pbp Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Καλησπέρα σε όλους, Εδώ και μερικές μέρες έχω αγοράσει ένα lenovo thinkpad X220 και προσπαθώ να του εγκαταστήσω linux arch. Έχω κατανοήσει πλήρως τον Site: οδηγό εγκατάστασης . Το πρόβλημα που έχω είναι ότι το συγκεκριμένο μοντέλο όπως λένε όλοι στο internet υποστηρίζει UEFI και επομένως πρέπει να εγκαταστήσω σύμφωνα πάνω σε αυτό το λειτουργικό σύστημα διότι αλλιώς δεν θα μπορεί να κάνει boot. Πήγα λοιπόν στις ρυθμίσεις του BIOS και το έβαλα να ξεκινάει πάντα σε UEFI και όχι σε legacy mode και στη συνέχεια φόρτωσα το iso αρχείο σε ένα usb σύμφωνα με τις Site: οδηγίες που έχουν στο επίσημο forum του arch linux και πάω να το ξεκινήσω ώστε να το εγκαταστήσω. Όταν βλέπει λοιπόν το usb επιλέγω "Arch Linux archiso x86_64 UEFI" και μου βγάζει μία μαύρη οθόνη και δεν κάνει τίποτα απο εκεί και πέρα. Αν πάω να το φορτώσω με legacy mode τότε φορτώνει μία χαρά αλλά δεν υπάρχει ο φάκελος /sys/firmware/efi που αναφέρουν στις οδηγίες εγκατάστασης. Συνεπώς μπορώ να κάνω την εγκατάσταση αλλά και πάλι δεν θα bootαρει το σύστημα όταν κάνω reboot για πρώτη φορά. Επίσης ψάχνοντας αρκετά στο internet λέγαν ότι πρέπει να κάνω Site: update to bios . Ακολούθησα τις οδηγίες τους και τώρα έχω την τελευταία του έκδοση αλλά παρόλα αυτά πάλι μαύρη οθόνη παίρνω. Έχω ξεμείνει από ιδέες... Θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιος; Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας.
dragonborn Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Από Secure Boot τι λέει; Μήπως θέλει απενεργοποίηση; (όχι το UEFI, αλλά το Secure Boot μόνο). Συνήθως ζητά να θέσεις κωδικό admin για να σε αφήσει να το απενεργοποιήσεις.
pbp Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Δεν βλέπω να έχει κάποια επιλογή για απενεργοποίηση..Αν υποθέσουμε ότι είναι αυτό, δεν θα έπρεπε να βγάζει καποιο σχετικό μήνυμα; Επεξ/σία 6 Οκτωβρίου 2014 από pbp
dragonborn Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Δεν βλέπω να έχει κάποια επιλογή για απενεργοποίηση.. Αν υποθέσουμε ότι είναι αυτό, δεν θα έπρεπε να βγάζει καποιο σχετικό μήνυμα; Δεν ξέρω τι θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να βγάζει ως μήνυμα, ξέρω ότι αρκετοί (ακόμη και με διανομές με υπογεγραμμένο πυρήνα) αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκκίνησης Live USB (ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής γενικότερα) λόγω του Secure Boot. Τώρα, αν όπως αναφέρεις είναι θέμα του συγκεκριμένου firmware που υπάρχει στο Laptop σου, ε, μάλλον δεν μπορούν να σε βοηθήσουν και πολλοί. Δοκίμασε και κάποια άλλη διανομή (φτιάξε ένα Ubuntu και ένα Fedora) να δεις από εκεί κάνει boot σε UEFI Mode ; Να δεις δηλαδή, είναι πρόβλημα του Arch συγκεκριμένα, ή κάτι γενικότερο; Το USB πως το έφτιαξες; αν δεν το έφτιαξες με dd, τότε φτιάξε το έτσι.
pbp Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 (επεξεργασμένο) Δεν ξέρω τι θα έπρεπε ή δεν θα έπρεπε να βγάζει ως μήνυμα, ξέρω ότι αρκετοί (ακόμη και με διανομές με υπογεγραμμένο πυρήνα) αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκκίνησης Live USB (ή οποιασδήποτε άλλης συσκευής γενικότερα) λόγω του Secure Boot. Τώρα, αν όπως αναφέρεις είναι θέμα του συγκεκριμένου firmware που υπάρχει στο Laptop σου, ε, μάλλον δεν μπορούν να σε βοηθήσουν και πολλοί. Δοκίμασε και κάποια άλλη διανομή (φτιάξε ένα Ubuntu και ένα Fedora) να δεις από εκεί κάνει boot σε UEFI Mode ; Να δεις δηλαδή, είναι πρόβλημα του Arch συγκεκριμένα, ή κάτι γενικότερο; Το USB πως το έφτιαξες; αν δεν το έφτιαξες με dd, τότε φτιάξε το έτσι. -Του έχω βάλει ubuntu τώρα και όλα είναι κανονικά αλλά το εγκατέστησα μέσω του Legacy mode. -Το usb το έφτιαξα με το dd όπως στο παράδειγμα που έχω στο παραπάνω link. -Επίσης βρήκα και Site: αυτό Αν δείτε λεεί "boot fails" και δίνει 2 λύσεις. Το άλλο με το MBR δε το δοκήμασα να σας πω την αλήθεια.. Λέτε να γίνει τίποτα; Εννοεί να φορτώσω μέσω Legacy mode και να φτιάξω MBR table; Επεξ/σία 7 Οκτωβρίου 2014 από pbp
pbp Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 7 Οκτωβρίου 2014 Εντάξει με MBR δουλεύει αλλά θα με ενδιέφερε να καταφέρω και τον άλλο τρόπο μιας και λένε ότι είναι καλύτερος!
dragonborn Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 8 Οκτωβρίου 2014 -Του έχω βάλει ubuntu τώρα και όλα είναι κανονικά αλλά το εγκατέστησα μέσω του Legacy mode. Το θέμα ήταν να δεις αν μπορείς να φορτώσεις Ubuntu ή Fedora σε UEFI MODE. Το Legacy δεν μας ενδιαφέρει. Σε Legacy μπορείς να εγκαταστήσεις και Arch. Είναι κάτι σαν debugging αυτό που σου λέω. Αν δηλαδή μπορείς να φορτώσεις Ubuntu ή Fedora σε UEFI MODE αλλά όχι Arch, τότε κάτι παίζει με το installation media του Arch. Αν όμως δεν μπορείς να φορτώσεις καμία διανομή σε UEFI MODE, παρά μόνο σε Legacy, τότε κάτι παίζει με το firmware του Laptop σου κι εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά. Δεν μπορεί να βοηθήσει κάποιος δηλαδή, αν ο κατασκευαστής έχει κλειδώσει με τέτοιο τρόπο το Firmware ώστε να μη φορτώνει τίποτα σε UEFI MODE ή αν είναι κάποιο Bug του firmware.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα