Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Και τα online cd keys εχουν καλες προσφορες..

Σαφώς, αλλά στο wall-of-text πιο πάνω αναφέρω μόνο τα retailers στα οποία (τεχνικά) θα έπρεπε να έχει πρόσβαση ο μέσος χρήστης - εξουσιοδοτημένα απευθείας απο τον publisher δηλαδή.

Τα διάφορα key stores συνήθως εκμεταλλεύονται είτε διαφορές στο regional pricing (π.χ. αγοράζοντας απο RU/CIS stores και πουλώντας τα σε EU/US markets, ένας απο τους λόγους που πολλά AAA games είναι πλέον region-locked), είτε bulk price drops σε physical copies (π.χ. αγοράζοντας 20-50 physical αντίτυπα ενός παιχνιδιού σε clearance sales ή bulk τιμές και πουλώντας τα online σε ψηλότερες τιμές), είτε (σε πολύ σπάνιες πλέον περιπτώσεις, μια και υπάρχουν σελίδες που αξιολογούν τέτοια καταστήματα) απο πιο... γκρίζες πηγές.

Μπορεί άνετα να ξεκινήσει συζήτηση περί του γιατί υπάρχει regional pricing ή γιατί μερικές φορές τα physical copies είναι φθηνότερα, αλλά σίγουρα τα key stores δεν είναι ευρέως γνωστά στον μέσο χρήστη, οπότε τα άφησα εκτός :) .

• Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Μάλιστα, πολύ διαφωτιστικό το προηγούμενο post. Άρα για να το ξεκαθαρίσουμε οποιαδήποτε κίνηση του steam είναι πάντα σε συνεννόηση με τους publishers. Και όταν είναι για 3, και όταν είναι για 30 Ευρώ. Και γαι να το κάνουμε ακόμα πιο σαφές, μιλάμε για απόφαση των publishers και αυτόματη συμμόρφωση της ψηφιακής πλατφόρμας, ή συνεννόηση και συναπόφαση;

Δημοσ.
Μάλιστα, πολύ διαφωτιστικό το προηγούμενο post. Άρα για να το ξεκαθαρίσουμε οποιαδήποτε κίνηση του steam είναι πάντα σε συνεννόηση με τους publishers. Και όταν είναι για 3, και όταν είναι για 30 Ευρώ. Και γαι να το κάνουμε ακόμα πιο σαφές, μιλάμε για απόφαση των publishers και αυτόματη συμμόρφωση της ψηφιακής πλατφόρμας, ή συνεννόηση και συναπόφαση;

Αν και υπάρχει αρκετή μυστικοπάθεια στο revenue split απο μέρους VALVe (σε σημείο που υπογράφεται NDA - Non-Disclosure Agreement πριν κυκλοφορήσει το παιχνίδι στο Steam):

4. What is your revenue split?

We don't discuss our revenue split publicly. Once your game goes through Steam Greenlight, we'll get to those details.

...μπορώ να υποθέσω απο ένα σχετικά πρόσφατο συμβάν πως ο publisher έχει σχεδόν άμεση πρόσβαση σε αλλαγές της τιμολόγησης:

Πριν κάπου 3 μήνες, ο Phil Fish (δημιουργός και publisher του indie platformer FEZ) είχε ξεκινήσει flame war με κάποιους fan, οι οποίοι είχαν παραπονεθεί πως η τιμή των $9 ήταν υπερβολική για το συγκεκριμένο παιχνίδι - το οποίο flame war είχε κατάληξει να ψηλώσει άμεσα η τιμή του παιχνιδιού απο $9 σε $90 (για περίπου 20 λεπτά) πριν επιστρέψει στην "κανονική" τιμή.

Source.png Πηγή: http://pixelenemy.com/fez-price-announced-on-steam-phil-fish-says-to-be-grateful/">PixelEnemy FEZ Price Announce (με εικόνες απο τα σχετικά tweets).

Δημοσ.

Ωραία. Σε παρακαλώ μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί το Alan Wake το πουλάει δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς 20-30 Ευρώ στάνταρ και για ένα Σαββατοκύριακο δίνει το ίδιο το παιχνίδι και το expansion pack για 3 Ευρώ. Και μετά το ξαναανεβάζει στην ίδια τιμή. Εσένα πώς σου φάινεται αυτό; Η ευκολία που κόβεις ένα ολόκληρο μηδενικό από την τιμή, τί σου δείχνει; Εμένα μου δείχνει ότι θα μπορούσε άνετα όλο αυτό τον καιρό να το είχε 10-15 Ευρώ. Αλλά όχι, επιλέγει το παιχνίδι εντυπώσεων, να λέει και καλά ότι κάνει μείωση 80% και να μένουν όλοι με το στόμα ανοιχτό. Δεν καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα πολύ φτηνό τέχνασμα;

Δεν έχω ιδέα για το Alan Wake, εικάζω πως είναι θέμα της Remedy. Στο Steam βλέπω πως το βασικό game έχει τιμή καταλόγου 27,99€. Εδώ πέρα πόσο πιστεύεις ότι κοστίζει; Μάντεψε. Όσον αφορά το γιατί το game ήταν διαθέσιμο σε τέτοια μειωμένη τιμή για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αυτό έχει να κάνει καθαρά με το πως λειτουργεί το sale. Σε όλους τους τίτλους με deals συμβαίνει αυτό, δεν είναι εξαίρεση το Alan Wake.

Πραγματικά δεν έχω διάθεση να postάρω σα bot της Valve, απλά μου δίνεις την εντύπωση ότι κάτι έχεις παρεξηγήσει στην όλη ιστορία. Οι μεγάλες εκπτώσεις σαφώς και αποσκοπούν στο να προσελκύσουν πελάτες, δε νομίζω ότι το αρνείται κανείς αυτό. Το θέμα είναι γιατί να παρουσιάζεται σαν κάτι το αρνητικό. Δε μπορούν όλοι να αγοράζουν games στο full price από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας τους, γιατί να μην έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν τέτοιου είδους deals;

Το πρόβλημα σου βέβαια, είναι ότι θεωρείς εξαρχής δεδομένη την υπερτιμολόγηση του steam σε όλους τους τίτλους, κάτι που σημαίνει πως οι εκπτώσεις είναι ολίγον τι ψεύτικες. Μόνο που στην περίπτωση του Alan Wake δεν ισχύει. Σε άλλες περιπτώσεις βέβαια ισχύει και με το παραπάνω, πχ στο Tomb Raider του '13 που ανέφερες σε προηγούμενο σου post, αν και στο sale παραμένει μισοτιμής σε σχέση με εδώ. Αυτό όμως μόνο θετικό είναι, σημαίνει πως όποιος αγοράζει έχει πολλαπλές επιλογές και με μια μικρή έρευνα αγοράς μπορεί να βρει τη πιο συμφέρουσα τιμή. Το ότι μπορείς σήμερα να βρεις AAA game που κυκλοφόρησε 4 μήνες πριν με 12,50€ σε χαλάει μόνο και μόνο επειδή το steam έχει υψηλή βασική τιμή; Μην το πάρεις από το steam τότε, είναι δικαίωμα σου. Στο topic των προσφορών μάλιστα έχει τύχει κατά καιρούς να αναφερθεί προσφορά στο steam και σε σύντομο χρονικό διάστημα να δοθεί αντιπροσφορά από άλλο κατάστημα σε πιο συμφέρουσα τιμή.

Κανένας δεν είπε ότι μόνο το steam υπάρχει. Απλά δε μπορώ να καταλάβω την εμμονή που ξεκίνησε από το Alan Wake. Ειλικρινά και δίχως καμία ειρωνεία σε ρωτάω, ξενέρωσες επειδή ήθελες να το αγοράσεις και δεν πρόλαβες; Υπάρχουν πολύ χειρότερα φαινόμενα από τις εκπτώσεις 75% και άνω του steam για να τραβήξουν κόσμο. Ένα από αυτά είναι το συχνό φαινόμενο, ένα game να κυκλοφορεί με τιμή $Χ και εδώ να έρχεται στα Χ€, βιάζοντας κάθε έννοια ισοτιμίας (ναι, ακόμα και στο steam γίνεται). Με λίγα λόγια αγοράζεις ακριβότερα ένα game σε σχέση με το μέσο Αμερικάνο. Αυτό δε σε ενοχλεί; Για να μη μιλήσω για τις διασταυρωμένα πλασματικές εκπτώσεις εγχώριων καταστημάτων σε τεχνολογικά είδη, υπάρχουν άπειρα threads/posts στο forum.

Αντίστοιχα φυσικά κι εγώ σέβομαι τις επιλογές σου ως καταναλωτή. Αν μπορείς και νομίζεις ότι εσύ έχεις το πανω χερι σε αυτό το κόλπο, μαγκιά σου. Εμένα δεν μου αρέσει να με δουλεύουνε, κι ας ευνοούμαι πρόσκαιρα από τις απίθανες προσφορές τους. Ξέρεις καλά ότι δεν θα σταματήσεις εκεί. Θα αγοράσεις και πολλές άλλες τέτοιες χρυσές προσφορές. Θα έχεις το "χαράτσι" με τις απίθανες υπερπροσφορές να σε απομυζά σαν βδέλλα. Και να τους είσαι και ευγνώμων στο τέλος που σε φροντίζουν. Ειλικρινά, αν τώρα βγει εκτάκτως, ότι δίνουν το Bioshock 3 για 4 Euro δεν θα πας να το πάρεις; Τί κι αν δεν σου αρέσει σαν παιχνίδι, τί κι αν δεν ήταν στα πλάνα σου. Με τα τέσσερα θα πας να το πάρεις, γιατί είναι ευκαιρία. Κι αν δίνουν και τα τρια Bioshock για 6 Ευρώ κι αυτά θα τρέξεις να τα πάρεις, έστω και αν έχεις το 1 και το 2 ήδη στο Xbox, γιατί είναι κρίμα να μην τα έχεις έτσι και τα τρια στο λαπτοπ σου, αμαρτία είναι που θα λεγε και ο Βαλαβανίδης, τζάμπα τα δίνουν. Εκτός κι αν είμαι μόνο εγώ που σκέφτομαι έτσι.

Υποθέτω πως όλα εξαρτώνται από το πώς προσεγγίζεις τις προσφορές. Προσωπικά δεν πιστεύω πως θα έχω το πάνω χέρι γιατί δεν το βλέπω έτσι, πιστεύω πως και οι δύο πλευρές βγαίνουν κερδισμένες. Αυθόρμητες αγορές πάντα γίνονται, αυτό όμως δε σημαίνει πως μακροπρόθεσμα δε μπορείς να μάθεις να ελέγχεις τον εαυτό σου. Τα Bioshock δε θα τα αγόραζα, ειδικά αν τα είχα ήδη σε άλλο σύστημα. Αγόρασα το Deus Ex: Human Revolution μαζί με το The Missing Link DLC όμως γιατί ήταν σε πολύ χαμηλή τιμή και είμαι λάτρης του πρώτου παιχνιδιού της σειράς. Το αν ήταν καλή αγορά θα φανεί στο μέλλον, σίγουρα όμως δε με ανάγκασε κανένας να εισάγω τα στοιχεία της χρεωστικής.

Όταν πάω super market έχω τη λίστα με τα ψώνια που θα αγοράσω. Μπορεί να κοιτάξω αν υπάρχει κάποια προσφορά και αν το κρίνω σκόπιμο να προσθέσω κάτι στο καλάθι, δε θα σηκώσω όλο το μαγαζί όμως. Από εκεί και πέρα, όπως έγραψα και πριν συμφωνώ πως υπάρχουν και περιπτώσεις που κάποιος θα αγοράσει σαβούρα. Διαφωνώ όμως με τη δαιμονοποίηση ολόκληρων προσφορών, απλά και μόνο επειδή υπάρχει το ενδεχόμενο να σε πιάσουν κορόιδο. Στην τελική, αγόραζε μετρημένα(γενικά, όχι από το steam) και δε θα πάθεις καμιά ζημιά.

Τέλος, οφείλω να τονίσω πως ενώ έχεις δίκιο σε κάποια σημεία και θίγεις καταστάσεις που σηκώνουν μπόλικη συζήτηση, τα posts σου περιλαμβάνουν ταυτόχρονα κάποιες μεγάλες υπερβολές. Δε γίνεται να μηδενίζεις το skroutz και όσους το χρησιμοποιούν, λέγοντας πως βαριούνται να πάνε σε ένα από τα γνωστά καταστήματα "στην πλατεία της πόλης τους". Αφενός γιατί δεν έχουν όλοι τέτοια μαγαζιά δίπλα τους, αφετέρου γιατί το να ψάχνεις τις καλύτερες τιμές είναι υγιές. Πάει η εποχή που όλοι ήταν large και δεν υπολόγιζαν τίποτα, πλέον ο κόσμος κοιτάει να περιορίσει τα έξοδα παντού, πόσο μάλλον σε είδη πολυτελείας όπως τα video games. Εξάλλου η έρευνα αγοράς που θα κάνει κανείς στο internet δεν είναι τόσο πολύπλοκη και χρονοβόρα όπως την παρουσιάζεις. Το ζητούμενο λοιπόν ποιο είναι; Να υπάρχει η δυνατότητα να βρίσκεις παιχνίδια σε χαμηλές τιμές; Ή μήπως είναι καλύτερο να κοστίζουν όλα τα παιχνίδια 60 ευρώ ακατέβατα, για να σε αναγκάζουν να ψωνίζεις μετρημένα;

Την έχω ακούσει από τα walls of text.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η εμμονή μου με το θέμα δεν οφείλεται στο Alan Wake, το οποίο σημειωτεόν το τσιμπησα και εγώ ως πακέτο όλο το franchise για 3 Ευρώ. Εχω εμμονή, το παραδέχομαι ότι έχω εμμονή, για πάρα πολλούς λόγους. Γιατί δεν μου αρέσει αυτό που βλέπω γύρω μου στο τοπιο των pc games, δεν μου αρέσει να σκάω ένα σωρό λεφτά, για να παίρνω μονο μια άδεια να παίξω ένα παιχνίδι υπό προϋποθέσεις και με όρους ιθαγενών, και δεν μου αρέσει που βλέπω παντού μπροστά μου την Steam. Από την πρώτη κίολας φορά που πήγα και πήρα ανυποψίαστος το Civilization 4, χωρίς να έχω ασχοληθεί καν ποια είναι η steam και τί αλλαγές έχουν γίνει στο μεταξύ. Μου την έδωσε χοντρα, να στο πω πολύ απλά, που έπρεπε να παίζω το παιχνίδί μου μέσω μιας τρίτης online υπηρεσίας και ενός προγράμματος που έπρεπε να το τρέξω πριν παίξω το παιχνίδι. Είμαι απροσάρμοστος, Τί να κάνουμε. Αλλιώς είχα μάθει. Και έχω και άλλες τρεις τέσσερις εμπειρίες από το μακρύ χέρι της Steam, που δεν με άφηνε να παίξω το παιχνίδι που αγόρασα, είτε επειδή ήταν κλειδωμένο μέχρι μια ημερομηνία, ή επειδή δεν είχα internet να εγκαταστήσω την ενημέρωση. Τα κόλπα της steam τα εμαθα σιγά σιγά και with the hard way που λενε. Είτε αν θες επειδή φτάσαμε σήμερα στο σημείο να καταργηθεί το εμπόριο μεταχειρισμένων τίτλων pc. Και αυτό συνέβη για τους γελοίους περιορισμούς στο sharing του παιχνιδιού που έβαλε η Steam. Δεν ασχολούμαι με τους άλλους, γιατι οι άλλοι είναι ανύπαρκτοι. Και είναι και πολύ αντιπαθείς στον κόσμο.

Με πειράζει που έχουμε όλοι συνηθίσει και έχουμε αποδεχτει περίπου σαν φυσικό φαινόμενο μια κατάσταση που είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ. Αν μια ωραία πρωία βάλω να δω ένα DVD, μια ταινία, και μου ζητάει λογαριασμό και σύνδεση ιντερνετ για να δώ την ταινία, αυτό δεν θα ήταν εξωφρενικό; Πέστε μου ένα άλλο προϊόν λιανικής που αγοράζουμε που είναι τόσο κακό το deal για τον καταναλωτή, όσο τα βιντεο-παιχνίδια και ειδικά τα παιχνίδια για υπολογιστή. Αυτό το πράγμα δεν υπάρχει. Από το πιο ακριβό μέχρι το πιο φτηνό αντικείμενο, από την στιγμή που το αγοράζεις έχεις τον απόλυτο έλεγχο. Και για να μη γενικολογώ, ας πάρουμε τις συγγενεις κατηγορίες με τα games τα προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας: τα βιβλία, τις ταινίες και τους δίσκους μουσικής. Ποιον περιορισμό έχεις σε αυτά τα προϊόντα; Να μην κάνεις μη-εξουσιοδοτημένη αναμετάδοση του υλικού και να μην βγάλεις αντίτυπα, χωρίς την συναίνεση του πνευματικού δημιουργού. Απόλυτα λογικό. Για προσωπική χρήση είναι άλλωστε, δεν σκοπεύω να κάνω παρεμπόριο.

Οπότε, για να επανέλθω στα παιχνίδια, να τις βράσω τις προσφορές της Steam. Θέλω πίσω τα παιχνίδια μου, να τα παίζω όπως παλιά, χωρίς άλλους περιορισμούς, πέραν αυτών που προβλέπει η νομοθεσία περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Να το πω και διαφορετικά; Όσοι γουστάρουν Steamοκατάσταση και να έχουν καπέλο στο παιχνίδι τους το σηματάκι με το έμβολο σε μαυρό φόντο, δικαίωμά τους, ας συνεχίσουν αυτη την σχέση, γιατί σίγουρα έχει και κάποια πλεονεκτήματα για εκατομμύρια κόσμο αυτό το μοντέλο. Αλλά να αφήσουν χώρο να αναπνεύσουμε και οι υπόλοιποι, οι ελάχιστοι κατά πως φάινεται, που μας ενοχλεί αυτη η κατάσταση. Να κυκλοφορούσαν παράλληλα τα παιχνίδια AAA και ανεξάρτητα, εκτός Steam, GFWL κτλ, χωρίς λογαριασμούς ιντερνετ, προσφορές, δωράκια, achievements και συλλεκτικές καρτούλες. Σκέτα παιχνίδια ελεύθερα για τους μερακλήδες του είδους...Τί να πω πια... :)

Όσο για το skroutz, άποψή μου είναι ότι έιναι υπερεκτιμημένο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα παιχνίδια. Επειδή λέω υπερβολές, θα προσπαθήσω να είμαι όσο γίνεται πιο δίκαιος. Βγάζει τριών ειδών αποτελεσματα: Καταστήματα επαρχίας που δεν με ενδιαφέρουν. Καταστήματα ψιλοαπίθανα μέσα στην Αττική, που σιγά μην φάω την μέρα μου για να παω από τη μια άκρη του νομού στην άλλη, τα οποία επίσης δεν ενδιαφέρουν, διότι μου είναι ασύμφορο. Και τα καταστήματα τα γνωστά, που έχουν τις υψηλότερες τιμές και είναι συνεννοημένοι να έχουν τις ίδιες τιμές, τα οποια είναι και εύκολο να επισκεφθώ και ξέρω απ' έξω τί τιμές έχουν και τις τυχόν διαφοροποιήσεις σε μερικούς τίτλους. Το κάνω περίπου κάθε Σαββατο, σαν βόλτα και για να χαζέψω τα ράφια. Μου αρέσει να το κάνω έτσι. Από μικρός το έκανα. Δεν το απορρίπτω το skroutz σαν εργαλείο φυσικά, αλλά εμένα ποτέ δεν με βοήθησε ιδιαίτερα για παιχνιδια. Σε άλλα, κινητά, λαπτοπ ίσως είναι πιο χρήσιμο. Εγώ αν θέλω να δω ποια είναι η θεωρητικά καλύτερη τιμή ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού αυτή τη στιγμή στην αγορά το ψάχνω στο ebay, και αμα είναι το παραγγέλνω απ' έξω. Αμα είναι μικροδιαφορές πάω στο πλαίσιο και το παίρνω επί τόπου.

Επεξ/σία από Konstantinos1974
Δημοσ.

Ο topic starter ρωτισε για μαγαζια απο ελλαδα και καλως η κακως μονο μεσω skroutz βγαζει ακρη.Το πως ψαχνεις εσυ για τα games τον topic starter τον αφηνει αδιαφορο,οπως και το ebay μιας και ρωτισε κυριως για καταστηματα στην Ελλαδα.Απλα τα πραγματα.

Δημοσ.

Ο topic starter ρωτισε για μαγαζια απο ελλαδα και καλως η κακως μονο μεσω skroutz βγαζει ακρη.Το πως ψαχνεις εσυ για τα games τον topic starter τον αφηνει αδιαφορο,οπως και το ebay μιας και ρωτισε κυριως για καταστηματα στην Ελλαδα.Απλα τα πραγματα.

Ο topic starter θα διαβάσει αν θέλει τα μηνύματα, και μόνος του θα κρίνει τί τον ενδιαφέρει από την συζήτηση και τί του είναι αδιάφορο. Το φόρουμ δεν είναι φόρμα ερωταπαντήσεων, ούτε multiple choice. Το πώς ψάχνω εγώ για τα games ενδεχομένως και να τον ενδιαφέρει στο βαθμό που είμαστε και οι δύο gamers και ψάχνουμε για φτηνά παιχνίδια.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...