Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Αλόχα,

Πεθαμένος (0%υγεία, 700+b.s., 0 bytes, δεν ανοίγει, χοντρό κόλλημα του pc όσο τον έχω επάνω κλπ...αν και "σε καλή κατάσταση" στο Disc management ο_0) 2ος δίσκος, που ήταν για back up. Δεν ξέρω αν ήταν raid1 φάση -για την οποία 99% δεν έχω ιδέα- και για κάποιο λόγο μου 'χει κολλήσει ότι μάλλον σε raid τον είχε, οπότε:

α) Πως/από που διαπιστώνω αν 2 δίσκοι ήταν σε raid;

β) Αν -τελικά υπάρχει τρόπος να το διαπιστώσω- και ήταν όντως σε raid1, έχω καταλάβει σωστά ότι ο 2ος είναι πάντα-την όποια δεδομένη στιγμή- 100% πιστό αντίγραφο του 1ου ως προς τα περιεχόμενα; (Μην σαπίσω τζάπα και με διαδικασία προσπάθειας ανάκτησης αρχείων στον πεθαμένο, αν περιέχει αυτή τη στιγμή ακριβώς ό,τι και ο -υγιέστατος- C...)

Είτε σε raid1, είτε ως απλός 2ος, αύριο πρέπει να προλάβω αγορά νέου προς αντικατάσταση, οπότε:

γ) Σε κατάσταση raid, φθείρεται πιο γρήγορα ένας δίσκος ή δεν παίζει κανένα ρόλο;

δ) Αν όχι ^ και πάμε πάλι για σετάρισμα σε raid, τι πρέπει να προσέξω στην αγορά νέου που προορίζεται ως τέτοιος; π.χ. παίζουν τίποτα κριτήρια του στυλ, πρέπει να είναι ίδιο ή μεγαλύτερο μέγεθος με τον παλιό και δεν ξέρω γω πιθανόν τι άλλο...;

ε) καμιά πρόταση κάπου στο 40άρι; δε λέμε ποτέ όχι και για πιο κάτω... Δεν υπάρχει καμία ανάγκη για μεγάλες χωρητικότητες, (ο 1oς είναι 80αρης seagate barracuda κι αυτός μισογεμάτος, ο dead 160άρης WD Caviar).

Δημοσ.

α. Την ώρα που μπουτάρει, λογικά σου λέει αν βλέπει raid setup. Αλλιώς τσέκαρέ το στο bios, ή δες αν είναι συνδεδεμένοι στον raid controller.

β. Ναι, αλλά (δ) για raid 1 πρέπει να έχεις ίδιους δίσκους, αλλιώς ο κλώνος θα γίνει στην χωρητικότητα του μικρότερου. Δεν νομίζω να χαράμισαν την μισή χωρητικότητα του δεύτερου για να στήσουν raid1.

γ. Θεωρητικά κάθε δίσκος φθείρεται όσο λειτουργεί, τώρα είτε raid είτε όχι, αν είναι να σε κρεμάσει, θα το κάνει.

Για τι χρήση προορίζεται, είναι τόσο σημαντικό το backup?

ε. Τι μητρική έχει το pc? Υπάρχει πιθανότητα να μην υποστηρίζει καν Sata? (επειδή βλέπω πολύ παλιούς δίσκους)..

Δημοσ.

α)

Δες στο device manager αν έχει κάποιο raid array στο disk drives.

Δες & στο disk managment αν έχεις dynamic disks.

Δες στη εκκίνηση αν τρέχει κάποιο raid bios και βλέπει δίσκους σε array.

β) Αν υπάρχει raid 1 τότε ναι.

γ) Την ίδια φθορά έχουν όσο δουλεύουν.

δ) Χλωμό το βλέπω να έχεις συστοιχία raid αν έχεις μονάχα αυτούς τους δίσκους. Αν μάλιστα βλέπεις και τους 2 ως 160 & 80 τότε δεν έχεις. Αλλά χρειάζεσαι 2 ίδιους δίσκους για να το στήσεις. Οπότε δε το κάνεις :P

Δημοσ.

Πρώτον, thank you both... τώρα, για την ιστορία (διότι τελικά δεν βλέπω πουθενά ούτε καν την λέξη raid lol, ουτε στο bios, ουτε στις οθονες επανεκκινησης, nada...)

β. Ναι, αλλά (δ) για raid 1 πρέπει να έχεις ίδιους δίσκους, αλλιώς ο κλώνος θα γίνει στην χωρητικότητα του μικρότερου. Δεν νομίζω να χαράμισαν την μισή χωρητικότητα του δεύτερου για να στήσουν raid1.

γ. Θεωρητικά κάθε δίσκος φθείρεται όσο λειτουργεί, τώρα είτε raid είτε όχι, αν είναι να σε κρεμάσει, θα το κάνει.

Για τι χρήση προορίζεται, είναι τόσο σημαντικό το backup?

ε. Τι μητρική έχει το pc? Υπάρχει πιθανότητα να μην υποστηρίζει καν Sata? (επειδή βλέπω πολύ παλιούς δίσκους)..

β. Αν τον αγόραζαν καινουριο δεν έχει όντως λογική, ειδικά τόσα χρόνια πίσω 80άρη βρίσκανε άνετα...η μόνη περίπτωση που μπορώ να σκεφτώ να βάλει κάποιος και να να "σκοτώσει" μεγαλύτερο, είναι να τον έχει ήδη και από το να τα σκάσει για νέο...

γ. 101% για αρχεία δουλειάς, 101% απαραίτητο το back up

ε. Όχι εντάξει, Gigabyte-8vm800m-775 του 2007...μόλις 2 sata επάνω.

δ) Χλωμό το βλέπω να έχεις συστοιχία raid αν έχεις μονάχα αυτούς τους δίσκους. Αν μάλιστα βλέπεις και τους 2 ως 160 & 80 τότε δεν έχεις. Αλλά χρειάζεσαι 2 ίδιους δίσκους για να το στήσεις. Οπότε δε το κάνεις :P

(αφού το αφεντικό από πάνω λεει ότι μπορείς με διαφορετικούς, απλά παίζει στην μικρότερη χωρητικότητα...μη μου μπερδεύεται τις νέες γνώσεις που αποκτώ μέσα στα ξημερώματα =p).

Βασικά τον 2ο κολλάει το σύμπαν όταν τον έχω συνδεδεμένο, δεν δείχνει ιδιότητες καθόλου, δεν ανοίγει κλπ. Ανοιγοντας κουτί είδα αρχικά τι είναι και μετά σε μια κρίση ενός λεπτού που ξεπάγωσε το σύμπαν, καταφερα να μπω disk.manag. και να δω ότι εκεί τον έδειχνε ως 160αρη. Και "σε καλή κατάσταση" μη χε...

Και τώρα το γαμώτο είναι ότι αφού δεν είναι raid, σημαίνει ότι μπορεί να παίζανε back up αρχεία 10ετίας και να πρέπει να σκοτωθώ για ανάκτηση. και άντε κάντην όταν παγώνει το σύμπαν και δεν μπορείς να κάνεις βήμα...πω.

Anyway, καμιά πρόταση για 2ο έχουμε; Βασικά μην πέσω σε καμιά σειρά που θεωρείται/αποδείχτηκε faulty και δεν έχω ενημερωθεί εδώ και αιώνες για το τι παίζει από σκληρούς...

Δημοσ.

Από την εποχή των 7200.11 δεν έχω ακούσει για προβληματική σειρά, αλλά δεν παρακολουθώ και σχολαστικά.

Πάντως είναι πιο πιθανό να τον προδώσει το συγκεκριμένο pc κάποια στιγμή λόγω ηλικίας, παρά κάποιος καινούριος δίσκος.

Δημοσ.

Eπειδή δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα, η μητρική gigabyte ήταν αυτή που είχε τους δίσκους όταν χάλασε ο ένας ή αυτή που τους δοκιμάζεις εσύ τωρα ή τους δοκιμάζεις εσύ στο ίδιο το pc που χαλασαν με τη gigabyte.

Aν οι δίσκοι ήταν στη gigabyte όταν χαλασαν, ρυθμισέ την σε raid στο bios αν δεν είναι ήδη . Δες σελίδα 36 στο Link.png Site: manual και σύνδεσε μόνο το δίσκο που δουλεύει. Λογικά κατα το boot οταν σου βγάζει το sata raid bios rom της via, δες σελίδα 67 και μετα, αν ήταν σε raid o δισκος θα πρέπει να στον βγάζει σαν degraded ή κάπως ετσι. Αν στον βγάζει απλώς σαν δίσκο για να τον κάνεις ό,τι θες και ο δίσκος ήταν σε αυτήν την μητρική και δεν έχει κάποιο πρόβλημα, τότε κατα πάσα πιθανότητα δεν ήταν σε raid.

Aν ήταν σε raid1 σου λέει στην σελιδα 68+ πώς να κάνεις rebuild το raid1 αμα πάρεις καινούριο δίσκο για να αντικαταστήσεις αυτό που χάλασε

Aν ήταν πάντως σε άλλη μητρική με άλλο controller (intel) και ήταν σε raid1 τότε πολύ πιθανον ενώ ήταν να μην το βλέπει σαν raid.

Δημοσ.

Eπειδή δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα, η μητρική gigabyte ήταν αυτή που είχε τους δίσκους όταν χάλασε ο ένας ή αυτή που τους δοκιμάζεις εσύ τωρα ή τους δοκιμάζεις εσύ στο ίδιο το pc που χαλασαν με τη gigabyte.

Αυτό. Είναι το πσ του κατόχου οπως μου το έδωσε, απλά έβγαλα τώρα από πάνω τον 2ο -χαλασμένο-δίσκο.

Για το αλλο, το εβλεπα χθες το manual αλλα δεν παιζει τιποτα περι via raid στις αρχικές οθόνες... αυτές οι δυο μόνο πριν περάσει στο logo των xp:

Untitled_1.jpg

Untitled_2.jpg

Δημοσ.

τον δίσκο τον έχεις σε ide πρεπει να τον γυρίσεις σε sata

είσαι σίγουρος ότι στο bios όπως φαίνεται στη σελιδα 36 του manual, πάνω απο το raid το on chip serial ata ειναι enabled? ή μήπως στο sata mode αντι για raid το χεις στο ide?

Δημοσ.

α μάλιστα thanks, καμμένα εγκεφαλικά κύτταρα χθες.. ναι σε ide το είχαν αντί για raid το on chip..., τώρα που το αλλαξα, εμφανιζει κ την via raid οθόνη στο boot.

Untitled_3.jpg

επιβεβαιωνεται οτι σε ρειντ δεν ειχαν τιποτα, αφου δεν ηταν σεταρισμενο αυτο, έτσι;

Δημοσ.

αν ήταν έτσι ο υπολογιστής και δεν άλλαξες εσύ τπτ τότε ναι

η μόνη άλλη επιλογή που μπορώ να σκεφτώ ήταν να ειχες τη μητρική εκτός ρεύματος , η μπαταρία της να ήταν άδεια και να γύρισε στα bios defaults, αλλα και σε αυτή ην περίπτωση το manual λεει ότι defaults επιλογες είναι on chip serial ata enabled, και sata mode raid, οπότε 99,9999% δεν ήταν σε raid1.

Mήπως εννούσαν ότι ειχαν κάποιο πρόγραμμα που έπαιρνε αυτοματο backup απο τον ένα δισκο στον άλλο πχ στο τέλος κάθε μέρας?

Δημοσ.

ναι, δεν πειραξα τιποτα περα απο το να βγαλω τον 2ο απλα για να ξεκολλησει το συμπαν κ να μπορω να κανω κατι γαιδουρια back up που επρεπε να γινουν πριν... στο ενδιάμεσο απλα ανοιξα το θέμα να δω τι παιζει για το τυχον μετεπειτα σεταρισμα με τον νεο που θα βαλω.

Τωρα τι εννοουσαν...δεν ξερανε καν τι εννοουσαν προφανως... αντι να πει "να κάνω b.up", μου πεταξε εκείνο το "να γινεται" κ με κολλησε στην ιδεα του ρειντ μιας που ειδα μετα οτι οχι, δεν υπαρχει κανενα προγραμμα αυτοματου backup... οποτε τι εμενε να σκεφτω...στην λαθος χρηση της γλωσσας, δεν πηγε το μυαλο :rolleyes:

• Like 1
Δημοσ.

(αφού το αφεντικό από πάνω λεει ότι μπορείς με διαφορετικούς, απλά παίζει στην μικρότερη χωρητικότητα...μη μου μπερδεύεται τις νέες γνώσεις που αποκτώ μέσα στα ξημερώματα =p).

Βασικά τον 2ο κολλάει το σύμπαν όταν τον έχω συνδεδεμένο, δεν δείχνει ιδιότητες καθόλου, δεν ανοίγει κλπ. Ανοιγοντας κουτί είδα αρχικά τι είναι και μετά σε μια κρίση ενός λεπτού που ξεπάγωσε το σύμπαν, καταφερα να μπω disk.manag. και να δω ότι εκεί τον έδειχνε ως 160αρη. Και "σε καλή κατάσταση" μη χε...

Δε με διάβασες καλά.

Εννοείται πως μπορείς να το στήσεις με διαφορετικούς.

Εγώ είπα πως αν υπάρχουν 2 δίσκοι μέσα στο κουτί, ο 80άρης & ο 160άρης, και εσύ στα windows βλέπεις αυτές τις 2 χωρητικότητες τότε δεν υπάρχει raid1 στο σύστημα χωρίς πολλά πολλά, ούτε να ψάχνεις ούτε τίποτα (αφού το raid1 απαιτεί 2 τουλάχιστον δίσκους, δλδ θα έπρεπε να'χες 3 στο σύνολο).

Αυτό για να μη ταλαιπωρείσαι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...