Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Πολλές φορές εφόσον έχετε πάρει το πολυπόθητο Πτυχίο Πληροφορικής απο το Πανεπιστήμιο, και πλησίάζει η ώρα και για το λελεδόχαρτο (330 λελε λέμε ;) ) και έχεται αποφασίσει ότι τα προς το ζην θα το βγάζεται δια μέσου του software/web development που τόσο αγαπάτε.

Αλλά αυτή η απόφαση με βγάζει σε ένα πέλαγος. Πλέον δεν μπορώ να γράφω κώδικα με την ίδια ποιότητα που έγραφα στο Τει πρέπει να είμαι γρήγορος και αποδοτικός, να γράφω καθαρό κώδικα, να χρησιμοποιώ τεχνολογίες devops, frameworks, best practices γενικά να εφαρμόζω κάποια πράγματατα οποία στο τει δεν χρειαζόταν.

Συν ότι πρέπει να ξέρω κάποιες τεχνολογίες όπως ένα διαφορετικό dbms από mysql πχ. Postgres, να ξέρω και διαφορές τεχνολογίες πχ. php frameworks.

Το θέμα είναι ότι μπροστά μου έχω ένα τεράστιο πέλαγος με τεχνολογίες που πρέπει να ξέρω αρκετά καλά και κάποτε πρέπει να βγάλω το ψωμί μου και εγω.

Και τα ερώτηματα είναι πολλά:

1. Τι είδους εφαρμογες θέλω να κάνω; Αξίζει να ασχοληθώ με enterprise development και java; Να πάω mobile development ή Web development;
  2. Αν ναι αξίζει σε εταιρεία ή σαν freelancer δεδομένου ότι θέλω να κάνω ένα μεταπτυχιακό κάπου στο εξωτερικό γι αυτό θέλω να μαζέψω ένα ποσό.
  3. Οι γνώσεις μου θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές προκειμένου να παίρνω δουλειές;
  4. O κωδικάς μου θα είναι ευανάγνωστός γιατί κανείς δεν έχει διαβάσει ότι κώδικα έχω γράψει. Και κανείς δεν με έχει σκυλοβρίσει για το ποιόν του κώδικά μου.
  5. Γενίκα τι βήματα πρέπει να κάνεις προκειμένου να είσαι ένας ανταγωνιστικός developer στην σύγχρονη εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά εργασίας;
  6. Πότε θα βρώ το χρόνο για να μάθω αυτές τις τεχνολογίες;
  • Like 1
Δημοσ.

Με το επάγγελμα που διάλεξες πρέπει να τρέχεις συνέχεια πίσω από την τεχνολογία και κάθε 2-3 χρονιά να τελειώνεις ενα τει/αει, σκέψου μόνο που θα ειναι το development ή java(αν υπάρχει) κλπ σε 10 χρονιά :-D

δουλεια λοιπον!!!

Δημοσ.

• Τι είδους εφαρμογες θέλω να κάνω; Αξίζει να ασχοληθώ με enterprise development και java; Να πάω mobile development ή Web development;

Αυτό λίγο πολύ πρέπει να το απαντήσεις ο ίδιος βάσει των ενδιαφερόντων σου. Σε όλα αν είσαι καλός, θα βρεις πολλές και καλές δουλειές.

• Αν ναι αξίζει σε εταιρεία ή σαν freelancer δεδομένου ότι θέλω να κάνω ένα μεταπτυχιακό κάπου στο εξωτερικό γι αυτό θέλω να μαζέψω ένα ποσό.

Χμμ θα σου πρότεινα εταιρεία ώστε να έχεις στην άκρη συστατική επιστολή από κάποιον ανώτερο σου για το μεταπτυχιακό.

• Οι γνώσεις μου θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές προκειμένου να παίρνω δουλειές;

Δεν καταλαβαίνω αυτή την ερώτηση...

• O κωδικάς μου θα είναι ευανάγνωστός γιατί κανείς δεν έχει διαβάσει ότι κώδικα έχω γράψει. Και κανείς δεν με έχει σκυλοβρίσει για το ποιόν του κώδικά μου.

Υπάρχουν πολλά αναγνωρισμένα projects ανοικτού κώδικα, κάτσε και διάβασε τα. Έτσι θα δεις πως γράφεται ευάγνωστος κώδικας [1] και θα αναπτύξεις την ικανότητα της ανάγνωσης κώδικα η οποία είναι πολύ υποτιμημένη ικανότητα. Τέλος σε κάθε γλώσσα υπάρχει ένας μπούσουλας για το πως να γράφεις σωστό κώδικα (θέλεις να ψάξεις οδηγούς με όνομα Effective X όπου X η γλώσσα προτίμησης σου)

• Γενίκα τι βήματα πρέπει να κάνεις προκειμένου να είσαι ένας ανταγωνιστικός developer στην σύγχρονη εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά εργασίας;

Πολύ γενικά: να σου αρέσει αυτό που κάνεις και να το κάνεις καλά. Πως το κάνεις καλά; Με πολύ λιώσιμο. Αυτό που έχει δουλέψει για εμένα μέχρι στιγμής είναι ότι εκτός από εργασία, ο προγραμματισμός είναι χόμπυ.

• Πότε θα βρώ το χρόνο για να μάθω αυτές τις τεχνολογίες;

Αν δεν βρίσκεις χρόνο να ασχοληθείς με κάτι από το οποίο σκοπεύεις να ζήσεις, τότε πρέπει να σκεφτείς αν είναι όντως αυτό που θέλεις να κάνεις.

[1] ΣΥΝΗΘΩΣ στα μεγάλα και αναγνωρισμένα projects, ακολουθούνται κάποια στάνταρ στον κώδικα ώστε να παραμένει ευάγνωστος και ομοιόμορφος.

• Like 1
Δημοσ.

Πολλές φορές εφόσον έχετε πάρει το πολυπόθητο Πτυχίο Πληροφορικής απο το Πανεπιστήμιο, και πλησίάζει η ώρα και για το λελεδόχαρτο (330 λελε λέμε ;) ) και έχεται αποφασίσει ότι τα προς το ζην θα το βγάζεται δια μέσου του software/web development που τόσο αγαπάτε.

Αλλά αυτή η απόφαση με βγάζει σε ένα πέλαγος. Πλέον δεν μπορώ να γράφω κώδικα με την ίδια ποιότητα που έγραφα στο Τει πρέπει να είμαι γρήγορος και αποδοτικός, να γράφω καθαρό κώδικα, να χρησιμοποιώ τεχνολογίες devops, frameworks, best practices γενικά να εφαρμόζω κάποια πράγματατα οποία στο τει δεν χρειαζόταν.

Συν ότι πρέπει να ξέρω κάποιες τεχνολογίες όπως ένα διαφορετικό dbms από mysql πχ. Postgres, να ξέρω και διαφορές τεχνολογίες πχ. php frameworks.

Το θέμα είναι ότι μπροστά μου έχω ένα τεράστιο πέλαγος με τεχνολογίες που πρέπει να ξέρω αρκετά καλά και κάποτε πρέπει να βγάλω το ψωμί μου και εγω.

1. Τι είδους εφαρμογες θέλω να κάνω; Αξίζει να ασχοληθώ με enterprise development και java; Να πάω mobile development ή Web development;
  2. Αν ναι αξίζει σε εταιρεία ή σαν freelancer δεδομένου ότι θέλω να κάνω ένα μεταπτυχιακό κάπου στο εξωτερικό γι αυτό θέλω να μαζέψω ένα ποσό.
  3. Οι γνώσεις μου θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικές προκειμένου να παίρνω δουλειές;
  4. O κωδικάς μου θα είναι ευανάγνωστός γιατί κανείς δεν έχει διαβάσει ότι κώδικα έχω γράψει. Και κανείς δεν με έχει σκυλοβρίσει για το ποιόν του κώδικά μου.
  5. Γενίκα τι βήματα πρέπει να κάνεις προκειμένου να είσαι ένας ανταγωνιστικός developer στην σύγχρονη εγχώρια αλλά και διεθνή αγορά εργασίας;
  6. Πότε θα βρώ το χρόνο για να μάθω αυτές τις τεχνολογίες;

Αυτά ακριβώς που ρωτάς θα έπρεπε να τα έχεις σκεφτεί στο ΤΕΙ/ΑΕΙ. 

Αντί να κάνεις μία εργασία σε MySQL επειδή "έρχεται" με το *AMP θα μπορούσες να δεις αφενός πως σετάρεις μόνος σου το stack σου και αφετέρου τι άλλα dbms μπορείς να χρησιμοποιήσεις (και να τα χρησιμοποιήσεις). 

Το ίδιο και με τα διάφορα εργαλεία/frameworks. Αντί να γράφεις php στήνοντας όλο το app σου από το 0 και χρησιμοποιώντας απλό inclusion από files, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις κάποιο framework και να δεις την λογική τους... 

Το θέμα είναι τώρα τι κάνεις όμως...

Καλώς ή κακώς, προφανώς τα παραπάνω δεν τα έκανες. Πρέπει όμως να τα κάνεις. Οπότε, άρχισε να τα κάνεις χτίζοντας/δημιουργόντας πράγματα που θέλεις εσύ. Στην αρχή free of charge και μετά επί πληρωμή. 

Δημοσ.

Βασικά με απλά λόγια τι Τεχνολογία να μάθω Δηλαδή στην αγορά τι παίζει που είναι τα φράγκα γιατί άλλο το να μάθω μια τεχνολογία και άλλο να μάθω μια τεχνολογία που χρησιμοποιείτε και θα μου βάζει Eυρό στην τσέπη.

Γιατί καλό να ξέρεις μια γλώσσα Χ ή ένα Framework X αλλά αν δεν μπορώ να βρω δουλεία πάνω σε αυτό τότε μου είναι άχρηστο.

Δημοσ.

Έξω στην αγορά χρησιμοποιούν πολύ. :-)

1. Δημιουργία Ιστοσελίδων.
  2. Ασύρματη παραγγελειοληψία P.O.S.(ταβέρνες, καφετέρειες και όχι μόνο)

Επίσης κάτι το οποίο έχει μέλλον είναι  το ERP & το CRM B)

Ένα σάιτ που θα σε βοηθήσει πολύ στην επαγγελματική σου πορεία είναι αυτό, υπόψιν μπορείς να τα βρεις δωρεάν.

Αν δεν ξέρεις απο που να τα βρεις στείλε μου πμ να σου πω. :-D

επίσης ρίξε μια ματιά στα παρακάτω θα σου λύσουν κάποιες απορίες.

εδώ και εδώ B)

Δημοσ.

Βασικά με απλά λόγια τι Τεχνολογία να μάθω Δηλαδή στην αγορά τι παίζει που είναι τα φράγκα γιατί άλλο το να μάθω μια τεχνολογία και άλλο να μάθω μια τεχνολογία που χρησιμοποιείτε και θα μου βάζει Eυρό στην τσέπη.

Γιατί καλό να ξέρεις μια γλώσσα Χ ή ένα Framework X αλλά αν δεν μπορώ να βρω δουλεία πάνω σε αυτό τότε μου είναι άχρηστο.

σωστό αυτό που λες... αλλά!

Εάν για να μάθεις το X1 framework, το οποίο είναι must στην αγορά, απευθείας θες Y ώρες ενώ μαθαίνοντας ένα πιο απλό framework Χ2 (που όμως δεν είναι must) θέλεις Y - Z ώρες ( Z ≠ 0 ) τότε; 

Δηλαδή, μην εστιάζεις στο με τι θα ασχοληθείς αλλά στο να ασχοληθείς. Εάν το κάνεις με μεράκι και πάντα θέλοντας να μάθεις κάτι σωστά τότε θα βρεις τον "δρόμο σου". Εάν το κάνεις όπως συμπεριφερόσουν στο ΤΕΙ/ΑΕΙ σου (να το κάνω για να περάσω το μάθημα) τότε με όποιο framework και να ασχοληθείς το ίδιο αποτέλεσμα θα έχεις. 

Δημοσ.

Βλέπω δεν κρατιέσαι να βγεις στην αγορά εργασίας... Καλό είναι αυτό! (κάποιον μου θυμίζεις)

Όμως, χαλάρωσε λίγο. Το άγχος που προκαλείς στον εαυτό σου σε κάνει να θέτεις λάθος ερωτήματα. Στη φάση που βρίσκεσαι (αν κατάλαβα καλά) το μοναδικό που δεν έχει σημασία είναι να αρχίσεις να βγάζεις λεφτά. Όχι ότι δεν είναι αυτός ο τελικός σκοπός (στο κάτω-κάτω, όλοι γι αυτό δουλεύουμε) αλλά υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις για να φτάσεις εκεί.

Αν επικεντρωθείς στο τι ζητάει η αγορά και μόνο, τότε πολύ πιθανόν να καταλήξεις να κάνεις κάτι που δεν σ' αρέσει, και να είναι για σένα αγγαρεία. Απόφυγέ το όσο μπορείς. Η αγορά άλλωστε ζητά πολύ περισσότερα απ' όσα μπορεί να σου πει ο καθένας από μας, όποια εμπειρία κι αν έχει.

Κάνε πράγματα μόνος σου. Κατέβασε ιδέες και υλοποίησέ τις, έτσι επειδή γουστάρεις. Ανακατέψου σε open source projects, και σιγά σιγά θα διαπιστώσεις ότι υποσυνείδητα θα έχεις διαλέξει αυτά που "ταιριάζουν" με το επαγγελματικό προφιλ που θέλεις κατά βάθος να έχεις. Σιγά σιγά θα κάνεις γνωριμίες, θα αποκτήσεις εμπειρία και στον κώδικα αλλά και στο collaboration, και θα έχεις μία δική σου οπτική για την αγορά, αυτή τη φορά υπό το πρίσμα των δικών σου προτιμήσεων.

Και, προς Θεού, μην επικεντρωθείς στην προοπτική να πας υπάλληλος κάπου. Υπάρχουν κι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, άσχετα αν την Ελλάδα την έχουμε καταντήσει φυτώριο υπαλληλίσκων. ΔΕΝ σου λέω να το αποκλείσεις, απλά μην επικεντρωθείς αποκλειστικά σε αυτό. Τώρα που το σκέφτμαι, αν μπορείς στην αρχή να τα κάνεις και τα δύο, ώστε να μπορέσεις στο μέλλον να επιλέξεις αντικειμενικά, θα ήταν ό,τι καλύτερο.

Γενικά πάντως, ασχολήσου. Με οτιδήποτε. Τα λεφτά θα έρθουν.

Λάθος. Ένας αθλητής του στίβου κάνει εξάσκηση ακόμα κι όταν πηγαίνει με τα πόδια στο περίπτερο. Σκέψου το.

• Like 1
Δημοσ.

Σκέφτομαι κάτι για freelance αλλά θέλει πολλά χαρτια το plan έχει να βγάλο ένα μεγάλο ποσό και να το ξοδέψω για ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.

Βασικά λέω να χτυπίσω μια υποτροφία MEXT για μεταπτυχιακό στο Πν/μιο του Τόκυο, αλλά θέλω να έχω κάποια καβάτζα just in case άμα πάει κάτι στραβά μπας και πληρώσω κανα δίδακτρο. Γι αυτό θέλω να μαζέψω χρήματα asap για να φύγω.

Βτς για portfolio έχω αυτά τα repo:

https://github.com/pc-magas

Πιστεύεται πως θέλει λίγο εμπλούτισμό?

Αλλά σε θέματα Frontend development είμαι αδύναμος και δεν έρω κατά πόσο μπορώ να κάνω freelancing έτσι.

Δημοσ.

Σκέφτομαι κάτι για freelance αλλά θέλει πολλά χαρτια το plan έχει να βγάλο ένα μεγάλο ποσό και να το ξοδέψω για ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό.

Βασικά λέω να χτυπίσω μια υποτροφία MEXT για μεταπτυχιακό στο Πν/μιο του Τόκυο, αλλά θέλω να έχω κάποια καβάτζα just in case άμα πάει κάτι στραβά μπας και πληρώσω κανα δίδακτρο. Γι αυτό θέλω να μαζέψω χρήματα asap για να φύγω.

Βτς για portfolio έχω αυτά τα repo:

Αλλά σε θέματα Frontend development είμαι αδύναμος και δεν έρω κατά πόσο μπορώ να κάνω freelancing έτσι.

Δεν έχω ασχοληθεί με freelancing αλλά φαντάζομαι υπάρχουν και back-end projects.

Όσον αφορά τώρα το github σου, θα σου πρότεινα να χρησιμοποιήσεις το markdown του github στα documentation σου.

Δημοσ.

Ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσεις. Εγώ σε front-end ήμουν καρα-άσχετος...ακόμα ψιλομέτριος είμαι αλλά μια χαρά. Ξεκίνα διάβασμα λοιπόν!

Επίσης βλέποντας το github σου διαπιστώνω ότι χρειάζεται να ασχοληθείς με design patterns και γενικότερα να διαβάσεις βιβλία με best practices. Βλέπω παντού arrow-code http://blog.codinghorror.com/flattening-arrow-code/ καιθα χτυπήσει πολύ άσχημα στο μάτι οποιουδήποτε το δεί.

Δημοσ.

Είναι λογικό να έχεις "φθαρεί" γιατί (όπως και εγώ) πολύ πιθανόν έχεις κάνει όλα τα μαθήματα προγραμματισμού στα πρώτα εξάμηνα και προς το τέλος έκανες κυρίως μαθήματα δικτύων (λέω εγώ...)... οπότε λογικό είναι να μην είσαι σε φόρμα.

Μην σε απασχολεί... αν όντως έχεις μάθει κάτι, δεν θα σου πάρει καθόλου να το θυμηθείς ;) 

Δημοσ.

Βασικά η κορωνίδα των project μου είναι το guma που χρηασιμοποιώ όλο το effort και ρτα desighn patterns (πχ MVC) γιατί έχω σαν στόχο να γίνει full fledged free software project. Έτσι ότι καλό έχω είναι το guma και το guma-lib.

Είναι λογικό να έχεις "φθαρεί" γιατί (όπως και εγώ) πολύ πιθανόν έχεις κάνει όλα τα μαθήματα προγραμματισμού στα πρώτα εξάμηνα και προς το τέλος έκανες κυρίως μαθήματα δικτύων (λέω εγώ...)... οπότε λογικό είναι να μην είσαι σε φόρμα.

Μην σε απασχολεί... αν όντως έχεις μάθει κάτι, δεν θα σου πάρει καθόλου να το θυμηθείς ;)

Όσο για βιβλία με best practices που θα βρω οέο έχεις να συστήνεις κάτι (ή και να δώσεις)?

Δημοσ.

Όσο για βιβλία με best practices που θα βρω οέο έχεις να συστήνεις κάτι (ή και να δώσεις)?

Ένα πολύ γνωστό είναι αυτό από Gang of Four. Δεν το έχω ξεκινήσει ακόμη αλλά απ' όσο έχω ψάξει είναι κλασσικό.

Δημοσ.

Βασικά η κορωνίδα των project μου είναι το guma που χρηασιμοποιώ όλο το effort και ρτα desighn patterns (πχ MVC) γιατί έχω σαν στόχο να γίνει full fledged free software project. Έτσι ότι καλό έχω είναι το guma και το guma-lib.

Βρήκες να ρωτήσεις... δεν πολυ-ασχολούμαι με βιβλία (δεν συγκρατώ ονόματα) και ποτέ δεν τα διαβάζω ολόκληρα. (10% each... συγκεκριμένα πράγματα...)

Δεν είμαι ο κατάλληλος να σου προτείνω... απλά ήθελα να σου πω ότι "ότι ασχολήθηκες πραγματικά και έφαγες ώρες πονοκέφαλο... δεν το ξεχνάς! άμα χρειαστεί θα κάτσεις να τα δεις και θα τα θυμηθείς εύκολα. Μην αγχώνεσαι!"

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...