Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Συνδέω στο πολύμετρο  το led  (τροφοδοτείται με 3 volt) και ανάβει μια χαρά. Το δοκιμάζω με μπαταρίες "τιλεκοντρολ" μικρές 2x1,5 volt και καίγεται (ανάβει για 1 sec και καίγεται). Γιατί? Μια δεύτερη ερώτηση συνδέω το "ποντεσιομετρο" στη σειρα (ένα στη μέση και ένα δεξιά συνολικά έχει 3 εξόδους) 1 kΩ για να ρυθμίζω την φωτεινότητα στο led απευθείας από τι πηγή του πολύμετρου, στα 0 ohm είναι ok, ως τα 500(σχεδόν) χαμηλώνει το φως μετά από 500-1000ohm μένει μισό αναμμένο σταθερό!! αυτό που θέλω να κάνω είναι να συνδέσω με μπαταρία 2x1,5 volt χωρίς να καεί και να παίζω το φως από 0 φωτεινότητα στο max (χωρίς να καεί)

Δημοσ.

τα led κοινου τυπου δεν ειναι πανω απο 2v max

3 volt μου ειπε αυτος απο το μαγαζι.. καμοια ιδεα να κανω αυτο που θελω?

Δημοσ.

Καταρχήν το πολύμετρο που λες δεν ειναι πηγή τάσης.. Κάτι έχεις λάθος στο μυαλο σου. Εννοείς μήπως τροφοδοτικό; 

Επίσης για κάποιο λόγο που δυστυχως δε μπορώ να σου εξηγήσω εγώ τώρα τα led πρεπει να τα βάζεις σε σειρά με κάποια αντίσταση για περιορισμό του ρεύματος. Συνήθως τα 5mm που μάλλον έχεις στα χέρια σου πρέπει να παίζουν στα 20mA και ανάλογα με την τάση που θες να τους δώσεις και την τάση λειτουργίας του led υπολογίζεις την αντίσταση. 

Μπες εδώ να παίξεις λίγο. 

Source voltage βάζεις την τάση που θα τροφοδοτείς το λεντ (πρόσεξε, όχι αυτό που γράφει το ταμπελάκι του τροφοδοτικού γιατί ποτέ δε βγάζουν αυτό που γράφουν. Πρέπει να το μετρήσεις με πολύμετρο)

Diode forward voltage είναι η τάση λειτουργίας του led. Ανάλογα το λεντ διαφέρει. Χοντρικά χοντρικά στα μπλε/λευκά λεντ μεγέθους 5mm θα σου έλεγα να μην ξεπεράσεις τα 2,2V και σε κόκκινα, κίτρινα, πράσινα κλπ βάζε ταβάνι τα 2V. 

Diode forward current (mA) είναι το ρεύμα που θες να καταναλώνει το led. Και αυτό αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του κάθε led και στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείς 20mA άντε 25.

Ρίξε μία μελέτη λίγο για τα led γιατί είναι βασικό να κατανοήσεις κάποια πράγματα για το πως λειτουργούν. Υπάρχουν και βιντεάκια στο youtube.

Το ποτενσιόμετρο δεν έχει 3 εξόδους. Φαντάσου τα δυο ακριανά πόδια του σαν τα πόδια μίας απλής αντίστασης και το μεσαίο πόδι σαν μία επαφή που τσουλάει πέρα δώθε στην αντίσταση. 

potentiometer1.gif

πχ έχεις ένα ποτενσιόμετρο 1kΩ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σου δώσει αντίσταση από 0 έως 1000Ω. Πως το κάνει αυτό; Αν πάρεις το δεξί και το μεσαίο πόδι τότε όταν γυρνάς το ποτενσιόμετρο προς την δεξιά μεριά (προς το σταθερό πόδι που χρησιμοποιείς) τότε η αντίσταση θα μικραίνει. Ενώ όσο γυρνάς αντίστροφα από το πόδι που χρησιμοποιείς (στο παράδειγμα μας δηλαδή προς τα αριστερά) τότε η αντίσταση θα μεγαλώνει μέχρι την μέγιστη τιμή του ποτενσιόμετρου.

Για να σβήσει τελείως το led με αυτό τον τρόπο (2 πόδια που σύνδεσες) θα πρέπει να έχεις πολύ μεγάλη αντίσταση και με το 1kΩ δε παίζει να σβήσει το led σου εντελώς.

Ίσως έτσι να παίξει αυτό που θες. Γιατί από την μια μεριά θα πλησιάζεις τα 0V (άρα θα σβήνει) ενώ από την άλλη θα πλησιάζεις την τάση της πηγής σου. Η αλήθεια είναι ότι δε το έχω δοκιμάσει απλά υποθέτω ότι θα δουλέψει. Τα 47Ω τα βάζεις για να μη σου κάψει το led όταν ανάψει full. Είναι υπολογισμένα για 3V πηγή, 2.2V led και 20mA στο led

post-121105-0-96725200-1413582151_thumb.png

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ευχαριστω πολυ εμαθα σε βαθως καποια πραγματα για τα λεντ κυριως ! το ποντεσιομετρο το ειχα αναλεισει πολυ καλα απο μονος μου και εβγαλα ακρη τελικα, τo πειραμα μου το εκανα! To προβλημα ηταν οτι επρεπε να χρεισιμοποιησω το ποντεσιομετρο σαν voltage deviter.. Vout=Vin[R1/(R1+R2)] ενω εγω  ειχα βραχικυκλωσει τα δυο απο τα τρια ποδια του ποντεσιομετρου (οπως μου ειπε ο ηλεκτρολογος στο μαγαζι τιποτα δεν ηξερε ισα που μου εχασε χρονο). Έλυσα το κυκλωμα με χαρτι και μολύβι και μετα ολλα οκ!
Οχιι! Το πολυμετρο μου εχει τριπουλες για να βαζεις διαφορα οπως λεντ με πηγη τασης 2,8 βολτ (10 ευρο το πηρα το πολυμετρο) 
Το κοκκινο λεντ δεν κάηκε με 2,8 βολτ ,  το κίτρινο κάηκε με 3,1 βολτ. Προφανώς εχουν διαφορες οπως ειπες! Και σε ευχαριστω που δεν με ειρονευτικες καθολου. Τα Αμπερ δεν χρειαστηκαν στο συγκεκριμενο κυκλωμα δλδ δεν χρειαζετε να ηξερα ποσα Αμπερ παιζουν (γιατι ο τυπος που αποδεικνύετε ευκολα δεν το περιεχει) αλλα θα μου χρειαστουν για το (ταβανι)/οριο ωστε να μη καουν 
EDIT : ουτε και για αυτο βασικα για να βαλλω οριο στο 2,5 βολτ χρειαζετε αντισταση R3 = 1,2 ohm
Γιατι VR2out=Vin[R2/(R1+R2+R3)]

Επεξ/σία από Επισκέπτης
Δημοσ.

Παίζουν ρόλο και τα ampere με πόσα ampere τα τροφοδοτείς όταν ανάβουν μια χαρά και ποσά ampere είναι η μπαταρίες

Κανεις μεγάλο λαθος, τα amps δεν παίζουν κανένα ρολο, και 1000Α να ειναι το τροφοδοτικό

Καταρχήν το πολύμετρο που λες δεν ειναι πηγή τάσης.. Κάτι έχεις λάθος στο μυαλο σου. Εννοείς μήπως τροφοδοτικό; 

Το πολύμετρο ειναι και πηγη τασης και μπορει να αναψει ενα λεντακι οταν ειναι στα Ωμς

• Like 1
Δημοσ.

Επίσης για κάποιο λόγο που δυστυχως δε μπορώ να σου εξηγήσω εγώ τώρα τα led πρεπει να τα βάζεις σε σειρά με κάποια αντίσταση για περιορισμό του ρεύματος. Συνήθως τα 5mm που μάλλον έχεις στα χέρια σου πρέπει να παίζουν στα 20mA και ανάλογα με την τάση που θες να τους δώσεις και την τάση λειτουργίας του led υπολογίζεις την αντίσταση. 

Μπες εδώ να παίξεις λίγο. 

Source voltage βάζεις την τάση που θα τροφοδοτείς το λεντ (πρόσεξε, όχι αυτό που γράφει το ταμπελάκι του τροφοδοτικού γιατί ποτέ δε βγάζουν αυτό που γράφουν. Πρέπει να το μετρήσεις με πολύμετρο)

Diode forward voltage είναι η τάση λειτουργίας του led. Ανάλογα το λεντ διαφέρει. Χοντρικά χοντρικά στα μπλε/λευκά λεντ μεγέθους 5mm θα σου έλεγα να μην ξεπεράσεις τα 2,2V και σε κόκκινα, κίτρινα, πράσινα κλπ βάζε ταβάνι τα 2V. 

Diode forward current (mA) είναι το ρεύμα που θες να καταναλώνει το led. Και αυτό αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του κάθε led και στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρησιμοποιείς 20mA άντε 25.

Ρίξε μία μελέτη λίγο για τα led γιατί είναι βασικό να κατανοήσεις κάποια πράγματα για το πως λειτουργούν. Υπάρχουν και βιντεάκια στο youtube.

Το ποτενσιόμετρο δεν έχει 3 εξόδους. Φαντάσου τα δυο ακριανά πόδια του σαν τα πόδια μίας απλής αντίστασης και το μεσαίο πόδι σαν μία επαφή που τσουλάει πέρα δώθε στην αντίσταση. 

potentiometer1.gif

πχ έχεις ένα ποτενσιόμετρο 1kΩ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να σου δώσει αντίσταση από 0 έως 1000Ω. Πως το κάνει αυτό; Αν πάρεις το δεξί και το μεσαίο πόδι τότε όταν γυρνάς το ποτενσιόμετρο προς την δεξιά μεριά (προς το σταθερό πόδι που χρησιμοποιείς) τότε η αντίσταση θα μικραίνει. Ενώ όσο γυρνάς αντίστροφα από το πόδι που χρησιμοποιείς (στο παράδειγμα μας δηλαδή προς τα αριστερά) τότε η αντίσταση θα μεγαλώνει μέχρι την μέγιστη τιμή του ποτενσιόμετρου.

Για να σβήσει τελείως το led με αυτό τον τρόπο (2 πόδια που σύνδεσες) θα πρέπει να έχεις πολύ μεγάλη αντίσταση και με το 1kΩ δε παίζει να σβήσει το led σου εντελώς.

Ίσως έτσι να παίξει αυτό που θες. Γιατί από την μια μεριά θα πλησιάζεις τα 0V (άρα θα σβήνει) ενώ από την άλλη θα πλησιάζεις την τάση της πηγής σου. Η αλήθεια είναι ότι δε το έχω δοκιμάσει απλά υποθέτω ότι θα δουλέψει. Τα 47Ω τα βάζεις για να μη σου κάψει το led όταν ανάψει full. Είναι υπολογισμένα για 3V πηγή, 2.2V led και 20mA στο led

attachicon.gifpotentiometer_circuit_schematics.png

Γενικά +1 σε όλα

Το τελευταίο κύκλωμα με το ποτενσιόμετρο δέν πρόκειται να δουλέψει. Χοντρικά πρέπει η συνολική αντίσταση του ποτενσιόμετρου να είναι τέτοια που να περνάει μέσα του 10 φορές μεγαλύτερο ρεύμα απο αυτό που καταναλώνει το φορτίο.

Αν το led καταναλώνει 20mA πρέπει απο το ποτενσιόμετρο να περνάνε 200mA, οπότε πρέπει να είναι 6Ω.

Δέν είναι πρακτικό γιατι έχει μεγάλη μόνιμη κατανάλωση

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...