Προς το περιεχόμενο

λίγοι και καλοί ή πολλοι ανεμιστηρες

vaiosgtr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Και το σημαντικότερο να ειναι σε σωστή διάταξη για να εχει και σωστό airflow το κουτί , δηλαδή το ιδανικό ειναι ενας να βάζει φρέσκο αέρα απο μπροστά εναν να βγάζει απο πίσω αλλα και πάνω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

είναι προτιμότερο να πάρω μονο δυο ακριβους και δυνατους ανεμιστήρες ή να γεμισω το κουτι με χαμηλοτερων στροφων ανεμιστηρες ?

πολλούς, φθηνούς & αργόστροφους 

οι ακριβοί ανεμιστήρες δε μου λένε τίποτα, ο κλασικός 120άρης cooler master των 5€ και των 1200rpm είναι τέλειος για το 99% των χρήσεων και ειλικρινά δε μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο να πάρεις πιο ακριβό

παίρνεις 3 εκεί που θα είχες 1 "καλό" και το airflow σου θα είναι πολύ καλύτερο και λόγω χαμηλών στροφών με το ζόρι θα τους ακούσεις, αν τους ακούσεις

πολλά λεφτά έχω δώσει μόνο για 200αρηδες με led επειδή με είχε πιάσει εκείνη την ώρα να τα κάνω όλα καγκουροκόκκινα, αλλά οι 120αρηδες που δε φαίνονται είναι και θα είναι cm του 5ευρου

ακόμα και όταν μου χάλασε το μοτέρ ενός από αυτού απλά δε νοιάστηκα και τον αντικατέστησα χωρίς να κλαίω τα πολλά λεφτά που θα είχα δώσει σε διαφορετική περίπτωση 

παιδια εαν μπορειται εξηγηστε λιγο αυτα που γραφετε.

λόγω χαμηλών στροφών με το ζόρι θα τους ακούσεις, αν τους ακούσεις

δηλαδη ο θορυβος δεν μεγαλώνει με παραπάνω ανεμιστήρες ? εγω νομιζω (χωρις να ειμαι συγουρος) πως πάει αθροιστικά. π.χ. εαν στο δωμάτιο εχω 32 db. και με ενα ανεμιστηρα αναμενο φτασει στα 35 (δηλαδη +3) τοτε με τον δευτερο λογικα θα παει στα 38. βεβαια ακομα και εαν ειναι ετσι τα πραγματα δεν εχω ιδεα για το αν ενας ανεμιστηρας με τις διπλασιες στροφες θα κανει λιγοτερο θορυβο, περισσότερο ή ιδιο θόρυβο απο τους παραπανω δυο μαζί.

εαν υπάρχει κάποιος με γνώση στους ανεμιστήρες ας απαντήση παρακαλώ. :-)

δε μπορώ να στο εξηγήσω με φυσική, απλά έχω παρατηρήσει το πολύ απλό ότι ένας ανεμιστήρας που γυρίζει σε χαμηλές στροφές  είναι σχεδόν αθόρυβος

το πόσους θα χρειαστεί να βάλεις είναι δικό σου θέμα, απλά δε συμφωνώ ότι χρειάζεται να ξοδέψει κανείς 15 και 20€  το κομμάτι για "premium" ανεμιστήρες

απλά παίρνει χαμηλόστροφους 

προσωπικά στο κουτί μου έχω ένα σωρό ανεμιστήρες ( 3 x 120mm @1200rpm , 3 x 200mm @ 600rpm έναν στο τροφοδοτικό που είναι silent και όντως δεν κάνει κιχ και 3 στη κάρτα γραφικών μου , σύνολο 10) και το κουτί είναι αρκετά ήσυχο, μόνο όταν ζεσταίνετα η κάρτα και ανεβάζει το πολύ μέχρι 50% ανεμιστήρες (default ρύθμιση της κάρτας) ακούγεται κάτι , όσο ακούγονται τέλοσπάντων οι windforce αν έχεις δει ποτέ καμιά, αλλά έτσι κι αλλιώς δε σε απασχολεί γιατί εκείνη την ώρα παίζεις και έχεις πολύ περισσότερο θόρυβο από το παιχνίδι

τα αποτελέσματα σε όλες μου τις θερμοκρασίες είναι πολύ καλά, τίποτα πλην των vrm της κάρτας γραφικών δεν πάει πάνω από 70 παρά το o/c και το κουτί για όλα αυτά που του συμβαίνουν και για όλα αυτά που μου χει κοστίσει η ψύξη μου σαν σύνολο είναι αρκετά ήσυχο 

δε βρήκα ποτέ το λόγο να πάρω ακριβούς ανεμιστήρες 

να πάρω μια ακριβή ψύκτρα ναι, αλλά ανεμιστήρα όχι 

επίσης δε πιστεύω το παραμύθι των "ήσυχων" πολύστροφων ανεμιστήρων, όσο και να κάνουν, όσο καλοφτιαγμένοι και αν είναι κάνουν θόρυβο

ο χαμηλόστροφος (το πολύ έως 1400rpm για μένα) όσο φθηνιάρης και αν είναι, είναι ήσυχος

θα μπορούσες με πολλές στροφές να έχεις καλύτερα αποτελέσματα, αλλά θα τρως τσάμπα φασαρία και εκεί πάει για μένα το καλύτερα πολλοί και με λιγότερες στροφές

δε λέω βέβαια ότι εκεί που θα έπρεπε να βάλεις έναν (πχ push) πάρε ντε και καλά 2 φθηνούς για να κάνεις push/pull

ανάλογα το τι θα σου χρειαστεί 

ίσως κάποιος άλλος έχει διαφορετική γνώμη και σεβαστό, αλλά τουλάχιστον στα δικά μου αυτάκια οι ακριβοί ανεμιστήρες δε δικαιολόγησαν ποτέ τα λεφτά τους και οι φθηνοί έχουν μια χαρά απόδοση από ότι έχω δει στη πράξη

• Like 2

Δεν χρειάζεται γνώση στους ανεμιστήρες αλλά απλή λογική.

​Αφού ο θόρυβος προέρχεται από σημειακή πηγή δεν ενισχύεται όσους ανεμιστήρες και να βάλεις!

Δλδ το σύστημα σου θα ακούγεται όσο το πιο θορυβώδες part.

Αν βάλεις έναν μόνο έναν delta στις 3000 rpm θα ακούγεται πολύ πιο δυνατά από το να βάλεις 8 αθόρυβους στις 800rpm!

Σκέψου την μάνα σου να βάζει πλυντήριο και σκούπα στο δίπλα δωμάτιο, θα ακούς μόνο την σκούπα που είναι πιο δυνατή!

Οι ακριβοί/καλοί ανεμιστήρες είναι και δυνατοί και αθόρυβοι δλδ μπορεί στις 1500 να ακούγονται σαν έναν φτηνό 900αρι. Ψάξε για την χρυσή τομή!

Επίσης το ότι ο ζεστός αέρας ανεβαίνει δεν έχει καμιά σημασία σε ένα κουτί, απλά είναι μια βλακεία για να αγοράζουν ακριβά κουτιά τα geeks! Καλό airflow να υπάρχει και δεν έχει σημασία πόσο ψηλά μπαίνει και βγαίνει ο αέρας. Σε λίγο θα μας πούνε μερικοί ότι στο δωμάτιο τους στα 10cm ύψους έχουν χαμηλότερη θερμοκρασία απ ότι στα 50cm! 

• Like 4

επίσης και κάτι άλλο που θυμήθηκα τώρα μιας και το έχω δει και αυτό στη πράξη, καλή λύση είναι και φθηνοί ανεμιστήρες με ένα καλό (προσοχή στο καλό εδώ όμως, γιατί αν είναι της πλάκας <10€ με κουμπάκια θα έχεις πολύ άσχημα αποτελέσματα) fan controller 

ειδικά αν μπορεί και σου σβήνει ολόκληρη ομάδα ανεμιστήρων αν δεν υπάρχει λόγος και χαμηλώνει τους υπόλοιπους σε πάρα πολύ χαμηλές στροφές αγγίζεις τα επίπεδα fanless όταν κάνεις απλά πράγματα όπως browsing

Ρόλο παίζει και το σημείο τοποθέτησης του ανεμιστήρα.

Πχ,χαρακτηριστικό "λάθος" να βάζουν σάν εισαγωγή ανεμιστήρες τύπου airflow,ασχέτως αν παρεμβάλλεται κάλυμμα+φίλτρο σκόνης και ακολουθεί στην συνέχεια ένα cage με σκληρούς δίσκους.Εκεί,δέν είναι τα CFM που παίζουν ρόλο άλλα η στατική πίεση,προκειμένου ο αέρας να περάσει στο εσωτερικό.Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση έχετε ένα ωραιότατο προπελάκι που σβουρίζει άνευ λόγου.

Επίσης,τα κουτιά δέν είναι αεροστεγή κιβώτια και το airflow δέν είναι πυρηνική φυσική.Βάλτε περισσότερους ανεμιστήρες ή πιο δυνατούς ως intake προκειμένου να έχετε θετική πίεση*.Ο θερμός αέρας δέν ταξιδεύει ντεφάκτο προς τα πάνω μέχρι να συναντήσει τους πάνω ανεμιστήρες.Μπορεί κάλλιστα να δραπετεύσει* και  απο τις όποιες εγκοπές του κουτιού.Απλά φροντίστε να έχετε φίλτρα για την σκόνη όπου γίνεται εισαγωγή αέρα.

Μήν βάλετε περισσότερους/πιο δυνατούς ανεμιστήρες ως exhaust με την λογική οτι έτσι αποβάλλεται ο ζεστός αέρας πιο γρήγορα.Έκτος και αν έχετε όντως αεροστεγές κουτί,με την αρνητική πίεση αέρα,οποιαδήποτε τρύπα και εγκοπή θα τραβάει αέρα (και σκόνη) στο εσωτερικό.

Στα του νήματος τώρα...

Προσωπικά ήμουν σε δίλημμα για ανεμιστήρα ψυγείου, 2xNoctua NF-F12 σε push ή 4xAkasa Apache σε push pull.

Ο Akasa είναι ελαφρώς χειρότερος απο τον Noctua,άλλα σχεδόν τα μισά χρήματα και πιο ήσυχος.Δέν ήθελε και πολύ σκέψη για το τί παρουσιάζεται ώς πιο συμφέρουσα αγορά.

Ίσως τα 6 χρόνια εγγύηση και το εξαιρετικό support της Noctua να είναι καθοριστικός παράγοντας για κάποιους...

Επίσης επενδύστε κάποια χρήματα σε ένα PWM hub αν δέν θέλετε να πάρετε κάποιο 5,25 fan controller.

Κουμπώνετε όλους τους ανεμιστήρες εκεί,ρυθμίζετε μια καμπύλη απο το Bios της μητρικής και ξεχνάτε τον θόρυβο...

• Like 1

Δέν έχω προβεί ακόμα στην αγορά.Το project που ετοιμάζω έχει συμπέσει με εκδρομή στην Αγγλία,οπότε κάτι θα πρέπει να περιμένει.Οικονομικών επιτρέποντος,θα έχω τελειώσει με την υδρόψυξη μέσα Νοεμβρίου.

Τουλάχιστον απ' ότι έχω διαβάσει,ο Akasa Apache (rebranded Rosewill Hyperborea) είναι λιγότερο θορυβώδης σε σχέση με τον Noctua NF-F12 (1300 rpm vs 1500 rpm).Υπάρχουν αρκετά reviews.

Εμπειρία έχω απο τον NF-A15.Μέχρι τις 1000rpm είναι πραγματικά αθόρυβος και σπρώχνει αρκετό αέρα,άλλα στα 25 ευρώ που κοστίζει θα μπορούσα κάλλιστα να βάλω 2 140mm, σε χαμηλότερες στροφές.Λιγότερος θόρυβος και με σαφώς καλύτερη απόδοση.

Η Noctua δίνει βέβαια ένα σωρό μπιμπιλίκια στην συσκευασία (pwm extension,Y-cable,low noise adapter,anti-vibration pads),οπότε χρυσώνει το χάπι.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ο θόρυβος δε πάει αθροιστικά, δηλαδή δύο ανεμιστήρες που παράγουν θόρυβο 20db ο καθένας, δεν παράγουν σύνολο 40db. Είναι κάτι μεταξύ 20 και 30 αλλά δε ξέρω πόσο ακριβώς. Δε χρειάζονται πολλοί ανεμιστήρες για να εξασφαλίσει κάποιος σωστή και επαρκή ροή στο εσωτερικό ενός κουτιού, 4 είναι αρκετοί. 2 μπροστά ως intake, 1 πίσω και 1 πάνω ως exhaust. Συγγνώμη που θα διαφωνήσω αλλά ο αέρας που εισέρχεται σε ένα κουτί δε μπορεί να είναι περισσότερος απ' όσος μπορεί να εξαχθεί, αλλιώς δημιουργείται στροβιλισμός. Αυτό σημαίνει ότι οι exhaust ανεμιστήρες πρέπει να είναι λίγο δυνατότεροι απ' τους intake ούτως ώστε να υπάρχει σωστή ροή. Για παράδειγμα δε μπορείς να τοποθετήσεις 2 ανεμιστήρες για εισαγωγή αέρα και έναν μόνο για εξαγωγή, δε θα έχει αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι από διάφορες εγκοπές του κουτιού μπορεί να εξέρχεται αέρας, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να εισέρχεται κιόλας. Οπότε ας θεωρήσουμε αυτό τον παράγοντα αμελητέο. Τέλος οι καλοί(ακριβοί) ανεμιστήρες δε χρειάζονται πολλές στροφές για να έχουν μεγάλη ροή σε αντίθεση με αρκετούς φθηνούς(πχ βλέπεις noctua ανεμιστήρα 1000 στροφών με ροή ίδια με ανεμιστήρα άλλης εταιρείας 2000 στροφών). Προς Θεού, δε λέω να αγοράζουμε μόνο Noctua ανεμιστήρες αλλά υπάρχουν διάφοροι άλλοι όπως BeQuiet, Enermax που είναι πολύ ποιοτικοί και αποδοτικοί. Εκτός απ' τη ροή φυσικά, παίζει ρόλο και η στατική πίεση όπως ειπώθηκε παραπάνω. Γιατί ένας ανεμιστήρας μπορεί να έχει μεγαλύτερη ροή από έναν άλλο αλλά μικρότερη στατική πίεση, που σημαίνει ότι ο αέρας που σπρώχνει να απλώνεται περισσότερο με συνέπεια να έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα(ψύξη) απ' ότι ο άλλος με την μικρότερη ροή(όμως σπρώχνει πιο συγκεντρωμένα τον αέρα και ψύχει καλύτερα). Συνοψίζοντας, συνδυάζοντας καλή ψύξη και χαμηλό επίπεδο θορύβου χρειάζεσαι 3-4 fans(όσο πιο μεγάλος τόσο το καλύτερο) χαμηλών στροφών (1000-1300) με σωστή διάταξη, ούτως ώστε να επιτύχεις το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα

P.S: Ξέχασα να πω ότι αυτό που παίζει μεγαλύτερο ρόλο, όσον αφορά το θόρυβο που κάνει ένας ανεμιστήρας, είναι το bearing type(πχ Noctua SSO Bearing, Enermax Twister Bearing). Η πιο παλιά τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε αρκετούς ανεμιστήρες είναι το sleeve bearing το οποίο είναι ήσυχο στο ξεκίνημα της λειτουργίας του αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνεται ολοένα και πιο θορυβώδες.

Επεξ/σία από Physiciant

Συγγνώμη που θα διαφωνήσω αλλά ο αέρας που εισέρχεται σε ένα κουτί δε μπορεί να είναι περισσότερος απ' όσος μπορεί να εξαχθεί, αλλιώς δημιουργείται στροβιλισμός. Αυτό σημαίνει ότι οι exhaust ανεμιστήρες πρέπει να είναι λίγο δυνατότεροι απ' τους intake ούτως ώστε να υπάρχει σωστή ροή. Για παράδειγμα δε μπορείς να τοποθετήσεις 2 ανεμιστήρες για εισαγωγή αέρα και έναν μόνο για εξαγωγή, δε θα έχει αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι από διάφορες εγκοπές του κουτιού μπορεί να εξέρχεται αέρας, δε σημαίνει ότι δε μπορεί να εισέρχεται κιόλας. Οπότε ας θεωρήσουμε αυτό τον παράγοντα αμελητέο.

Θα μπορούσα να κάνω αναφορές επι αναφορών,άλλα επειδή είμαι ξύπνιος απο τις 05:00 και δέν την παλεύω,βάζω ένα UT λινκ και αναφέρω δυο παραδείγματα:

Ενδεχομένως με αρνητική πίεση αέρα να πετύχεις ελαφρώς καλύτερες ambient θερμοκρασίες,άλλα παράλληλα θα "μολύνεις" το εσωτερικό με σκόνη.Σε βάθος χρόνου και αν δέν καθαρίζεις τακτικά το εσωτερικό/hardware,τα όποια πλεονεκτήματα εξανεμίζονται (pun!).Για την ακρίβεια, θα έχεις ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα.

Όταν είχα την Noctua NH-U14S σε push-pull,υπήρχαν παράλληλα και άλλοι 3 ανεμιστήρες που εκτελούσαν χρέη εξαγωγής (1x140mm πίσω και 2x120mm πάνω).Η μόνη active εισαγωγή φρέσκου αέρα,ήταν 2x140mm μπροστά.Όπως ήταν αναμενόμενο,με 5 ανεμιστήρες να εκτελούν χρέη εξαγωγής,το κουτί απέκτησε και passive ψύξη ελέω αρνητικής πίεσης.Effectively,όποιο vent/σχισμή/τρύπα δέν είχε φίλτρο,μαζί με το αέρα που τράβαγε στο εσωτερικό,έφερνε παρέα και την μισητή σκόνη.Το κουτί μάζευε πούδρα μέσα σε μερικές μέρες...

Πλέον είμαι με μια Swiftech H220X,όπου οι ανεμιστήρες τραβάνε αέρα απο το εξωτερικό περιβάλλον,πάνω στο ψυγείο και εν τέλη μέσα στο κουτί.Πλέον υπάρχουν 4 ανεμιστήρες που λειτουργούν ώς εισαγωγή (2x120mm + 2x140mm) και μόλις ένας ώς εξαγωγή.Βάζοντας το χέρι μου στα vents που έχουν οι pci θύρες,νιώθω μια ελαφριά ροή ζεστού αέρα.Τι penalty είχα απο άποψη ambient θερμοκρασιών;Μόλις 3 βαθμούς και φυσικά με καλύτερο dust control.

• Like 1

Αυτό που λες όντως έχει λογική, γλιτώνοντας ένα μεγάλο μέρος σκόνης που θα αποθηκευόταν μέσα στο κουτί. Απ' τη στιγμή όμως που κάποιος έχει μονωμένο κουτί και φίλτρα όπου υπάρχει ανεμιστήρας δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την σκόνη. Πέρυσι τον Μάιο αγόρασα το pc και το καθάρισα πριν 4 μέρες, και αυτό γιατί ήθελα να αλλάξω πάστα. Βρήκα ελάχιστη σκόνη μέσα και αυτή κυρίως πάνω στα πτερύγια των fans. Το pc λειτουργεί 12-15 ώρες κάθε μέρα με 2x120mm(intake) και 1x140mm&1x200mm(exhaust). Έχει φίλτρα όμως παντού τα οποία και καθαρίζω κάθε 10 με 20 μέρες, κυρίως του τροφοδοτικού γιατί μαζεύει πολύ πράγμα

Ο καθαρισμός τον φίλτρων δέν λέει κάτι.Η σκόνη θα επικάθεται στα φίλτρα,άσχετα αν έχεις έναν ή 10 ανεμιστήρες (με τον αντίστοιχο αριθμό φίλτρων) ώς εισαγωγή.

Το πρόβλημα,όπως είπα,έγκειται όπου δέν υπάρχουν φίλτρα (όπου δέν είναι εφικτό να τοποθετηθούν ή δέν έχει προβλεφτεί η τοποθέτησή τους).

Πχ.στο Corsair 750D,με αρνητική πίεση αέρα,σκόνη μπαίνει απο εδώ:

post-64279-0-48083000-1413747807_thumb.jpgpost-64279-0-13091400-1413747813_thumb.jpgpost-64279-0-72676900-1413747818_thumb.jpg

Θα μπορούσα να κάνω κάποια πατέντα,άλλα το κουτί μετά θα γίνει τσίρκο.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...