Προς το περιεχόμενο

Macbook air ή pro?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά καλημέρα και καλώς σας βρήκα.

Εδώ και μερικές εβδομάδες προσανατολίζομαι στην αγορά ενός macbook για χρήση αποκλειστικά ακαδημαϊκή, δλδ  βιβλιογραφικές αναζητήσεις, συγγραφή paper, παρουσιάσεις κλπ. Ήδη έχω ένα λάπτοπ sony vaio 3 ετών απο το οποίο ειμαι πολύ ευχαριστημένος - εκτός της άθλιάς του οθόνης - και οι λόγοι αλλαγής είναι 3:

1. καλή οθόνη για διάβασμα και γράψιμο - ίσως και 10 ώρες την ημέρα

2. ελαφρύ ώστε να το μεταφέρω σε συνέδρια, παρουσιάσεις κλπ

3. να παίζει το ρόλο του 2ου λάπτοπ ώστε να μην έχω προβλήματα όταν και η γυναίκα μου χρειάζεται να δουλέψει στο σπίτι.

Γνωρίζω οτι το 1. με πάει σε pro και το 2. σε air.  Τι λέτε εσείς; Είναι τόσο πιο ξεκούραστη (προσοχή όχι καλύτερη) η ρετινα από την οθόνη του air? Και αν τελικά παω σε αιρ να προτιμήσω το 11" ή το 13"; 

ευχαριστώ,

Γ.

• Moderators
Δημοσ.

Σχετικα με το 2 μια και εχεις απαντησει μονος σου στο 1.:

Ποσο ζυγιζει το vaio σου? Το 1.5kg του τελευταιου mbpr 13 μου φαινεται ιδιαιτερα ελαφρυ (πρωην κατοχος mbp 2011) και ολη μερα ειμαι με αυτο στην πλατη ή στο χερι. Προφανως τα 500 λιγοτερα γραμμαρια που ζυγιζει το air -αναλογικα- ειναι μεγαλη διαφορα, αλλα μιλαμε για 500 γραμμαρια με tradeoff -για αρχη- μια πολυ καλυτερη οθονη. Απο τεχνικης αποψεως προφανως καλυπτεις τις αναγκες σου οτι και εαν παρεις.

Σχετικα με το 3, εαν οι αναγκες της γυναικας σου ειναι ιδιες με τις δικες σου, οτι και να παρεις εισαι καλυμμενος.

My 2cents, προτεινω το pro, all the way. 

• Like 1
Δημοσ.

OK σε ευχαριστώ πολύ,

όμως αξίζει τα 300+ ευρώ μόνο για την οθόνη; (φαντάζομαι στις επιδόσεις έτσι κ αλλιώς δεν θα καταλάβω διαφορά)

btw  αν θέλω να κάνω μια παρουσίαση πως θα το συνδέω με τους αρχαίους προτζέκτορες των παν/μίων;;

• Moderators
Δημοσ.

OK σε ευχαριστώ πολύ,

όμως αξίζει τα 300+ ευρώ μόνο για την οθόνη; (φαντάζομαι στις επιδόσεις έτσι κ αλλιώς δεν θα καταλάβω διαφορά)

Προσωπικα, ναι αξιζει. Αλλα πιστευω πως εσυ θα εισαι ο καλυτερος κριτης γι αυτη την αποφαση, οταν τα βαλεις διπλα διπλα και τα δοκιμασεις ιδιοις ομμασι.

btw  αν θέλω να κάνω μια παρουσίαση πως θα το συνδέω με τους αρχαίους προτζέκτορες των παν/μίων;;

Ανταπτορες (..με το αναλογο κοστος).
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μια παραμετρος που πρεπει να σκεφτεις ειναι το αν σε βολευει να πληκτρολογεις αρκετα στο air, δεδομενου οτι ειναι πολυ λεπτο.

επισης ο επεξεργαστης ειναι αισθητα υποδιεστερος. δες το λιγο και σε βαθος χρονου αν θα σε καλυψει στις αναγκες σου.

Επεξ/σία από basilis5
Δημοσ.

Προσωπικά εχω και τα δυο και δεδομένου οτι και το pro το χρησιμοποιώ σε ανάλυση 1440χ900, η ιδια δηλαδή που εχει και το air, δε ξερω τελικά κατα πόσο αξίζει παραπάνω.

Δημοσ.

Προσωπικά εχω και τα δυο και δεδομένου οτι και το pro το χρησιμοποιώ σε ανάλυση 1440χ900, η ιδια δηλαδή που εχει και το air, δε ξερω τελικά κατα πόσο αξίζει παραπάνω.

Γιατι χρησιμοποιεις την αναλυση αυτη στο pro ,δεν εξυπηρετει η μεγαλυτερη;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μια παραμετρος που πρεπει να σκεφτεις ειναι το αν σε βολευει να πληκτρολογεις αρκετα στο air, δεδομενου οτι ειναι πολυ λεπτο.

επισης ο επεξεργαστης ειναι αισθητα υποδιεστερος. δες το λιγο και σε βαθος χρονου αν θα σε καλυψει στις αναγκες σου.

H διαφορα σε επιδοσεις cpu μεταξυ του air 13" 2014 με του macbook pro retina 13" ειναι αμελητεα.

Η διαφορα ομως στην ποιοτητα οθονης ειναι τεραστια.

Επεξ/σία από haHa
  • Like 1
Δημοσ.

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Άρα το  πόσο ξεκούραστη είναι μια οθόνη έχει να κάνει μόνο με την ανάλυση; 

Δημοσ.

Παιδιά σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις.

Άρα το  πόσο ξεκούραστη είναι μια οθόνη έχει να κάνει μόνο με την ανάλυση; 

Η οθονη του pro ειναι πιο ξεκουραστη, οχι μονο λογω αναλυσης, αλλα και λογω υψηλοτερου contrast και μεγαλων γωνιων θεασης.

Πχ δεν χρειαζεται να ρυθμιζεις συνεχεια την οθονη αναλογα με το που ειναι το κεφαλι σου , γιατι βλεπεις απο ολες σχεδον τις γωνιες.

Δημοσ.

Γιατι χρησιμοποιεις την αναλυση αυτη στο pro ,δεν εξυπηρετει η μεγαλυτερη;

Είναι λίγο κουραστικό το 1680χ1050 για συνεχή χρήση. Όπως σου είπα για +300 ευρώ και παραπάνω βάρος για λίγο καλύτερη ευκρίνεια, δεν θα τα πλήρωνα (το pro είναι αγορασμένο στα πλαίσια ερευνητικού prοject που συμμετέχω, οπότε δεν το έχω πληρώσει!).

Δημοσ.

H διαφορα σε επιδοσεις cpu μεταξυ του air 13" 2014 με του macbook pro 13" ειναι αμελητεα.

Η διαφορα ομως στην ποιοτητα οθονης ειναι τεραστια.

το διορθωσα, νομιζα εκ παραδρομης πως μιλουσαμε για το retina pro.

Δημοσ.

Παιδιά τελικά καταλήγω στο air με το σκεπτικό ότι  με τα ρέστα θα πάρω μια καλή οθόνη για ακόμα πιο ξεκούραστη δουλειά. 

Μια τελευταία ερώτηση: στα περισσότερα ιντερνετικά μαγαζιά ο φορτιστής είναι 3pin. Το εργοστασιακό ανταπτοράκι του φορτιστή ειναι εμπορικά διαθέσιμο ή θα πρέπει να πάρω ένα κοινό αντάπτορα;

Δημοσ.

το διορθωσα, νομιζα εκ παραδρομης πως μιλουσαμε για το retina pro.

Το ιδιο ισχύει και για το retina pro 13" σε σύγκριση με το air 13".

Μικρη διαφορά σε απόδοση cpu.

Μόνο το retina 15" είναι αισθητα δυνατοτερο.

Παιδιά τελικά καταλήγω στο air με το σκεπτικό ότι με τα ρέστα θα πάρω μια καλή οθόνη για ακόμα πιο ξεκούραστη δουλειά.

Μια τελευταία ερώτηση: στα περισσότερα ιντερνετικά μαγαζιά ο φορτιστής είναι 3pin. Το εργοστασιακό ανταπτοράκι του φορτιστή ειναι εμπορικά διαθέσιμο ή θα πρέπει να πάρω ένα κοινό αντάπτορα;

Δεν εχουν ουσιαστικη διαφορα στην τιμη το air 13" 8gb με το retina 13“ 8gb,ειναι και τα 2 γυρω στα 1200€.

Το να παρεις το air 13" 4gb,βγαλτο απο το μυαλο σου. Η ram δεν αναβαθμιζεται και ακομα και τωρα(ποσο μαλλον μελλοντικά) θα εχεις θεμα λογω μικρης ποσοτητας ram.

• Like 3
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σκεφτομαι τον τελευταιο καιρο μεσα στους επομενους μηνες να παρω καινουριο λαπτοπ (το προηγουμενο το εχω ..6μιση χρονια σχεδον) και ενω καποτε ασχολούμουν με παιχνιδια κλπ πλεον το εχω μονο για ταινιες browsing  κανα word excel κλπ γιαυτο το λογο παει το μυαλο μου και στα μακ (εννοω οτι δεν εχω κανενα φοβερο ποιος ξερει τι software να τρεχω που δεν θα το βρω σε ΟS).

Απο τιμες στο apple store (ειμαι στη ξενιτια)

macbook pro 13" retina 2,6 Ghz 8gb ram  128gb SSD  ~1170 euro

mac air 13"  1,4 Ghz 256gb SSD στην εκδοση με τα 8gb ram στα ιδια λεφτα περιπου

Αναμεσα στα 2 νομιζω το προ ειναι πολυ καλυτερο κυριως λογω του επεξεργαστη και ας ειναι η τιμη με τον "μικρο" 128αρι σκληρο 

βεβαια ξερω οτι με ενα 600αρι παιρνω απλο normal λαπτοπ (οκ εννοειται χωρις SSD, οθονη ποιοτητας ρετινα και με βαρος τουλαχιστον 1 κιλο παραπανω..) αλλα πιστευω οτι το βαρος και ο SSD ειναι σημαντικος παραγοντας.

Εχω κατι λαθος στον συλλογισμο μου? Γενικα φοβαμαι μηπως ειναι λιγο overkill η διαφορα στην τιμη με τα απλα λαπτοπς παρολο που οπως ειπα απο βαρος και οθονη κλπ τα απλα λαπτοπς ειναι εμφανως κατωτερης κατηγοριας

Υπαρχει δυσκολια στο να περασω απτη συνηθεια τοσων χρονων απο windows σε OS?

η μονη μου επαφη με ι-συσκευες ειναι οτι καποτε ειχα ενα ipod πριν κανα 6 χρονια αλλα μου την εδωσε λιγο στα νευρα το itunes (αν το σκεφτεις στα απλα μπ3 κανεις ενα αντιγραφη επικολληση.. εκει ηθελε sync και ιστοριες...) και το ειχα χαρισει στην αδερφη μου.. :D

Οτι συμβουλη εχετε στο θεμα καλοδεχουμενη!

(13,3 ειχε η προηγουμενη γενια ή και αυτα που γραφουν 13 ειναι 13,3?)

Ημουν σε διλημμα να κανω νεο νημα ή να κανω πειρατεια σε αυτο.. αν εκανα λαθος ισως καποιος μοντ να μου το μετατρεψει σε νεο νημα :D

ps: απο περιεργεια ειδα στο πλαισιο τιμες το προ 13"    2,4 Ghz 1440 euro δηλαδη 300 ευρω πιο ακριβο!!!!

Επεξ/σία από epp
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...