Marcos_Aurilius Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2003 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2003 Και διευκρινίζω αμέσως το επείγον: είμαι χωρίς Η/Υ και είμαι σε φάση πτυχιακής οπότε καταλαβαίνετε... Στο θέμα: Γυρνώντας από διήμερη απουσία μου επιστρέφω σπίτι και προσπαθώ να ανοίξω τον υπολογιστή (το ρεύμα δεν είχε πέσει κατά το διήμερο - θα είχα βρει την οθόνη ανοιχτή). Πατώντας το power, βλέπω to HD led να αναβοσβήνει ρυθμικά και να ακούγονται συγχρονισμένα τακ-τακ από την μεριά των δίσκων - στην οθόνη δεν εμφανιζόταν τίποτα, απόλυτο κενό. Υποθέτωντας ότι χτύπησε ο ένας εκ των δύο δίσκων, τους δοκιμάζω χωριστά. Το PC κολλούσε στην οθόνη του post, δεν έψαχνε DVD και CD-RW και φυσικά δεν έφτανε κάν στον έλεγχο του raid controller (τους έχω πάνω εκεί αλλά όχι σε raid-array) που ακολουθούσε αμέσως μετά. Όταν τους έβγαζα και τους δύο, περνούσε το post και φτάναμε κανονικά στον έλεγχο του RAID όπου και σταματούσαμε για ευνόητους λόγους. Αναφέρω ότι τους δοκίμασα πάνω και στον IDE controller χωρίς καμία διαφοροποίηση. Δοκιμάζω τους δίσκους σε PC φίλου, ανιχνεύονται και δουλεύουν κανονικά οπότε δεν είναι σε αυτούς το πρόβλημα. Αφαιρώ τα πάντα πάνω από το PC και αφήνω μόνο CPU, VGA, μία μνήμη και τον κύριο δίσκο. Τα τακ-τακ ακούγονται λίγο μόνο στην αρχή αλλά μετά η συμπεριφορά ίδια με παραπάνω (όταν άφηνα ένα μόνο δίσκο). Σημειώνω πως στις παραπάνω περιπτώσεις δεν δουλεύουν πηκτρολόγια και ποντικιά (πλην της τελευταίας περίπτωσης όπου παίρνουν ρεύμα αλλά και πάλι δεν δουλεύουν). Επίσης δοκίμασα να αλλαξω τροφοδοτικό, πρίζες, χωρίς αποτέλεσμα. Συγνώμη για την έκταση του post αλλά ήθελα να περιγράψω πλήρως την κατάσταση. Θα εκτιμούσα κάθε σοβαρή απάντηση...
vatraxos Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2003 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2003 Ίσως ένα BIOS upgrade βοηθούσε...έχεις την τελευταία έκδοση; Σκέψου τί ακριβώς έκανες την τελευταία φορα που χρησιμοποίησες το pc. Κάποια εγκατάσταση; Κάποιο BIOS upgrade; Κάποια αναβάθμιση ή εγκατάσταση h/w; Είναι πιθανό να χάθηκαν οι ρυθμίσεις του BIOS;
Marcos_Aurilius Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2003 Ζήτήσα κάποια εμπεριστατωμένη απάντηση. Όπως είπα, ουσιαστικά δεν έχω πληκτρολόγια και ποντίκια, ακούγονται ήχοι και το PC δούλευε κανονικά πριν φύγω. Το πρόβλημα είναι Hardware και θά ήθελα μια εκτίμηση του ποιο τμήμα μπορεί να έχει το πρόβλημα (εγώ το εντοπίζω στην μητρική). Και για να εξηγούμαστε, latest BIOS και αν ήταν δική μου βλακεία από installation θα το ήξερα αμέσως (δεν το παίζω κάποιος, απλά ξέρω αρκετά και ρωτάω για αυτά που ΔΕΝ ξέρω).
Nikos Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2003 Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2003 Μου θυμίζει πρόβλημα IDE. Τώρα είναι λίγο δύσκολο να καεί το ide ή ο raid controller αλλά κανείς δεν ξέρει. Τι θα έκανα εγώ( πριν κρανιωθώ τελείως και αρχίσω να πετάω πράγματα). 1. Αλλαγή των ide καλωδίων. 2. Θα τσέκαρα τα Pins των ide βυσμάτων αν είναι εντάξει. Έχω δει τρέλες να γίνονται με ένα σπασμένο pin. 3. Θα καθάριζα με οινόπνευμα όλη την Motherboard. Μην γελάς, το έχω δει κι αυτό. Βέβαια εγώ το έχω κάνει μόνο σε μια κάρτα ήχου, η οποία ξανάρχισε να δουλεύει μετά το καθάρισμα, αλλά δεν μπορώ να βρω έναν λόγο να μην ισχύει το ίδο και για μαι ΜΒ. Ισως η σκόνη έχει βραχυκυκλώσει κάποιο σημείο της ΜΒ. Αυτά τα λίγα. Προβλημα ρεύματος όπως είπες δεν μπορεί να είναι αφού άλλαξες τροφοδοτικό
gv Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Marcos_Aurilius wrote: "Αφαιρώ τα πάντα πάνω από το PC και αφήνω μόνο CPU, VGA, μία μνήμη και τον κύριο δίσκο." Αφαιρεσέ τα και αυτά και βάλτα σε κάποιο άλλο pc. Αν δουλέψει αγόρασε μια motherboard. Για μένα είναι 100% motherboard. Μου έχουν καεί 2-3 και ξέρω ...
Dude Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Pisteuw pws 99,9% einai provlima IDE.Mou exei sumvei sto parelthon kai ekane akrivos ton idio thorivo otan prospathouse na bootarei apo ton skliro to sustima.Opws eipe o gv dokimase ola ta uposustimata(en anagki kai ti cpu) se alli mitriki.Allos tropos gia na anixneuseis tetoio provlima den nomizw na uparxei.
Marcos_Aurilius Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας παιδια. Λοιπόν, τα βυσματάκια των IDE είναι εντάξει. Τα καλώδια (rounded) που έχω θα τα αλλάξω, έτσι για το γ@μώτο. CPU και VGA αν είχαν πρόβλημα (που ΔΕΝ έχουν) θα εκδηλωνόντουσαν με διαφορετικό τρόπο οπότε... Ρώτησα κι έναν admin της σχολής μου που εμπιστεύομαι και καταλήγει και αυτός σε mobo, χωρίς να είμαστε απόλυτοι... Ευχαρίστως να ακούσω και άλλες γνώμες πριν προβώ σε κάποια αγορά.
Nikos Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Πάντως δοκίμασε να την καθαρίσεις πρώτα. Έτσι θα ελέγξεις μπας και δεις κανένα καμένο τσιπάκι ή πυκνωτή. Μόνο νερό μην βάλεις γιατί δεν στεγνώνει με τίποτα. Εγώ όπως είπα χρησιμοποιώ οινόπνευμα.
Marcos_Aurilius Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Λοιπόν, αυτή τη στιγμή γράφω από τον υπολογιστή μου. Σχεδόν σιγουρεύτηκα πως υπάρχει πρόβλημα στην mobo και συγκεκριμένα στο ρεύμα που παρέχει. Λοιπόν, με το 400W τροφοδοτικό μου έχω αυτες τις παροχές: +5Vsb->5.020V +12V->11.030-11.130V +5V->5.130-5.240V +3.3V->3.240V VCoreA->1.690V Δεν θυμάμαι τις κανονικές μου, αλλά ήταν σαφώς μεγαλύτερες (και δεν μεταβάλλονταν με την τόσο μεγάλη συχνότητα που "παίζουν" τώρα). Επιπλέον, αναφορικά με το ρεύμα, ο υπολογιστής δουλεύει με το minimum config που περιέγραψα παραπάνω και επιπλέον τις δύο IDE συσκευές. Αν δοκιμάσω να προσθέσω κάτι άλλο (δίσκο, μνήμες, ανεμηστηράκια) περιέρχεται στην πρώτη κατάσταση που περιέγραψα. Χώρια που ο δίσκος που δουλεύω τώρα ακούγεται να ζορίζεται πολύ άσχημα (παρόλο που δεν έχει πρόβλημα). Άρα παιδιά δεν είναι θέμα καθαρισμού... Πάμε για αλλη mobo... Abit NF7-s ή Epox 8rda3+ ???
Marcos_Aurilius Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Ναι, αλλά αμαρτία δεν είναι να το ρίξω κορώνα γράμματα?
NeTeD Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Marcos οπωσδήποτε διάβασε αυτό(2η σελίδα κυρίως, γράφω εκεί ως fugitive_mind), υπάρχει ένα προβληματάκι με την 8RDA3: http://omen.teipir.gr/forum/viewtopic.php?t=1212&start=0
Marcos_Aurilius Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2003 Ευχαριστώ για την πληροφόρηση. Είχα ακούσει και εγώ κάποια προβληματάκια για τις συγκεκριμένες Epox, οι οποίες όμως στην καινούρια παρτίδα που βγήκε τώρα (αυτές δεν έχει τώρα το HAC?) δεν υπάρχουν. Προσωπικά κλινω λίγο προς την Abit επειδή όμως μου αρέσει το κοκκινάκι της και το πολύ πιο προσεγμένος site της Abit . Παω μια βολτούλα προς τον Θωμά, να δω αν λεει τίποτα... Να περιμένω κι άλλες γνώμες???
Marcos_Aurilius Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2003 Μέλος Δημοσ. 9 Οκτωβρίου 2003 Λοιπόν, τελικά παρήγγειλα σήμερα το πρωι την Abit NF7-s απ'το HAC. Πιστεύω πως είναι καλή επιλογή και ελπίζω να λυθούν και τα προβληματα που έχω, αλλιώς...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Αρχειοθετημένο
Αυτό το θέμα έχει αρχειοθετηθεί και είναι κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.