Προς το περιεχόμενο

24" IPS vs VA

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα. Η 22άρα Samsung μου με εγκατέλειψε και βρίσκομαι σε αναζήτηση οθόνης.
Ήταν ΤΝ το πάνελ της, σε γενικές γραμμές είμαι ευχαριστημένος από την απόδοσή της, αν και μ'εγκατέλειψε στα 5 χρόνια κι ενώ είχε χαλάσει άλλες δυο φορές μες στην εγγύηση...

Αν και θα ήθελα να πάω στις 27 ίντσες, για καλή οθόνη, ξεφεύγουμε οικονομικά, οπότε πάμε για 24άρα.
Βλέπω ότι οι περισσότεροι προτείνετε IPS πάνελ και περισσότερο την Dell u2414h https://www.skroutz.gr/s/4287220/Dell-UltraSharp-U2414H.html.

Πανέμορφη οθόνη και με εξαιρετικά χαρακτηριστικά, όμως δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιος να προτιμήσει μια οθόνη με ips πάνελ και όχι va.

Στις τηλεοράσεις, οι περισσότεροι λένε να αποφεύγονται αυτές με ips πάνελ, γιατί έχουν χαμηλή αντίθεση και επομένως σε σκοτεινό περιβάλλον χάνουν σε ευκρίνεια, ενώ και το μαύρο τους δεν είναι πολύ καλό. Σίγουρα έχουν καλή χρωματική ευκρίνεια και πολύ καλή γωνία θέασης, από την άλλη όμως έχουν και μικρότερο input lag.
Το βασικότερο πρόβλημα όμως που βλέπω και αναρωτιέμαι αν το ότι δε δείχνει να σας επηρεάζει σημαίνει ότι δεν είναι τόσο σοβαρό στην πράξη, είναι το ips glow και ακόμα περισσότερο το backlight bleeding!
Αξίζει λοιπόν τον κόπο να ρισκάρεις;

Oι εναλλακτικές οθόνες που κοιτάω και εν αναμονή του freesync, είναι οι IIyama xb2483hsu https://www.skroutz.gr/s/4005157/Iiyama-ProLite-XB2483HSU.html, Benqvw2430h https://www.skroutz.gr/s/2569240/BenQ-VW2430H.html και Dell s2440l https://www.skroutz.gr/s/2445108/Dell-S2440L.html

Oled οθόνες για υπολογιστές δεν έχουν βγει ακόμα; Εδώ και πολλά χρόνια κυκλοφορούν μικρές οθόνες για mp3 κοκ ενώ εσχάτως έχουν βγει και μεγάλες τηλεοράσεις, γιατί μείναμε πίσω στην εξέλιξη στις οθόνες;

Εσείς τι θα μου προτείνατε;

Επεξ/σία από Vassilis_24
Δημοσ.

Κάποια πράγματα τα απαντάς και μόνος σου όσον αφορά τις διαφορές.Τα IPS σε σύγκριση με τα VA γενικά έχουν καλύτερες γωνίες θέασης,μειωμένο constrast και color shift,καλύτερα response times και βγαίνουν και 10-bit panels.

Κάποιες freesync θα εμφανιστούν τους επόμενους μήνες.Δεν είπες πάντως και για τι χρήση μιλάς.

Δημοσ.

Κάποια πράγματα τα απαντάς και μόνος σου όσον αφορά τις διαφορές.Τα IPS σε σύγκριση με τα VA γενικά έχουν καλύτερες γωνίες θέασης,μειωμένο constrast και color shift,καλύτερα response times και βγαίνουν και 10-bit panels.

Κάποιες freesync θα εμφανιστούν τους επόμενους μήνες.Δεν είπες πάντως και για τι χρήση μιλάς.

Καλύτερα response times δεν έχουν, αν και πλέον έχουν εξίσου ικανοποιητικά. Με 10-bit panels που λες τι διαφορά έχουν και ποια μοντέλα έχουν τέτοια πάνελ;

Δυστυχώς δεν έχω καταφέρει να βρω την dell u2414h σε μαγαζί για να τη δω με τα μάτια μου και γι'αυτό εξέφρασα την ανησυχία μου, η οποία έγκειται πρώτα στο κατά πόσο το μαύρο της θα είναι ικανοποιητικό και κυρίως στο κατά πόσο το ips glow και το backlight bleeding θα είναι ενοχλητικά, μιας και το tn panel που είχα έως τώρα δεν είχε κάποιο εμφανές πρόβλημα (είχε σίγουρα τεχνικές αδυναμίες αλλά όχι κάτι που να την κάνει ελαττωματική) κι επειδή οι οθόνες με ips panel είναι πιο ακριβές θέλω να είμαι σίγουρος ότι αξίζουν και τα παραπάνω χρήματα.

Η χρήση της είναι γενική. Και για παιχνίδια όλων των ειδών και για προγραμματισμό και για επεξεργασία βίντεο και για θέαση ταινιών, οπότε θα χρειαστώ μια ισορροπημένη οθόνη.

Δημοσ.

Καλύτερα response έχουν πλέον overall σε γενικές γραμμές μεταξύ τους αν και γενικά το σωστότερο είναι να γίνεται σύγκριση συγκεκριμένων μοντέλων.Για τα 10-bit panels google it.Δεν βγάζουν όλες οι οθόνες ips glow ή backlight bleeding και σε περίπτωση που πέσει κάποιος άτυχος σε αυτά συνήθως στην αλλάζουν.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλύτερα response έχουν πλέον overall σε γενικές γραμμές μεταξύ τους αν και γενικά το σωστότερο είναι να γίνεται σύγκριση συγκεκριμένων μοντέλων.Για τα 10-bit panels google it.Δεν βγάζουν όλες οι οθόνες ips glow ή backlight bleeding και σε περίπτωση που πέσει κάποιος άτυχος σε αυτά συνήθως στην αλλάζουν.

Δεν μπορώ να πω ότι έβγαλα μεγάλη άκρη με τα panels, αυτό της dell u2414 είδα ότι είναι 6-bit πάντως, από ό,τι διάβασα όμως δεν κάνει διαφορά στα παιχνίδια το πόσα bit θα είναι το πάνελ.

Το ips glow είχα την εντύπωση ότι είναι κάτι που έχουν όλα τα ips panel και δεν στην αλλάζουν παρά μόνο αν είναι πολύ έντονο, δεν ισχύει;

Το αν θα έχει, έχει να κάνει με το μοντέλο ή είναι γενικά θέμα τύχης;

Το backlight bleeding επίσης δεν έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη τεχνολογία;

Εσύ γενικά ποια οθόνη θα μου πρότεινες και γατί από τις Dell u2414h, Samsung s24d590pl, IIyama

xb2483hsu, Benqvw2430h, Dell s2440l  ή αν έχεις κάποια άλλη πρόταση;

Mιας και η οθόνη που είχα ήταν 1680*1050, δηλ. 16:10, μήπως να κοιτάξω πάλι για 16:10; Οι περισσότερες πλέον από ό,τι είδα είναι 16:9 βέβαια, μάλλον για να εναρμονιστούν με το πώς γυρίζονται οι ταινίες, όμως παραγίνονται μακρόστενες έτσι και χάνουν σε ύψος...

Επεξ/σία από Vassilis_24
Δημοσ.

Ελπίζω να είναι τόσο καλή όσο λέει το Review.

Τη συγκεκριμένη οθόνη την έχω 8 μήνες για Internet, Office και Gaming και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Δημοσ.

Δεν μπορώ να πω ότι έβγαλα μεγάλη άκρη με τα panels, αυτό της dell u2414 είδα ότι είναι 6-bit πάντως, από ό,τι διάβασα όμως δεν κάνει διαφορά στα παιχνίδια το πόσα bit θα είναι το πάνελ. Σε αυτές τις κατηγορίες τιμών όλα έτσι έιναι (6+2). Αν δεν είσαι επαγγελματίας δε χρειάζεται κάτι περισσότερο.

Το ips glow είχα την εντύπωση ότι είναι κάτι που έχουν όλα τα ips panel και δεν στην αλλάζουν παρά μόνο αν είναι πολύ έντονο, δεν ισχύει; Έτσι είναι

Το αν θα έχει, έχει να κάνει με το μοντέλο ή είναι γενικά θέμα τύχης; Κυρίως θέμα τύχης

Το backlight bleeding επίσης δεν έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη τεχνολογία; Ναι

Όλα αυτά συνήθως δεν τα καταλαβαίνεις αν δεν ψάξεις να τα βρεις

Αν ήθελα να αγοράσω οθόνη θα περίμενα λίγο την U2415H, ειδικά αν έρθει με σωστή τιμή..

Θα την προτιμούσα, για τα λεφτά της, ακόμη και από την υπέροχη U2713HM που έχω τώρα.

Δημοσ.

Αν ήθελα να αγοράσω οθόνη θα περίμενα λίγο την U2415H, ειδικά αν έρθει με σωστή τιμή..

Θα την προτιμούσα, για τα λεφτά της, ακόμη και από την υπέροχη U2713HM που έχω τώρα.

Κι εγώ αυτή σκεφτόμουν, θα πάει όμως κανένα 300άρι και ξεφεύγουμε πολύ...

Δημοσ.

Εσύ γενικά ποια οθόνη θα μου πρότεινες και γατί από τις Dell u2414h, Samsung s24d590pl, IIyama

xb2483hsu, Benqvw2430h, Dell s2440l  ή αν έχεις κάποια άλλη πρόταση;

Η Dell U2414H είναι παρόμοια με την Dell P2414H. Η τελευταία μου ήρθε σήμερα μετά από χρόνια συμβίωσης με την Samsung 245B Plus.

An obvious question is whether the U2414H is better or not than the P2414H model? The U2414H currentlyretails for £201.60 GBP (inc VAT) whereas the P2414H is slightly cheaper at £174.00. The main differences you need to consider are:

1. The connectivity options - the U2414H has 2x DisplayPort and 2x HDMI (with MHL) whereas the P2414H has DVI, VGA and 1x DisplayPort. You need to establish which is more suitable for your needs. The U2414H's HDMI is an added bonus for external games consoles and DVD/Blu-Ray players. The U2414H also has USB 3.0 whereas the P2414H has older USB 2.0 ports only.

2. Design - the U2414H has the ultra-thin bezel design so may be more suited for multi-screen setups. It also has touch-sensitive buttons if that it important to you.

3. Performance - overall, both are very comparable. The U2414H has a better default setup and the additional factory calibration brings about some extra accuracy. If you're doing more colour critical work and don't have a calibration device the U2414H has the edge. Other aspects like contrast ratio, response time, lag, viewing angles etc are very similar between the two models. Both have a light AG coating, flicker-free backlight and low levels of IPS glow.

So really the additional cost is for the different connections, USB 3.0 ports, a few design changes and the factory calibration and improved accuracy. Both are very good screens and really are well priced if you compare them to other 24" IPS offerings. 

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2414h.htm

Δεν λέω ότι δεν μου αρέσει η οθόνη. Είναι μια χαρά. Πολύ καθαρή η εικόνα. Όχι βέβαια καλύτερα από του iMac ίσως λόγω ανάλυσης. 

Τα χρώματα μου φαίνονται πολύ FLAT. Δεν τη βλέπεις και λες ουάου τι είναι αυτό Παναγιά μου. 

Επίσης σε Default πάντα ρυθμίσεις αισθάνομαι σαν να έχει ελάχιστο κόκκινο μέσα το γκρι...

Δημοσ.

Η Dell U2414H είναι παρόμοια με την Dell P2414H. Η τελευταία μου ήρθε σήμερα μετά από χρόνια συμβίωσης με την Samsung 245B Plus.

Δεν λέω ότι δεν μου αρέσει η οθόνη. Είναι μια χαρά. Πολύ καθαρή η εικόνα. Όχι βέβαια καλύτερα από του iMac ίσως λόγω ανάλυσης. 

Τα χρώματα μου φαίνονται πολύ FLAT. Δεν τη βλέπεις και λες ουάου τι είναι αυτό Παναγιά μου. 

Επίσης σε Default πάντα ρυθμίσεις αισθάνομαι σαν να έχει ελάχιστο κόκκινο μέσα το γκρι...

Δηλαδή κατά τη γνώμη σου δεν αξίζει τα 40-50 επιπλέον ευρώ από τις VA-οθόνες ή την PLS της Samsung;

Υπάρχει σε κάποιο μαγαζί ώστε να μπορέσω να τη δω από κοντά;

Δημοσ.

Το αν τα αξίζει ή όχι είναι προσωπικό θέμα, πάντως σίγουρα τα διακαιολογεί τα επιπλέον ευρώ.

Υ.Γ.:

Μια παράμετρος που έχει σημασία αλλά δεν προβάλλεται συχνά είναι και η ελάχιστη φωτεινότητα. Οι ips οθόνες είναι από τη φύση τους πολύ φωτεινές και ίσως να ενοχλούν σε πολύωρη χρήση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σύμφωνα με έγκριτα reviews, η U2414 έχει χαμηλότερη τιμή "ελάχιστης φωτεινότητας" από την P2414, όπως και η νέα U2415 ακόμη χαμηλότερη.

Δημοσ.

Το αν τα αξίζει ή όχι είναι προσωπικό θέμα, πάντως σίγουρα τα διακαιολογεί τα επιπλέον ευρώ.

Υ.Γ.:

Μια παράμετρος που έχει σημασία αλλά δεν προβάλλεται συχνά είναι και η ελάχιστη φωτεινότητα. Οι ips οθόνες είναι από τη φύση τους πολύ φωτεινές και ίσως να ενοχλούν σε πολύωρη χρήση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σύμφωνα με έγκριτα reviews, η U2414 έχει χαμηλότερη τιμή "ελάχιστης φωτεινότητας" από την P2414, όπως και η νέα U2415 ακόμη χαμηλότερη.

Όταν λες τα δικαιολογεί εννοείς από αξιοπιστία ή και από ποιότητα; Γιατί και η pls της Samsung π.χ. ίδια τεχνολογία είναι.

Το θέμα είναι ότι δεν έχω καταφέρει να τη βρω σε κάποιο μαγαζί για να τη δω από κοντά και να κρίνω για τον εαυτό μου αν το γκριζαρισμένο μαύρο, το ips glow και το backlight bleeding με ενοχλούν, γιατί με εξαίρεση αυτά σίγουρα όι προδιαγραφές της είναι εξαιρετικές. Η u2415h φαντάζει ιδανικότερη, ιδίως για εμένα που και προέρχομαι από 24:10 οθόνη, αλλά και ΄δε μου αρέσουν οι πολύ μακρόστενες οθόνες, όμως από τη μία δε φαίνεται να έρχεται πολύ σύντομα από εδώ και από την άλλη μάλλον θα έρθει στα 300Ε μίνιμουμ και ανεβαίνει πολύ το κασέ...

Δημοσ.

Υ.Γ.:

Συμφωνώ.Τα δικαιολογεί τα λεφτά της η U2414H όταν τα δεις όλα.

• Like 1
Δημοσ.

Όταν λες τα δικαιολογεί εννοείς από αξιοπιστία ή και από ποιότητα; Γιατί και η pls της Samsung π.χ. ίδια τεχνολογία είναι.

Σε σύγκριση με την P2414H..

αν το γκριζαρισμένο μαύρο, το ips glow και το backlight bleeding με ενοχλούν

Στις μέρες μας, δεν έχεις και πολλές επιλογές.. Οι VA μπορεί να είναι λίγο καλύτερες ως προς το μαύρο, αλλά χάνουν αλλού (π.χ. στα γράμματα που φαίνονται "κάπως"). Η συμβουλή μου είναι να μην παίρνεις κατά γράμμα ό,τι γράφουνε τα reviews αλλά πας να τις δεις και τα ξαναλέμε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...