Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τυχαια σπιτι βρηκα αυτον το ποτενσιομετρο http://www.conrad.de/ce/de/product/445583/Piher-Potentiometer-PC-16-PC16SH-10IP06473A2020MTA-M10-x-9-mm-Lin-47-k-02-W-20-

Γινεται να το συνδεσω σε μια λαμπα που ειναι συνδενδεμενει στ ρευμα η δεν γινεται η αντιστατση ειναι πολυ μικρη?

Δημοσ.

Ναι πριζα..Ηξερα οτι κατι δεν παει καλα και θα ανατιναχτει :-D :-D Αυτο θα συμβει γτ η αντισταση ειναι πολυ μικρη σε σχεση με το ρευμα?

Δημοσ.

Ναι πριζα..Ηξερα οτι κατι δεν παει καλα και θα ανατιναχτει :-D :-D Αυτο θα συμβει γτ η αντισταση ειναι πολυ μικρη σε σχεση με το ρευμα?

Είναι για μικρή ισχύ (watt). Δηλαδή λίγα Volt και λίγα Ampere.

Δημοσ.

Αυτο θα συμβει γτ η αντισταση ειναι πολυ μικρη σε σχεση με το ρευμα?

 

Είναι λίγο πιό πολύπλοκο

 

Καταρχάς αυτό το ποτενσιόμετρο δέν κάνει για τάση δικτύου. Ακόμα και χωρίς φορτίο, το πιό πιθανό είναι οτι με το που θα το συνδέσεις θα κάνει arc και θα καεί.

 

Αν το συνδέσεις σαν ροοστάτη, δηλαδή χρησιμοποιήσεις μόνο το μεσαίο και ένα απο τα ακριανά ποδαράκια, η αντίσταση μεταβάλλεται περιστρεφοντας τον άξονα απο 0 εώς 47KΩ, επομένως η αντίσταση μπορεί να μεταβληθεί απο πολύ μικρή εώς πολύ μεγάλη.

 

Πές οτι έχεις μια λάμπα 50W που δουλεύει με τάση δικτύου 220V. Απο το νόμο του Όμ καταναλώνει περίπου 200mA και η αντίστασή της είναι χοντρικά 1000Ω. Θέλεις να ρίξεις το ρεύμα στο μισό (αρα και τη φωτεινότητα), οπότε ρυθμίζεις το ροοστάτη να είναι και αυτός στα 1000Ω. Οπότε έχεις ένα ρεύμα 100mA να διαρρέει δύο αντιστάσεις σε σειρά των 1000Ω.

 

Απο τον τύπο της ισχύος, η ισχύς στη λάμπα θα είναι I^2 * R δηλαδή 0,1*0,1*1000 = 10 Watt. Όμως άλλα 10W θα πέφτουν πάνω στο ποτενσιόμετρο!

 

Δέκα βάττ δέν είναι αστεία, θα λιώσει σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...