Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Έχω έναν SATA ο οποίος έχει κάποια bad sectors. Το HDD Sentinel βγάζει μήνυμα για backup. Έχω ήδη πάρει backup, και θέλω να τον κάνω format.

Σε τέτοιους σκληρούς δίσκους, εάν αυτός ο δίσκος είναι ο δίσκος του υπολογιστή σου με το λειτουργικό, εάν π.χ. δεν έχεις ένα πρόγραμμα σαν το Sentinel να σου βγάλει μία ειδοποίηση, μπορεί μία ημέρα να ανοίξεις του υπολογιστή και να τα χάσεις όλα. Εάν είχαν απομονωθεί αυτά τα bad sectors, και δούλευες τον υπολογιστή μόνο στην καθαρή περιοχή, όλα θα ήταν φυσιολογικά. Δε θα υπήρχε φόβος να "κρεμάσει" ο δίσκος, και να χάσεις τα πάντα (εάν δεν είχες πάρει backup).

Αυτό ακριβώς θέλω να κάνω. Να κάνω ένα format, και να απομονωθεί η λανθασμένη/χτυπημένη περιοχή.

Το απλό format κάνει κάτι τέτοιο; Μπορώ να κάνω με κάποιο πρόγραμμα ή κάτι άλλο, κάτι πιό εξειδικευμένο απ' το απλό format; π.χ. να επαναφέρω κάποια bad sectors ή να τα αντικαταστήσω με εφεδρικά του σκληρού δίσκου (απ' όσο έχω ακούσει υπάρχουν κάποια εφεδρικά σε κάθε δίσκο); Δεν ξέρω. Ο,τιδήποτε.

Ίσως το low level format να μπορούσε να κάνει κάτι. Δεν ξέρω. Ίσως. Απ' ό,τι ξέρω, το low level format είναι μία διαδικασία που γίνεται στη "γέννηση" του δίσκου απ' την κατασκευάστρια εταιρία. Και στην οποία διαδικασία γίνεται η διαμόρφωση, αλλά ταυτόχρονα και ένα test στα δημιουργηθέντα sectors. LLF δε μπορώ να κάνω (νομίζω). Κάτι, λοιπόν, σαν το LLF, που να επαναφέρω (ίσως) και ένα κομμάτι των bad sectors.

Ή γενικότερα κάτι άλλο που έχετε να μου προτείνετε σαν ιδανικότερη λύση.

Δημοσ.

Σε κάποιες περιπτώσεις σε πολύ χάλια δίσκο η ειδοποίηση έρχεται ακόμα και στο bootarisma στο POST του BIOS! Ακόμα και στα windows.

Στο HD Sentinel έχει Surface test> WRITE που κάνει αυτό που θες. (γράφει σε όλο το δίσκο δεδομένα και τον αναγκάζει να βάλει σε λειτουργία εφεδρικούς sectors όταν πετύχει κάποιον που δε μπορεί να γράψει/διαβάσει)

Νομίζω και το hdd regenerator κάνει αυτό που θες. 

Δεν είναι σίγουρο όμως ότι θα πετύχει αυτό που σκέφτεσαι και φυσικά δεν σημαίνει ότι δε θα παρουσιάσει άλλα προβλήματα αργότερα. 

Το άλλο που λες να απομονωθεί η χαλασμένη περιοχή γίνεται με τον εξής τρόπο. Να κάνεις ένα surface test να δεις που σου βγάζει προβληματικούς τομείς και αν είναι όλοι μαζεμένοι σε κάποιο σημείο τότε φτιάχνεις partitions σε σημεία που δεν έχει πρόβλημα.

Δημοσ.

Οι HDD είναι πλέον τόσο φτηνοί. Γιατί να ρισκάρεις ή ακόμα γιατί να μπεις σε μια διαδικασία που πάντα θα έχεις στο μυαλό σου ότι από λεπτό σε λεπτό θα κλατάρει και δεν θα μπορείς να μπεις ούτε στα windows!!!

Δημοσ.

Tζόνι, προφανώς μετέφερες μια συζήτηση από κάπου αλλού (ένας ρωτά - άλλος απαντά/σχολιάζει) και κάνουμε κεφάλι όσοι διαβάζουμε...

Τεσπα, από όσο μπόρεσα να παρακολουθήσω, αυτό που ζητάς είναι ένα πρόγραμμα "πιο ισχυρό απ' το απλό φορμάρισμα που κάνουν τα Win". Οπότε, βάλε το HD Sentinel και τρέξε την επιλογή του "disk surface test - reinitialization". Αρκεί να μην είναι ο δίσκος του λειτουργικού φυσικά.

Μετά, restart και από τη Διαχείριση Δίσκων ενεργοποίηση δίσκου και τέλος δημιουργία συστήματος αρχείων.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...