ZAFIRIOSNT Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Share Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 έχω βρει το εν λόγο laptop ASUS X451MA-VX123D 14" και κάτι διαβάζω οτι το bios του είναι "κλειδωμένο" και οτι δέχεται μόνο windows 8 ή οτι πρέπει να κάνεις bios update αν θες να βάλεις 7 επειδή είναι "στημένο" μόνο για windows 8 και κάτι τέτοια.. έχει συναντήσει κάποιος κάτι τέτοιο? με ενδιαφέρει μόνο linux στο συγκεκριμένο laptop.. παίζει να φάω καμία πατάτα αν το πάρω για αυτόν τον λόγο και να μην μπορώ να στήσω linux? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
TheELF Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Share Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Μάλλον έχει uefi bios που πρέπει να κατεβάσεις έκδοση λειτουργικού που το υποστηρίζει(ή να κλείσεις το secure boot μέσα από το bios),διαφορετικά δεν ξεκινάει,αυτό ισχύει και για τα 7 και για το όποιο linux,αυτό πολλοί το παρεξήγησαν σαν κλείδωμα... Τα windows 8 βγήκαν την ίδια εποχή που αρχίσανε πολλοί κατασκευαστές να περνάν στο uefi γιαυτό τα 8 κατά κανόνα ξεκινάνε. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ZAFIRIOSNT Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 αχα δλδ αν κλείσω το secure boot βάζω οτι λειτουργικό θέλω αν καταλαβαίνω καλά? βασικά έχω την αίσθηση οτι η μητρική μου έχει μια τέτοια επιλογή.. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
TheELF Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Share Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Και ενεργοποιημένο βάζεις ότι θες απλά πρέπει να βρεις ή να φτιάξεις μέσα εγκατάστασης που να τρέχει σε uefi. Π.χ. https://help.ubuntu.com/community/UEFI Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Share Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 αν δεν κανω λαθος αλλο το uefi και αλλο το secure boot. το δευτερο (secure boot) εξασφαλιζει οτι δεν μπορεις να κανεις τιποτα με το φορητο σου Μου χε τυχει τετοιο φορητο που δεν σε αφηνε να μπουταρεις με usb/dvd .Αν το εκλεινες ολα καλα. Το uefi ειναι αλλη ρυθμιση και αν το κλεισεις παιζει με το "legacy bios" για οποιο λειτουργικο δεν υποστηριζει uefi. Aρα αν θες να βαλεις διανομη που υποστηριζει uefi , απλα κλεινεις το secure boot μονο. Αν θες να βαλεις διανομη που δεν το υποστηριζει , κλεινεις secure boot και γυρνας το uefi σε legacy και εισαι good to go Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
TheELF Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Share Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 To secure boot είναι μέρος του uefi, μια διανομή που έχει υποστήριξη για uefi περνάει και τον έλεγχο του secure boot,το βλέπει δηλαδή σαν κάτι ασφαλές και το αφήνει να ξεκινήσει. 1 Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
ZAFIRIOSNT Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Share Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 νομίζω κατάλαβα, αλλά μια παρατήρηση. οταν έβαζα διανομές στο φλασάκι και επέλεγα boot device, μου εμφάνιζε 3 επιλογές: hdd uefi kingston kingston δλδ μου εμφάνιζε 2 επιλογές για το φλασάκι, μία με uefi και μια χωρίς. επειδή ποτέ δεν μπήκα στον κόπο να μάθω τι είναι το uefi, επέλεγα την επιλογή χωρίς το uefi, αλλά και μερικές φορές που επέλεγα την επιλογή με το uefi το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. εκκινούσαν κανονικά καί οι 2 επιλογές και μπορούσα να στήσω λειτουργικό. κανονικά έπρεπε να υπάρχει κάποια διαφορά? Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
mphxths Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 Share Δημοσ. 6 Οκτωβρίου 2014 οχι , στο αποτελεσμα ειναι το ιδιο ..αλλα αναλογα ποια επιλογη διαλεξεις , κατα την εγκατασταση της διανομης τα partitions που δημιουργουνται ειναι διαφορετικα. Νομιζω με το uefi δημιουργειται ενα εξτρα μικρο partition στην αρχη του δισκου για να boot-αρει ή κατι τετοιο τελοσπαντων. Ενω στην κλασικη (legacy) εκκινηση δεν δημιουργειται κατι εξτρα παρα μονο οτι partition δηλωσεις εσυ να δημιουργηθουν. Συνδέστε για να σχολιάσετε Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες άλλες επιλογές
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα