mpouxa Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Τα φώτα σας παρακαλώ , Θα ήθελα αν γίνεται να μπορώ να γράφω και να τρέχω προγράμματα σε γλώσσα προγραμματισμού fortran 90 η και 95 με visual studio. Μια πρόχειρη αναζήτηση στο google μου λέει ότι μπορώ αλλά βγάζει συνεχώς τα αποτελέσματα για intel fortran compilers κ.τλ τα οποία απ ότι καταλαβάινω είναι compilers επί πληρωμή για κάποιο λόγο. Θα μπορούσα με κάποιον τρόπο να μπορώ να τρέχω τα προγράμματα που θέλω; Απ ότι επίσης είδα το visual studio δεν το υποστηρίζει από μόνο του .
migf1 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος να είναι από VS; Δεν ασχολούμαι με Fortran, αλλά ξέρω πως ένας από τους πιο δημοφιλείς free compilers είναι η gfortran, που περιέχεται στα mingw/mingw-w64/tdm tool-chains (και στο cygwin, αλλά δεν θα στο συνιστούσα αυτό, λόγω αχρείαστης πολυπλοκότητας για την περίπτωσή σου). Μπορείς να τη δουλέψεις με Code::Blocks, Netbeans ή Eclipse (και τα 3 αυτά IDE είναι free, ισχυρότατα, πληρέστατα και κυρίως cross-platform). EDIT: Παρεμπιπτόντως, αν δεν πρόκειται να φτιάξεις μεγάλα projects, είναι πιθανό να σε βολέψουν καλύτερα πιο "ελαφριές" λύσεις από τα full-blown IDEs, δηλαδή κάποιος ισχυρός source-code editor, όπως είναι για παράδειγμα τα Notepad++, Geany, JEdit, vim/emacs, κλπ.
mpouxa Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Υπάρχει κάποιος ειδικός λόγος να είναι από VS; Δεν ασχολούμαι με Fortran, αλλά ξέρω πως ένας από τους πιο δημοφιλείς free compilers είναι η gfortran, που περιέχεται στα mingw/mingw-w64/tdm tool-chains (και στο cygwin, αλλά δεν θα στο συνιστούσα αυτό, λόγω αχρείαστης πολυπλοκότητας για την περίπτωσή σου). Μπορείς να τη δουλέψεις με Code::Blocks, Netbeans ή Eclipse (και τα 3 αυτά IDE είναι free, ισχυρότατα, πληρέστατα και κυρίως cross-platform). EDIT: Παρεμπιπτόντως, αν δεν πρόκειται να φτιάξεις μεγάλα projects, είναι πιθανό να σε βολέψουν καλύτερα πιο "ελαφριές" λύσεις από τα full-blown IDEs, δηλαδή κάποιος ισχυρός source-code editor, όπως είναι για παράδειγμα τα Notepad++, Geany, JEdit, vim/emacs, κλπ. Τις λύσεις αυτές που μου προτείνεις τις γνωρίζω όλες όσον αφορά τον Compiler. Κατά καιρούς έχω προσπαθήσει να τρέξω Fortran σε NetBeans με τoν GNU Fortran Compiler που δίνεται από τον MinGW αλλά χωρίς επιτυχία.Μου έβγαζε ένα σφάλμα το οποίο δεν μπόρεσα ποτέ να λύσω. Πρόκειται να κάνω κάποια project κυρίως για εφαρμογές αριθμητικής ανάλυσης αλλά και κάποιες εφαρμογές σε C και Java.Γι αυτό τον λόγο ψάχνω να δω τι λύσεις μπορώ να εχω από τέτοιους ισχυρούς IDE ώστε να τα έχω κάπως μαζεμένα όλα σε ένα. Οπότε είναι κυρίως για λόγους ευκολίας και τίποτα παραπάνω.
V.I.Smirnov Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Εγώ δουλεύω την Ιntel fortran στο VS εδώ και χρόνια, μαζί με την C/C++ και την QT. Όλα κάτω από την ίδια στέγη, μεμονωμένα ή μαζί στο ίδιο project (mixed programming), αυτό που θέλεις δηλαδή. Η ευκολία και η ευχρηστία είναι όντως απίστευτες. Τo μόνο μειονέκτημα (ενίοτε πολύ σημαντικό) είναι ότι τα project files δεν είναι cross platform. Αλλά ούτε το CodeBlocks, ούτε το ΝetBeans και γενικά κανένα IDE απ΄ όσα δοκίμασα δεν μπορεί να συγκριθεί με το VS από άποψη ευκολιών και ευχρηστίας - ακόμη και για μικρά projects. O δε compiler της Intel έχει τα προβληματάκια του αλλά είναι εξαιρετικός. Όσες φορές δοκίμασα κάτι άλλο (π.χ. CodeBlocks + gfortran), τελικά ξαναγύρισα πίσω. Το VS είναι IDE και μπορεί να ρυθμιστεί να κάνει compile και με άλλον compiler αλλά οι απαιτούμενες ρυθμίσεις χρειάζονται πολλές γνώσεις, δεν ξέρω πώς γίνεται. Η intel fortran και C++ ενσωματώνονται αυτόματα στο VS κατά την εγκατάσταση, δίχως καμιά μέριμνα. Ή θα την βρεις κλεψιμέικη ή θα συμβιβαστείς με κάτι άλλο. -
mpouxa Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Εγώ δουλεύω την Ιntel fortran στο VS εδώ και χρόνια, μαζί με την C/C++ και την QT. Όλα κάτω από την ίδια στέγη, μεμονωμένα ή μαζί στο ίδιο project (mixed programming), αυτό που θέλεις δηλαδή. Η ευκολία και η ευχρηστία είναι όντως απίστευτες. Τo μόνο μειονέκτημα (ενίοτε πολύ σημαντικό) είναι ότι τα project files δεν είναι cross platform. Αλλά ούτε το CodeBlocks, ούτε το ΝetBeans και γενικά κανένα IDE απ΄ όσα δοκίμασα δεν μπορεί να συγκριθεί με το VS από άποψη ευκολιών και ευχρηστίας - ακόμη και για μικρά projects. O δε compiler της Intel έχει τα προβληματάκια του αλλά είναι εξαιρετικός. Όσες φορές δοκίμασα κάτι άλλο (π.χ. CodeBlocks + gfortran), τελικά ξαναγύρισα πίσω. Το VS είναι IDE και μπορεί να ρυθμιστεί να κάνει compile και με άλλον compiler αλλά οι απαιτούμενες ρυθμίσεις χρειάζονται πολλές γνώσεις, δεν ξέρω πώς γίνεται. Η intel fortran και C++ ενσωματώνονται αυτόματα στο VS κατά την εγκατάσταση, δίχως καμιά μέριμνα. Ή θα την βρεις κλεψιμέικη ή θα συμβιβαστείς με κάτι άλλο. - είναι κρίμα να έχω τζάμπα άδεια στο VS και να ψάχνω να βρω κλεψιμέικα... Βασικά μάλλον θα πάω σε κάποια άλλη λύση εκτός αν βρω τπτ οδηγίες να βάλω καναν Compiler free και να έχω όρεξη να ασχοληθώ.
migf1 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Εγώ πάλι δεν βρίσκω να υστερούν σε τίποτε το σημαντικό τα Code::Blocks, Netbeans και Eclipse συγκριτικά με το VS. Ίσα-ίσα! Συν ότι ο C compiler του mingw είναι αιώνες μπροστά από τον C compiler της Microsoft (VS) Πάντως από μια ματιά που έριξα στο google, free fortran compiler που να ενσωματώνεται στο VS δεν φαίνεται να υπάρχει. ΥΓ1. Code::Blocks δοκίμασες με την gfortran; Eclipse δοκίμασες; Την έκδοση του Netbeans που βρήκα στο google και σου έδωσα το link στο προηγούμενο ποστ το δοκίμασες; ΥΓ2. Παρεμπιπτόντως, επιμένω, αν τα προτζεκτ που θα κάνεις είναι μικρο-μεσαία, δες και κάποιον programmer-editor (έδωσα μερικούς στο προηγούμενο ποστ, υπάρχουν κι άλλοι). Συνήθως, εκτός από πιο ελαφριοί από τα IDEs είναι και πολύ πιο ευέλικτοι (π.χ. στο να κάνεις compile από μέσα τους σε όποια γλώσσα θέλεις).
V.I.Smirnov Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Η C του mingw είναι όντως πολύ καλύτερη από την C της Microsoft αλλά όχι και από την C της Intel. Πέραν αυτού, οι διαφορές στην ευχρηστία υπάρχουν και είναι σαφώς υπέρ του VS. Π.χ. αν ένα project αποτελείται από πολλά μικρότερα projects, η ευκολία με την οποία μπορείς να απενεργοποιήσεις κάποια (χωρίς να τα καταργήσεις), να αλλάζεις πιο θα εκτελεστεί, να προσθέσεις/διαγράψεις αρχεία και φακέλους, να καθορίσεις τα directories των .exe, .lib κλπ, να ανοίξεις και να διαχειριστείς πολλά παράθυρα κ.α. δεν υπάρχει αλλού. Π.χ. στο codeBlocks δεν μπορείς να κάνεις split ένα παράθυρο για να βλέπεις ταυτόχρονα δύο μέρη του ίδιου αρχείου. Από ένα σημείο και μετά αυτά έχουν σημασία. Ακόμα κι αν κάτι γίνεται σε άλλο περιβάλλον, αν απαιτεί 3-4 κλικ ενώ στο VS το κάνεις με 1-2, υπερτερεί το VS αν το κάνεις συχνά. Μεταξύ των δωρεάν, συνιστώ το CodeBlolcks με την gfortran. - 1
mpouxa Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Εγώ πάλι δεν βρίσκω να υστερούν σε τίποτε το σημαντικό τα Code::Blocks, Netbeans και Eclipse συγκριτικά με το VS. Ίσα-ίσα! Συν ότι ο C compiler του mingw είναι αιώνες μπροστά από τον C compiler της Microsoft (VS) Πάντως από μια ματιά που έριξα στο google, free fortran compiler που να ενσωματώνεται στο VS δεν φαίνεται να υπάρχει. ΥΓ1. Code::Blocks δοκίμασες με την gfortran; Eclipse δοκίμασες; Την έκδοση του Netbeans που βρήκα στο google και σου έδωσα το link στο προηγούμενο ποστ το δοκίμασες; ΥΓ2. Παρεμπιπτόντως, επιμένω, αν τα προτζεκτ που θα κάνεις είναι μικρο-μεσαία, δες και κάποιον programmer-editor (έδωσα μερικούς στο προηγούμενο ποστ, υπάρχουν κι άλλοι). Συνήθως, εκτός από πιο ελαφριοί από τα IDEs είναι και πολύ πιο ευέλικτοι (π.χ. στο να κάνεις compile από μέσα τους σε όποια γλώσσα θέλεις). To link με το NetBeans που μου έστειλες όπως σου είπα το είχα ξαναδοκιμάσει και για κάποιον λόγο μου έβγαζε ενα ανεξήγητο σφάλμα και το είχα παρατήσει. Τώρα θα το δοκιμάσω και πάλι να δω. Καταλαβάινω τι λες για τα μικρομεσαία projects και έχεις δίκιο. Μέχρι και τώρα για fortran χρησιμοποιούσα τo Codeblocks και θα συνεχίσω να το δουλεύω εαν δεν βρω κατι καλύτερο και σχετικά εύκολο. Για απλούς editors όπως το Notepad++ δεν με ψήνει ιδιαίτερα γιατί με ξενίζει κάπως και με φαίνεται περίεργο όταν γράφω. Όσον αφορά το eclipse αν και το γνώριζα, δεν μπήκα ποτέ στην διαδικασία να το δουλέψω. Θα το κάνω κ αυτό μια δοκιμη. Υ.Γ Γενικά γνωρίζω τρόπους για να κάνω την δουλειά που θέλω. Απλά τώρα αυτό που ψάχνω είναι αν υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία που μπορώ να εφαρμόσω συγκριτικά με αύτην που έχω τώρα.Γι αυτό και ρώτησα για το VS.
migf1 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Δημοσ. 9 Νοεμβρίου 2014 Η C του mingw είναι όντως πολύ καλύτερη από την C της Microsoft αλλά όχι και από την C της Intel. Βασικά δεν έχω άποψη για τον C compiler της Intel, μιας και δεν τον έχω χρησιμοποιήσει, αλλά νομίζω πρέπει να λάβουμε υπόψη μας αφενός πως ο gcc είναι free, και πως αφετέρου όποια πέτρα και να σηκώσει θα βρει άπειρο help για τον gcc. Πέραν αυτού, οι διαφορές στην ευχρηστία υπάρχουν και είναι σαφώς υπέρ του VS. Π.χ. αν ένα project αποτελείται από πολλά μικρότερα projects, η ευκολία με την οποία μπορείς να απενεργοποιήσεις κάποια (χωρίς να τα καταργήσεις), να αλλάζεις πιο θα εκτελεστεί, να προσθέσεις/διαγράψεις αρχεία και φακέλους, να καθορίσεις τα directories των .exe, .lib κλπ, να ανοίξεις και να διαχειριστείς πολλά παράθυρα κ.α. δεν υπάρχει αλλού. Δεν υποστηρίζει όντως sub-projects το c::b, αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως ο φίλος μας θα τα χρειαστεί ποτέ. Μπορεί πάντως αν θέλει να έχει πολλά projects ανοιχτά στο ίδιο workspace και να τα εναλλάσσει on the fly. Π.χ. στο codeBlocks δεν μπορείς να κάνεις split ένα παράθυρο για να βλέπεις ταυτόχρονα δύο μέρη του ίδιου αρχείου. Από ένα σημείο και μετά αυτά έχουν σημασία. Ακόμα κι αν κάτι γίνεται σε άλλο περιβάλλον, αν απαιτεί 3-4 κλικ ενώ στο VS το κάνεις με 1-2, υπερτερεί το VS αν το κάνεις συχνά. Βεβαίως και μπορείς να κάνεις spilt όποιο παράθυρο θέλεις στο c:b. Είτε με 2 κλικ (δεξί κλικ->spilt horizontally ή vertically), είτε με ένα μόνο keystroke (keyboard shortcut), είτε σέρνοντας το tab ενός ανοιχτού file στα borders του παραθύρου. ... Υ.Γ Γενικά γνωρίζω τρόπους για να κάνω την δουλειά που θέλω. Απλά τώρα αυτό που ψάχνω είναι αν υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία που μπορώ να εφαρμόσω συγκριτικά με αύτην που έχω τώρα.Γι αυτό και ρώτησα για το VS. Βασικά πρόκειται για trade-off. Αν ο βασικός σου στόχος είναι η ευελιξία να αναπτύσσεις λογισμικό μέσα από το ίδιο περιβάλλον ανεξαρτήτως γλώσσας (συχνά και πλατφόρμας), τότε νομίζω πως κανένα IDE δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους δυνατούς programmer editors.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα