Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Χαιρετώ την παρέα.

Αύριο υποδέχομαι το νέο μου λάπτοπ και θέλω να βάλω και windows (7 ή 8) και ubuntu.

Ερωτήσεις:

1. Πρακτικά πώς γίνεται?Πρέπει να κάνω 2 partitions και να εγκαταστήσω 1 λειτουργικό σε κάθε partition?
  2. Έχει σημασία ποιο θα βάλω πρώτα?
  3. Δεν έχω ξαναπαίξει με Linux. Η πρώτη μου επαφή ήταν πριν λίγες μέρες πουο έβαλα τα LUBUNTU στην αδερφή μου στο Netbook Και μ άρεσαν. Οπότε θέλω να είναι η πλέον προσιτή λύση για κάποιον που δεν έχει ξαναπαίξει.Να βάλω lubuntu ή κάποια άλλη έκδοση?Πχ zorin ¨η κάτι άλλο?
  4. Η ύπαρξη δύο λειτουργικών θα έχει επίπτωση στην ταχύτητα του μηχανήματος?
  5. Κάθε φορά που το ανοίγω επιλέγω λειτουργικό , σωστά?
  6. Αν βάλω win8, μπορώ να το γυρίσω σε win7 αργότερα ή δεν παίζει αυτό?
  7. Προτείνετε win8 ή win7?τα προφέσιοναλ ή τα απλά?

Ευχαριστώωω!!!!!

Δημοσ.

Πες μου τι χωρητικότητα θα έχει ο δίσκος σου, και θα σου πω ποιά είναι η ιδανική διαμόρφωση που πρέπει να κάνεις.

Δημοσ.

Η διαδικάσία που ειχα κάνει εγω ηταν να βάλω πρώτα τα windows και μετα κατα την εγκατάσταση του linux αφου επιλέξω ποσο χωρητικότητα θέλεις να εχει το partition του μετα σε ρωτάει αν θέλεις μεσω του boot grub manager να εχεις την επιλογή οταν ανοίγει το laptop να επιλέγεις windows ή linux

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Πρακτικά πώς γίνεται?Πρέπει να κάνω 2 partitions και να εγκαταστήσω 1 λειτουργικό σε κάθε partition?

Περίπου έτσι - θα χρειαστούν 5 partitions (3 primary και 2 logical).

Έχει σημασία ποιο θα βάλω πρώτα?

Ναι. Πρώτα εγκαθιστάς τα Windows και μετά τα Linux.

H διαδικασία είναι περιληπτικά η εξής:

1. Στην εγκατάσταση των Windows θα δημιουργηθούν 2 partitions. To ένα (100 Mb για τα Windows 7 ή 350 Mb για τα Windows 8) θα δημιουργηθεί αυτόματα, και το άλλο θα το ορίσεις εσύ για την εγκατάσταση των Windows.
  2. Για το δεύτερο αυτό partition που θα ορίσεις εσύ, νομίζω ότι 70 με 80 Gb είναι υπεραρκετά.
  3. Όταν τελειώσει η εγκατάσταση των Windows, με τον Computer Manager θα δημιουργήσεις ένα ακόμα partition για τα Data σου, έτσι ώστε σε περίπτωση προβλήματος που θα χρειαστεί επανεγκατάσταση του λειτουργικού να μην κινδυνέψεις να τα χάσεις.
  4. Για την δημιουργία του partition αυτού διέθεσε όλο τον εναπομείναντα δίσκο, εκτός από 45Gb που θα χρησιμοποιηθούν για το Linux.
  5. Αφού δημιουργήσεις τον δίσκο αυτό, με cut - paste μετέφερε σε αυτόν ότι directories υπάρχουν στο directory C:\Users\YourUserName  (Contacts, Links, My Documents, My Music, My Pictures, My Videos, Desktop, κ.λ.π).
  6. Αφού ξεμπερδέψεις με τα Windows, ετοίμασε ένα USB Stick με τα Linux (προτείνω Linux Mint 17 Cinnamon).
  7. Στην διαδικασία εγκατάστασης του Linux, θα δημιουργήσεις 2 επιπλέον Logical Partitions. Ένα γύρω στα 4 Gb (όση είναι η RAM σου) για SWAP και όλο το υπόλοιπο του δίσκου (γύρω στα 40 Gb) για ':/'.
  8. Άρα σύνολο δημιουργήθηκαν 3 primary και 2 logical partitions.

Δεν έχω ξαναπαίξει με Linux. Η πρώτη μου επαφή ήταν πριν λίγες μέρες πουο έβαλα τα LUBUNTU στην αδερφή μου στο Netbook Και μ άρεσαν. Οπότε θέλω να είναι η πλέον προσιτή λύση για κάποιον που δεν έχει ξαναπαίξει.Να βάλω lubuntu ή κάποια άλλη έκδοση?Πχ zorin ¨η κάτι άλλο?

Εγώ αντιπαθώ το περιβάλλον UNITY των Ubuntu και χρησιμοποιώ Linux Mint Cinnamon, το οποίο και σου συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Αφού τελειώσει η εγκατάσταση, θα σου συνιστούσα να διαβάσεις το παρακάτω άρθρο και να φορτώσεις ότι επιπλέον νομίζεις ότι θα σου χρειαστεί:

http://debianhelp.wordpress.com/2013/11/30/to-do-list-after-installing-linux-mint-17/

Η ύπαρξη δύο λειτουργικών θα έχει επίπτωση στην ταχύτητα του μηχανήματος?

Καμία απολύτως.

Κάθε φορά που το ανοίγω επιλέγω λειτουργικό , σωστά?

Σωστά.

Αν εγκαταστήσεις και τον Grub Manager στο Linux, μπορείς να ορίσεις ποιο λειτουργικό θα έχει προτεραιότητα, πόσο χρόνο θα περιμένει μέχρι να επιλέξεις λειτουργικό, ή ακόμα να δίνει προτεραιότητα κάθε φορά στο λειτουργικό που χρησιμοποίησες τελευταίο.

Αν βάλω win8, μπορώ να το γυρίσω σε win7 αργότερα ή δεν παίζει αυτό?

Αφού εγκαταστήσεις και το Linux, καλό είναι να μην παίξεις με εγκατάσταση άλλων Windows γιατί υπάρχει κίνδυνος να τα κάνεις μαντάρα με τον grub boot loader.

Τα Linux πρέπει να είναι το τελευταίο λειτουργικό που εγκαθίσταται.

Βέβαια, αν θελήσεις να το κάνεις, υπάρχουν λύσεις για το κάθε πρόβλημα που θα συναντήσεις αλλά μπλέκεις σε βαθειά νερά.

Προτείνετε win8 ή win7?τα προφέσιοναλ ή τα απλά?

Η προσωπική μου άποψη είναι ασυζητητί τα Windows 7.

Τα Windows 8 τα θεωρώ το χειρότερο λειτουργικό που έβγαλε η Microsoft, χειρότερο και από τα Windows Me.

Τώρα ποια έκδοση θα χρησιμοποιήσεις, εξαρτάται από τις ανάγκες σου.

Αν επιθυμείς αλλαγή γλώσσας περιβάλλοντος όμως, νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικό που διαθέτουν μόνο τα Windows 7 Ultimate.

Επεξ/σία από Euclides
  • Like 1
Δημοσ.

Σε ευχαριστώ θερμά για το χρόνο και τις συμβουλές σου!!

Στο βήμα 7,πως κ ποτε γίνεται αυτό Κ Γιατί;

Επίσης,ούτε σε μένα αρέσουν ιδιαίτερα τα win8 όσο τα έχω δει,αλλά γενικά διαβάζω ότι είναι πιο γρήγορα από τα 7 και σε boot Και σε λειτουργίες

Δημοσ.

Στα Windows 7, μόνο στην έκδοση Ultimate σου επιτρέπει την αλλαγή γλώσσας περιβάλλοντος (γλώσσα πληκτρολογίου μπορείς να αλλάξεις σε κάθε έκδοση).

Πακέτα γλωσσών φορτώνεις από το Windows Update.

Τα Windows 8 ούτε πιο γρήγορα είναι, ούτε πιο σταθερά.

Παραμύθια.

Εγώ με Windows 7 και επεξεργαστή i5-3210m έχω χρόνο εκκίνησης μετρημένο με τον Boot Timer (www.planetsoft.org/utils/BootTimer.exe) κάτω από 15 δευτερόλεπτα.

post-294072-0-56688700-1411724837_thumb.jpg

Ας μου δείξει κάποιος με Windows 8, με τον ίδιο επεξεργαστή και μετρημένο με το ίδιο utility σημαντικά χαμηλότερο χρόνο εκκίνησης.

Δημοσ.

Νταξ φαντάζομαι θα έχεις ssd, για να έχεις 15 δευτερόλεπτα, εγώ ο Καημενουλης δεν έχω!

Αυτό που ρώτησα πριν ήταν γι αυτό.που είπες

Στην διαδικασία εγκατάστασης του Linux, θα δημιουργήσεις 2 επιπλέον Logical Partitions. Ένα γύρω στα 4 Gb (όση είναι η RAM σου) για SWAP και όλο το υπόλοιπο του δίσκου (γύρω στα 40 Gb) για ':/'.

Δημοσ.

Στην διαδικασία εγκατάστασης του Linux, θα δημιουργήσεις 2 επιπλέον Logical Partitions. Ένα γύρω στα 4 Gb (όση είναι η RAM σου) για SWAP και όλο το υπόλοιπο του δίσκου (γύρω στα 40 Gb) για ':/'.

Ο κάθε δίσκος δέχεται μέχρι 4 primary partitions.

Άρα αφού έχεις ήδη δημιουργήσει 3 partitions για τα Windows, τα υπόλοιπα δεν μπορεί να είναι παρά logical.

Όταν κατά την εγκατάσταση των Mint φτάσεις στο σημείο αυτό, θα επιλέξεις την τελευταία επιλογή (Something else):

post-294072-0-17915200-1411732484_thumb.jpg

Θα σε βγάλει σε ένα μενού, όπου θα δημιουργήσεις στον αδιάθετο χώρο του δίσκου σου (που πρέπει να είναι γύρω στα 45Gb αν έχεις ακολουθήσει τις συμβουλές μου) τα logical partitions 'SWAP' (γύρω στα 4 με 5 Gb) και '/' (σε ότι έχει απομείνει), όπως σου έγραψα παραπάνω.

Νταξ φαντάζομαι θα έχεις ssd, για να έχεις 15 δευτερόλεπτα, εγώ ο Καημενουλης δεν έχω!

Θα σου συνιστούσα, σε πρώτη ευκαιρία να τοποθετήσεις και εσύ SSD.

Θα δεις τεράστιες διαφορές στην απόδοση.

Μπορείς να καταργήσεις το DVD και στην θέση του (με ένα caddy) να τοποθετήσεις τον σκληρό που ήδη έχει το laptop, και στην θέση του σκληρού να τοποθετήσεις έναν SSD των 128Gb (δεν θα χρειαστείς μεγαλύτερο).

Για τις σπάνιες φορές που θα χρειαστείς DVD, μπορείς να αγοράσεις μια θήκη, να τοποθετήσεις το DVD που έβγαλες και να το δουλέψεις από μια USB θύρα.

Δημοσ.

Θα το κάνω αυτό με τον sad,Αλλά λίγο αργοτερα..θα επανέλθω σίγουρα τότε για το πως θα ξαναστήσουμε partitions.χεχε

Ίσως επανέλθω και αύριο που θα κάνω τις εγκαταστάσεις αν σκαλωσω κάπου!

σε υπερευχαριστω !

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

SOS
Μου ήρθε το λάπτοπ και τελικά έχει μέσα freedos.
Όταν πάω να εγκαταστήσω Windows Μου λέει
Disk 0 partition 1 7.8 gb Primary
Disk 0 partition 2 7.8 gb System
Disk 0 unallocated space 915.9 gb

Να τα βάλω τα Windows Στο τελευταίο;ή να τα ξαναχωρίσω κάπως (Πως; ;) τα partitions? ?
Να κάμω delete τα 2 πρώτα και να προχωρήσω σε εγκατάσταση στον ενιαίο πλέον δίσκο ;

Επεξ/σία από s2117
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Απορία.
Όταν πήγα να εγκαταστήσω λινουξ, επελεξα τον κενό χώρο,επέλεξα 5γβ κ το ορίσα swap,Κ το υπόλοιπο το επέλεξα για εγκατάσταση και επελεξα ext4.
Σωστά το έκανα ;δυστυχώς δε θυμάμαι σε ποιο επέλεξα primary Και σε ποιο logical. .

Μπορώ να το τσεκάρω τώρα ;αν τα έκανα ανάποδα τι πρέπει να κάνω ;;

EDIT: Όταν πάω να ξεκινήσω τα windows 3 στις 4 φορές κρασάρει αμέσως με το που τα επιλέγω μου δείχνει μαύρη οθόνη, για λίγο γραμμές χρωματιστές και μετά όλη μαύρη η οθόνη...

Τι μπορεί να φταίει γι αυτό??

Επεξ/σία από s2117
Δημοσ.

Στην εγκατάσταση των linux δεν έχει και τόσο μεγάλη σημασία ποιό είναι primary και ποιό logical.

Αναφορικά με το πρόβλημα, έχεις εγκαταστήσει τους Graphic Drivers από το site του κατασκευαστή?

Τελικά τι laptop πήρες?

Δημοσ.

Μου φέραν αντικατασταση του hp450 g1...

Τελικά έκανα φορματ από την αρχή,έβαλα αλλά Windows (7 professional) ενώ πριν είχα βάλει τα 7 professional N,εγκατέστησα drivers Και όλα καλά.

Σε ότι αφορά το λινουξ, να αφήσω αδιάθετο το χώρο που μου είχες πει νωρίτερα και να φτιάξω 2 logical partitions (swap,/)?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...