Προς το περιεχόμενο

Overwatch Topic v1

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντ. 9,8k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Στο csgo παντως competitive παταω και παιζω δεν ειναι λογικο να το λεω ετσι?, η μαλλον θα με συνδέει σε τιποτα LAN και θα παιζω vs pros και δεν το ηξερα, στειλτε mail στη valve να το διορθωσει.. :P

Δημοσ.

Νομίζω το θέμα δημιουργείται καθαρά λόγω της λέξης "competitive" που δεν εκφράζει αυτό ακριβώς που θέλει να πει ο ADHD.

Competitive θα μπορούσες να πεις και το Kick Off στην amiga όταν δεν υπήρχε καν Internet εφόσον γινόταν κάποιο παγκόσμιο πρωτάθλημα ή κάτι τέτοιο.

Αυτό που εννοεί ο ADHD κ γω πιο πίσω είναι κάποιας μορφής ranking. Θες με elo? Θες με divisions? Κάτι τέλος πάντων που να δείχνει το progress και το skill κάποιου παίκτη και προφανώς ένα matchmaking που να βασίζεται σε αυτό ώστε να παίζεις με άτομα ίδιου ranking/skill.

Το παραπάνω δεν έχει καμιά σχέση με τα esports.

Δημοσ.

Για εμενα ο ορος competitive ειναι πολυ broad, ειναι οτιδήποτε αναφέρεται σε ανταγωνισμό με κάποιου είδους rating για να κρινει το performance σου, θες division/elo/οτι να ναι ranks w/e απο κει και περα αν θες να το πας ενα βημα παραπανω ειναι semi pro/pro scene δεν υπαρχει κατι αλλο. Ετσι τα εχω στο μυαλο μου εγω, τωρα να κολλήσουμε στις λεξεις δεν εχει νοημα τοσο νομιζω ολοι καταλαβαν.

Οκ αντικαταστηστε το competitive με ranked play και καταλάβατε το point μου.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Τι σας κάνει να πιστεύετε οτι έχει την παραμικρή υποψία για esport; (πέρα απο την υποστήριξη της blizzard απο πίσω που είναι το μόνο αποκούμπι.)

Ξεκινώντας απο τα streams, το spectate του overwatch είναι απίστευτα χαοτικό και κουραστικό. Όσο και να προσπαθώ να πείσω τον εαυτό μου να δεί, η γρήγορη εξέλιξη και τα διόλου ξεκάθαρα για τον θεατή objectives κάνουν το game απάλευτο. Ήδη τα περισσότερα mainstream fps είναι δύσκολο να τα παρακολουθήσεις, αλλα στο ow με 12 άτομα να spammάρουν abilities το πράγμα γίνεται απίστευτα χειρότερο.

Αυτό μας οδηγεί στο σχεδόν αδύνατο cast των games. Τι να πρωτοδείξεις στα fights και τι να πρωτοπεριγράψεις. Τα games δεν είναι streamlined όπως στο counter (που και πάλι κάποιος πρέπει να είναι ΠΟΛΥ καλός caster για να γίνει κατανοητό το game) και η εναλλαγή χαρακτήρων μέσα στο game απο κάθε παίκτη σε κάθε ομάδα δε βοηθάει ΚΑΘΟΛΟΥ στο χάος που είναι το overwatch. Πολύ θα ήθελα να δώ την περιγραφή ενός teamfight (κάποια streams που προσπάθησαν να το κανουν στη beta ήταν για γέλια).

Δεν είναι λοιπόν ευχάριστο να το παρακολουθείς σαν casual stream. Σαν esport είναι ακόμα πιο χαοτικό να προσπαθείς να δείξεις 12 pov. Πώς θα τραβήξεις κόσμο σε ένα game που δεν είναι προσβάσιμο και δεν είναι και "παρακολουθήσιμο" (sic); Μέ ένα price tag για σκατένιο content στο θεό και με μόνο όπλο τις διαφημίσεις και τα διθυραμβικά reviews απο εκεί που πρέπει; Το barrier to entry είναι απο τα πιο σημαντικά πράγματα σε οποιοδήποτε game, πόσο μάλλον σε κάποιο που φιλοδοξεί να γίνει mainstream και μάλιστα competitive. Αυτή τη στιγμή το overwatch έχει κάνει τα πάντα, πέραν του ομολογουμένως καλού marketing, να δουλεύουν εναντίον του. 

Προσπάθησα να "πουλήσω" το game στη φίλη μου μήπως και ψηθεί να καούμε μαζί. Η αρχή με το stream ήταν τραγική. Ακατανοητή δράση, ασαφή abilities και συγκεχυμένα objectives. Μηδενικό clarity. Εγώ που έχω παίξει και μερικές χιλιάδες διαφορετικά games και είμαι στα χαμένα. Πόσο μάλλον κάποιος νεός στο genre. Προσπάθησα να "πουλήσω" το game και στους φίλους μου επίσης για να καούμε μαζί. "Ναι ρε άντε να το δοκιμάσουμε". "Τι εννοείς δεν είναι free to play". "40ευρώ για να παίζουμε normals σε αυτό το πράμα; lol"

Καταλήγεις, παρόλο που έχεις φάει όλο το hype και διαβάζεις ασταμάτητα για το game, να αμφισβητείς την ύπαρξη σου και να λές οτι θα πάρεις το game μόνο και μόνο για τα mercy wings.

2η μέρα μετά το launch και ήδη το παιχνίδι αρχίζει και πέφτει απο το frontpage του twitch. Η blizzard είχε ένα τεραστιο opportunity με ένα τρομερά καλοφτιαγμένο game να τραβήξει όσο κόσμο μπορεί σε ένα f2p μοντέλο και να βασίσει το economy του στα aesthetics. Αυτή τη στιγμή νομίζω οτι ναυαγεί τοιουτοτρόπως. Σε ένα game που η παρεα είναι πάνω απ΄όλα, το να έχει τέτοια barriers είναι αυτοκτονία. 

2η μέρα μετά το launch και 2/20 άτομα παίζουν ow στην online flist μου.

Δε λέω σε καμία περίπτωση οτι το game είναι κακό. Τουναντίον. Πιστεύω οτι είναι τρομερά polished και όμορφο. ΑΛΛΑ. Δεν μπορώ να δώ με ποιόν τρόπο θα γίνει mainstream και πόσο μάλλον ανταγωνιστικό.

Τέλος μια διευκρίνηση για όσα λέτε περί ranked, competitive κτλ. Το ίδιο το game δεν έχει κάν competitive rules και δομή. Το οτι το esl πέταξε ένα tour και δέκα νοματαίοι κάναν απλά ένα register και κατέληξαν σε ένα ruleset δεν κάνει αμέσως το παιχνίδι esport με pro scene κτλ. Σαφέστατα το ranked mode είναι competitive και σαφέστατα όταν λέμε competitive περιλαμβάνουμε και το ingame mode αλλα και τα tours. Το ranked queue είναι ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ σημαντικά aspects για να γεννηθεί μια υγιής esports/semi pro σκηνή. Εκεί βάση elo βρίσκεις ομότιμους παίκτες και εχεί σχηματίζεις ομάδες. Εκεί είναι τα βασικά proving grounds για την ανάπτυξη οποιουδήποτε esport και χωρίς αυτό εχεις μια τρύπα στο νερό.

Sorry για το wall of text αλλα σήμερα έχω κάψει φλάτζες με το game και τα έχω όλα μαζεμένα.

edit: For what it's worth. ESL event με Deman στο cast. Εδώ θα δούμε αν όντως υπάρχει ελπίδα.

edit 2: Manual camera απο τον caster. Μπαρμπαδέλια πηδάνε σε bird's eye view. Clownfiesta. It only gets worse. 

Επεξ/σία από klainmaingr
  • Like 9
Δημοσ.

Τέλος μια διευκρίνηση για όσα λέτε περί ranked, competitive κτλ. Το ίδιο το game δεν έχει κάν competitive rules και δομή. Το οτι το esl πέταξε ένα tour και δέκα νοματαίοι κάναν απλά ένα register και κατέληξαν σε ένα ruleset δεν κάνει αμέσως το παιχνίδι esport με pro scene κτλ. Σαφέστατα το ranked mode είναι competitive και σαφέστατα όταν λέμε competitive περιλαμβάνουμε και το ingame mode αλλα και τα tours. Το ranked queue είναι ΑΠΟ ΤΑ ΠΛΕΟΝ σημαντικά aspects για να γεννηθεί μια υγιής esports/semi pro σκηνή. Εκεί βάση elo βρίσκεις ομότιμους παίκτες και εχεί σχηματίζεις ομάδες. Εκεί είναι τα βασικά proving grounds για την ανάπτυξη οποιουδήποτε esport και χωρίς αυτό εχεις μια τρύπα στο νερό.

Sorry για το wall of text αλλα σήμερα έχω κάψει φλάτζες με το game και τα έχω όλα μαζεμένα.

Έχω μερικές διαφωνίες.

Στο ESL το 1o opening cup που θα γίνει την Παρασκευή, θα έχει κατά την εκτίμησή μου περίπου 200 ομάδες (161 τη στιγμή του μηνύματος). Δεν τους λες μερικούς νοματέους αυτους.

Θα έλεγα ότι η βάση που έχουν τα πιο δημοφιλή esports games είναι η χαμηλή (ή μηδενική) τιμή και όχι το αν έχουν ranked/ladder system. Τρανό παράδειγμα αυτού το WoT.

Κανείς δεν ξέρει αν θα πάει μακριά στο competitive, αλλά νομίζω ότι είναι λάθος ένα παιχνίδι να κρίνεται από το αν ακολουθεί το παράδειγμα άλλων επιτυχημένων στα e-sports game.

Για εμενα δεν υπαρχουν 2 ακρα, ειτε θα παιξω ESL σε ομαδα ειτε θα κανω χαζομάρες στο dm υπαρχει και η μεση λυση ενα οσο το δυνατον καλυτερο in game ranked system για ολους. Γνωριζω οτι ηδη εχουμε pro teams, μαλιστα και 2 πρωην csgo pros εχουν βρει ομαδα αλλα δεν εννοουσα αυτο, competitive και ranked ειναι συνώνυμα για αρκετους απο εμας. Τωρα που εγιναν οι διευκρινίσεις δεν νομιζω οτι εχουμε να πουμε κατι αλλο νομιζω συμφωνουμε..

Ποιοι;

Δημοσ.

Στο ESL το 1o opening cup που θα γίνει την Παρασκευή, θα έχει κατά την εκτίμησή μου περίπου 200 ομάδες (161 τη στιγμή του μηνύματος). Δεν τους λες μερικούς νοματέους αυτους.

Θα έλεγα ότι η βάση που έχουν τα πιο δημοφιλή esports games είναι η χαμηλή (ή μηδενική) τιμή και όχι το αν έχουν ranked/ladder system. Τρανό παράδειγμα αυτού το WoT.

- Οι συμμετοχές στα ESL και οποιαδήποτε αντίστοιχα τουρνουά δε λένε κάτι. Και τα γηπεδάκια 5χ5 μπορεί να είναι φίσκα στο κόσμο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το Ελληνικό Πρωτάθλημα γαμάει.

- Αν στόχος είναι να πιάσει τη "επιτυχία" του WoT σαν esport τότε πάω πάσο... Αφού ο πήχης δεν είναι το Super Smash Bros πάλι καλά...

Για να γίνει ένα παιχνίδι σοβαρό esport για μένα πρέπει:

• Να έχει μεγάλη βάση χρηστών. Αυτό θα το πετύχει λογικά το Overwatch λόγω marketing και blizzard και ας μην είναι free. Βέβαια λογικά χάνει πολύ πιτσιρικαρία(δεν είναι free) που είναι μεγάλο ποσοστό από αυτούς που παρακολουθούν τα esports.
  • Να έχει ένα τέτοιο ranking system που να σου δίνει να καταλάβεις πού βρίσκεσαι σε επίπεδο skill και γιατί ο κάθε Faker είναι καλύτερος από σένα. Αυτό έχει να κάνει και με τη δομή του παιχνιδιού. Προφανώς, είναι εύκολο στο Overwatch να ξεχωρίσεις αυτόν που βαράει μόνο κεφάλι με κάποιον που γαργαλάει τις πατούσες των αντιπάλων.
  • Το βασικότερο είναι αυτό που είπε ο klainmain. Να είναι ευχάριστο να το παρακολουθήσεις σε stream. Το Overwatch είναι από τα χειρότερα games ever σ'αυτό. Παραείναι γρήγορο και γινονται υπερβολικά πολλά πράγματα. Φαντάζομαι αν πας να δεις ένα game ανάμεσα σε 2 teams σαν θεατής θα δείς ένα ατελείωτο clusterfuck. Το μόνο χειρότερο game για παρακολούθηση που μπορώ να φανταστώ είναι κάτι osu! που παίζουν οι streamers ανάμεσα στα games τους. 

• Like 1
Δημοσ.

Ποιοι;

steel και azk απο πρωην iBP, αυτοι που εχουν φαει lifetime ban για το throw.. :P Ο azk πηγε liquid ο steel δεν ξερω, παντως αν δεν ειχαν φαει το ban δεν νομιζω να αφηναν το cs για το ow. :P

Εγω θα συμφωνησω στα περισσοτερα με τον klainmain και απλα θελω να τονίσω οτι οντως το ow δεν ειναι καθολου "stream friendly" πως να το πω, δεν θα πω για ασχετους με τα video games αλλα ακομα και εγω δεν μπορουσα και δεν μπορω ακομα να δω stream και να το ευχαριστηθώ το βαριεμαι απιστευτα και χανω το ενδιαφερον γρηγορα. Σε αντιθεση θα πω οτι κοπελα ασχετη εντελως με video games και esports ειδε με μεγαλη χαρα μαζι μου το major το καλοκαίρι και μαλιστε ελεγε ποτε ειναι το επόμενο παιχνιδι να δει τη fnatic.. :P

Δημοσ.

παιζω ow απο την κλειστη beta ακομα κ δεν το χω βαρεθει, ειναι διασκεδαστικο ρε αδερφε πως το λενε, αν ειναι "competitive" η "streamfriendly" ελαχιστα με απασχολησε μια κ περναω καλα με αυτο end of story... αυτα για να προσγειωθουμε λιγακι, διαβασα τα παραπανω κατεβατα κ με φυγε το μυαλο, gamers ειστε σεις ρε ή επιστημονες ? :-(

• Like 1
Δημοσ.

Συζητηση γινεται . Δεν νομιζω οτι χρειαζεται να ειναι καποιος επιστημονας για να σχολιασει ενα game

Εσυ ψαχνεις το fun , αλλος ψαχνει progression , ο τριτος να μεγαλωσει κι αλλο το epeen του κτλ 

Αναγκαστικα οταν ενα game προωθειται ανελεητα ως esport , terms οπως streamfriendly και competitive ειναι αδυνατο να μην αναφερθουν σε ενα thread

• Like 1
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...