ApSiMan Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Καλησπέρα σε όλη την παρέα, Θα προσπαθήσω να είμαι περιλιπτικός: Macbook Pro 13.3 Early 2011 (το "φτηνό" μοντέλο, το πιο απλό με i5 & 4gb ram). Πριν από 3 μήνες περίπου του άλλαξα τον δίσκο σε SSD Samsung 840EVO ενός φίλου που τον είχε σε αντίστοιχο Macbook & πλέον δεν τον χρειαζόταν. Με την ευκαιρία πέρασα & το 10.9 Το παραπάνω μπορεί να μην παίζει ρόλο στα παρακάτω (απλά συνέπεσε χρονικά) Ένας μήνες κύλισε χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι που παίρνω το πλοίο για το νησί & αποφασίζω να κάνω δουλειά. Ανοίγω το laptop και σκάει μήνυμα ότι η ώρα & ημ/νία είναι ρυθμισμένα πριν το 2008 & μπορεί να έχω πρόβλημα! Κοιτάζω date settings: 1/1/2001 Προσπαθώ να ανοίξω System Preferences για να αλλάξω την ημ/νία & ώρα, τίποτε. Στο system preferences τα μισά & μενού δεν μου άνοιγαν. Δοκιμάζω reset pram, verify disk permissions, τίποτε. Τελικά καταφέρνω να αλλάξω την ημ/νία από το terminal. Δουλεύει πάλι κομπλέ για κάνα μήνα. Μετά αρχίζει τα παρακάτω: - Όταν το μετακινώ - μερικές φορές - χάνει πάλι ημ/νία & ώρα. Τώρα όμως μπορώ να τα αλλάξω από το System Preferences (σήμερα μου το έκανε 2 φορές) - Όταν το μετακινώ (μερικές φορές) δεν ανοίγει παρά μόνο αν είναι συνεδεμένο με τον φορτιστή. Με φουλ μπαταρία.... - Όταν το έχω κλειστό & το συνδέσω στον φορτιστή ανοίγει μόνο του (μερικές φορές)! Βασικά δεν ανοίγει, κάνει τον θόρυβο του ανοίγματος, το πληκτρολόγιο φωτίζει & τίποτε άλλο. Αυτά τα ολίγα. Από τις λίγες γνώσεις μου νομίζω πως η cmos μπαταρία τα έχει παίξει. Μήπως έκανα καμιά μλ**α όταν έβαλα τον ssd? Και όταν το μετακινώ κουνιέται κάποιο μέρος και προκαλεί όλα αυτα? Σημείωση: η μπαταρία έχει βγάλει ένδειξη Service Battery αν κ από ότι είδα φεύγει όταν κάνω πλήρη κύκλο φόρτισης& αποφόρτισης. Σημείωση2: λόγω δουλειάς το έχω συνέχεια μαζί μου στον δρόμο οπότε και μετακινούμαι συνέχεια με αυτό στην πλάτη! Thanks για τον χρόνο σας PS: τελικά δεν είμουν περιληπτικός
Chris M Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Μοιάζει να χρειάζεσαι αλλαγή της μπαταριάς PRAM. 1
Kostasspil Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Μπαταρία πιστεύω κι εγώ. Αν μπορείς άνοιξε το και άλλαξέ την αλλιώς πήγαινε σε έναν τεχνικό
ozelot Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Αυτό το μήνυμα βγάζει ;. Πήγαινε System Preferences και click Dste & Time. Κολλάνε τότε τα preferences ;.
ApSiMan Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Thanks all. Μου το ξαναέκανε σήμερα που πήγα γραφείο για λίγο. Ναι ozelot αυτό το μήνυμα ακριβώς βγάζει. Την πρώτη πρώτη φορά δεν άνοιγαν τα Date/Time. Κόλλαγε το σύμπαν (σε αυτό το setting & σε μερικά άλλα). Κατάφερα να το αλλαξω τότε μόνο μέσω terminal. Πλέον το αλλάζω από το System Preferences χωρίς πρόβλημα. Μπαταρία λέτε κ εσείς ε? Θα κοιτάξω να πάρω αύριο μια να το αλλάξω. Το ότι συνέπεσε με την αλλαγή του δίσκου ήταν απλά τυχαίο γεγονός σωστά?
ozelot Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Για δοκίμασε : Restart με πατημένα τα πλήκτρα cmd-S για boot σε Single-User mode, οπότε θα εμφανισθεί μια μαύρη οθόνη με λευκές γραμμές να τρέχουν. Στο :/ root# πληκτρολογείς : date ακολουθούμενο από κενό, την τρέχουσα ημερομηνία μήνας_ημέρα_ώρα_λεπτά_έτος χωρίς διάστημα και όλα με δύο ψηφία. Enter, οπότε εμφανίζεται από κάτω η σωστή ημερομηνία. Πληκτρολογείς exit και Enter για επιστροφή στο σύστημα και το πρόβλημα πρέπει να έχει αποκατασταθεί. Αν προκύψει ξανά, τότε υπάρχει θέμα με την PRAM battery. Η ακριβής ώρα θα ρυθμιστεί από το “set date and time automatically” των Date & Time preferences. Ενώ σε ιστοσελίδες που έκανες αυτόματο login, θα πρέπει κατά το επόμενο login να εισάγεις ξανά το screen name σου και το password. 1
ApSiMan Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 12 Οκτωβρίου 2014 Done. Thanks ozelot. Θα το δοκιμάσω σήμερα που το απόγευμα έχω να μετακινηθώ πάλι (= θα κλείσει για αρκετή ώρα) & θα ενημερώσω με νέα 1
ApSiMan Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2014 Update: 2 Μετακινήσεις μέχρι στιγμής με μεταφορές πάνω από μια ώρα & όλα πάνε καλά. Δεν έχει ξαναχάσει τις ρυθμίσεις. Ερώτηση: το cmd & S και στην συνέχεια η ρύθμιση date XXXXXX είναι διαφεριτικής ισχύς από όταν την τρέχεις μέσα από το λειτουργικό & το terminal?
ApSiMan Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2014 Ακόμα και αν το τρέξεις με sudo? Δεν θυμάμαι πως το είχα κάνει το καλοκαίρι για να είμαι ειλικρινής. Σίγουρα μέσα από το OS με terminal. Επίσης έκανα ένα full recharge cycle στην μπαταρία & ένα SMC restart πριν ακριβώς μου προτείνεις το date από Single user (απλά τα λέω για να υπάρχουν στα πρακτικά). Θα επανέλθω αν ξαναεμφανιστεί! Thanks ozelot! 1
ozelot Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 13 Οκτωβρίου 2014 To cmd-S, όπως προείπα, έχει root privileges το ίδιο και το sudo command. To sudo δεν είναι ασφαλές με την έννοια ότι πρέπει να γνωρίζει κανείς ακριβώς τι κάνει διαφορετικά υπάρχει το ενδεχόμενο για αποσταθεροποίηση του συστήματος. Αντίθετα το cmd-S είναι "αθώο" ή για να το πούμε πρακτικά έχει αποδειχθεί ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση έχει πάντοτε θετικά αποτελέσματα (εκτός βέβαια και υπάρχει θέμα PRAM battery). 1
ApSiMan Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2014 Τελικά το ξαναέκανε. 2 φορές μέσα στις τελευταίες μέρες. Επίσης μου έκανε και το εξής κουλό: Ενώ είχα μπαταρία δεν άνοιγε παρά μόνο αν το σύνδεες με τον φορτιστή. Μετά έπαιζε κανονικα, το έβγαζες από την πρίζα και δούλευε άψογα. Αυτό μου το έκανε την Τρίτη 2 φορές (στο γραφείο & στο σπίτι). Τώρα δουλεύει κανονικά (απλά έχασε ρυθμίσεις ώρας/ημέρας παλι)
ozelot Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 16 Οκτωβρίου 2014 Φίλε μου, μάλλον το service είναι πλέον μονόδρομος.
ApSiMan Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 17 Οκτωβρίου 2014 Και εγώ έτσι το βλέπω. Να δοκιμάσω να αλλάξω pram μόνος να δω αν θα φτιάξει ή λόγω του σκηνικού με το ότι δεν άνοιγε, να το πάω κατευθείαν service?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα