karaLRS Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 19 Οκτωβρίου 2014 Καλησπέρα Λόγω χαμηλής ταχύτητας θέλω να ενώσω 2 συνδέσεις σε ενα router tp-link 1043nd με Openwrt περασμένο με την βοήθεια του mwan3 package. έχω κάνει ένα σχήμα και έχω μερικές απορίες αν μπορεί κάποιος να βοηθήσει. συγκεκριμένα οι απορίες μου : 1) Τα subnet του modem #1 ,modem #2 και του router θα πρέπει να είναι διαφορετικά; δηλαδή 192.168.ΧΧΧ.1? Γίνεται να βάλω και τις τρεις αρχικές σελίδες των συσκευών στο ίδιο subnet? Τώρα έχω 192.168.1.1 , 192.168.2.1 ,192.168.3.1 για τις τρεις συσκευές. 2)το DHCP του δικτύου το δίνει το πρώτο WAN που συνδέω (οπότε είναι της μορφής 192.168.1.150-190) Μπορώ να επιλέξω να το κάνει το openwrt router όπως επίσης να δίνει και DNS? 3)Να έχω ανοικτά και τα τρία firewall? 4)Δεν έχω ακόμα δοκιμάσει να συνδέσω και την δεύτερη wan σύνδεση για να δω οτι όλα πάνε καλά με μία πάνω. Ευχαριστώ
NikosKallithea Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Δεν μπορείς να αυξησεις την ταχύτητα, απλα καποια πακετα θα πηγαίνουν απο εδω και κάποια απο εκει. Αυτο που δεν ξερω ειναι τι κανει το Openwrt οπότε κρατάω μια επιφύλαξη
karaLRS Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Δεν μπορείς να αυξησεις την ταχύτητα, απλα καποια πακετα θα πηγαίνουν απο εδω και κάποια απο εκει. Αυτο που δεν ξερω ειναι τι κανει το Openwrt οπότε κρατάω μια επιφύλαξη αύξηση διαθεσιμου bandwidth θα έχω σίγουρα. Επίσης όταν πχ κατεβαζω με την μια γραμμή ,με την άλλη θα βλέπω iptv...
NikosKallithea Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 iptv θα βλέπεις χωρις balance απο την μια γραμμη μονο, απο αυτην που εχει συνδρομή στην iptv
jkoukos Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Υπό προϋποθέσεις γίνεται και bonding (aggregation), δηλαδή πρόσθεση των 2 γραμμών. Ούτως ή άλλως έχει balancing μοιράζοντας τη κίνηση του δικτύου. 1. Τα 3 subnet θα πρέπει να είναι διαφορετικά. Γίνεται και με το ίδιο, αλλά υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα. 2. Ο μοναδικός DHCP που θα πρέπει να είναι ενεργός θα είναι αυτός της συσκευής που θα έχει τον έλεγχο όλου του δικτύου. Φυσικά αυτή θα είναι ο router με το OpenWRT. 3. Δεν έχει και τόσο σημασία. Είναι πλεονασμός αλλά δεν σε πειράζει κιόλας να είναι και τα 3 firewall ενεργοποιημένα. Τα 2 modem/router που σου δίνουν πρόσβαση, κανονικά πρέπει να δουλεύουν μόνο ως απλά modem. Οπωσδήποτε κλειστό DHCP και NAT, για να μην έχεις πρόβλημα διπλού ΝΑΤ. Το OpenWRT αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα. Φρόντισε μόνο οι 2 WAN θύρες του να έχουν σταθερή διεύθυνση, στο ίδιο εύρος με τα αντίστοιχα modem που θα συνδεθούν. Ακόμη καλύτερα είναι τα 2 modem να μπουν σε κατάσταση Bridge, ώστε να γίνουν καθαρά modem και την κλήση ΡΡΡ να την κάνει το OpenWRT και για τα 2. 2
karaLRS Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 iptv θα βλέπεις χωρις balance απο την μια γραμμη μονο, απο αυτην που εχει συνδρομή στην iptv IPTV μπαίνει και από τις 2 συνδέσεις. Οπότε μέσω QOS θα ορίζω που θα πηγαίνει τι ,ανάλογα την ώρα της ημέρας , αν βλέπω iptv , αν κατεβάζω κλπ 1. Τα 3 subnet θα πρέπει να είναι διαφορετικά. Γίνεται και με το ίδιο, αλλά υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί πρόβλημα. Μιλάμε πάντα για τις IP; όχι για τα subnet? 2. Ο μοναδικός DHCP που θα πρέπει να είναι ενεργός θα είναι αυτός της συσκευής που θα έχει τον έλεγχο όλου του δικτύου. Φυσικά αυτή θα είναι ο router με το OpenWRT. Οκ κατάλαβα πρέπει να κλείσω NAT και DHCP από τα 2 modem/router για να γίνουν μόνο modem. Τα 2 modem/router που σου δίνουν πρόσβαση, κανονικά πρέπει να δουλεύουν μόνο ως απλά modem. Οπωσδήποτε κλειστό DHCP και NAT, για να μην έχεις πρόβλημα διπλού ΝΑΤ. Το OpenWRT αναλαμβάνει όλα τα υπόλοιπα. Φρόντισε μόνο οι 2 WAN θύρες του να έχουν σταθερή διεύθυνση, στο ίδιο εύρος με τα αντίστοιχα modem που θα συνδεθούν. Ακόμη καλύτερα είναι τα 2 modem να μπουν σε κατάσταση Bridge, ώστε να γίνουν καθαρά modem και την κλήση ΡΡΡ να την κάνει το OpenWRT και για τα 2. Επειδή και τα 2 modem είναι cyta αν τα βάλω σε bridge mode θα δουλευει το VOIP; Κερδίζω κάτι αν τα βάλω σε bridge mode; Οπότε συνοψίζοντας #1 modem/router --> NAT OFF , DHCP OFF , STATIC IP 192.168.1.1/24 (gateway θα είναι το ίδιο νούμερο #2 modem/router --> NAT OFF , DHCP OFF , STATIC IP 192.168.3.1/24 (gateway θα είναι το ίδιο νούμερο Openwrt router-->NAT ON , DHCP ON , DNS SERVER ON , STATIC IP 192.168.2.1
jkoukos Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Επειδή και τα 2 modem είναι cyta αν τα βάλω σε bridge mode θα δουλευει το VOIP; Κερδίζω κάτι αν τα βάλω σε bridge mode; Οπότε συνοψίζοντας #1 modem/router --> NAT OFF , DHCP OFF , STATIC IP 192.168.1.1/24 (gateway θα είναι το ίδιο νούμερο #2 modem/router --> NAT OFF , DHCP OFF , STATIC IP 192.168.3.1/24 (gateway θα είναι το ίδιο νούμερο Openwrt router-->NAT ON , DHCP ON , DNS SERVER ON , STATIC IP 192.168.2.1 Να σου πω την αλήθεια δεν γνωρίζω τι γίνεται στην περίπτωση της voip τηλεφωνίας στη Cyta. Λογικά δουλεύει σε άλλο VC που είναι Bridged. Αλλά το ερώτημα είναι, πρέπει (ή όχι απαραίτητα) η κλήση ΡΡΡ να γίνει από την ίδια συσκευή; Κάνε μια δοκιμή και θα μας λυθεί η απορία. Τα άλλα όπως τα γράφεις. Οι συσκευές όμως πίσω από το OpenWRT θα χρησιμοποιούν ως Gateway την ΙΡ αυτού και όχι των άλλων 2 modem. Το ίδιο και σε DNS.
karaLRS Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 20 Οκτωβρίου 2014 Τα άλλα όπως τα γράφεις. Οι συσκευές όμως πίσω από το OpenWRT θα χρησιμοποιούν ως Gateway την ΙΡ αυτού και όχι των άλλων 2 modem. Το ίδιο και σε DNS. οπότε το υπόλοιπο δίκτυο θα έχει 192.168.2.1 για gateway ενώ τα 2 modem θα κρατήσουν gateway την ip τους;
jkoukos Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 Δεν κατάλαβα τι εννοείς γράφοντας "τα 2 modem θα κρατήσουν gateway την ip τους". Στο εσωτερικό δίκτυο, δηλαδή για όλες τις συσκευές που θέλουν πρόσβαση στο Internet, δεν απασχολούνται με τα 2 modem, καθώς επικοινωνούν μόνο με το OpenWRT. Οι διευθύνσεις των 2 modems, θα χρησιμοποιηθούν ως Gateway στις ρυθμίσεις των 2 WAN θυρών του OpenWRT. Πουθενά αλλού.
karaLRS Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 και πως θα μπορώ να μπαίνω στις ρυθμισεις τους; γράφοντας την ip τους;
jkoukos Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 Εξαρτάται αν τα 2 modem συνεχίσουν να είναι router ή μόνο modem. Στην πρώτη περίπτωση με κατάλληλους κανόνες static route. Στην δεύτερη, ορίζεις στην κάρτα δικτύου του υπολογιστή σου να έχει επιπλέον διευθύνσεις, από μία για κάθε modem που θέλεις να συνδεθείς. Τέλος περνάς ένα ακόμη καλώδιο δικτύου μεταξύ modem και OpenWRT.
karaLRS Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 ομολογώ ότι χάθηκα λίγο... Αν κάνω τα modem bridge θα τους έχω μια στατική ip πχ 192.168.1.1 . με το Openwrt θα κάνω την κλήση με τους κωδικούς προς αυτή την ip για να εχω σύνδεση στο Internet. για να μπω στο web interface του modem θα γράψω 192.168.1.1 στον Explorer και θα μπω; αυτή την στιγμή έχω μόνο ένα καλώδιο περασμένο από modem στο openwrt.
jkoukos Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 Για να συνδεθείς με τον υπολογιστή σου σε ένα modem πρέπει απαραίτητα να είστε στο ίδιο εύρος διευθύνσεων, διαφορετικά δεν γίνεται επικοινωνία. Αν βάλεις το modem σε Bridge mode, τότε παίζει μόνο ως modem. Στο OpenWRT θα συνδεθεί σε μία θύρα που θα παίζει ως WAN (και όχι LAN). To θέμα είναι ότι σε όλα τα router απαγορεύεται η επικοινωνία μέσω την θύρας WAN από το εσωτερικό δίκτυο (LAN). Οπότε η μόνη λύση που μένει είναι να συνδεθούν modem & OpenWRT με δεύτερο καλώδιο δικτύου σε θύρες LAN, έτσι σώστε να γίνει επικοινωνία μέσω αυτών. Επιπλέον και καθώς το modem έχει άλλο εύρος διευθύνσεων από το δίκτυο του OpenWRT, ο υπολογιστή σου θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει άλλη μία διεύθυνση στο ίδιο εύρος με του modem. 1
karaLRS Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 21 Οκτωβρίου 2014 Τελικά μήπως το bridge Mode δεν είναι τόσο λειτουργικό; Δηλαδή κερδίζω να έχω μια συσκευή που συνδέει τα modem μου στο Internet παρόλα αυτά δεν μπορώ να μπω στo web interface των Modem. Δηλαδή αν θέλω να τα κάνω reset πως το κάνω;Αν θέλω να δω τα στατιστικά της γραμμής; Μήπως τελικά να κρατήσω αυτό που προτείνει σαν default το wiki του Openwrt? Δηλαδή να αφήσω ανοικτό το dhcp του modem? @edit...Σε ευχαριστώ για τον χρόνο που δίνεις για να βοηθήσεις via plain Ethernet DHCP (default) Static IP Example configuration commands:uci set network.wan.proto=staticuci set network.wan.ipaddr=74.125.115.103uci set network.wan.netmask=255.255.255.0uci set network.wan.gateway=74.125.115.1uci set network.wan.dns='8.8.8.8 8.8.4.4'uci commit networkifup wan
jkoukos Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 22 Οκτωβρίου 2014 Δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Στο ένα επιπλέον καλώδιο δικτύου και στην μία ακόμη διεύθυνση που θα δόσεις; Θέλεις να κάνεις κάτι σχετικά πολύπλοκο, Load balancing 2 διαφορετικών συνδέσεων μέσω 3ου router, μάλιστα μέσω OpenWRT που δεν είναι κλικ-κλικ και, θα κολλήσεις σε 2 απλές ενέργειες;
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα