Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους!

Πρόσφατα αγόρασα από ebay μια μεταχειρισμένη SAPPHIRE RADEON 3850 AGP, σε κατάσταση USED.

Δυστυχώς δεν κατάφερα να την δουλέψω, σε καμία από τις δοκιμές που έκανα δεν έδωσε σήμα στην οθόνη. Απ όσο έψαξα στο google, υπήρχαν άλλες 1-2 παρόμοιες περιπτώσεις αλλά καμία λύση.

Το πρόβλημα έχει ως εξής:

1. Εάν δεν συνδέσω την τροφοδοσία της κάρτας γραφικών και ξεκινήσω τον υπολογιστή, ο ανεμιστήρας της κάρτας δουλεύει και ανάβει ένα κόκκινο φωτάκι πάνω στην κάρτα. Επίσης ακούγονται τα χαρακτηριστικά beeps (1 long-2 short) από το pc που δείχνουν πρόβλημα στην κάρτα γραφικών
  2. Όταν συνδέω την τροφοδοσία της κάρτας γραφικών και ξεκινώ τον υπολογιστή, ξεκινάει ο ανεμιστήρας της κάρτας για 1 δευτερόλεπτο σε πλήρη ταχύτητα και μετά σταματάει. Δεν ανάβει λαμπάκι και δεν παίρνω beeps από το ηχειάκι στο pc

Τα δεδομένα μέχρι τώρα:

·        η agp slot λειτουργεί κανονικά με άλλες κάρτες

·        και σε άλλη μητρική τα ίδια κάνει

·        η κάρτα απαιτεί καλώδιο 8pin, 450W και 30Α στα +12v. Δοκίμασα με CORSAIRVS450 και CORSAIRCS650M, με καλώδιο (6+2) pci-e που καλύπτουν αυτές τις προϋποθέσεις αλλά τίποτα

·        δοκίμασα με αποσυνδεδεμένα τα πάντα (σκληρούς, dvd κλπ) εκτός από τροφοδοσία μητρικής και επεξεργαστή

·        οι θύρες της κάρτας είναι dvi και οι οθόνες δοκιμής vga, οπότε χρησιμοποιήθηκε ανταπτοράκι vga-dvi. Το ανταπτοράκι λειτουργεί αλλά θα δοκιμάσω τώρα και απευθείας σε ψηφιακή(dvi) οθόνη μπας και φταίει αυτό

·        εννοείται καθάρισα από σκόνες και άλλαξα πάστες στην ψύκτρα-ανεμιστήρα

Σε λίγα περιστατικά στο google λέγανε ότι πρέπει να συνδεθεί με τον αντάπτορα από 2x4pin molex σε 8pin τροφοδοσία, όπως αυτός που παρείχαν στις καινούργιες κάρτες. Μου φάνηκε ότι δεν βγάζει νόημα αυτό και αρκετοί δουλεύανε την κάρτα μια χαρά με απευθείας καλώδιο pci-e. Αν κάποιος πιστεύει όμως ότι μπορεί αυτό να φταίει, να μου το πει να το δοκιμάσω και αυτό.

Ευχαριστώ προκαταβολικά όσους προσπαθήσουν να μου δώσουν τα φώτα τους!

Δημοσ.

1) η κάρτα να έχει πρόβλημα και να μην δουλευε εξαρχής

2) απ'όσο θυμαμαι γιατι εχουν περάσει και αρκετα χρόνια υπήρχαν και προβλήματα ασυμβατότητας με κάποιες μητρικές, Οπότε

α) δες για τη μητρική σου ποιο ειναι το τελευταιο bios που εχει βγει και αν λεει οτι λύνει κάποιο παρομοιο πρόβλημα

β) δες αν η sapphire έβγαλε για την κάρτα σου κάποιο νεότερο bios (σπανιο αλλα μερικές φορες συμβαίνει)

μπες στο bios και δες

γ) αν το primary display adaptor ειναι στο agp και δοκιμασε ποιες αλλες επιλογές έχει (μερικές κάρτες έχουν προβλημα με αυτο)

δ) παιξε με τις ρυθμίσεις του agp aperture size

και σαν τελευταια λύση δοκίμασε κανα restore bios defaults/clear cmos.

Σε κάθε περιπτωση πριν κάνεις οτιδηποτε σωσε τις ρυθμίσεις του bios της μητρικής για να μπορεις να τις επαναφέρεις εύκολα.

Αν αλλαξεις bios στην κάρτα, επειδή υπάρχει πάντα περιπτωση να πάει κάτι στραβα, ψαξε απο πριν πώς μπορεις να κανεις restore το αρχικό χωρις να βλεπεις τπτ στην οθόνη ή με μια pci κάρτα.

Αν αλλαξεις bios στη μητρική πάντα υπάρχει περιπτωση να πάει κάτι στραβα και να μείνεις με μια χαλασμένη μητρική (δεν νομίζω να χει dual bios καθώς ειναι αρκετα παλια)

Δοκίμασε και τον adapter που λες, δεν χανεις τπτ. Απο ασυμβατότητες αλλο τπτ τα pc αν και οπως λες θεωρητικα δεν έχει λογική

• Like 1
Δημοσ.

Σύνθετα κάποια από αυτά που μου λες, αλλά δεν χάνω τίποτα να δοκιμάσω

Οι δύο μητρικές που δοκίμασα είναι gigabyte socket 478, οπότε απ όσο θυμάμαι έχουν παραξενιές (δεν μπορείς να αποφύγεις το memory check σε κάθε ξεκίνημα, παρά μόνο πατώντας escape, και δεν έχουν κάποια επιλογή για graphics). Θα τα τσεκάρω όμως για σιγουριά, μπορεί να κάνω λάθος

Τα clear cmos γίνανε σε κάθε περίπτωση αλλά δυστυχώς δεν είδα φως

Θα κοιτάξω για bios update, στην κάρτα γραφικών δεν είχα ξανακούσει...και ούτε ξέρω που να ψάξω

Η πρώτη πιθανότητα δεν μου άρεσε! :devil:

Δημοσ.

Θα κοιτάξω για bios update, στην κάρτα γραφικών δεν είχα ξανακούσει...και ούτε ξέρω που να ψάξω

κοιταξα εγώ στη sapphire για τη συγκεκριμένη κάρτα και δεν έχει bios για να κατεβάσεις

Δημοσ.

Πυροβόλησέ την μέχρι να σταματήσει να κινείται... :ph34r:

Σε ποιαν αναφέρεσαι ακριβώς?

Όταν απαντήσεις ρίξε και καμια πρόταση αν σου βρίσκεται  :-D

Δημοσ.

Εννοούσα να σκοτώσεις το zombie, την 3850 agp :P

Η πρότασή μου είναι να πετάξεις την 3850 (έτσι και αλλιώς, σε agp σύστημα, αποκλείεται να παίξεις παιχνίδια, πλέον) και να πάρεις με 5 ευρώ μία μεταχειρισμένη του κιλού, για να μπαίνεις στα windows.

Δημοσ.

Κατάλαβα. Το είδα αυτό γραμμένο και σε άλλα forums.

Το θέμα είναι ότι εγώ αυτή την κάρτα θέλω να δουλέψω, (εννοώ την 3850 agp, όχι την χαλασμένη :P ). Και σίγουρα θα παίξω και παιχνίδια αν βρω χρόνο!

Δημοσ.

Σχεδόν!

Με την πολύτιμη βοήθεια του συνφορουμίτη sotos 1, βρέθηκε ότι υπάρχουν σπασμένα-αποκολλημένα smd από την πλακέτα (τα οποία εγώ δεν γνώριζα μέχρι εκείνη τη στιγμή σαν έννοια). Βρήκαμε ένα αλλά πιθανόν να υπάρχουν και άλλα, όπως σωστά είπαμε.

Επισυνάπτω φωτογραφίες από την χαλασμένη και μια λειτουργική για σύγκριση.

Αυτό που μένει είναι να ψάξω τώρα αν και πώς μπορώ να την επιδιορθώσω μόνος μου (δεν το έχω ξανακάνει αλλά υπάρχει όλη η καλή διάθεση  :-D ) ή να βρω ειδικό χωρίς να ξεπαραδιαστώ - προτιμώ το πρώτο για να μάθουμε και τίποτα καινούργιο!

post-280012-0-31138500-1412868235_thumb.jpg

post-280012-0-08077900-1412868249_thumb.jpg

Δημοσ.

Πάρε τα λεφτά πίσω απο paypal καιανοιξε case στο ebay αν δεν έκανες αξιολογηση

Αν και πέρασε πολύς καιρός από την αγορά και δεν γινόταν τίποτα από τα δύο, ο πωλητής επέστρεψε από μόνος του το μεγαλύτερο τμήμα του χρηματικού ποσού, αφού έκλεισα το case.

Ευχαριστώ όλους για τη βοήθεια! Τώρα περιμένω ιδέες και προτάσεις για την επιδιόρθωση των SMD  ;)

Δημοσ.

όταν λες smd εννοεις πυκνωτή, έτσι?

εχε υπόψη ότι ακόμα και στις ιδιες καρτες, διαφορετικες εταιρειες μπορει να βάζουν λιγοτερους για λόγους οικονομίας, χωρίς η κάρτα να χει κάποιο πρόβλημα και στη δικιά σου δεν μοιαζει να έχει βγει βίαια (βέβαια η φώτο δεν ειναι και πολύ καθαρή), και δεν φαίνεται να χει καει γύρω-γύρω για να την έβγαλε κάποιος, ούτε βέβαια φαίνεται στη 2η καλή φώτο ο πυκνωτής αλλα μια γραμμη που ενωνει τα σημεια (θα πρεπει να ναι μαύρο σαν τα αλλα διπλα της)

αν βρεις τον καταλληλο πυκνωτή η διαδικασία ειναι σχετικα εύκολη αν και ο συγκεκριμένος ειναι σχετικα μικρός. Αν δεν το χεις ξαναδοκιμάσει ποτε, πάρε ενα pcb που δεν χρειαζεσαι και κάνε διαφορες δοκιμές με ενα κολλητηρι για να δεις αν εχεις σταθερα χερια κλπ

Δημοσ.

θα με κανετε να παω να βρω τη δικια μου (3850 agp)που δε δουλεψε ποτε οχι τα ιδια συμπτωματα αλλα πιξελαρισμα φορτωνει κανονικα αλλα μολις

τελειωνει εχω μια οθονη με πιχελ μαυρα γκρι

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...