Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Λοιπόν βρίσκομαι σε νεόδμητη πολυκατοικία με 6 διαμερίσματα..

Στο γκαράζ το υπαίθριο εχουμε μια ντουλάπα δίφηλη που έχει τα ρολόγια της ΔΕΗ .

Εκεί πίστευα οτι βρίσκεται και ο κατανεμητής του ΟΤΕ..

Αλλά φυσικά δεν βρίσκεται πουθενα μέσα στην πολυκατοικία απο οσο κοίταξα..

Αν θέλω για πχ να περάσω καλώδιο δικτύου μέχρι την κεντρική μου μπρίζα που θα βρώ εγώ την άκρη του καλωδίου που μου φέρνει ο ΟΤΕ σπίτι ;

Υπάρχει περίπτωση να είναι εκτός πολυκατοικίας στο δρόμο;

Σε παλίες πολυκατοικίες έχω παρατηρήσει οτι βρίσκεται συνήθως στην είσοδο της πολυκατοικίας και έχει μια ρεγκλέτα με τα καλώδια που οδηγούν σε κάθε διαμέρισμα.. 

Μήπως να κοιτάξω σε κανένα υπόγειο..αλλά δεν έχει πάρει το μάτι μου κάτι.

Δημοσ.

ωραία το βρήκα δίπλα στην είσοδο. Δεν το έβλεπα γιατι κολλούσαν τα κοινόχρηστα.

Τώρα για να συνδέσω πάνω στη ρεγκλέτα και στην δική μου φυσικά υποδοχή

καλώδιο δικτύου θέλω κάποια ειδική άδεια απο την πολυκατοικία;

Δεν θέλω να έχω μουρμούρες .

Φυσικά και τεχνικό να επιβάλεται να φωνάξεις πάλι εγώ θα το έκανα αφου είμαι τεχνικός(οχι δικτύων αλλά πιάνουν τα χέρια μου) και δεν θέλω αλλωστε και πιθανές τσαπατσοδουλειές απο τρίτους.

Επίσης είμαι στον πρώτο και το κουτί είναι στο ισόγειο.. Πώς θα το τραβήξω το καλώδιο;

Να το σπρώξω σιγά σιγά απο την κεντρική μπρίζα του σπιτιού στον πρώτο μέχρι να εμφανιστεί στο ισόγειο;

Καλώδιο σκέφτομαι το κλασικό cat5e το μπλέ.

Δημοσ.

Για πρόσβαση στο κουτί αυτό χρειάζεται οπωσδήποτε συνεννόηση με τον διαχειριστή, τουλάχιστον, για λόγους ασφαλείας.

Προφανώς, δεν γίνεται να περάσεις το καλώδιο που θέλεις μέσα από το κανάλι που έφτιαξε ο ηλεκτρολόγος της πολυκατοικίας και αν θέλεις οπωσδήποτε να το βάλεις πρέπει να βρεις διαδρομή με την οποία θα συμφωνήσει και ο διαχειριστής, τουλάχιστον.

Δημοσ.

Ωραία να ενημερώσω είναι το πιο σωστό. Άλλωστε δεν θα ένιωθα κι εγώ άνετα να σκαλίζει κάποιος τον κατανεμητη χώρις να το ξέρω..

Όχι ότι θα με ρωτήσουν αν το κάνουν δηλαδή..

Όσον αφορά το κανάλι δεν είναι ξεχωριστό για κάθε διαμέρισμα;στην κεντρική μου πρίζα μετράω 4 ζεύγη.

Τα 3 που περισσεύουν φαντάζομαι ότι θα είναι backup σε περίπτωση που χαλάσεις το πρώτο ζεύγος.

Δημοσ.

Δεν είπα ότι υπάρχει ξεχωριστό κανάλι από τον κατανεμητή σε κάθε διαμέρισμα.

Εννοώ ότι ο ηλεκτρολόγος ανεβάζει, συνήθως, σε ένα κανάλι τα τηλεφωνικά ζευγάρια που πάνε σε όλους τους ορόφους και σε κάθε όροφο βγάζει εκείνα που πάνε στο αντίστιχο/α διαμέρισμα/τα.

Δημοσ.

To σίγουρο είναι ότι το κανάλι μέσα στον τοίχο θα έχει γωνίες και αλλαγές διεύθυνσης, οπότε να περάσεις το καλώδιο χωρίς ατσαλίνα είναι αδύνατον.

Αλλά και μ' αυτήν θα πρέπει να βρεις τα ενδιάμεσα κουτιά διακλάδωσης ώστε να οδηγήσεις την ατσαλίνα και το καλώδιο στο κατάλληλο κανάλι.

Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεκινά ένα συνεχόμενο κανάλι από το διαμέρισμα έως τον κατανεμητή χωρίς ενδιάμεσα κουτιά διακλάδωσης, ακόμη και στην περίπτωση που σε όλη την διαδρομή έχει μόνο το δικό σου καλώδιο.

Δημοσ.

Ποιος ο λογος να περάσεις καλωδιο δικτύου?

Ισως μικρή διαφορά απο το ραζίμ ίσως και καθόλου αλλά θα ήθελα να ξέρω οτι υπάρχει η δυνατότητα.

Ισα ισα στο ραζίμ ο χαλκός οπως έχω ξαναγράψει είναι διπλασιας διαμέτρου απο τα χάλκινα του δικτύου. Δεν είμαι σίγουρος οτι υπάρχεί οντως διαφορά.  

Δημοσ.

Το πλεονέκτημα του ραζίμ σε σχέση με το UTP είναι η διατομή που βοηθά στην μεταφορά του τηλεφωνικού σήματος σε μεγαλύτερες αποστάσεις.

Και αυτό διότι η συνεχής τάση που έρχεται από το κέντρο, έχει απώλειες σε μικρότερες διατομές σε σχέση με την απόσταση. Αλλά εδώ μιλάμε για μικρές αποστάσεις και όχι εκατοντάδες μέτρα.

Η διαφορά στην ωμική αντίσταση είναι 50Ω ανά 1000 μέτρα. Κάντε τις πράξεις και θα δείτε πόση είναι η πτώση τάσης των 50VDc/100mA στα XX μέτρα με χρήση του UTP.

Εκεί όμως σταματά το πλεονέκτημα και ξεκινούν τα μειονεκτήματα. Ειδικά όταν στο ίδιο κανάλι τρέχουν πολλά ενεργά ζευγάρια.

Το ραζίμ δεν έχει καμία δυνατότητα από τα τεχνικά και ηλεκτρικά χαρακτηριστικά του, να προστατεύσει τις συχνότητες των xDSL σημάτων από εξασθένιση λόγω παραμόρφωσης, ενδιαμόρφωσης και άλλων εισερχόμενων θορύβων.

Δεν είναι τυχαίο ότι στον τελευταίο κανονισμό εσωτερικών εγκαταστάσεων υπάρχει οδηγία για αποκλειστική χρήση καλωδίων UTP, άσχετα τι εφαρμόζουν ακόμη κάποιοι εγκαταστάτες.

Φυσικά δεν λέω ότι παντού θα δούμε διαφορές στον συγχρονισμό. Εξαρτάται και από άλλους παράγοντες. Είναι άλλο πράγμα να τα συγκρίνουμε σε μικρές αποστάσεις από το αστικό κέντρο και άλλο σε μεγαλύτερες, Άλλο σε μια οικοδομή με λίγες ενεργές συνδέσεις xDSL και άλλο σε μια άλλη με τα περισσότερα διαμερίσματα να έχουν σύνδεση, με τις μισές να είναι VDSL και τα καλώδια να τρέχουν μαζί σε πλεξούδα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...