Προς το περιεχόμενο

Linux σε netbook?

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καταρχήν ζητώ συγγνώμη αν ήδη υπάρχει κάποιο ανάλογο θέμα απλά με μια ματιά που έριξα δεν το βρήκα...Έχω ένα packard bell netbook το οποίο μετράει τώρα καμμιά 4ετία ζωής με ικανοποιητική ας πούμε απόδοση...Έχω την εντύπωση ότι στις αρχές του έτρεχε λίγο καλύτερα! Έχει windows 7 starter και σκέφτηκα να του βάλω linux. Απλά ξέρω ότι είναι αρκετά πιο ελαφρυά, γι' αυτό...Βρήκα κάποιο site, κατέβασα μια έκδοση για netbook, είναι ένα iso αρχείο συμπιεσμένο. Το έβαλα σε ένα φλασάκι αλλά μετά δεν ξέρω τι να κάνω για να το κάνω να τρέχει από κει. Το έβαλα στο σκληρό μου δίσκο, είναι ένα αρχείο UBUNTU αλλά δεν ξέρω μετά τί και πώς! Αν κάποιος ξέρει λίγα παραπάνω κι έχει διάθεση ας μου πει. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Δημοσ.

Καις το iso σε δισκάκι σαν εικόνα iso και μετά μπουτάρεις από αυτό και ακολουθείς τις οδηγίες. Υπάρχει τρόπος να κάνεις το ίδιο και με φλασάκι αντί για δισκάκι.

Δημοσ.

Αν παντως δεν μείνεις ευχαριστημένος απο την απόδοση να ξέρεις ότι υπάρχουν και άλλες διανομές που μπορεί να σε καλύψουν.

Δημοσ.

Δοκιμασε το linux mint το έχω δει σε netbook και πάει σχετικά καλά. Μετά δες και το xubuntu η το lubuntu είναι και οι δύο αρκετά ελαφρές διανομές.

Δημοσ.

Καταρχην, δεν υπαρχει "εκδοση για netbook", με την εννοια που την φανταζεσαι, δηλαδη σαν κατι ειδικο για netbook. Οοοποια διανομη θες μπορεις να τη βαλεις.

Εκτος απο αυτο, πριν βαλεις οτιδηποτε, τσεκαρε αν το νετμπουκ σου εχει καρτα γραφικων intel poulsbo. Το επισημαινω επειδη ειναι κατα 90% σιγουρο πως θα εχει intel. Αν εχει, μην βαλεις λινουξ. Ο driver για την καρτα γραφικων σου ειναι μετριας-χαμηλης ποιοτητας και απλα θα σπασεις τα νευρα σου με λινουξ. Βασικα, αν εχει τετοια καρτα, μονο windows 7 32αρια μπορεις να βαλεις γιατι μονο για εκει εχει βγαλει η intel αξιοπρεπη driver.

Τελος, οποια διανομη θες, την κατεβαζεις απο το ιντερνετ σε μορφη iso και την περνας σε στικακι με το rufus ή το unetbootin.

Δημοσ.

Eυχαριστώ για τις απαντήσεις! Από κει τα εγκατέστησα και λέει για netbook: http://ubuntu-gr.org/getubuntu/download-netbook)τεσπα, τα έβαλα σε ένα φλασάκι και κάνω restart και μου λεέι να διαλέξω ή windows 7 ή ubuntu. Διαλέγω ubuntu.Κι εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Για να κατεβάσεις πχ έναν browser μεγάλη ταλαιπωρία. Κατεβάζω τον chrome, δεν ξέρω πώς να τον τρέξω!! Κατέβασα με τα χίλια ζόρια τον firefox, τα ίδια. Μετά τυχαία κάπως τον έτρεξα. Κι όλο ζητάει κάποιο authentication code για κάθε εφαρμογή που κατεβάζω, δεν ξέρω τι να βάλω...Και πάνω δεξιά είμαι login σαν admin. Οκ, φαίνονται πιο ελαφρυά αλλά αν είναι τέτοια ταλαιπωρία για να κάνεις πολύ απλά πράγματα, τι να πω...Είδα κι έπαθα μετά να βρω flash player για mozilla...πατάω εγκατάσταση και μου βγάζει open application with..... για να επιλέξω εγώ με ποιο προγραμμα θα ανοίξω την εγκατάσταση. Έλεος ρε Ubuntu...!!! :mad:  Οκ, ίσως θέλουν το χρόνο τους για να τα μάθεις...αξίζει τον κόπο ρε παιδιά? Με τα 7 starter ψιλοσέρνεται...

Δημοσ.

Θέλουν τον χρόνο τους για να εξοικιωθείς. Γενικά ακολουθούν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας από τα windows.

Μπορείς αν έχεις χρόνο και θες να προσπαθήσεις να διαβάσεις τον παρακάτω οδηγό για να σου λυθούν κάποιες απορίες και να μπορείς να κάνεις κάποια βασικά πράγματα. Για τα υπόλοιπα μπορείς φυσικά να ρωτήσεις.

http://el.wikibooks.org/wiki/Linux_για_αρχάριους

Δημοσ.

Eυχαριστώ για τις απαντήσεις! Από κει τα εγκατέστησα και λέει για netbook: http://ubuntu-gr.org/getubuntu/download-netbook)τεσπα, τα έβαλα σε ένα φλασάκι και κάνω restart και μου λεέι να διαλέξω ή windows 7 ή ubuntu. Διαλέγω ubuntu.Κι εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Για να κατεβάσεις πχ έναν browser μεγάλη ταλαιπωρία. Κατεβάζω τον chrome, δεν ξέρω πώς να τον τρέξω!! Κατέβασα με τα χίλια ζόρια τον firefox, τα ίδια. Μετά τυχαία κάπως τον έτρεξα. Κι όλο ζητάει κάποιο authentication code για κάθε εφαρμογή που κατεβάζω, δεν ξέρω τι να βάλω...Και πάνω δεξιά είμαι login σαν admin. Οκ, φαίνονται πιο ελαφρυά αλλά αν είναι τέτοια ταλαιπωρία για να κάνεις πολύ απλά πράγματα, τι να πω...Είδα κι έπαθα μετά να βρω flash player για mozilla...πατάω εγκατάσταση και μου βγάζει open application with..... για να επιλέξω εγώ με ποιο προγραμμα θα ανοίξω την εγκατάσταση. Έλεος ρε Ubuntu...!!! :mad:  Οκ, ίσως θέλουν το χρόνο τους για να τα μάθεις...αξίζει τον κόπο ρε παιδιά? Με τα 7 starter ψιλοσέρνεται...

Αφιέρωσε λίγο χρόνο, μια εβδομάδα ας πούμε και θα δεις ότι η 'δυσκολία' που αναφέρεις έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των windows. Το ότι σου ζητάει για παράδειγμα password για να κάνεις install κάτι, είναι καλό, κακό είναι που δεν σου ζητάει στα windows!

Το να εγκαταστήσεις τώρα τον firefox που λες δε βλέπω γιατί δυσκολεύτηκες, απλά ανοίγεις το Ubuntu Software Center, κάνεις search, install και είσαι έτοιμος! Αν θες τον chrome πας στη σελιδα, κατεβάζεις το deb και απλά το κάνεις open με το Software Center και το κάνει install ή διαφορετικά βάζεις τον chromium απο το Software Center κατευθείαν. To ίδιο ισχύει με τα περισσότερα προγράμματα, πρώτα ψάχνεις στο Software Center και αν δεν υπάρχουν κατεβάζεις το .deb από την σελίδα τους.

Δημοσ.

Όλα είναι θέμα εξοικείωσης. Αυτό που σου λέει ο Dr.Fuzzy είναι πολύ βασικό. Από τη στιγμή που θέλεις κάποιος πρόγραμμα πρώτα ψάχνεις στο Software Center και αν δεν το βρεις εκεί ψάχνεις παραπέρα στο σάιτ του κάθε ενός. 

Όσο για αυτό που περιγράφεις που σου ζητάει συνέχεια authentication, σκέψου απλά να είχες αφήσει κάπου το netbook σου ενώ είσαι logged in σαν admin, και έρχομαι εγώ και βάζω ότι θέλω. Γιατί να μη με αποτρέψει το σύστημα από αυτό ζητώντας πάλι των κωδικό σου ώστε να επιβεβαιώσει πως παρ'όλο που είναι ο admin logged in, είναι και ο admin αυτός που ζητάει την εγκατάσταση; Μπορεί να σου φαίνεται περιττό αλλά γενικά δεν είναι.

Γενικά, αν έχεις την όρεξη να το ψάξεις λίγο το πράγμα, δώσ'του μια ευκαιρία και λίγο χρόνο. Μπορεί τελικά να διαπιστώσεις ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνεται με μια πρώτη ματιά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...