Προς το περιεχόμενο

Λύση για αντίγραφα ασφαλείας - συμβουλές

Giannisrethymno

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα στην παρέα,όπως πάντα χρειάζομαι την βοήθεια σας.  :-) 

Είμαι φωτογράφος στο επάγγελμα και όταν έχω μια μεγάλη δουλειά μεταφέρω από τις κάρτες μου περίπου 100-120gb φωτογραφίες.Καθημερινά αποθηκεύω και μικρότερες ποσότητες αλλά γενικά οι σκληροί γεμίζουν σε πολύ λίγο χρόνο.

Στην κατοχή μου έχω ένα pc που χρησιμοποιώ για την δουλειά μου, ένα nas shuttle kd20, ένα hp microsever n54l και ένα εφεδρικό pc για μικροδουλειές.

Προς το παρόν έχω δύο ίδιους toshiba 3ΤΒ με software raid των Windows σαν κύριους δίσκους επεξεργασίας και αποθήκευσης και άλλους 2 ίδιους 2TB seagate μέσα στο nas shuttle kd20 που εκεί αντιγράφω τις πιο σημαντικές δουλειές. Λόγω ότι οι κύριοι δίσκοι είναι γεμάτοι αγόρασα 2 ίδιους 3ΤΒ wd red με τη λογική ότι θα πάρουν την θέση των 2x3tb που έχω τώρα σαν κύριους σκληρούς για δουλειά. (πάντα με software raid win8.1)

Το nas shuttle kd20 είναι και αυτό γεμάτο το οποίο σημαίνει ότι πρέπει και εκεί να πάρω 2 ακόμη σκληρούς.   :-(

To πρόβλημα του είναι ότι το έχω δικτυακό και θέλει πάρα πολύ ώρα να περάσει 120gb ενώ το έχω βάλει πάνω σε gigabit switch.Περίπου 10-20mb/s.

Το hp το πήρα με τη λογική ότι θα γίνει και αυτό nas αλλά ενώ δοκίμασα freenas κλπ δε τα κατάφερα. Δεν έχω και τόσες προγραμματιστικές γνώσεις.Δυστυχώς δεν ξέρω πως θα μου φανεί χρήσιμο και έχει ξεμείνει σαν media player.

Έχω ακόμη ένα δίσκο εκτός (offline backup) που όποτε το θυμάμαι του περνάω μερικά αρχεία για να το έχω εκτός pc.To offline backup γενικά δεν μου φαίνεται εύκολο και δυστυχώς δεν το κάνω συχνά.

Αγόρασα και πιο γρήγορη ταχύτητα upload και έχω τώρα 1 mb/s    :-D ώστε να ανεβάζω μερικά αρχεία φωτογραφιών αλλά παίρνει αρκετή ώρα και δεν είναι πρακτικό.  

Τι πιστεύεται ότι πρέπει να κάνω για να έχω το κεφάλο μου ήσυχο με τα αρχεία μου?

Βλέπετε κάποιο λάθος με την διαδικασία που ακολουθώ για τα αντίγραφα?

Τι προτείνετε για το nas που είναι και αυτό γεμάτο?Για την ταχύτητα μεταφοράς δικαιολογείται τόσο χαμηλή?

Κάποια ιδέα για την χρήση του hp?

Συγνώμη για το σεντόνι αλλά είμαι απελπισμένος και επίσης πολύ ζορισμένος που τρώω τόσα λεφτά στους δίσκους...  :-)

Ευχαριστώ πάρα πολύ και περιμένω με αγωνία την κουβέντα σας.

Υ.Γ. Πρίν σαν ποστάρω αυτό το σεντόνι το έστειλα στον φίλο washcloud που με παρέπεμψε στο άνοιγμα θέματος και την θερμή παράκληση των φίλτατων "madsc", "MoviemakerGR", "poulinos", "άδικος, "TheElf", και τον φίλο "ΤhReSh" . Ευχαριστώ και πάλι φίλε washcloud.

• Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τι raid level χρησιμοποιείς στους δίσκους δε μας είπες.

Η ταχύτητα μεταφοράς από/προς στο nas δεν είναι φυσιολογική.

Δοκίμασε να κάνεις τη μεταφορά απευθείας, παρακάμπτοντας το switch να δεις αν θα αλλάξει.

Γνώμη μου είναι πως επέλεξες διαφορετικούς τρόπους αποθήκευσης και έχεις βρεθεί μπλεγμένος.

edit:

...είμαι απελπισμένος και επίσης πολύ ζορισμένος που τρώω τόσα λεφτά στους δίσκους...  :-)

Όπως & να'χει πάντως αυτό δε μπορείς να το αποφύγεις εν τέλει.

Το raid είναι 0 νομίζω δηλαδή ο κάθε σκληρός είναι ίδιος με τον άλλο και τους 2 ίδιους βλέπω σαν 1.

Προσπάθησα να το κάνω μέσα από την μητρική αλλά επειδή δε τα κατάφερα το έκανα μέσα από το hdd management.

Δηαλδή να βάλω λες το nas και το pc πάνω στο ρούτερ σωστά?

Δηαλδή να βάλω λες το nas και το pc πάνω στο ρούτερ σωστά?

Όχι αν βάλεις το nas στο router πάλι 10MB/s θα έχεις (αν το router είναι "κατοστάρι").

Απευθείας πάνω στο pc (για δοκιμή βέβαια).

Πως είναι συνδεμένο τώρα το σύστημα (μαζί με router, switch κλπ);

Ναι το ρόυτερ είναι το απλό της Cyta.

Χμμμ πάνω στο pc πως μπορεί να κουμπώσει?

Τώρα τα έχω όλα επάνω στο switch και αυτό κουμπωμένο πάνω στο ρούτερ.

Ελπίζω να κατάλαβα τις ερωτήσεις σου.

Χμμμ πάνω στο pc πως μπορεί να κουμπώσει?

Αφαίρεσε το pc απ'το switch και βάλτου πάνω το nas απευθείας.

btw windows software raid δεν είναι & η καλύτερη επιλογή (για να μη πω η χειρότερη...).

Δηλαδή λες να βγάλω το καλώδιου δικτύου του pc και να βάλω το nas με το καλώδιου δικτύου πάνω στην θύρα ethernet του pc.

Καλά κατάλαβα?

Το έκανα με software γιατί δε κατάφερα να το κάνω μέσω της μητρικής μου.GA-F2A85X-UP4 

http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=4343#ov

Ναι ρε συ κατευθείαν πάνω στο pc δεν εξηγείται πιο απλά :-D

Το nas είχε δικό του καλώδιο (χρησιμοποίησε το); Αν ναι τότε το πρόβλημα σου είναι στο καλώδιο pc<-->switch.

Όσο για το άλλο, απλή παρατήρηση ήταν. Δεν θέλω να μπω στη λογική να σε πείσω να αλλάξεις το σύστημα σου αυτή τη στιγμή.

Είναι ένα εντελώς άλλο κεφάλαιο.

• Like 1

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε γενικές γραμμές και τεχνικά συμφωνώ με τον φίλο @αδικος Γιάννη μιας και ζήτησες την γνώμη μου.

Η περίπτωση σου είναι μια κλασική περίπτωση "άλλα σχέδια είχαμε και αλλιώς μας βγήκαν" πάντα με την καλή έννοια,

και μακάρι σε ένα τόσο ανταγωνιστικό επάγγελμα να έχεις πάντα δουλειά και να γεμίζεις TB.

Η χρήση που κάνεις στο nas,που ίσως "σε μάγεψε" ως συσκευή με πολλούς δίσκους και όχι άδικα δεν είναι η ενδεδειγμένη γι'αυτο και έχεις πελαγώσει.

Θα μείνω στην λογική γιατί "εκεί πονάει το πράγμα" και είναι το μόνο που μπορεί να σου δώσει την λύση που ψάχνεις.

Στην δική μου δουλειά λένε "Ταχύτητα" Ποιότητα" "Οικονομία" μπορείς να έχεις μόνο τα 2 από τα τρία και αφού η ποιότητα στα Pcs είναι συνυφασμένη με την ασφάλεια σου μένει μόνο ένα.όσο μένεις στην οικονομία θα χάνεις ταχύτητα και όσο θέλεις ταχύτητα θα χάνεις οικονομία.

Η Μαγική λέξη είναι επανασχεδιασμός,σε όλα ακόμα και στο ζητούμενο σου πόσα TB δηλαδή θεωρείς απαραίτητα για να κρατάς αρχείο.

Η επόμενη λέξη είναι επένδυση πρέπει να επενδύσεις πια σε τεχνολογίες που έχουμε σήμερα για να μας κάνουν την ζωή πιο εύκολη και πιο γρήγορη.. μια από αυτές είναι το  thunderbolt / usb 3 π.χ

Είτε λοιπόν θέλεις μπορούμε από εδώ αλλά και αν έχεις έναν τεχνικό που εμπιστεύεσαι πρέπει να κάτσετε μαζί να του (μας) εξηγήσεις το τελικό ζητούμενο σου και να σου δώσουμε συγκεκριμένη λύση,να γίνει δηλαδή ο επανασχεδιασμός και μαζί η επένδυση ώστε στην ουσία και μακροχρόνια να γίνει και η οικονομία.γιατί τώρα οικονομία δεν γίνεται στην ουσία,απλά σπας τα χρήματα σε πολλές δόσεις αλλά τελικά με τόσους δίσκους και τόσες μη ενδεδειγμένες λύσεις στην ουσία γίνεται σπάταλη.

Μέχρι να είσαι έτοιμος για αυτό ακολουθείς τις συμβουλές που σου δόθηκαν και μπαλώνεις ουσιαστικά την κατάσταση,δεν την λύνεις.

Επειδή στήνω αυτές τις μέρες ένα Pc σε αυτή την λογική θα σου πω ότι η επένδυση σε hardware δεν είναι απαγορευτική για επαγγελματία με 3.500 περίπου μπορείς να έχεις αυτό που χρειάζεσαι,και είναι ένα ολοκαίνουριο Pc και κάποια απλή συσκευουλα όπως αυτή  :P  > http://www.amazon.co.uk/Promise-Pegasus-H5185ZM-2TB-SATA/dp/B005COZYUU/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1411651628&sr=8-2&keywords=Pegasus2

Από αυτά τα χρήματα αφαιρείς τα υπάρχοντα (μεταπώληση) αφού θα κρατηθούν μάλλον μόνο δίσκοι και .. Μόνιτορ. :D

Ναι ρε συ κατευθείαν πάνω στο pc δεν εξηγείται πιο απλά :-D

Το nas είχε δικό του καλώδιο (χρησιμοποίησε το); Αν ναι τότε το πρόβλημα σου είναι στο καλώδιο pc<-->switch.

Όσο για το άλλο, απλή παρατήρηση ήταν. Δεν θέλω να μπω στη λογική να σε πείσω να αλλάξεις το σύστημα σου αυτή τη στιγμή.

Είναι ένα εντελώς άλλο κεφάλαιο.

Δεν μπήκες εσύ, μπήκα εγώ  :P

Επεξ/σία από MoviemakerGr

Φίλε άδικε μόλις μπορέσω θα κάνω το πείραμα σου.

Φίλε Κυριάκο σταδιακά στήνω τα πράγματα μου και κάπου χάθηκα...

Δεν είναι τόσες οι δουλείες μου αλλά τραβάω πολλές πολλές φωτογραφίες.Είμαι τρελαμένος και γεμίζω κάθε 1.5 χρόνο σίγουρα 3ΤΒ.

Το πρόβλημα είναι ότι θέλω να κρατάω και τις παλιές άρα μαζεύονται πολλά αρχεία.Τώρα έχω γεμάτα 3.5ΤΒ και σίγουρα μέχρι του χρόνου το χειμώνα ευελπιστώ ότι θα γεμίσω 5.

Επίσης θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάτι,ποιό σύστημα θεωρείται ότι σε διασφαλίζει την ασφάλεια των σημαντικών δουλειών.

Π.χ. 3 ίδια αντίγραφα του κάθε φακέλου?Προς το παρόν με το παρών σύστημα είχα ας πούμε 4 αντίγραφα του κάθε αρχείου.

Δύο ίδια στο pc και άλλα δύο στο nas.

Ξέχασα να σας πω ότι πήρα 2Χ3 ΤΒ wd red για να αντικαταστήσουν τους 2 γεμάτους σκληρούς που έχω με software raid 0.Θα περιμένω πρώτα να δούμε βέβαια τι θα βγεί από την κουβέντα.

Φίλε άδικε μόλις μπορέσω θα κάνω το πείραμα σου.

Φίλε Κυριάκο σταδιακά στήνω τα πράγματα μου και κάπου χάθηκα...

Δεν είναι τόσες οι δουλείες μου αλλά τραβάω πολλές πολλές φωτογραφίες.Είμαι τρελαμένος και γεμίζω κάθε 1.5 χρόνο σίγουρα 3ΤΒ.

Άρα ο χρόνος διαμεταγωγής δεν θα έπρεπε να σε απασχολεί τόσο πολύ αν έχεις χρόνο.και αυτό στο γράφω γιατί όπως ξέρεις η τον διαθέτεις η τον πληρώνεις.

Το πρόβλημα είναι ότι θέλω να κρατάω και τις παλιές άρα μαζεύονται πολλά αρχεία.Τώρα έχω γεμάτα 3.5ΤΒ και σίγουρα μέχρι του χρόνου το χειμώνα ευελπιστώ ότι θα γεμίσω 5.

Σωστό και αποδεκτό απλά αφού το περιγράφεις εσύ ο ίδιος ως πρόβλημα πρέπει να το φτάσεις στο σημείο με επανεξέταση αρχείων ώστε να μην είναι.

Επίσης θα ήθελα να ξεκαθαρίσουμε κάτι,ποιό σύστημα θεωρείται ότι σε διασφαλίζει την ασφάλεια των σημαντικών δουλειών.

Π.χ. 3 ίδια αντίγραφα του κάθε φακέλου?Προς το παρόν με το παρών σύστημα είχα ας πούμε 4 αντίγραφα του κάθε αρχείου.

Υπερβολή.Φυσικά όσα πιο πολλά αντίγραφα τόσο πιο ασφαλές αλλά και πάλι εδώ το κόστος είναι μεγάλο.

Άρα ένα αντίγραφο στον δίσκο για άμεση πρόσβαση και ένα αντίγραφο σε δίσκο που να μην spin-αρει συνεχώς πρέπει να είναι ο στόχος σου.

Εξάλλου αν χαθεί σε ένα από τα δυο λόγω αστοχίας υλικού επαναφερεις τον φάκελο από τον backup.

Ξέχασα να σας πω ότι πήρα 2Χ3 ΤΒ wd red για να αντικαταστήσουν τους 2 γεμάτους σκληρούς που έχω με software raid 0.Θα περιμένω πρώτα να δούμε βέβαια τι θα βγεί από την κουβέντα.

Το software raid δεν είναι ασφαλές και το backup καλό είναι να μην είναι καν σε raid αλλά σε μεμονωμένους δίσκους.

Στο raid 0 θα μπορούσες να έχεις την βιβλιοθήκη σου ώστε να έχεις γρήγορη πρόσβαση αλλά πάντα σε hardware raid.

To Nas δεν έχει USB 3 σύνδεση ?

Το raid είναι 0 νομίζω δηλαδή ο κάθε σκληρός είναι ίδιος με τον άλλο και τους 2 ίδιους βλέπω σαν 1.

Από τα λεγόμενα σου περί πλήθους αντιγράφων ασφαλείας που έχεις φαντάζομαι έχεις raid1.

(και στα 2 raid βλέπεις 1 δίσκο)

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση.

Όσα πιο πολλά & πιο συχνά τόσο καλύτερα.

Ανάλογα πόσο σημαντικά είναι τα αρχεία σου για σένα, & πόσο βαστάει η τσέπη σου κρίνεις.

Απλά να έχεις υπόψιν σου πως κανένα mirror raid δεν μπορεί από μόνο του να αντικαταστήσει το backup. Μπορεί να ακούγεται τραβηγμένο σε κάποιον που έχει raid1 με 3-4 δίσκους αλλά είναι αλήθεια.

Γιαυτό και ένα offline backup είναι πάντα καλό.

Εγώ θα κράταγα ένα ακόμα offline στη θέση σου ας πούμε (3 που αναφέρεις) μιας & όπως τα έχεις τώρα, μια συστοιχία να κάνει backup την άλλη είναι κάπως... πολύ (όχι κακό όμως).

Τέλος, όσον αφορά το ίδιο το raid, δεν είναι κακή η software υλοποίηση του (ίσα-ίσα), αρκεί να γίνει με linux.

Αλλιώς κοστίζει αρκετά να περάσεις σε hardware λύσεις (η λύση που σου δίνει η μητρική σου δεν είναι ό,τι καλύτερο).

Ένας λόγος που είπα πως είναι άλλο κεφάλαιο

@MoviemakerGr

1)Χρόνος δεν υπάρχει αλλά από την άλλη δεν μπορώ να διαθέσω μεγάλα ποσά, άρα καταλήγουμε στην ποιότητα και στην οικονομία.

2)Δυστυχώς ο χρόνος επανεξέτασης είναι πολύ μεγάλος όταν μία δουλειά έχει 5000 αρχεία.

Κάποια στιγμή βέβαια δεν θα αντέξει και η τσέπη μου να αγοράζει σκληρούς.

Γενικά είναι ένα μπέρδεμα, το για πόσο καιρό πρέπει να κρατάω παλιά αρχεία αλλά προς το παρόν θέλω να τα κρατήσω.

3)Ωραία όποτε προτείνεις 1 δίσκο στο σύστημα και ένα εκτός.

4)Χμμμ μέχρι τώρα είχα την εντύπωση ότι μαζί 2 σκληροί ίδιοι είναι πιο ασφαλής.

5) Το nas έχει usb 3 για να αντιγράφεις π.χ. μία κάρτα αλλά μην φανταστείς καλές ταχύτητες. Εξάλλου όταν είναι να περάσω 120gb μιλάμε για πολύ μεγάλο χρόνο.

@ Άδικος

1) To nas λέει ότι έχω Raid 1 mirroring disk volume.

2) Τα αρχεία για εμένα είναι ότι σημαντικότερο, επίσης αν δεν νιώθω ασφαλής δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ…

3) Φίλε μου να στήσω μόνος μου το λινουξάκι δυστυχώς δεν τα κατάφερα και αυτός ήταν ο σκοπός μου όταν αγόρασα το hp microserver. To nas με βόλεψε επειδή ήταν τρομερά εύκολο το σετάρισμα του σε raid.

4)Έτσι από περιέργεια θα ήθελα να δω μια λύση με νέο hardware για να δω το κόστος κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να το φτάσω ποτέ.

@MoviemakerGr

1)Χρόνος δεν υπάρχει αλλά από την άλλη δεν μπορώ να διαθέσω μεγάλα ποσά, άρα καταλήγουμε στην ποιότητα και στην οικονομία.

Άρα χάνουμε την ταχύτητα και πρέπει να βρούμε χρόνο. Γιατί όσο δεν βρίσκουμε χρόνο δεν γίνεται οικονομία και συνεχίζει ο φαύλος κύκλος. Γι'αυτο μίλησα για upgrade ώστε να σπάσει ακριβώς αυτή η φαύλη οικονομική αιμορραγία.

2)Δυστυχώς ο χρόνος επανεξέτασης είναι πολύ μεγάλος όταν μία δουλειά έχει 5000 αρχεία.

Κάποια στιγμή βέβαια δεν θα αντέξει και η τσέπη μου να αγοράζει σκληρούς.

Γενικά είναι ένα μπέρδεμα, το για πόσο καιρό πρέπει να κρατάω παλιά αρχεία αλλά προς το παρόν θέλω να τα κρατήσω.

3)Ωραία όποτε προτείνεις 1 δίσκο στο σύστημα και ένα εκτός.

Πάντα με γνώμονα το κόστος και αφού σχετικά εύκολα μπορείς να τα επαναφέρεις από τον έναν στον άλλον τα αρχεία σου.

4)Χμμμ μέχρι τώρα είχα την εντύπωση ότι μαζί 2 σκληροί ίδιοι είναι πιο ασφαλής.

Αν είναι raid 1 ναι είναι.Αλλά είναι άλλος ένας δίσκος σε κόστος και όχι τόσο απλή και γρήγορη η επαναφορά,από το nas σε δίκτυο.

5) Το nas έχει usb 3 για να αντιγράφεις π.χ. μία κάρτα αλλά μην φανταστείς καλές ταχύτητες. Εξάλλου όταν είναι να περάσω 120gb μιλάμε για πολύ μεγάλο χρόνο.

Δηλαδή δεν έχεις 50-70ΜΒ/sec ?

@ Άδικος

1) To nas λέει ότι έχω Raid 1 mirroring disk volume.

2) Τα αρχεία για εμένα είναι ότι σημαντικότερο, επίσης αν δεν νιώθω ασφαλής δεν μπορώ να κοιμηθώ το βράδυ…

3) Φίλε μου να στήσω μόνος μου το λινουξάκι δυστυχώς δεν τα κατάφερα και αυτός ήταν ο σκοπός μου όταν αγόρασα το hp microserver. To nas με βόλεψε επειδή ήταν τρομερά εύκολο το σετάρισμα του σε raid.

4)Έτσι από περιέργεια θα ήθελα να δω μια λύση με νέο hardware για να δω το κόστος κατά πόσο υπάρχει περίπτωση να το φτάσω ποτέ.

συμφωνώ και γω με όσαν ειπαν τα παιδια παραπάνω, απλώς να προσθέσω ότι ιδανικό για μένα για δεδομένα κάθε δίσκου είναι να έχεις 4 δίσκους.

Δύο που θα ειναι σε raid1 (ή αν ειναι παραπανω γενικά να έχεις εναν για parity σε περιπτωση αστοχιας δίσκου),

έναν που θα ναι online και θα παιρνει αυτοματα backup (πχ κάθε μέρα) και θα σε προστατεύει απο λάθος που μπορεις να κάνεις εσύ και να σβήσεις φωτογραφιες/partition ή το λειτουργικο και να γινει πχ corrupted το filesystem απο διακοπη ρεύματος/ιο ή τπτ αλλο

και έναν σε offline που θα το κάνεις εσύ manual backup μια φορα το μήνα/βδομάδα ή οποτε το θεωρεις αναγκαιο. (Στα 10 χρονια, μια φορα μου χρειάστηκε, όταν έκανα κάποιο λάθος και εσβησα κάποια πραγματα που ήθελα απο το raid1 και κατά το restore απο τον online δισκο, πέθανε ο δίσκος !!! Οκ το ξέρω αμα εισαι γκαντέμης.... Είχα ξεχασει να κάνω και το offline backup τον τελευταιο μήνα και έτσι έχασα τους 2 τελευταιους μήνες, αλλα τουλαχιστον δεν τα χασα όλα.

Ναι οκ, ειναι ακριβή διαδικασία 8 δισκους των 3tb έχω και κάθε 2 χρονια χρειάζομαι 1tb επιπλέον αλλα επιλέγεις την ασφάλεια που θες να χεις. Μπορεις να χρησιμοποιήσεις και 3 δίσκους αντι 4 ειτε μην έχοντας raid1 ειτε βγάζοντας τον online backup και παίρνοντας συχνότερα (1 φορα τη βδομάδα) manual offline. Θεωρώ πάντως και γω ότι ενα αντιγραφο πρεπει να το χεις εκτος ρεύματος.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...