περιμένεις πάνω απο 20 μέρες να παραλάβεις Αν αγοράσεις ssd θα δείς άλλο μηχάνημα(ας είναι παλιό) 1
anonymous-root Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2014 Δημοσ. 27 Δεκεμβρίου 2014 Αν δεν έχεις μεγάλη ανάγκη τα 20 ευρώ, πάρε καινούριες από Ελλαδα και άσε το ebay http://www.visionstudio.gr/prodinfo.asp?id=2497 Με 4 γίγα και ssd είσαι τζετ πάντως. (έτσι έδωσα αναπνοή στο δικό μου λαπτοπ). Για ssd η κλασσική λύση είναι samsung. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα