draculias Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 Καλημέρα σε όλους! Θέτω το εξής πρόβλημα και αν μπορείτε να μου δώσετε τα φώτα σας θα σας είμαι ευγνώμων. Συγνώμη προκαταβολικά για τυχόν μη ορθές διατυπώσεις/ορολογίες αλλά και για το σεντόνι που ακολουθεί. Γνωρίζω βασικά πράγματα και σκόρπια διάφορα άλλα, αλλά εάν εμβαθύνω πιθανότατα να το "χάσω". Το λοιπόν: Έχω κάνει εξωτερική δικτύωση στο σπίτι (παλιό μεν) για παροχή internet & οικιακού δικτύου σε κάθε δωμάτιο. από τα καλώδια του οτε από έξω απευθείας στο ρούτερ στην είσοδο του σπιτιού για εκμετάλλευση της περισσότερης δυνατής ταχύτητας (vdsl έως 30Mbs -τόσο υποστηρίζει στην περιοχή μου-πιάνω περίπου 29). Από το ρούτερ (ZTE –αυτά έδιναν αρχικά για vdsl και νομίζω ουσιαστικά το προτελευταίο που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή) η διάταξη είναι ως εξής: ZTE(wireless + 4 lan ports). Τα ports φεύγουν με εξωτερικά καλώδια δικτύου (…utp, σωστά?) με καναλάκια ZTE LAN 1: δωμάτιο 1 (ισόγειο, παροχή internet OK + οικιακό δίκτυο ΟΚ) ZTE LAN 2: δωμάτιο 2 (1ος όροφος, παροχή internet OK + οικιακό δίκτυο ΟΚ) ZTE LAN 3: δωμάτιο 3 1ος όροφος. Εδώ καταλήγει σε ένα Netgear Lan Hub (σωστά? Ή switch?) 100άρι στο port 1, στο οποίο κουμπώνουν ένα PC (ας το βαφτίσουμε PC1) στο port 2, ένα XBOX στο port 3, μια TV στο port 4. Όλα εδώ επικοινωνούν μια χαρά μεταξύ τους μέσω του HUB για internet, διαμοιρασμό αρχείων καθώς και streaming στην TV mkv video 1080p μεγάλου όγκου απροβλημάτιστα. Από το Netgear LAN HUB LAN HUB port 5èσε άλλο δωμάτιο σε d-link hub με 4 ports, όπου κουμπώνουν ένα PC2 και ένας δικτυακός HP printer. Όλα ΟΚ και εδώ με internet και οικιακό δίκτυο. Πάμε τώρα (επιτέλους!) στο πρόβλημα μας LAN HUB port 6: κατεβαίνει στο ισόγειο. Έχει δοκιμαστεί αυτή η θύρα με laptop πολλάκις, οπότε internet & οικιακό δίκτυο ΟΚ. Τώρα κουμπώνει σε ένα media player (LG DP1 wi-fi & Ethernet multimedia player), το οποίο με τη σειρά του με hdmi στην εκεί τηλεόραση. Το LG δεν έχει σκληρό πάνω του. Έχω κάνει φάκελο με ταινίες shared (to everyone χωρίς απαίτηση password) από το PC1 (1ος όροφος) και το LG κάνει stream 1080 αρχεία video ΑΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΤΑ & ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΙΚΟΤΑΤΑ (ούτε σπασίματα κατά την αναπαραγωγή, ούτε τίποτε). Πάντα? Όχι πάντα!!! Τη μια μέρα θα streamάρει μια χαρά αλλά την επομένη θα «βλέπει» μεν το PC1 στο βασικό menu (Homelink το ονομάζει το LG το χώρο με shared users/computers) αλλά κάνοντας κλικ στο PC1 θα ψάχνει (loading) μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία!!! Μετά από αλεπάλληλα κλεισίματα/reset με router, PC1 και LG (αλλά και με τυχαία σειρά), κάποια στιγμή αφού ανοίξει/φορτώσει το LG media player (μετά από αρκετά λεπτά) και πατήσω στο homelink κλικ στο PC1 (το οποίο παρεμπιπτόντως το «βλέπει» στη λίστα του πάντα…) θα ανοίξει επιτέλους ο shared φάκελος μου και η ψυχαγωγία μου θα ξεκινήσει μετά από μισή-μία ώρα ψαξίματος και αγανάκτησης!!! ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ/ΣΧΟΛΙΑ: Στα settings του LG που τεστάρω κάθε φορά επιτόπου το connection status μου βγάζει ΠΑΝΤΑ επιτυχής η σύνδεση και στο οικιακό δίκτυο και στο internet, ανεξάρτητα με το αν βλέπει τον shared φάκελο ή όχι. IP δίνεται δυναμικά στο LG. Το LG έχει και τεχνολογία dlna και απλά «βλέπει» shared folders σε PC ενταγμένα στο οικιακό δίκτυο. (μου τα δειχνει στο μενού του με χαρακτηριστικά χρώματα. Απαραίτητη προϋπόθεση να δω ταινία, είναι να είναι “visible” στο μενού του και τα δύο…και κλικάροντας στο PC1 για να προχωρήσει μετά στον shared φάκελο... Tα PC (1 & 2) τρέχουν Windows 7 32bit. Θέμα firewall δεν πιστεύω να υφίσταται, μιας και έτσι δεν το επέτρεπε να περάσει ποτέ… Θα μπορούσα να παραλείψω ΌΛΑ τα παραπάνω και να πούμε «άσε μας ρε μεγάλε και πέτα το LG!». Κατανοητότατο σε ένα βαθμό. Γνώμη μου, από τη στιγμή που τη μια παίζει και την άλλη «τα παίζει», θεωρώ πως κάτι το εμποδίζει (...περιοδικά) να ξαναδεί network. Δεν έχω καταλάβει ποιο reset «ευθύνεται» για το επιτυχές του διάβασμα όταν αποφασίσει να δουλέψει σωστά. Και σαφώς δεν μπορώ κάθε φορά να ανοιγοκλείνω συσκευές και πολύπριζα για να καταφέρω να δω μια ταινία… Μια άλλη σκέψη ήταν μήπως «μπερδεύεται» με πιθανή απόπειρα σύνδεσης μέσω wifi για το δίκτυο (εγώ το έχω συνδεδεμένο με Ethernet όπως και όλες τις συσκευές μου). Αλλά επιλογή απενεργοποίησης του wifi το LG δεν έχει! Έχω ψάξει σε forum για το συγκεκριμένο media player, έχω ακολουθήσει πολλά βήματα από διάφορες γνώμες, αλλά και από το manual του (επισυνάπτω και το pdf). Έχει πάνω του το τελευταίο firmware update (το τελευταίο ήταν του 2011…) παρόλα αυτά πολλοί χρήστες ανα το net έλυσαν έτσι παρεμφερή networking problems. Όταν πάτησα για software update μέσα από το menu του, αφού έψαξε για κανα λεπτό, μου έβγαλε αδυναμία σύνδεσης στο internet για update. Όταν είναι στις «καλές» του όμως, βλέπει τα πάντα… Έχει μια επιλογή του πάντως στα setting του για το Power Mode του: Check Mode (να σε ρωτάει όταν το κλείνεις «να το κλείσω από ρεύμα μόνο ή και από το network), Network Mode & Power. Έχω δοκιμάσει τα πάντα και δεν γίνεται τίποτε (και το Ultrex…) Όσον αφορά περίπτωση «φορτωμένου» δικτύου (από τα άλλα PC & λοιπές συσκευές) το απέκλεισα μιας το έχω δοκιμάσει με σβηστά τα πάντα… μηδέν εις το πηλίκον. Δεν έχω δοκιμάσει 1000άρι switch στη θέση του παλιού netgear (100άρι) που έχω σαν ενδιάμεσο σταθμό από το ρούτερ. Αλλά και πάλι, εάν ήταν αυτό το πρόβλημα του, δεν θα έπαιζε ποτέ, όχι μια έτσι και μια γιουβέτσι… (Γνώμη μου) το τελευταίο αυτό σχόλιο αποτελεί και ένα επιχείρημα (ανταπάντηση αν θέλετε) στο να αγοράσω ένα άλλο media player «να βρω την υγειά μου!». Εδώ με τα (μπόλικα) έξοδα της εξωτερικής δικτύωσης και διάφορα άλλα καλούδια συσκευών προχώρησα, δεν θα κολλήσω στο κόστος καινούργιου media player…Για το γαμώτο της υποθεσης… Αρκετά καλώδια (λόγω της εξωτ. δικτύωσης) διανύουν σεβαστές αποστάσεις αλλά επουδενί δεν φτάνουν τα 100 μέτρα, μιας και σταματούν στα «διόδια» του hub/switch και ακολουθούν καινούργια. Και αφού δουλεύουν οι υπόλοιπες συσκευές και (ενίοτε) το LG, δεν έχω ούτε εκεί θέμα… Νομίζω πως δεν μου έρχεται κάτι άλλο να προσθέσω(!). Το έγραψα όλο αυτό το σεντόνι επίτηδες, μπας και αποκλείσω τίποτε «βασικέ» πρώτες σκέψεις από φίλους εδώ που τυχόν θα έθεταν… Όποιος άντεξε να διαβάσει μέχρι εδώ, τον ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για τη προσοχή που έδωσε, και μονο διαβάζοντας το. Αν μπορεί κανείς να μου δώσει τα φώτα του επί του προβλήματος μου, εννοείται ευπρόσδεκτα!!! ΥΓ1. (δεν θέλω, αλλά εάν θυμηθώ κάτι άλλο σαν feedback, θα το προσθέσω!) ΥΓ2. (για το manual) http://www.lg.com/gr/support-product/lg-DP1WPBC
jkoukos Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 Για αρχή δοκίμασε να ορίσεις σταθερή διεύθυνση στις συσκευές που εκτιμάς ότι επηρεάζουν (οπωσδήποτε το LG). Εγώ χρησιμοποιώ πάντα σταθερές διευθύνσεις σε όλες τις συσκευές που δεν μετακινούνται και αυτόματα μέσω DHCP μόνο για τις κινητές (τηλέφωνα, tablet, laptop κλπ). Το πρώτο που θα κάνεις είναι να ορίσεις στον DHCP να δίνει αυτόματα διευθύνσεις σε συγκεκριμένη περιοχή. Για παράδειγμα αν το modem/router έχει διεύθυνση 192.168.1.1, τότε όρισε περιοχή διευθύνσεων από 192.168.1.100 έως .254. Έτσι όλες οι άλλες (.2 - .99) χρησιμοποιούνται ως σταθερές. Αν το modem/router υποστηρίζει αυτόματη απόδοση διευθύνσεων αλλά πάντα την ίδια σε συγκεκριμένη συσκευή (συνήθως ονομάζεται Address Reservation ή IP Binding), μπορείς να το εφαρμόσεις στις κινητές συσκευές. 1
draculias Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 Καταρχήν φίλτατε jkoukos σε ευχαριστώ για την απάντηση. Με τις λίγες γνώσεις που έχω, θεωρούσα ότι αν προχωρήσω σε static ip, αυτό θα γινόταν αναγκαστικά για όλες τις συσκευές/χρήστες και όχι επιλεκτικά, γι' αυτό και το απέφευγα... Θα ελένξω σπίτι το μοντέλο router που έχω να κατεβάσω και manual να το πάω βήμα-βήμα. μιας και έχω μπει στη σελίδα του router μονο για να τσεκάρω τις ταχύτητες που έδινε όταν έκανα διάφορα test στις τηλεφωνικές πρίζες του σπιτιού. από τις λοιπές ρυθμίσεις του (που φαντάζομαι είναι...μπόλικες) δεν σκαμπάζω και πολλά.. Θα ψάξω για να σετάρω διαφορετικό εύρος ip για static & dynamic. Αν το modem/router υποστηρίζει αυτόματη απόδοση διευθύνσεων αλλά πάντα την ίδια σε συγκεκριμένη συσκευή (συνήθως ονομάζεται Address Reservation ή IP Binding), μπορείς να το εφαρμόσεις στις κινητές συσκευές. Κάτι δεν πιάνω εδώ... έτσι όπως το διαβάζω, το παραπάνω που έγραψες ποια διαφορά έχει από το static ip? ή απλά έιναι έξτρα επιλογή/λειτουργία για το ίδιο πράγμα ανάλογα το router? Ερώτηση 1: αφού το ρυθμίσω το παραπάνω που προτείνεις, παρ' όλα αυτά οι μοναδικές σεταρισμένες ip δεν επηρεάζονται από το γεγονός ότι χρησιμοποιείται σαν ενδιάμεσος "κόμβος" το lan switch (ένα απλό είναι χωρίς ρυθμίσεις), σωστά? και Ερώτηση 2: θεωρείς ότι ένα 1000άρι switch δεν θα κάνει διαφορά στη θέση του 100αριού που έχω αυτή τη στιγμή στη δική μου περίπτωση (αφού έχω και περιπτώσεις που δουλεύουν όλα απροβλημάτιστα), έτσι?
jkoukos Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 Είτε ορίζεις χειροκίνητα σταθερή διεύθυνση, είτε γίνεται αυτόματα μέσω reservation, είναι το ίδιο πράγμα. Απλά στην πρώτη περίπτωση η συσκευή γνωρίζει ποια είναι και που ν' απευθυνθεί για να μιλήσει με τις άλλες, ενώ στη δεύτερη περίπτωση πρώτα θα επικοινωνήσει με τον DHCP ο οποίος αφού εξακριβώσει ποιος ρωτά θα του δώσει την κατάλληλη διεύθυνση. Καμιά φορά υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες και δημιουργούνται απροσδιόριστα προβλήματα (καλή ώρα σε σένα), οπότε καλό είναι να κάνουμε μια δοκιμή βάζοντας χειροκίνητα την διεύθυνση. Η πρώτη περίπτωση είναι καλύτερη διότι δεν υπάρχει εξαρχής επικοινωνία και η κάρτα δικτύου γνωρίζει όλα τα σχετικά. Μια φορά ρυθμίζεται και την ξεχνάμε για πάντα. Δεν κάνει όμως για φορητές συσκευές που συνδέονται σε διαφορετικά δίκτυα, σε διαφορετικούς χώρους και με διαφορετικές διευθύνσεις, καθώς θα πρέπει κάθε φορά να αλλάζουμε τις ρυθμίσεις. Σε αυτές λοιπόν, καλύτερη περίπτωση είναι η δεύτερη, μόνο που καμιά φορά υπάρχει πιθανότητα να μην παίρνουμε διεύθυνση για άγνωστους λόγους (π.χ. κάποιο κόλλημα). Τα μηχανήματα καμιά φορά κολλάνε ή δυσλειτουργούν. Το πρόβλημα καταλαβαίνω το έχεις με το LG, οπότε ή έχει πρόβλημα το ίδιο ή κάποια σύνδεση ή switch. Μπορείς να κάνεις δοκιμές (όταν έχεις το πρόβλημα) αλλάζοντας με την σειρά τις θύρες που χρησιμοποιούνται σε όλη την αλυσίδα. Π.χ. βάλε το καλώδιο από το LG σε άλλη θύρα του switch και αν δεν φτιάξει άλλαξε την θύρα του επόμενου switch κοκ. Κάνε μια δοκιμή με αλλαγή καλωδίου του LG και έλεγξε για καλή εφαρμογή των βυσμάτων. Με το να αλλάξεις το/τα switch από Fast σε Gigabit δεν κερδίζεις κάτι πέραν της μεγαλύτερης ταχύτητας μεταξύ όποιων συσκευών την υποστηρίζουν. Σίγουρα δεν αλλάζει κάτι στο συγκεκριμένο πρόβλημα, εκτός και αν είναι θέμα υλικού. 1
draculias Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 OK jkoukos προχωρώ το θέμα με τα static ips χειροκίνητα. Πολύ διαφωτιστικός. Το test σε διαφορετικές θύρες του switch το έχω ήδη επιχειρήσει, μάταια όμως. Διαφορετικό καλώδιο utp δεν έχω δοκιμάσει, μιας και μιλάμε για περίπου 30 μέτρα καλώδιο σε κανάλι εξωτερικό περιμετρικά του σπιτιού και περνά από τρύπες δύσβατες που ανοίξαμε σε δύο τοίχους διαφορετικών οροφών. Γι 'αυτό πρέπει να πάρω χύμα καλώδιο να φτιάξω δικό μου να το απλώσω (ουτε μπουγάδα να ήταν!) και να το ελένξω. Για αντικατάσταση switch σε 1000άρι βλέπω συμφωνούμε. Τώρα για θέμα αστοχίας υλικού δεν το πολυπιστεύω δεδομένων των συνθηκών που έχω ήδη περιγράψει. Θα ψαχτώ με κανα φίλο αν είναι στη τελική να δοκιμάσω με δανεικό για να το αποκλείσω και αυτό... Λοιπόν, προχωράω έτσι και ποστάρω για νεότερα! thanks και πάλι.
jkoukos Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 1 Οκτωβρίου 2014 Όχι βρε, δε λέω να αλλάξεις το εξωτερικό καλώδιο, αλλά την θύρα στο switch που συνδέεται. Κοίτα κι εγώ δεν πιστεύω ότι είναι θέμα υλικού, (καλώδιο, βύσμα, συσκευή), παρά λογισμικού. Όμως δεν αποκλείεται αν και με μικρότερη πιθανότητα. Κάνε πρώτα τη δοκιμή με τις σταθερές διευθύνσεις και βλέπουμε στην πορεία.
draculias Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2014 Επανέρχομαι! Το λοιπόν μόλις χθες βράδυ κατάφερα να βρω χρόνο και να ασχοληθώ με το μυστήριο/δίλλημα lan vs media player... Είχαμε ανατροπές... Καταρχάς μπήκα στη σελίδα του router ΖΤΕ - κινεζιά ή όχι 5 ευρώ κόστος ή όχι από τον οτε, έχει άπειρες ρυθμίσεις και για μένα είναι αρκετά περίπλοκο διοτι δεν κατέχω ορολογίες - εν τέλει βρήκα επιλογή για DHCP range για ip και έθεσα start from 192.168.1.100 και end 192.168.254 όπως με συμβούλεψε (φίλος) jkoukos. Ελένχω συσκευές τηλεόραση, xbox και LG media player όλα από εκείνη τη στιγμή έπαιρναν πάνω από .100 ip σωστά. δοκίμασα στα settings του lg initiate connection με static ip χειροκίνητα 192.168.1.2 και 6 (για να μην πειραματιστώ με την αμέσως επομενη ip του router δεν ξέρω αν έπαιζε όντως ρόλο...) μου έβγαλε success, αλλά κατάφερε να μπει να δει τα shares μετά από αλεπάλληλες προσπάθειες. Ουσιαστικά, τα ίδια συμπτώματα με πριν. (σημείωση: δοκίμασα και το καλώδιο σε διαφορετικές θύρες στο switch χωρίς όμως αποτέλεσμα). Βέβαια προφανώς (θεωρώ) έπρεπε να ορίσω και τη συσκευή από το router να παίρνει συγκεκριμένη static διεύθυνση. Επειδή....δεν το έχω κάνει ποτέ αυτό (και σε συνδυασμό με τη πολιπλοκότητα των ρυθμίσεων του ZTE) έπρεπε να ρίξω ...λίγο διάβασμα πριν το επιχειρήσω. Και επειδή εάν ξεκινήσω εγώ διάβασμα...μπορεί να περάσει και ολόκληρο το τριήμερο μπροστά στην οθόνη γιατί θα διαβάσω οτιδήποτε σχετικό με networking, είπα να φύγω λίγο από θεωρία και να δοκιμάσω μερικά πράγματα στη πράξη να αποκλείσω περιπτώσεις. Το απόγευμα ε'ιχα πάει από κατάστημα πλαίσιο και πήρα ένα netgeat 8 port gigabit ethernet switch gs608 (αντί για το 100άρι που έχω) και από κατάστημα της γειτονιάς μου μου έκοψαν 20 μέτρα utp cat 5 καλώδιο. Το δοκιμάσαμε στο σύστημα καταγραφής με τις security cameras στο μαγαζί του και τσεκάραμε ότι δουλεύει ΟΚ. Ήθελα να κάνω 2 κινήσεις/ελέγχους στο θέμα μου πιο πολύ να σιγουρευτώ ότι εξάντλησα τις πιθανότητες να μου φταίει κάτι άλλο (jkoukos ξέρω και συμπεραίναμε και οι δύο ότι μάλλον δεν έπαιζαν ρόλο...) Λοιπόν συνδέω με το 20μέτρο καλώδιο το lg με το router απευθείας. Το βάζω επίτηδες να κάνει update (είχα έτσι κι αλλιώς τα τελευταία περασμένα από το...2011 και δεν έβγαλαν νεότερα έκτοτε) και ο κύριος LG μου λέει ότι "could not update because of a network problem"!! Πάει λέω για πέταμα επιτέλους το LG! τουλάχιστον έμαθα ότι φταίει αυτό και όχι το δίκτυο και να ξεμπερδέψω... Αμ δε! όπως είναι συνδεδεμένο απευθείας με το ΖΤΕ του βάζω να συνδεθεί με το οικιακό δίκτυο και βρίσκει αμέσως τα shares στο PC1!!! το αποσυνδέω και το ξανακουμπώνω με το παλιό του καλώδιο από την εξωτερική δικτύωση που πάει στο switch και πάλι τα ίδια παλιά προβλήματα... Εκεί ήρθε η ώρα να δοκιμάσω το καινούργιο 1000άρι netgear. Τα μεταφέρω ΟΛΑ τα καλώδια utp (σημειωτέον cat 5) και όχι μόνο το δικό του στο καινούργιο gigabit και πάω στο κάτω όροφο στο LG (του ξαναβάζω dynamic ip, πήρε την 192.168.1.101 ) και βλέπει ΑΜΕΣΑ τα shares και streamάρει τα πάντα !!! Για το φόβο των ιουδαίων, το σβήνω, ξαναπηγαίνω πάνω, ξεκινάω transfers τεράστιου όγκου δεδομένων από το PC1 στο PC2, βάζω και στα δύο PC να παίζουν μεγάλης διάρκειας video από το youtube, ανοίγω και xbox να παίζει.....μόνο του σε multiplayer παιχνίδι και ξανακατεβαίνω κάτω στο LG. Μπαίνει αμέσως στο δίκτυο βλέποντας πάλι το PC1 (αυτό το έκανε και παλαιότερα χωρίς επιτυχή συνέχεια όμως...) κλικάροντας όμως βλέπει και μπαίνει ΑΜΕΣΑ στο shared folder του PC1 και streamάρει κανονικότα και χωρίς διακοπές !! Φαίνεται ότι είναι ΟΚ! Θα το δοκιμάσω βέβαια και σήμερα έχοντας αφήσει αναμένα τα PC από χθες το βράδυ και σβηστό το LG να δω ότι όντως συνεχίσει να ανταποκρίνεται χωρίς...αγκομαχητά (δικά του και δικά μου...). Συγγνώμη για το σεντόνι αγαπητοί φίλοι, θα μπορούσα να γράψω ότι με αντικατάσταση 100αριού switch με αντιστοιχο gigabit έλυσε την όλη κατάσταση και τέλος, αλλά Α) παρέθεσα όλες τις λεπτομέρειες μήπως βοηθήσει άλλους φίλους σε παρεμφερή θέματα δικά τους, και Β) ....γενικώς έχω τη τάση να...σεντονολογώ! Εάν ξαναπροκύψει το πρόβλημα, θα σας...ξαναπρήξω, οπότε και πάλι sorry προκαταβολικά! ΥΓ1. στο καινούργιο 1000άρι switch, στη θύρα που φεύγει το καλώδιο για το LG το λαμπάκι του είναι πράσινο (ως 1000άρι) ενώ σε ΟΛΑ τα υπόλοιπα το λαμπάκι είναι κίτρινο (ως 100άρι, εάν τα διάβασα σωστά από το internet). Έχουμε κανένα σχόλιιο περι αυτού? ΥΓ2. αγαπητέ jkoukos, κοίτα τι παιχνίδι μας έπαιξε το λιγότερο πιθανό σενάριο και μας διέψευσε και τους δυο... ΥΓ3. παρ' όλα αυτά, για να μαθαίνουμε, κανέναν...απλουστευμένο οδηγό link για να σετάρω και static ip μπορείτε να ανεβάσετε/στείλετε? ΥΓ4. άσχετα με το ότι δουλεύει σωστά (μέχρι στιγμής), ο πωλητής στο πλαίσιο απ' όπου πήρα και το 1000άρι switch μου έλεγε ότι πρέπει να προμηθευτώ και cat 6 καλώδιο για να ανταποκριθεί στις ταχύτητες (και να μη κάνω μια "τρύπα στο νερό" που λένε...). Βέβαια δεν πήρα, για τον μοναδικό λογο ότι, και να έπαιρνα, θα χρειαζόμουν περίπου 20-30 μέτρα που δεν έχουν έτσι κι αλλιώς! Το cat6 θεωρείτε ότι χρειάζεται (σχετικά με το ΥΓ1??) ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ! τη καλημέρα μου.
jkoukos Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2014 Έπεσες στη μικρότερη πιθανότητα προβληματικού υλικού. Όχι απαραίτητα να είναι χαλασμένο, αλλά μπορεί να κολλάει σε μεγάλο φόρτο διακίνησης δεδομένων ή κάτι άλλο. Το Gigabit δίκτυο δουλεύει σε καλώδια τουλάχιστον Cat5e και πάνω. Βέβαια το κόστος του Cat5e είναι παρόμοιο με του Cat6, οπότε προτιμάμε το νεώτερο τύπο καλωδίου. Όμως όταν είναι ήδη περασμένο, δεν χρειάζεται αλλαγή και δουλεύει μια χαρά και το παλαιότερο. Έγραψες ότι έχεις σκέτο Cat5 (όχι Cat5e). Αν ισχύει αυτό, τότε δεν έχει πιστοποίηση για Gigabit δίκτυο και αν παίξει θα γίνεται μόνο σε μικρά μήκη καλωδίου. Πάμε τώρα στα λαμπάκια του νέου switch, που σωστά δείχνουν την ταχύτητα σύνδεσης της εκάστοτε θύρας, όπως γράφεις. Το ότι το switch είναι Gigabit δε σημαίνει ότι όποια συσκευή συνδέεται πάνω του έχει αυτή τη δυνατότητα. Ταχύτητα Gigabit έχουμε μεταξύ συμβατών συσκευών σε όλη την αλυσίδα της επικοινωνίας, διαφορετικά αυτόματα πέφτουμε σε ταχύτητα Fast. Για να το καταλάβεις, δες το παρακάτω παράδειγμα που ισχύει σε σένα: Έστω ότι PC1, PC2 και LG έχουν Gigabit κάρτες δικτύου. Τα PC1 και LG συνδέονται απ' ευθείας στο Gigabit switch και το PC2 συνδέεται μέσω ενός Fast switch. Όταν η επικοινωνία γίνεται μεταξύ PC1 και LG, θα έχει πάντα ταχύτητα Gigabit. Όταν όμως η επικοινωνία γίνεται μεταξύ PC2 και LG ή PC1 και PC2, η ταχύτητα θα είναι Fast διότι περνά υποχρεωτικά μέσω του αργότερου switch. Όσον αφορά τις σταθερές διευθύνσεις, είτε θα τις ορίσεις χειροκίνητα στην κάρτα δικτύου της συσκευής, είτε μέσω του reservation στον DHCP του router. Όχι ταυτόχρονα και στα 2. Στην χειροκίνητη ρύθμιση, ορίζεις κάποια σταθερή διεύθυνση έξω από την περιοχή απόδοσης του DHCP. Στην αυτόματη απόδοση (reservation), λες στον DHCP να δίνει πάντα την ίδια διεύθυνση σε συγκεκριμένη συσκευή, από την περιοχή διευθύνσεων που έχει. Αυτό γίνεται (αν ο router έχει αυτή τη δυνατότητα) σε κατάλληλη επιλογή, όπου γράφουμε την επιθυμητή διεύθυνση και την διεύθυνση MAC της συσκευής. 1
draculias Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2014 Έπεσες στη μικρότερη πιθανότητα προβληματικού υλικού. Όχι απαραίτητα να είναι χαλασμένο, αλλά μπορεί να κολλάει σε μεγάλο φόρτο διακίνησης δεδομένων ή κάτι άλλο. Αυτό πιστεύω (τώρα) και εγώ. Όσον αφορά το "κάτι άλλο", αν υπάρχει, πιστεύω ότι σύντομα θα το διαπιστώσουμε τις επόμενες 2 ημέρες.. Έγραψες ότι έχεις σκέτο Cat5 (όχι Cat5e). Αν ισχύει αυτό, τότε δεν έχει πιστοποίηση για Gigabit δίκτυο και αν παίξει θα γίνεται μόνο σε μικρά μήκη καλωδίου. Θα το ελένξω. Πρόσεξα στα γρήγορα το 5άρι στο καλώδιο και δεν ασχολήθηκα άλλο. "Μαντεύω" όμως ότι πιθανότατα να είναι cat5e, κρίνοντας από το πράσινο λαμπάκι που μου βγάζει στο switch στη σύνδεση με το LG, το οποίο δείχνει να δουλεύει χάρις στο gigabit switch. Άρα, κατα συνέπεια να έχει και τη πιστοποίηση που αναφέρεις. "Μικρά μήκη" όταν λες, μπορείς να το συγκεκριμενοποιήσεις? Όταν η επικοινωνία γίνεται μεταξύ PC1 και LG, θα έχει πάντα ταχύτητα Gigabit. Όταν όμως η επικοινωνία γίνεται μεταξύ PC2 και LG ή PC1 και PC2, η ταχύτητα θα είναι Fast διότι περνά υποχρεωτικά μέσω του αργότερου switch. Συμφωνώ απόλυτα. Ο προβληματισμός μου όμως έγκειται στο γεγονός ότι πχ στη περίπτωσή μου η (ενός έτους) samsung smart tv που έχω είναι και αυτή κουμπωμένη στο gigabit είναι κίτρινη δλδ ανταποκρίνεται σαν fast switch όπως λες. Εκτός κι αν χάνω επεισόδια και στις τηλεοράσεις δεν βάζουν γενικώς κάρτες gigabit εντός τους. Το ελένχω κι αυτό. Αυτό γίνεται (αν ο router έχει αυτή τη δυνατότητα) σε κατάλληλη επιλογή, όπου γράφουμε την επιθυμητή διεύθυνση και την διεύθυνση MAC της συσκευής. Αν και δουλεύει μέχρι στιγμής ως έχει, θα πειραματιστώ λίγο να δω πως λειτουργεί. Νομίζω το πρόσεξα στο δικό μου ως "IP Binding" όπως ανέφερες στο αρχικό σου post. Όπως πάντα, κατατοπιστικός.
jkoukos Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2014 Δημοσ. 3 Οκτωβρίου 2014 TV και Gigabit; 99,99% απίθανο, για να μην γράψω 100%. Ακόμη και τα περισσότερα media players είναι μόνο Fast. Και απ' αυτά που έχουν Gigabit, ελάχιστα πιάνουν μεγάλες ταχύτητες, λόγω των chipset που χρησιμοποιούνται. Το Cat5, αν και έχει το ίδιο bandwidth (100MHz) με το Cat5e, δεν έχει πιστοποίηση για Gigabit στα 100 μέτρα που είναι το όριο του Ethernet. Υπάρχει ενδεχόμενο να παίξει, αλλά σε μικρότερα μήκη που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες μεταξύ των οποίων η ποιότητα του καλωδίου, τα τεχνικά και ηλεκτρικά χαρακτηριστικά, η δυνατότητα μείωσης των παρεμβολών από γειτονικά σήματα ιδιαίτερα σε μεγάλο διακινούμενο όγκο πληροφοριών, κλπ. Σε κάποια περίπτωση μπορεί να παίξει π.χ. στα 40 μέτρα, σε άλλη στα 20 και σε άλλη στα 5. 1
draculias Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2014 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2014 Cat 5E είναι παντού οπότε ΟΚ και από αυτό. Σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έβγαζε νόημα πάλι η όλη κατάσταση...Μήκος περίπου 30 μέτρα εξωτερικά, δεν υπάρχουν παρεμβολές κατα τη κρίση μου. Βέβαια συνεπώς τώρα μιλάμε για την εξής συνδεσμολογία: gigabit switch - cat5e cable - media player (fast).... Δουλεύει τέλεια άρα μου είναι αδιάφορο. Το αναφέρω απλά σαν σχόλιο. τη καλησπέρα μου
draculias Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2015 Μέλος Δημοσ. 24 Νοεμβρίου 2015 Καλημέρα σε όλους έναν χρόνο μετά! (για το topic αυτό, όχι γενικά ) 'Έσκαψα" και βρήκα το topic μου να προσθέσω ένα νέο κεφάλαιο (κεφαλαιάκι...). Επειδή το ερώτημα τώρα αφορά αυτό καθ' αυτό το media player (LG DP1 wi-fi & Ethernet multimedia player) και δεν έχει τόση σχέση με δίκτυο (αν και θα αναφέρω κάτι σχετικό παρακάτω), να δώσουν "σήμα" οι Moderators αν είναι να ανοίξω νέο topic σε άλλη ενότητα. Το λοιπόν, ένα χρόνο τώρα το lg λειτουργούσε υποδειγματικά. Streamάρει μια χαρά 1080 από το δικτυακό (έχω καταργήσει τους shared φακέλους από το desktop πια), εικόνα, υπότιτλοι όλα ΟΚ. Πάντα χρησιμοποιούσα το δικτυακό σκληρό με εικονίδιο μπλε (για όσους γνωρίζουν) μέσα από το interface του lg (ως μπλε εικονίδιο ας το διατυπώσω ως "απλό δίκτυο server" - δεν ξέρω πως αλλιώς να το πω) ΑΝΤΙ για πράσινο εικονίδιο (DLNA server). Τις τελευταίες 2 εβδομάδες αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: κατα την αναπαραγωγή ενός (οποιουδήποτε) αρχείο video, κάποια στιγμή κατα τα πρώτα 10 δεύτερα περίπου διακόπτεται η αναπαραγωγή και προχωρά στο επόμενο αρχείο και συνεχίζεται η ίδια διαδικασία (εις τους αιώναν των αιώνων) . Επίσης έχουν αρχίσει και αποσυγχρονίζονται οι υπότιτλοι... Ένα κόλπο που επινόησα μέσα στον εκνευρισμό μου (πιο πολύ ηλίθια παρά μεσοβέζικη λύση, ούτε καν) είναι να επαναλαμβάνω τη χαζοδιαδικασία play + pause αρκετές φορές στα πρώτα δεύτερα αναπαραγωγής του αρχείου που θέλω να παρακολουθήσω και κουτσά-στραβά κατα κάποιο μαγικό τρόπο να το κάνω "override" το πρόβλημα και μετά παρακολουθώ ανακουφισμένος το πρόγραμμα μου χωρίς να επανεμφανίζεται το φαινόμενο της διακοπής. Επίσης μια άλλη λύση (πολύ πιο νορμάλ) είναι να κρατώ το κάθε video-αρχείο μεμονωμένα σε δικό του folder ώστε να μην του δίνει τη δυνατότητα να διακόψει και να προχωρήσει στο επόμενο (όσον αφορά το φαινόμενο της μη-διακοπής εδώ, το ξέρω είναι λίγο κουφό). Γενικώς, καλό είναι να τα οργανώνω σε ξεχωριστά folders όλα τα αρχεία για λόγους οργάνωσης, σε πολλά το κάνω, σε άλλα όχι, αλλά είναι offtopic εδώ αυτό, διότι ουδέποτε είχα θέμα μη-ομαλής αναπαραγωγής ενός αρχείου στο παρελθόν. Σημειώσεις: 1) Έχει το τελευταίο update περασμένο (.....03.02 version). παλιό μεν (του 2012 αν θυμάμαι καλά), αλλά δεν έχει ξαναβγάλει/ασχοληθεί η LG έκτοτε...να επισημάνω πως το update (και την τελευταία φορά αλλά και στο παρελθόν) το περνούσα με usb stick κουμπωμένο πάνω του, διότι όταν πατούσα update μέσω internet, ΠΑΝΤΑ μου έβγαζε μετά από μισό λεπτό αναμονή "could not find because of a network problem". Το εσωτερικό δίκτυο ουδέποτε είχε θέμα και πάντα λειτουργούσε. (Εδώ γελάμε: το τελευταίο update αφορούσε - έτσι έλεγε και η LG αλλά διάφοροι χρήστες στον νετ- τη διόρθωση προβλήματος update μέσω web ) Μέχρι εδώ λέω ΟΚ, είναι και κάμποσων ετών το μηχάνημα, δεν το είχα και σε τρομερή εκτίμηση, τα update patches σταμάτησαν από το 2012, ας το πετάξουμε και πάμε γι' άλλα. ΑΛΛΑ: 2) Εάν επιλέξω DLNA server (τον ίδιο δικτυακό σκληρό αλλά μέσω DLNA - ως πράσινο εικονίδιο φαίνονται στο μενού του lg) το φαινόμενο διακοπή-και-πάμε-στο-επόμενο αρχείο-αναπαραγωγη ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ! παίζει κανονικά χωρίς διακοπές....αλλά δυστυχώς και ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΥΠΟΤΙΤΛΩΝ ! 3) Πρόβλημα από τη μεριά του δικτυακού σκληρού δεν υφίσταται, διότι από άλλη τηλεόραση (με ενσωματωμένο media player) παίζουν κανονικά χωρις κάποιο πρόβλημα. Ούτε διακοπές, ούτε αποσυγχρονισμοί υποτίτλων. Έχουμε καμιά ιδέα τι μπορεί να φταίει? Sorry ως συνήθως για το μακροσκελές post, αλλά θέλω να είναι διαθέσιμο όλο το feedback για να σας (μας) έχω όλες τις λεπτομέρειες στο τραπέζι... Όποια άλλη πληροφορία ζητηθεί, μου λέτε. Ευχαριστώ όποιον έφτασε να διαβάσει μέχρι εδώ κάτω.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα