Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Τα έγγραφα θα πρέπει να τα πάει κάποιος για μετάφραση στα ελληνικά στη σχετική υπηρεσία και όλα μαζί να κατατεθούν στη ΔΟΥ σου για να γίνει η μεταφορά

Επίσης θέλει και υπεύθυνη δήλωση για να ορίσεις αντίκλητο (το φορολογικό σου εκπρόσωπο στην Ελλάδα που από δω και πέρα θα μπορεί να κανονίζει τις υποθέσεις σου χωρίς επιπλέον υπεύθυνες δηλώσεις)

Στη δήλωσή σου εδώ στην Ελλάδα θα αναφέρεις κανονικά εισοδήματα και φόρους από τη χώρα που ζεις

Είσαι σίγουρος ότι κάθε χρόνο πρέπει να αναφέρεις στην φορολογική στην Ελλάδα τι κάνεις έξω;

• Απαντ. 39
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Είσαι σίγουρος ότι κάθε χρόνο πρέπει να αναφέρεις στην φορολογική στην Ελλάδα τι κάνεις έξω;

Αν θες κάποια στιγμή να εμφανίσεις λεφτά στη χώρα σου δε νομίζεις; Εκτός αν δε σε ενδιαφέρει να γυρίσεις ποτέ ή δεν έχεις περιουσία εδώ

ΝΟΜΙΖΩ οτι αυτο ισχυει για τις χωρες που δεν εχουν φορολογικη συμφωνια με την ελλαδα - βλεπε φορολογικους παραδεισους

δηλαδη αν τα δηλωσεις στην ελλαδα σε ποιο "κουτακι" θα πανε για να μη φορολογηθουν, εφοσον φορολογεισαι εξω?

Εμένα αυτά μου τα ζήτησαν σε χώρα που έχει συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά είναι εκτός ΕΕ ,δεν ξέρω αν αυτό είχε σχέση

Στα κουτάκια είχαμε ένα θέμα με την τύπισσα στην εφορία και τελικά τα έβαλε όπου ήθελε εκείνη

Ήταν μάλιστα και χώρα της Ασίας με άκυρο νόμισμα και έψαχνα ισοτιμίες από την τράπεζα της Ελλάδος την 31/12 του οικονομικού έτους...

Μεγάλη ενόχληση ήταν αυτή η δουλειά, δε μπορούσα να συνεννοηθώ με κανένα και μου τα έχωναν κι από πάνω

Αν θα είναι την επόμενη φορά στο χέρι μου δε θα ασχολούμουν με κάτι τέτοιο, ειδικά αν έβλεπα ότι δεν είχα άτομο να συνεννοηθώ

Δημοσ.

Αν θες κάποια στιγμή να εμφανίσεις λεφτά στη χώρα σου δε νομίζεις; Εκτός αν δε σε ενδιαφέρει να γυρίσεις ποτέ ή δεν έχεις περιουσία εδώ

Περιουσία δεν έχω, αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα. Απλά νομίζω δεν χρειάζεται να το δηλώνεις κάθε χρόνο, γιατί κάποιες οδηγίες τουλάχιστον έλεγαν ότι αν δεν έχεις περιουσία στην Ελλάδα και είσαι κάτοικος εξωτερικού μπορεί και να μην χρειαστεί να κάνεις δήλωση. Πάντως για παράδειγμα στην Σουηδία, δεν με ρώτησαν να δηλώσω αν έχω εισόδημα από άλλες χώρες. Τώρα τι να σου πω..

Επίσης κάποιος μου είπε οτι για να θεωρηθείς μόνιμος κάτοικος εξωτερικού πρέπει να δείξεις συμβόλαιο αορίστου χρόνου, και δεν δέχονται ορισμένου. Έχει συμβεί σε κάποιον κάτι τέτοιο;

Δημοσ.

Εγώ πήγα πριν κάποια χρόνια με τη δήλωση αποφυγής διπλής φορολογίας συμπληρωμένη και σφραγισμένη από την εδώ ΔΟΥ και με αλλάξανε στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού.

Γίνεται να μην αλλάξεις και πιθανότατα να μην σου πει και κανείς τίποτα ποτέ, αλλά:

- Τυπικά είναι παράνομο και αν σε πιάσουν θα σε φορολογήσουν για όλα σου τα εισοδήματα στο εξωτερικό σαν να τα έβγαλες και στην Ελλάδα.

- Ως κάτοικος εξωτερικού μπορείς να αποφύγεις διάφορα τεκμήρια (π.χ. για δάνειο) τα οποία πληρώνεις κανονικά αν δεν είσαι στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού.

Από όσο ξέρω υπάρχει μόνο μια ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού στην Αθήνα στο κέντρο.

• 1 χρόνο αργότερα...
Δημοσ.

Καλησπέρα και απο εμένα.. Μετακόμισα για δουλειά εξωτερικό εντός ΕΕ αρχες 2014 και μέχρι πρόσφατα δεν είχα ακούσει καθόλου για μεταφορά σε ΔΟΥ εξωτερικού, το οποίο έγινε τυχαίως πρόσφατα. Δυστυχώς αν και είχα επισκεπτεί την αντίστοιχη πρεσβεία τον πρώτο μήνα για ανανέωση διαβατηρίου και ρώτησα αν πρέπει να κάνω κάτι, δηλώσω κατοικία κτλ, μου είπε ο υπάλληλος εκεί οτι δεν χρειάζετε.. Προφανώς του διέφυγε ελαφρώς. Επίσης απο μια μικρή εμπειρία έως τώρα κάποιοι λογιστές μου είπαν να μην κάνω τίποτα..

Έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα τις αντίστοιχες ΠΟΛ και καταλαβαίνω ότι για αλλαγή σε ΔΟΥ Εξωτερικού απαιτείται απλώς ένα πιστοποιητικό φορολογικής κατοικίας απο την αλλοδαπή εφορία ( η πρόσφατη ΠΟΛ. 1058/18-03-2015). Στην παλιότερη ΠΟΛ (1177/14-07-2014) αναφέρει ότι μπορείς να αλλάξεις την κατοικία σου αναδρομικά, τότε πρέπει να κάνεις τροποποιητικές δηλώσεις ειδοσήματος για τα προηγούμενα χρόνια που δήλωνες σε ελληνική ΔΟΥ (φαντάζομαι θα έχει και ένα μικρό πρόστιμο για λανθασμένη δήλωση). Αυτό που ήθελα να ρωτήσω, τελικά είναι καλό να μεταφερθείς ή να το αφήσω όπως ανέφεραν δύο λογιστές; Αν το κάνω τώρα, ισχιει ότι με την βεβαίωση φορολογικής κατοικίας απο το εξωτερικό είανι οκ; Η ΠΟΛ1177/14-07-2014 συνεχίζει να ισχύει και για εμάς που πήγαμε εξωτερικό μέσα στο 2014, εννοώντας για τις τροποποιητικές δηλώσεις προηγουμενων ετών και όχι για τα δικαιολογιτικά. Με άλλα λόγια, αν αλλάξω τώρα σε ΔΟΥ Εξωτερικού, απλά κάνω τροποποιητικές και όλα οκ, ή μπλεκεις σε ιστορίες (στο σαιτ taxblock πχ αναφέρουν ότι για αναδρομική αλλαγή απλά κάνεις τροποποιητική); Έχεις κάποιος αντίστοιχη εμπειρία; Και γενικά ότι άλλη συμβουλή θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη..

Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσ.

Να ρωτησω εγω κατι, αν δεν εχουμε εισοδημα, καταθεσεις, αμαξια, αυτοκινητα αλλα δουλευουμε στο εξωτερικο χρειαζεται δηλωση στην ελλαδα?

Όχι τίποτα. Κανένα ΕΝΦΙΑ πλήρωνε, και μην ασχολείσαι.

Δημοσ.

Στη ΔΟΥ που ανήκω κατέθεσα personbevis οπου αναφερει οτι μένω στη Σουηδία καθώς επίσης πιστοποιητικό απο τον εργοδότη μου οτι εργάζομαι στην εταιρία. Τα χαρτιά τα κατέθεσα στη ΔΟΥ στα αγγλικά. Πλέον κάνω μηδενική δήλωση στην Ελλάδα και κανονικά δήλωση στη Σουηδία.

Καλό θα ήταν να ρωτήσεις στη ΔΟΥ σου γιατί κατα 99% πλέον δεν δέχονται τα χαρτια χωρίς apostile (την βάζει notorious publicous).

• Like 1
Δημοσ.

@leukonas

Δεν σου ζήτησαν για καποιο πιστοποιητικο φορολογικής κατοικίας; Παντως τυχερός εισαι που στα δεκτήκαν στα αγγλικα.. Ποτε την εκανες την μεταφορά σε ΔΟΥ Εξωτερικου; Εχεις πολλα χρονια; Για την apostille ειναι σίγουρο παντως οτι δεν δέχονται χαρτια χώρις να εχει..

Ξερεις (ή κάποιος άλλος) τι παιζει αν κανεις την μεταφορά σε ΔΟΥ Εξωτερικου καθυστερημένα;

Δημοσ.

Οι κάτοικοι εξωτερικού ψαχτείτε καλύτερα διότι έστω ένα λογαριασμό να διατηρείτε στην Ελλάδα θα βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Μην αγνοείτε τις φορολογικές σας υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Δημοσ.

Οι κάτοικοι εξωτερικού ψαχτείτε καλύτερα διότι έστω ένα λογαριασμό να διατηρείτε στην Ελλάδα θα βρεθείτε προ εκπλήξεως.

Μην αγνοείτε τις φορολογικές σας υποχρεώσεις στην Ελλάδα.

Δεν τις αγνόησα, αλλά όταν ρώτησα πρεσβεία αν πρέπει να κάνω κάτι μου είιπαν όχι.. Το θέμα είναι να ξέρω τι να κάνω απο εδώ και πέρα..

Δημοσ.

Ποιες είναι οι υποχρέωσεις δλδ για κάποιον που δεν έχει τίποτα παρά μόνο έναν λογαριασμό τράπεζας; Μην λέμε ότι θελουμε.

Έχω έναν λογαριασμό τράπεζας τίποτα άλλο και από τότε που μπήκα στους κατοίκους εξωτερικού και ζω σε χώρα της ΕΕ και υπάρχει η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης δεν χρειάζεται να κανείς φορολογική δήλωση . Επιβεβαιωμένο από την εφορία .

• Like 1
Δημοσ.

Ποιες είναι οι υποχρέωσεις δλδ για κάποιον που δεν έχει τίποτα παρά μόνο έναν λογαριασμό τράπεζας; Μην λέμε ότι θελουμε.

Έχω έναν λογαριασμό τράπεζας τίποτα άλλο και από τότε που μπήκα στους κατοίκους εξωτερικού και ζω σε χώρα της ΕΕ και υπάρχει η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολόγησης δεν χρειάζεται να κανείς φορολογική δήλωση . Επιβεβαιωμένο από την εφορία .

Αν ο λογαριασμός σου έχει έστω 1 λεπτό τόκους καταθέσεων είσαι υποχρεωμένος να υποβάλλεις. Μη λες ό,τι θέλεις λοιπόν! Επίσης, φιλική συμβουλή, μη ρωτάς για τα θέματα σου στην εφορία.

Δημοσ.

Αν ο λογαριασμός σου έχει έστω 1 λεπτό τόκους καταθέσεων είσαι υποχρεωμένος να υποβάλλεις. Μη λες ό,τι θέλεις λοιπόν! Επίσης, φιλική συμβουλή, μη ρωτάς για τα θέματα σου στην εφορία.

Ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού έχει υποχρέωση να δηλώσει τα εισοδήματα του και να τα φορολογηθεί στη χώρα που κατοικεί εφόσον υπάρχει συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολόγησης. Το ίδιο συμβαίνει και αν είσαι στην Ελλάδα και έχεις εισοδήματα από το εξωτερικό. Δε κανείς δύο φορολογικές, αποδεικνύεις ποια είναι η χώρα μόνιμης κατοικίας και κανεις μία φορολογική.

Τα έσοδα από τόκους μερίσματα και δικαιώματα δεν θεωρούνται έσοδα απο επιχειρηματική δραστηριότητα και φορολογουνται χωριστά. Αν είχε επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα τότε άλλαζε το θέμα.

Δημοσ.

Ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού έχει υποχρέωση να δηλώσει τα εισοδήματα του και να τα φορολογηθεί στη χώρα που κατοικεί εφόσον υπάρχει συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολόγησης. Το ίδιο συμβαίνει και αν είσαι στην Ελλάδα και έχεις εισοδήματα από το εξωτερικό. Δε κανείς δύο φορολογικές, αποδεικνύεις ποια είναι η χώρα μόνιμης κατοικίας και κανεις μία φορολογική.

Αυτά που λες τα βγάζεις εντελώς από την κοιλιά σου και δεν ισχύουν σε καμία περίπτωση. Ειλικρινά σε αυτό το φόρουμ ζει ο καθένας στο δικό του φορολογικό κόσμο. Υπάρχει και ένα θρεντ με συμβουλές για δηλώσεις που έχει μέσα άπειρα μαργαριτάρια. Οι χρήστες ρωτάνε εκεί και παίρνουν την απάντηση τους από τους ειδήμονες του νήματος. Μετά, μάλιστα, κοιμούνται ήσυχοι.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...