Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πως βλέπεται την αγορά, υπάρχουν δουλειές καλοί μισθοί, γενικά αξίζει να κάνει κάποιος καριέρα στο software development ή καλύτερα να πάει να γίνει αγρότης ?

Το ξέρω μας αρέσει ο προγραμματισμός αλλά υπάρχει η ζήτηση στην αγορά για να μπορέσει να ζήσει κάποιος ?

Δημοσ.

Εξαρτάται το πόσο καλός θα γίνεις και με τι θ ασχοληθείς.

Υπάρχουν κλάδοι πάντως για τους οποίους στο μέλλον θα υπάρχουν περισσότερες θέσεις

από τους προγραμματιστές.

Παρόλα αυτά μη σκεύτεσαι έτσι, κάνε ότι σου αρέσει γιατί ειδικά στη συγκεκριμένη δουλειά άμα δε σ αρέσει κλάφτα.

Για όλη σου τη ζωή θα χρειάζεται να διαβάζεις.

Δημοσ.

Εγώ πάντως που είχα ασχοληθεί με άλλες δουλειές τα προηγούμενα χρόνια, και πρόσφατα ξεκίνησα πάνω σε software development, βλέπω οτι δουλειά υπάρχει, αλλα απο μισθούς είναι λίγο περίεργα τα πράγματα. και χωρίς προυπηρεσία δεν πρόκειται να πάρεις εύκολα μεγάλο μισθό, ακόμα και αν βγάζεις δουλειά. Σαν ένα παράδειγμα, κάποιος που δουλεύει σε καφέ/μπάρ μπορεί να παίρνει αρκετά περισσότερα απο ένα προγραμματιστή που ξεκινάει, κάτι που ακούγεται κάπως τραγικό (και είναι) :P

Φυσικά το περιβάλλον δεν συγκρίνεται, επειδή έχω δουλέψει και στα δύο αντικείμενα, είναι μέρα με την νύχτα. Σαν προγραμματιστής νιώθεις άνθρωπος ακόμα και αν σε εκμεταλεύονται (οικονομικά).

Επειδή τυχαίνει να έχω και κάποιες γνωριμίες απο Αγγλία μεριά, και μου έχουν πεί για δουλειά όχι σήμερα, χτές, ίσως αναγκαστώ και εγώ να ταξιδεψω προς τα εκεί αν δώ οτι δεν φτιάχνουν τα πράματα εδώ.

Τώρα αν θα το κάνω για μια ζωή δεν ξέρω, αλλά αγρότης δύσκολα θα γίνω :P Φυσικά υπάρχουν και άλλες σκέψεις για επιχειρήσεις αν το επιτρέψει το μέλλον και τα οικονομικά μας.. πιστεύω οτι πρέπει να είσαι ευέλικτος σε αυτά τα θέματα

• Like 3
Δημοσ.

Δεν έχω πρόβλημα με το διάβασμα και τη συνεχή ενασχόληση απλά να βγαίνει και χρήμα :P . Εδώ ο κόσμος ξινίζει να πάρει ένα app που κάνει 1 € οπότε πολύ δύσκολα να του πουλήσεις κάποιο μεγάλο λογισμικό. Μάλλον η μόνη αγορά που υπάρχει είναι οι εταιρίες που χρειάζονται εξειδικευμένα πακέτα λογισμικού.

Δημοσ.

Με λίγα λόγια:

Αν θες καλό μισθό και σοβαρή δουλειά, πακετάρεις και φεύγεις εξωτερικό. 

Αν θες να μείνεις, θα φτιάχνεις σουβλάκια με functions

• Like 1
Δημοσ.

Έχει βάση αυτό που λέει ο arc αλλά επειδή ήταν πολύ περιληπτικό ίσως αφήνει λάθος εντύπωση εν μέρει. Ορίστε και μερικά random thoughts απο μένα.

Αν θες καλό επαγγελματικό περιβάλλον (μισθό, προοπτικές, συναδέλφους, κλπ) σίγουρα καλύτερα θα τα βρεις έξω. Όχι πως δεν υπάρχουν κι έξω dead-end δουλειές ή το αντίστοιχο του για όλες τις δουλειές, αλλά ο χώρος είναι ασύγκριτα υγιέστερος και όλα ξεκινάνε από κει.

Υπάρχουν όμως κι εδώ εργοδότες οι οποίοι είναι αξιόλογοι και δε θυμίζουν Ελλάδα σε τίποτα -- π.χ. εδώ Θεσσαλονίκη ένας απ' αυτούς (το λέω επειδή έχω ακούσει πολλά από πολλούς, δεν ξέρω προσωπικά) είναι η BETA CAE. Είμαι βέβαιος πως για να σε πάρουν εκεί θα χρειαστεί να έχεις το κάτι παραπάνω, αλλά αν θέλεις να μείνεις στο χώρο και δε θέλεις να φύγεις έξω τέτοιοι εργοδότες θα έπρεπε να είναι ο στόχος σου. Ίσως αυτό να μη γίνεται αμέσως, αλλά αν το βάλεις στόχο σήμερα σε 2-3 χρόνια κάλλιστα γίνεται.

Γενικά στο χώρο υπάρχει μεγάλη ζήτηση συνολικά, αλλά επίσης (και όπως είναι λογικό) υπάρχει και μεγάλη διαφορά στο τι θα βρεις αν είσαι νεοφερμένος και αν είσαι έμπειρος με προϋπηρεσία, γνωριμίες κλπ. Κι αυτό γιατί από τους νέους δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις οπότε οι υποψήφιοι είναι πολλοί, ενώ στο άλλο άκρο όσο πιο senior και απαιτητική είναι η θέση τόσο περισσότερο φεύγεις από το μοτίβο ψάχνω δουλειά και πας στο μου προσφέρουν δουλειές και το σκέφτομαι (είναι ιδιαίτερα δύσκολο να καλυφθούν τέτοιες θέσεις γιατί ο ιδανικός υποψήφιος ήδη έχει δουλειά και επιπλέον προτάσεις).

Για το θέμα του να πουλήσεις λογισμικό: υπάρχει το μοντέλο του app (1 ευρώ 100000 πελάτες), το μοντέλο του enterprise (100000 ευρώ 1 πελάτης) και τα ενδιάμεσα. Ανάλογα τη φάση σου είναι και τα μοντέλα που σε παίρνει να ακολουθήσεις, σα νέος δεν πρόκειται να φύγεις μακριά από το μοντέλο του app (χωρίς να σημαίνει ότι δε μπορείς να βγάλεις λεφτά έτσι).

Αν θέλεις να πουλάς ακριβό software πρέπει α) ο πελάτης σου να έχει λεφτά και β) να του λύνεις τα προβλήματά του. Το τελευταίο ακούγεται προφανές αλλά... πρέπει να σκέφτεσαι σα χρήστης. Το χρήστη δεν τον ενδιαφέρει καταρχήν πόσα features έχει το πρόγραμμα, τον ενδιαφέρει να κάνει τη δουλειά που θέλει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και βέβαια τη λύση για το σημερινό πρόβλημα δεν τη θέλει του χρόνου. Αν θες να πετύχεις θα πρέπει να ενστερνιστείς αυτή την οπτική και να κινηθείς ανάλογα. Όμως οι πελάτες με λεφτά είναι εταιρίες, και για τα πολλά λεφτά που (λέμε τώρα) πληρώνουν έχουν απαιτήσεις που πρέπει να καλυφθούν, το οποίο σημαίνει ότι και συ θα πρέπει να κάνεις εταιρία με ο,τι αυτό συνεπάγεται.

Για να βρεις ποιά είναι τα προβλήματα που ζορίζουν τον κόσμο πρέπει επίσης να κινείσαι γύρω του. Στη συντριπτική πλειοψηφία αυτό σημαίνει ότι θα έχεις μια δουλειά με την οποία θα κινείσαι σε κάποιο χώρο, θα γνωρίσεις κόσμο, θα εντοπίσεις ένα πρόβλημα που έχει, θα αποφασίσεις ότι έχεις την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τη θέληση να τους φτιάξεις τη λύση, και τέλος θα αφήσεις τη δουλειά σου για να υλοποιήσεις και να πουλήσεις τη λύση αυτή. Κατά τα άλλα έχε τ' αυτιά σου ανοιχτά να ακούς τους αγανακτισμένους που κράζουν και πήγαινε στην ψύχρα να τους μιλήσεις σχετικά. Θα βρεθείς να μιλάς με κόσμο που αν είχες εκείνη τη στιγμή να του δώσεις το software-λύση θα σου έβγαζε εκείνη τη στιγμή λεφτά πάνω στο τραπέζι. Αν αυτό τον άνθρωπο δεν καταφέρεις στατιστικά να τον κάνεις πελάτη σου τότε πρέπει να αλλάξεις πορεία στη ζωή.

Τέλος, μια άλλη λύση που υπάρχει είναι να είσαι Ελλάδα και να δουλεύεις με πελάτες εξωτερικού (και αμοιβές εξωτερικού, ας πούμε τουλάχιστον 3Κ το μήνα). Για να το κάνεις αυτό όμως πρέπει να έχεις προϋπηρεσία η/και γνωριμίες -- κανείς δεν πρόκειται να προσλάβει κάποιον σε άλλη χώρα αν δεν υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι είναι ικανός να κάνει τη δουλειά -- οπότε δε γίνεται με το καλημέρα.

Ο,τι κι αν κάνεις, μη κάτσεις εδώ να κάνεις wordpress customizations για λογαριασμό άλλου με 700 ευρώ. Είναι ασύλληπτο χαράμι του potential που υπάρχει.

• Like 3
Δημοσ.

Τέλος, μια άλλη λύση που υπάρχει είναι να είσαι Ελλάδα και να δουλεύεις με πελάτες εξωτερικού (και αμοιβές εξωτερικού, ας πούμε τουλάχιστον 3Κ το μήνα). Για να το κάνεις αυτό όμως πρέπει να έχεις προϋπηρεσία η/και γνωριμίες -- κανείς δεν πρόκειται να προσλάβει κάποιον σε άλλη χώρα αν δεν υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι είναι ικανός να κάνει τη δουλειά -- οπότε δε γίνεται με το καλημέρα.

με το καλημέρα δεν γίνεται αλλά υπάρχουν ευκαιρίες. Εγώ έκανα την πρώτη μου δουλειά για πελάτη εξωτερικού απο την πρακτική μου, σε θέση που ζήταγε και καλά 5 χρόνια προυπηρεσία. (Εννοείται με senior developers να διπλοτριπλοτσεκάρουν) Απο την στιγμή που πήγε αυτή καλά ανοίγουν σιγά σιγά οι πόρτες, έστω και με λίγα λεφτά για αρχή... το θέμα είναι τι γίνεται μελλοντικά :)

Γνωστός έκανε πρακτική σε πολυεθνική και ξεκίνησε πρόσφατα με 750 καθαρά μισθό.. και αυτή λίγο περίπτωση εξαίρεση βέβαια για junior

Δημοσ.

με το καλημέρα δεν γίνεται αλλά υπάρχουν ευκαιρίες. Εγώ έκανα την πρώτη μου δουλειά για πελάτη εξωτερικού απο την πρακτική μου, σε θέση που ζήταγε και καλά 5 χρόνια προυπηρεσία. (Εννοείται με senior developers να διπλοτριπλοτσεκάρουν) Απο την στιγμή που πήγε αυτή καλά ανοίγουν σιγά σιγά οι πόρτες, έστω και με λίγα λεφτά για αρχή... το θέμα είναι τι γίνεται μελλοντικά :)

Γνωστός έκανε πρακτική σε πολυεθνική και ξεκίνησε πρόσφατα με 750 καθαρά μισθό.. και αυτή λίγο περίπτωση εξαίρεση βέβαια για junior

Στα γνωστά elance, odesk etc ή με αγγελίες ?

Δημοσ.

Εννοείς πώς βρέθηκαν οι θέσεις της πρακτικής? ο καθένας με τον τρόπο του. ο φίλος ήθελε να πάει αποκλειστικά σε αυτην την εταιρία(στην Ελλάδα), το κυνήγησε, και τον πήραν. μετά έλιωσε λίγο να αποδείξει οτι είναι καλός, και τον κρατήσαν. Προσωπικά δεν θα πήγαινα σε τέτοια εταιρία να "διαφημίζω" τα προιόντα τους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αλλά αφου πληρώνει, αυτό είναι και το βασικότερο (μάλλον). δεν μπορώ να το εξηγήσω καλύτερα εδω.

Εγώ έψαχνα καιρό να βρώ κάτι να αξίζει, μου φάνηκε καλό το περιβάλλον σε μια εταιρία που βρήκα (στην Ελλάδα), και ξεκίνησα. Βέβαια την μέρα που έβαλε την αγγελία, μέσα σε 1 ώρα είχα στείλει βιογραφικό κτλπ. Και οι δύο είμαστε απο ΤΕΙ και "βγάλαμε" εκτός πολλά ατομα απο ΑΕΙ μέσα στο τελευταίο 6μηνο γιατι απλά οι άλλοι δεν την παλεύαν. Όλα μια ιδέα είναι :) Δεν λέω οτι είναι ιδανικές οι συνθήκες, αλλά απο κάπου πρέπει να ξεκινήσεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...