Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Για πες.

Δεδομένου ότι δεν είναι το Steam/η Valve, ποιον είχες υπόψιν;

Από πάντα ίσχυε αυτό για software. Δεν άλλαζε κάτι επειδή είχες ένα δισκάκι/δισκέτα/κασέτα στα χέρια σου.

Υπάρχουν τίτλοι που παίζονται offline, DRM-free τίτλοι (από πχ gog.com, Humble Indie Bundle/store κλπ) που δεν θέλουν internet.

Για το Steam, υπάρχει και το Steam offline mode που μπορείς να χρησιμοποιήσεις (για ένα διάστημα). Κατά τα άλλα, το Steam θέλει internet, αυτό είτε το αποδέχεσαι ή όχι και δεν το χρησιμοποιείς.

Οι ενημερώσεις των παιχνιδιών πώς αλλιώς διανέμονται αν όχι από το internet;

Έχεις υπόψιν σου συγκεκριμένες αλλαγές και συγκεκριμένα παραδείγματα; Γιατί αν μιλάμε γενικά, γιατί να μην πιάσουμε και το εσχατολογικό "τι θα γίνουν τα παιχνιδάκια 'μ αν βουλιάξει η Valve και κλείσει για πάντα το Steam;"

Αν δεν είναι η Steam/Valve που γιγάντωσε αυτό το φαινόμενο μα τότε ποιός είναι; Τα Games For Windows Live με μερίδιο στην αγορά με το ζόρι 100 παιχνίδια, ή οι υπόλοιπες εταιρίες που στησαν το online μαγαζακι τους κατά τα πρότυπα του Steam; To Public γιατί σταμάτησε να δέχεται μεταχειρισμένα pc games, λόγω της Origin και της Rockstar Games μήπως?

Δεύτερον δεν ήταν πάντα έτσι όσον αφορά το licence στα παιχνίδια. Άλλο είναι έχω ένα δισκάκι με τα δεδομένα του παιχνιδιού που μου εγκαθιστά το .exe στον υπολογιστή μου και σε εκατό άλλους υπολογιστές, και το παίζω όποτε θέλω και το κάνω ό,τι θέλω, το πουλάω, το χαρίζω, και άλλο πράγμα είναι να έχω ένα δισκάκι με δεδομένα εγκατάστασης μόνο, που από μόνο του είναι περίιπου άχρηστο και το που θα το παίξω το παιχνίδι, και αν θα το παίξω καν κιόλας, μετά που το αγόρασα εξαρτάται από μια σειρά από προϋποθέσεις. Αυτές δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Σε επίπεδο δικαιωμάτων ως χρήστες είμαστε σε πολύ χειρότερο επίπεδο από παλιά. Δεν το συζητώ καν αυτό.

Οι ενημερώσεις των παιχνιδιών διανέμονται μέσω ίντερνετ. Ανέκαθεν. Τα patch τα παλιά που λέγαμε. Μάλιστα συμφωνώ. Για τις υποχρεωτικές ενημερώσεις των single player offline παιχνιδιών εγώ μιλάω. Και αυτό πριν μερικά χρόνια δεν υπήρχε. Για να μη μιλήσω για τις υποχρεωτικές ενημερώσεις που αλλάζουν τον χαρακτήρα του παιχνιδιού που αγόρασες. Περίπτωση Dark Souls στις κονσόλες. (Το Dark Souls δεν είναι μόνο multiplayer online, παίζεται και offline) Άλλο παιχνίδι αγόρασα εγώ τον Οκτώβριο, άλλο μου προέκυψε μετά την υποχρεωτική ενημέρωση τον Δεκέμβριο. Δεν συζητώ για την σκοπιμότητα μιας ενημέρωσης, είναι θέμα ότι δεν ξέρεις τί παίρνεις πια ακριβώς  Τελείωσε πια, δεν έχεις τον παραμικρό έλεγχο πάνω στο προϊόν που αγοράζεις. Και για αυτό θα διαμαρτύρομαι συνέχεια σαν καταναλωτής.

Έχω υπόψη μου πριν 6-8 μήνες μήνυμα από το Steam, για αλλαγή των όρων χρήσης της υπηρεσίας. Αν δεν πατούσες "αποδέχομαι" στους νέους όρους δεν μπορούσες να ξαναπαίξεις κανένα παιχνίδι! Με ποιο δικαίωμα με εμποδίζουν να παίξω τα παιχνίδια που αγόρασα και για τα οποία αποδέχτηκα συγκεκριμένους όρους; Δηλαδή η συμφωνία που έκανα με το Steam για να παίξω το Χ παιχνίδι είναι κουρελόχαρτο. Έρχεται όποτε θέλει και μου λέει: ξέρεις αλλάξανε όροι επειδή έτσι γουστάρουμε. Δεν έχει σημασία ότι εσύ πλήρωσες για κάτι με συγκεκριμένους όρους. Τώρα εμείς δεν γουστάρουμε να το παίξεις με τους όρους που συμφωνήσαμε, έχουμε άλλους καινούργιους όρους. Θες ή δεν θες, αλλιώς τα χάνεις όλα. Με συγχωρείτε, αν αυτό δεν είναι νταβατζιλίκι του χειρίστου είδους, τότε τί είναι;

Όσο για το εσχατολογικό σενάριο τί θα γίνει αν η Valve βουλιάξει, προσωπικά είναι κάτι που το αποδέχομαι απόλυτα σαν ενδεχόμενο και δεν έχω την απαίτηση για τα επόμενα 50 χρόνια να μπορώ να παίζω ό,τι αγόρασα σήμερα. Θα ήταν παράλογο. Όταν παίρνεις ένα παιχνίδι το παίρνεις για ένα συγκεκριμένο σύστημα. π.χ. παίρνεις το Gran Turismo που είναι συμβατό με το σύστημα Sony Playstation. Θα το παίζεις για όσο θέλεις μέχρι να εκραγεί κάποια στιγμή το σύστημα, αλλά και σε μελλοντικές κονσολες, π.χ. PS2 και PS3 αν έχει την καλή διάθεση η Sony να συμπεριλάβει backwards compatibility. Στο PS4 δεν είχε αυτη την καλή διάθεση. Μας τελείωσε. That's life. Αντιστοίχως ένα παιχνίδι pc είναι συμβατό με συγκεκριμένο OS. H Microsoft είχε την καλή διάθεση να έχει compatibility mode για τις όλες τις προηγούμενες εκδόσεις. Αν θέλω να συνεχίσω να παίζω ένα παιχνίδι που αγόρασα το 1995 και κάποια στιγμή ανακαλύψω ότι δεν τρέχει στο Windows 8, είναι πρόβλημά μου πλέον.

• Like 1
  • Απαντ. 36
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

• Moderators
Δημοσ.

Αν δεν είναι η Steam/Valve που γιγάντωσε αυτό το φαινόμενο μα τότε ποιός είναι; Τα Games For Windows Live με μερίδιο στην αγορά με το ζόρι 100 παιχνίδια, ή οι υπόλοιπες εταιρίες που στησαν το online μαγαζακι τους κατά τα πρότυπα του Steam; To Public γιατί σταμάτησε να δέχεται μεταχειρισμένα pc games, λόγω της Origin και της Rockstar Games μήπως?

To Steam είχε ανέκαθεν το δικό του DRM που είναι ο λογαριασμός που έχεις εκεί. Είναι ένα είδος DRM μεν αλλά από τις πιο ήπιες μορφές.

Το DRM έκανε την εμφάνισή του και γιγαντώθηκε πολύ νωρίτερα του Steam, και σε πιο άγριες μορφές.

*Δεν με απασχολεί τι κάνει το public.

Δεύτερον δεν ήταν πάντα έτσι όσον αφορά το licence στα παιχνίδια. Άλλο είναι έχω ένα δισκάκι με τα δεδομένα του παιχνιδιού που μου εγκαθιστά το .exe στον υπολογιστή μου και σε εκατό άλλους υπολογιστές, και το παίζω όποτε θέλω και το κάνω ό,τι θέλω

Πάντα έτσι ήταν οι άδειες χρήσης (μπορείς να το επιβεβαιώσεις πολύ εύκολα αν έχεις παλιά δισκάκια ή και δισκέτες), απλά δεν *μπορούσαν* να σου το επιβάλλουν με τον τρόπο που σου επιβάλει μια online υπηρεσία να συνδέονται τα παιχνίδια σου με ένα λογαριασμό. Μετά πάμε στη συζήτηση περι πειρατείας ή συζήτηση που έχει χιλιογίνει στα χίλια δυο topic περι πειρατείας και την οποία σιχαίνομαι.

Άλλο παιχνίδι αγόρασα εγώ τον Οκτώβριο, άλλο μου προέκυψε μετά την υποχρεωτική ενημέρωση τον Δεκέμβριο. Δεν συζητώ για την σκοπιμότητα μιας ενημέρωσης, είναι θέμα ότι δεν ξέρεις τί παίρνεις πια ακριβώς  Τελείωσε πια, δεν έχεις τον παραμικρό έλεγχο πάνω στο προϊόν που αγοράζεις. Και για αυτό θα διαμαρτύρομαι συνέχεια σαν καταναλωτής.

Μιλάς για ενημερώσεις για τις οποίες ευθύνεται η εταιρεία ανάπτυξης και δεν έχει καμία σχέση το Steam.

Επιπρόσθετα στο Steam υπάρχει δυνατότητα ανα παιχνίδι να κλείσεις τις ενημερώσεις.

Να διαμαρτύρεσαι, αλλά προς το σωστό στόχο. Είναι πιο αποδοτικό.

Έχω υπόψη μου πριν 6-8 μήνες μήνυμα από το Steam, για αλλαγή των όρων χρήσης της υπηρεσίας. Αν δεν πατούσες "αποδέχομαι" στους νέους όρους δεν μπορούσες να ξαναπαίξεις κανένα παιχνίδι!

Λογικό μου ακούγεται πάντως. Αν δεν αποδέχεσαι τους όρους χρήσης της δεν είναι δυνατόν να απαιτείς να χρησιμοποιείς μια πλατφόρμα/υπηρεσία κλπ. Συμβαίνει πολύ συχνά, και όχι μόνο στο Steam.

Η αλλαγή στην οποία αναφέρεσαι ήταν πιθανότατα διευκρίνηση, εξειδίκευση κάποιων όρων ή προσαρμογή σε κάποια νέα δεδομένα. Αν δώσεις και το συγκεκριμένο παράδειγμα δεν θα μιλάμε στον αέρα και θα ήταν πιο προφανές ότι δεν είχε κανένας λόγο να διαφωνήσει.

Και καταλαβαίνω που το πάς. Στο "και τι θα γίνει αν κάνουν χειρότερα". Κάτι που μπορείς να το χρησιμοποιήσεις για να αποφύγεις ή να δικαιολογήσεις ότι αποφεύγεις το οτιδήποτε.

Δεν μου αρέσει να συζητώ σε υποθετική βάση. Ναι, είναι μια πιθανότητα. Έχουν συμβεί τα χειρότερα στα 10+ χρόνια που λειτουργεί; Όχι. Τίποτα παραπάνω.

Δημοσ.

Μιλάς για ενημερώσεις για τις οποίες ευθύνεται η εταιρεία ανάπτυξης και δεν έχει καμία σχέση το Steam.

Επιπρόσθετα στο Steam υπάρχει δυνατότητα ανα παιχνίδι να κλείσεις τις ενημερώσεις.

Να διαμαρτύρεσαι, αλλά προς το σωστό στόχο. Είναι πιο αποδοτικό.

Δεν μίλησα για το Steam, για την έκδοση για κονσόλες είπα για το συγκεκριμένο θέμα. Το έφερα ως παράδειγμα για να πω ότι οι υποχρεωτικές ενημερώσεις, ενίοτε προσβάλλουν τα δικαιώματά μου ως καταναλωτη. Αλλά η εταιρία ανάπτυξης δεν βγάζει τις ενημερώσεις της στον αέρα, στο ιντερνετ, όποιος θέλει πάει και παίρνει, τις κάνει υποχρεωτικές και χρησιμοποιεί προς τούτο τα σημεία ψηφιακής διανομής. Δεν είναι ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν έχουν καμια ανάμειξη σε αυτό και είναι "αθώες".

Λογικό μου ακούγεται πάντως. Αν δεν αποδέχεσαι τους όρους χρήσης της δεν είναι δυνατόν να απαιτείς να χρησιμοποιείς μια πλατφόρμα/υπηρεσία κλπ. Συμβαίνει πολύ συχνά, και όχι μόνο στο Steam.

Το λόγικο, το τίμιο και το νόμιμο είναι γαι μένα το εξής. Αν δεν αποδέχεσαι τους νέους όρους, δεν μπορείς στο εξής να παίξεις νέα παιχνίδια. Για όλες τις προηγούμενες αγορές σου ισχύουν οι συμφωνίες που αποδέχτηκες όταν αγόραζες τα προϊόντα τότε.

• Moderators
Δημοσ.

Δεν μίλησα για το Steam, για την έκδοση για κονσόλες είπα για το συγκεκριμένο θέμα. Το έφερα ως παράδειγμα για να πω ότι οι υποχρεωτικές ενημερώσεις, ενίοτε προσβάλλουν τα δικαιώματά μου ως καταναλωτη.

Από ό,τι καταλαβαίνω, μιλάς για μεμονωμένη περίπτωση.

Αλλά η εταιρία ανάπτυξης δεν βγάζει τις ενημερώσεις της στον αέρα, στο ιντερνετ, όποιος θέλει πάει και παίρνει, τις κάνει υποχρεωτικές και χρησιμοποιεί προς τούτο τα σημεία ψηφιακής διανομής. Δεν είναι ότι οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν έχουν καμια ανάμειξη σε αυτό και είναι "αθώες".

Ένα πλεονέκτημα (για πολλούς χρήστες) των υπηρεσιών διανομής ψηφιακού περιεχομένου είναι τα (προαιρετικά ή όχι) αυτόματα updates. Αν χρησιμοποιείται λάθος από τις εταιρείες των παιχνιδιών δεν φταίει το μέσον.

Το λόγικο, το τίμιο και το νόμιμο είναι γαι μένα το εξής. Αν δεν αποδέχεσαι τους νέους όρους, δεν μπορείς στο εξής να παίξεις νέα παιχνίδια. Για όλες τις προηγούμενες αγορές σου ισχύουν οι συμφωνίες που αποδέχτηκες όταν αγόραζες τα προϊόντα τότε.

Δεν συμφωνώ. Πέρα ότι θα περιέπλεκε αρκετά τα πράγματα για το νομικό τους τμήμα και το τμήμα υποστήριξης, μια πολιτική χρήσης σχεδόν επιβάλλεται να ενημερώνεται και να προσαρμόζεται σε νέα δεδομένα (και να ισχύει αναδρομικά) σε υπηρεσίες που λειτουργούν για πολλά χρόνια.

Edit:

goddamit γιατί είναι τόσο κόλαση να απαντήσεις με quoted posts στο insomnia;

Δημοσ.

Όντως δεν είναι αμερικανιά, πιο πολύ βρεταννιά είναι. Σε στυλ εκπτώσεις Harrods που στεκονται όλοι στην γραμμή πίσω από τον αστυνομικό κλοιό και περιμένουν να δοθεί το σύνθημα για να μπουκάρουν.

Δεν είμαι κάνας φανατικός του Steam, μπορώ να πω μάλιστα ότι κι εγώ βρίσκω κάποια αρνητικά σε αυτό, αλλά το πρόβλημα σου συγκεκριμένα ποιο είναι; Ότι 2-3 φορές το χρόνο υπάρχουν προσχεδιασμένες προσφορές διαρκείας σε video games, όπου ο καθένας μπορεί να βρει κάτι αξιόλογο ασχέτως του budget του;

Δημοσ.

Δεν είμαι κάνας φανατικός του Steam, μπορώ να πω μάλιστα ότι κι εγώ βρίσκω κάποια αρνητικά σε αυτό, αλλά το πρόβλημα σου συγκεκριμένα ποιο είναι; Ότι 2-3 φορές το χρόνο υπάρχουν προσχεδιασμένες προσφορές διαρκείας σε video games, όπου ο καθένας μπορεί να βρει κάτι αξιόλογο ασχέτως του budget του;

Το πρόβλημά μου είναι η κοροϊδία. Τί πάει να πει έκπτωση 50% και 75% και 80%, επειδή ένα παιχνίδι το είχες σε αδικαιολόγητα υψηλή τιμή; Όπως είπε κάποιος φίλος δεν ευθύνεται η Steam για αυτό (η Steam δεν ευθύνεται ποτέ και για τίποτα άλλωστε) κάτι άλλο παίζει και οι ψηφιακές εκδόσεις είναι πάντα πιο τσιμπημένες. Τέλος πάντων καποιος άλλος λοπόν ευθύνεται, και έρχεται η Valve με το προφίλ της εταιρίας που αγαπάει τον pc gamer και κάνει τρελές εκπτώσεις, πάρτε κόσμε, ό,τι πάρεις 1 Ευρώ κυρία. Και μετά αν χάσεις αυτην την καταπληκτική προσφορά το ξανα-ανεβάζει στα 30 Ευρώ. Για να σου γίνει μάθημα, οταν λέμε Summer Sales και Christmas sales, το εννοούμε. Για να σου δημιουργεί μετά την ανάγκη να παρακολουθεις τακτικά τις προσφορές, να μπαίνεις συχνά στο Steam Store, και πού ξέρεις όλο και κάτι μπορείς να τσιμπολογήσεις για 2-3 Ευρώ. Σχεδόν τζάμπα είναι, κάτσε να το πάρω, δεν με χαλάει λες. Κατά κανόνα παιχνίδια χιλιοφορεμένα που δεν προκειται να παίξεις ποτέ, ή θα παίξεις ελάχιστα. Και έτσι σε κρατάει σε επαφή με το μαγαζί. Αν θές και μπορείς να πουλάς φτηνά παιχνίδια κάντο από την αρχή και κάνε και λογικές εκπτώσεις στη συνέχεια. Μην κάνεις σόου, και μην παίζεις με την ψυχολογία του καταναλωτή, αυτό με ενοχλεί. Δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να ψωνίζω φτηνά από το Steam, γιατί ξέρω ότι συνολικα θα βγω χαμένος από αυτό το παιχνίδι. Παρασύρομαι και εγώ, όπως πολλοί. Γι αυτό και αποφασίζω να απέχω. Εκτιμώ στον έμπορα να είναι όσο γίνεται πιο ευθύς απέναντί μου, αν υπάρχει αυτό.

• Moderators
Δημοσ.

H Valve και όποια άλλη εταιρεία, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξασφαλίσει περισσότερες πωλήσεις. (Τα περι τιμών έχουν εξηγηθεί επαρκώς, δεν καταλαβαίνω γιατί επιλέγεις να κάνεις τον "κινέζο").

Παρασύρομαι και εγώ, όπως πολλοί.

Αυτό είναι τελικά το ζουμί από ό,τι καταλαβαίνω. Και, ευτυχώς, περνάει από το χέρι σου να το ελέγξεις.

Οι συχνές προσφορές συμφέρουν όποιον περιμένει και ελέγχει το budget του.

PS. (όπως και ο slipknot) Βρίσκω κι εγώ διάφορα θέματα με το steam που θα ήθελαν να ήταν αλλιώς ή/και να βελτιωθούν.

Ωστόσο, ως προς τις προσφορές, το έχεις πιάσει λάθος το θέμα.

Δημοσ.

H Valve και όποια άλλη εταιρεία, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να εξασφαλίσει περισσότερες πωλήσεις. (Τα περι τιμών έχουν εξηγηθεί επαρκώς, δεν καταλαβαίνω γιατί επιλέγεις να κάνεις τον "κινέζο").

Αυτό είναι τελικά το ζουμί από ό,τι καταλαβαίνω. Και, ευτυχώς, περνάει από το χέρι σου να το ελέγξεις.

Οι συχνές προσφορές συμφέρουν όποιον περιμένει και ελέγχει το budget του.

PS. (όπως και ο slipknot) Βρίσκω κι εγώ διάφορα θέματα με το steam που θα ήθελαν να ήταν αλλιώς ή/και να βελτιωθούν.

Ωστόσο, ως προς τις προσφορές, το έχεις πιάσει λάθος το θέμα.

Το "ζουμί" έχει δύο σκέλη. Ορθώς κατάλαβες το ένα, αλλά παρέκαμψες το άλλο: το ότι συστηματικά "παίζει" μαζί μου το συγκεκριμένο μαγαζί, και είναι κάτι το οποίο προσωπικά με ενοχλεί.

Δημοσ.

Σύμφωνοι.

παρεμπιπτόντως δεν κάνω τον κινέζο για το θέμα των τιμών, δεν το ξέρω ιδιαίτερα, πιθανολογώ αυτό συμβαίνει λόγω της αλυσίδας GameStop στην Αμερική, με τεράστια μερίδα στην αγορά, που αν τα ψηφιακά προϊοντα  γίνουν πολύ φτηνότερα, σιγά σιγα δεν θα έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Και αν το Xbox One και το PS4 συνεχίζουν να βγάζουν παιχνίδια σε blu-ray και με δυνατότητα ανταλλαγής, αυτό συμβαίνει λόγω GameStop.

Εγώ αυτό που καταλαβαίνω από την Steam ειναι ότι παρόλα αυτα έχει περιθώρια να ρίξει τις τιμές κυρίως σε παλιά παιχνίδια. Οι τιμές "ελατήριο" δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπήρχαν άλλες τιμές. Αλλά προτιμά το στυλ Harrods.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πρόβλημά μου είναι η κοροϊδία. Τί πάει να πει έκπτωση 50% και 75% και 80%, επειδή ένα παιχνίδι το είχες σε αδικαιολόγητα υψηλή τιμή; Όπως είπε κάποιος φίλος δεν ευθύνεται η Steam για αυτό (η Steam δεν ευθύνεται ποτέ και για τίποτα άλλωστε) κάτι άλλο παίζει και οι ψηφιακές εκδόσεις είναι πάντα πιο τσιμπημένες. Τέλος πάντων καποιος άλλος λοπόν ευθύνεται, και έρχεται η Valve με το προφίλ της εταιρίας που αγαπάει τον pc gamer και κάνει τρελές εκπτώσεις, πάρτε κόσμε, ό,τι πάρεις 1 Ευρώ κυρία. Και μετά αν χάσεις αυτην την καταπληκτική προσφορά το ξανα-ανεβάζει στα 30 Ευρώ. Για να σου γίνει μάθημα, οταν λέμε Summer Sales και Christmas sales, το εννοούμε. Για να σου δημιουργεί μετά την ανάγκη να παρακολουθεις τακτικά τις προσφορές, να μπαίνεις συχνά στο Steam Store, και πού ξέρεις όλο και κάτι μπορείς να τσιμπολογήσεις για 2-3 Ευρώ. Σχεδόν τζάμπα είναι, κάτσε να το πάρω, δεν με χαλάει λες. Κατά κανόνα παιχνίδια χιλιοφορεμένα που δεν προκειται να παίξεις ποτέ, ή θα παίξεις ελάχιστα. Και έτσι σε κρατάει σε επαφή με το μαγαζί. Αν θές και μπορείς να πουλάς φτηνά παιχνίδια κάντο από την αρχή και κάνε και λογικές εκπτώσεις στη συνέχεια. Μην κάνεις σόου, και μην παίζεις με την ψυχολογία του καταναλωτή, αυτό με ενοχλεί. Δεν μπαίνω καν στην διαδικασία να ψωνίζω φτηνά από το Steam, γιατί ξέρω ότι συνολικα θα βγω χαμένος από αυτό το παιχνίδι. Παρασύρομαι και εγώ, όπως πολλοί. Γι αυτό και αποφασίζω να απέχω. Εκτιμώ στον έμπορα να είναι όσο γίνεται πιο ευθύς απέναντί μου, αν υπάρχει αυτό.

Καταρχάς όπως έγραψαν και άλλοι στο thread, για την κοστολόγηση των τίτλων δεν ευθύνεται αποκλειστικά η Valve. Το ότι το Steam της ανήκει δε σημαίνει κάτι, είναι απλά μια πλατφόρμα, που μεταξύ άλλων παρέχει και τη δυνατότητα αγοράς video games. Αν για παράδειγμα η EA κάνει συμφωνία με τη Valve για να συμπεριλάβει η δεύτερη το Dragon Aids στον κατάλογο της και ορίσει η πρώτη fixed base τιμή, δε μπορεί να γίνει κάτι. Η Valve μπορεί να κάνει κουμάντο μόνο σε δικούς της τίτλους. Απορώ γιατί δε λες να το εννοήσεις.

Κατά τα άλλα καταλαβαίνω τι εννοείς, υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις ανθρώπων που αγόρασαν πολλά παιχνίδια απλά και μόνο επειδή ήταν σε τιμές χώμα, αλλά κατέληξαν να μην τα παίξουν ή να μετανιώσουν την αγορά τους. Σε αυτό όμως δε φταίει η Valve, αλλά η ψυχαναγκαστική λογική του να αγοράζεις ό,τι μπορείς μόνο και μόνο επειδή η τιμή του είναι χαμηλότερη από ένα φραπέ. Δε σου έβαλε κανένας το πιστόλι στον κρόταφο για να σε αναγκάσει να αγοράσεις. Ναι, η Valve είναι εταιρία και επιθυμεί να έχει κέρδος, τα sales είναι κατά κάποιο τρόπο money generators, κυρίως για την ίδια, μα και για τους developers ενίοτε. Αυτή τη στιγμή όμως την κατηγορείς για κάτι εντελώς άσχετο: την έλλειψη καταναλωτικής συνείδησης του εκάστοτε πελάτη.

Το σχόλιο ότι η Valve κατά κάποιο τρόπο σε κοροϊδεύει σαν καταναλωτή μέσω των sales, ειλικρινά δε μπορώ να το κατανοήσω. Τα events αυτά είναι προγραμματισμένα και γενικότερα είναι γνωστό πως προσφέρουν τις καλύτερες δυνατές εκπτώσεις (για τα δεδομένα του Steam). Επίσης έχουν τη φήμη ότι τιμωρούν τους ανυπόμονους, με την έννοια ότι αν ο άλλος βιαστεί και πάρει ό,τι θέλει από την πρώτη μέρα, άμα τα πετύχει αργότερα σε ακόμα χαμηλότερες τιμές θα κοπανάει -με δική του ευθύνη- το κεφάλι στον τοίχο. Το να ισχυρίζεσαι πως τα sales σε αναγκάζουν να ελέγχεις όλη μέρα το Steam είναι υπερβολή, οι ώρες που ανανεώνονται τα deals είναι προκαθορισμένες και δεν αλλάζουν, άσε που υπάρχει και η δυνατότητα να προσθέσεις games στη wishlist και να σου σταλεί mail όταν μπει σε sale. Για μένα ήταν το πρώτο sale που έκατσα να ασχοληθώ και δεν μπερδεύτηκα πουθενά, δεν είναι δα και κάτι υπερβολικά πολύπλοκο ή κάποια γνώση προσβάσιμη σε μια μικρή ελίτ.

Το να θες να ελέγξεις τα έξοδα σου, σε περίοδο που πολλές προσφορές φαντάζουν δελεαστικές είναι απολύτως κατανοητό.

-Μπορείς πριν το sale να προσθέσεις games που θέλεις ειλικρινά να αγοράσεις στη wishlist σου και να περιοριστείς σε αυτά, συμπληρώνοντας ενδεχομένως με ξέμπαρκα που δεν είχες υπολογίσει. Έτσι ελέγχεις καλύτερα και τις προσφορές σε κάθε game.

-Μπορείς να προσθέσεις συγκεκριμένο ποσό στο Steam wallet για να θέσεις αυστηρό budget και να μη ξεφύγεις από αυτό.

-Μπορείς να κρατήσεις ένα spreadsheet με όσα games αγοράζεις κατά τη διάρκεια του sale για να ελέγχεις τα έξοδα σου.

-Μπορείς να εγκαταστήσεις το addon Enhanced Steam για Firefox (αν δεν χρησιμοποιείς Firefox να βάλεις, ο Firefox γαμάει). Μπαίνοντας στο Steam μέσω browser σου παρέχει διάφορες χρήσιμες πληροφορίες, όπως ιστορικό τιμών, χαμηλότερη καταγεγραμμένη τιμή κλπ.

Σέβομαι την επιλογή σου να θες να εξοικονομήσεις χρήματα, αλλά από την άλλη στο thread πρότεινες έμμεσα να αγοράζουμε games από φυσικά καταστήματα εδώ, την ώρα που τα βρίσκεις φτηνότερα αλλού. Επίσης αντιμετωπίζεις το Steam λες και είναι καζίνο, σκεπτόμενος αυτόματα πως αν "μπλέξεις" μαζί του θα βγεις χαμένος. Εν τέλει πρέπει να ξεκαθαρίσεις τι hobby έχεις, να παίζεις παιχνίδια ή να τα αγοράζεις;

Αν το Steam αξίζει κράξιμο για κάτι, αυτό είναι imho το update με τις κάρτες που έκανε. Επίσης, όσο fanboy κι αν δεν είμαι η αλήθεια είναι πως η Valve, ή έστω ο Newell, όντως ενδιαφέρονται για το pc σαν πλατφόρμα. Απόδειξη τα όσα έχει πει ο Newell κατά καιρούς, η προφανής προώθηση της πλατφόρμας μέσω του Steam και οι τίτλοι της Valve.

Επεξ/σία από slipknot
  • Like 4
Δημοσ.

'' Μην κάνεις σόου, και μην παίζεις με την ψυχολογία του καταναλωτή, αυτό με ενοχλεί.'' Ειδες η παλιοεταιρια δινει φτηνα παιχνιδια και εμεις θα την κραξουμε,ειδες το skroutz ειναι μια ενα χρησιμο εργαλειο να βρουμε παιχνιδια σε οσο γινεται για την Ελλαδα προσιτες τιμες και θα το κραξουμε.Απλα οτι να ναι.

''Και μετά αν χάσεις αυτην την καταπληκτική προσφορά το ξανα-ανεβάζει στα 30 Ευρώ'' δεν το εχεις δει αυτο πουθενα αλλου??Τοση εντυπωση σου κανει??ή μηπως δεν υπαρχει ενημερωση για την περιοδο του steam summer sales.Εδω ο αλλος μου δινει 20ευρο για ενα skin στο lol και εσυ καθεσαι και γραφεις  οτι η Valve ειναι κακια επειδη βαζει εκπτωσεις???.Μηπως υπερβαλλεις λιγακι??

Edit: τωρα ειδα το παραπανω post του slipknot.Παρα πολυ σωστος σε ολα του.Το topic αυτο αρχισε επειδη καποιος ρωτισε για φτηνα παιχνιδια και καλως ή κακως στην Ελλαδα που ειμαστε ή μεσω skroutz(κυριως για console games) ή μεσω steam (pc gaming) ψαχνουμε.

Δημοσ.

Καταρχάς όπως έγραψαν και άλλοι στο thread, για την κοστολόγηση των τίτλων δεν ευθύνεται αποκλειστικά η Valve. Το ότι το Steam της ανήκει δε σημαίνει κάτι, είναι απλά μια πλατφόρμα, που μεταξύ άλλων παρέχει και τη δυνατότητα αγοράς video games. Αν για παράδειγμα η EA κάνει συμφωνία με τη Valve για να συμπεριλάβει η δεύτερη το Dragon Aids στον κατάλογο της και ορίσει η πρώτη fixed base τιμή, δε μπορεί να γίνει κάτι. Η Valve μπορεί να κάνει κουμάντο μόνο σε δικούς της τίτλους. Απορώ γιατί δε λες να το εννοήσεις.

Ωραία. Σε παρακαλώ μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί το Alan Wake το πουλάει δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς 20-30 Ευρώ στάνταρ και για ένα Σαββατοκύριακο δίνει το ίδιο το παιχνίδι και το expansion pack για 3 Ευρώ. Και μετά το ξαναανεβάζει στην ίδια τιμή. Εσένα πώς σου φάινεται αυτό; Η ευκολία που κόβεις ένα ολόκληρο μηδενικό από την τιμή, τί σου δείχνει; Εμένα μου δείχνει ότι θα μπορούσε άνετα όλο αυτό τον καιρό να το είχε 10-15 Ευρώ. Αλλά όχι, επιλέγει το παιχνίδι εντυπώσεων, να λέει και καλά ότι κάνει μείωση 80% και να μένουν όλοι με το στόμα ανοιχτό. Δεν καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για ένα πολύ φτηνό τέχνασμα; Αντίστοιχα φυσικά κι εγώ σέβομαι τις επιλογές σου ως καταναλωτή. Αν μπορείς και νομίζεις ότι εσύ έχεις το πανω χερι σε αυτό το κόλπο, μαγκιά σου. Εμένα δεν μου αρέσει να με δουλεύουνε, κι ας ευνοούμαι πρόσκαιρα από τις απίθανες προσφορές τους. Ξέρεις καλά ότι δεν θα σταματήσεις εκεί. Θα αγοράσεις και πολλές άλλες τέτοιες χρυσές προσφορές. Θα έχεις το "χαράτσι" με τις απίθανες υπερπροσφορές να σε απομυζά σαν βδέλλα. Και να τους είσαι και ευγνώμων στο τέλος που σε φροντίζουν. Ειλικρινά, αν τώρα βγει εκτάκτως, ότι δίνουν το Bioshock 3 για 4 Euro δεν θα πας να το πάρεις; Τί κι αν δεν σου αρέσει σαν παιχνίδι, τί κι αν δεν ήταν στα πλάνα σου. Με τα τέσσερα θα πας να το πάρεις, γιατί είναι ευκαιρία. Κι αν δίνουν και τα τρια Bioshock για 6 Ευρώ κι αυτά θα τρέξεις να τα πάρεις, έστω και αν έχεις το 1 και το 2 ήδη στο Xbox, γιατί είναι κρίμα να μην τα έχεις έτσι και τα τρια στο λαπτοπ σου, αμαρτία είναι που θα λεγε και ο Βαλαβανίδης, τζάμπα τα δίνουν. Εκτός κι αν είμαι μόνο εγώ που σκέφτομαι έτσι.

Για να απαντήσω και στην αρχική ερώτηση του φίλου που έφτιαξε το thread, αν και ξεχείλωσε λίγο το θέμα, πού πουλάνε φτηνά παιχνίδια. Πουθενά δεν πουλάνε φτηνά παιχνίδια. Μια ή άλλη είναι αυτά τα πράγματα. Αυτό που μου φαίνεται ως η καλύτερη λύση είναι να πας και να παίρνεις το παιχνίδι που θέλεις, όποτε το θέλεις εσύ, στην καλύτερη δυνατή τιμή, αφου κάνεις μια στοιχειώδη έρευνα αγοράς. π.χ. Ψήνεσαι πολύ να παίξεις το Alan Wake σε pc που μόλις βγήκε φρέσκο. Μάλιστα. Ρίχνεις μια ματιά τί παίζει στο καρτέλ Public-Κωτσόβολος-Πλάισιο-Multirama και λοιπά, μέσω skroutz γιατί βαριέσαι να πας μια βόλτα στην πλατεία της πόλης που μένεις για να δεις από κοντά τί παίζει. Έστω. Βλέπεις το έχουν 50 Ευρώ όλοι. Την πάτησες. Κοιτάς τί μπορείς να βρεις στο ebay, κοιτάς και το Steam, κοιτάς και το gog και αν είσαι τυχερός μπορείς να το βρεις σε αυτούς με 40. Πήγαινε και πάρτο με 40. Και με 50 σου λέω εγώ αν δεν το βρίσκεις πουθενά φτηνότερο. Είναι χίλιες φορές καλυτερα έτσι, από το να κυνηγάς ευκαιρίες και να μαζεύεις σαβούρα. Η φτώχια τρώει τον παρά λέει μια παροιμία. Τουλάχιστον είχες την χαρά να παίξεις το παιχνίδι που ήθελες, όταν το ήθελες. Πάρα πολύ σημαντικό αυτό, το οποίο δεν αποτιμάται σε χρήματα.

'' Μην κάνεις σόου, και μην παίζεις με την ψυχολογία του καταναλωτή, αυτό με ενοχλεί.'' Ειδες η παλιοεταιρια δινει φτηνα παιχνιδια και εμεις θα την κραξουμε,ειδες το skroutz ειναι μια ενα χρησιμο εργαλειο να βρουμε παιχνιδια σε οσο γινεται για την Ελλαδα προσιτες τιμες και θα το κραξουμε.Απλα οτι να ναι.

Άσε να κρίνει ο καθένας από μόνος του την εγκυρότητα μιας άποψης που διαβάζει. Δεν χρειάζονται οι αφορισμοί.

Δημοσ.

Ωραία. Σε παρακαλώ μπορείς να μου εξηγήσεις γιατί το Alan Wake το πουλάει δεν θυμάμαι τώρα ακριβώς 20-30 Ευρώ στάνταρ και για ένα Σαββατοκύριακο δίνει το ίδιο το παιχνίδι και το expansion pack για 3 Ευρώ. Και μετά το ξαναανεβάζει στην ίδια τιμή.

Γρήγορο recap σ'αυτά που έγραψα πολλάκις σε διάφορα topics (όπως και αρκετοί πρίν απο εμένα στο συγκεκριμένο :P) :

Η VALVe δεν καθορίζει τις τιμές των παιχνιδιών αυθαίρετα, αλλά σε συνεργασία με τον εκάστοτε publisher (Source.png Πηγή: http://www.steampowered.com/steamworks/FAQ.php">Steam Publishing Services FAQ) - συνεπώς και τα τυχόν sales με τον ίδιο τρόπο αποφασίζονται.

3. Who sets the price for my game on Steam?

Pricing is very title specific, and we've got a lot of data and experience to help you decide on what the best price is for your title. We'll work with you to figure out pricing.

Στο συγκεκριμένο σου παράδειγμα (προφανώς υπάρχουν και άλλα παιχνίδια με πιο μεγάλες διαφορές στις τιμές), ας δούμε μερικά online retailers για τιμές του Alan Wake:

* Steam (EU Store): €27,99

* GamersGate (EU): €27,95

* Green Man Gaming: €27,95

* GOG.com: $29,99 (βάσει ισοτιμίας, κάπου €22,80)

* Steam (US Store): $29,99 (βάσει ισοτιμίας, κάπου €22,80)

* Amazon.com (US): $29,99 (και πάλι, βάσει ισοτιμίας κάπου €22,80)

-- Σε παρένθεση και το Origin: αν και δεν διαθέτει την βασική έκδοση, προσφέρει την Collector's Edition στα €31,99

Ξανά, προφανώς και υπάρχουν παιχνίδια στα οποία οι διαφορές είναι αρκετά μεγάλες σε τιμή μεταξύ Steam και άλλων πλατφόρμων, αλλά στο συγκεκριμένο παράδειγμα μπορείς να δεις πως όλοι κινούνται πάνω-κάτω στις ίδιες τιμές. Η μόνη λογική εξήγηση είναι πως ο publisher (στη συγκεκριμένη περίπτωση η Remedy Games) έχει "αποφασίσει" πως η τιμή της ψηφιακής έκδοσης του Alan Wake θα κυμαίνεται στα €28-30, μια και είναι ο μόνος "κοινός" παράγοντας.

Ξέρεις καλά ότι δεν θα σταματήσεις εκεί. Θα αγοράσεις και πολλές άλλες τέτοιες χρυσές προσφορές. Θα έχεις το "χαράτσι" με τις απίθανες υπερπροσφορές να σε απομυζά σαν βδέλλα -κ.τ.λ. κ.τ.λ.- Εκτός κι αν είμαι μόνο εγώ που σκέφτομαι έτσι.

Ο μόνος, σίγουρα όχι. Αλλά με λίγη αυτοσυγκράτηση, αυτό αποφεύγεται. Προσωπικά πιστεύω πως αν κάποιος φτάνει στο σημείο να αγοράζει 50-100-200-500 games απλά επειδή "ήταν απίθανη υπερπροσφορά", έχει μεγαλύτερα προβλήματα απο το Steam (βλ. οτιδήποτε απο shopping therapy μέχρι oniomania).

Με τον εαυτό μου ως παράδειγμα, εξαιρώντας καμιά 10ρια παιχνίδια που τα βρήκα δωρεάν (πιο πρόσφατα το Anomaly: Warzone Earth απο ένα Facebook promo), καμιά 15ριά που "ήταν πακέτο" με άλλους τίτλους που με ενδιέφεραν (HumbleBundle κυρίως, όταν δεν δίνανε ξεχωριστά keys και έπρεπε να κάνεις redeem όλο το πακέτο θες - δεν θες) και 3-4 τα οποία ήταν gifts απο φίλους, μπορώ να πω πως δεν αγόρασα ποτέ κάτι απλά επειδή ήταν σε sale. Έχω ακριβώς δύο τίτλους στο library μου τους οποίους μετάνιωσα την αγορά και αυτοί είχαν αγοραστεί 2-3 μέρες μετά την κυκλοφορία τους - συγκεκριμένα, το Grotesque Tactics που με έκανε να πιστέψω πως ήταν μια πιο χιουμοριστική έκδοση του Final Fantasy Tactics (δεν ήταν) και το Anna ~Extended Edition~, το οποίο υποσχόταν καλύτερο pacing/story/performance/κ.τ.λ. επί της αρχίκης έκδοσης (που έκανα το λάθος να αγοράσω στο X360).

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...