Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όπως αναφέρω και πιο πάνω χρησιμοποιώ dash cam πάνω από 3 χρόνια.

Είχα ψάξει κι εγώ το όλο θέμα κι είχα καταλήξει σε 3 πράγματα:

1. ότι η καταγραφή πινακίδων είναι παράνομη
  2. ότι ο ΚΟΚ δεν γράφει τίποτα (άρα σε έλεγχο τροχαίας δεν μπορούν να κόψουν κλήση).
  3. Ουσιαστικά για να έχεις πρόβλημα πρέπει κάποιος να σου κάνει μήνυση ότι τον βιντεοσκόπησες.

Οπότε θα σε συμβουλέψω να την εγκαταστήσεις και να τη χρησιμοποείς κανονικά.

Επεξ/σία από nikko_
  • Like 1
  • Απαντ. 113
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.

Νομίζω ότι η πιο επίσημη τοποθέτηση που έχουμε είναι η εξής από εδώ (cached γιατί δεν το βρίσκω/κάτι δεν δουλεύει στο site)

Spoiler

Κάμερες καταγραφής ατυχημάτων σε αυτοκίνητα

Η Αρχή έχει δεχτεί πλήθος ερωτημάτων αναφορικά με τη νομιμότητα τοποθέτησης κάμε-

ρας σε αυτοκίνητα, προκειμένου να γίνεται λήψη εικόνας ώστε το καταγεγραμμένο υλικό

να χρησιμοποιηθεί, σε περίπτωση ατυχήματος, από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή από το δικα-

στήριο. Η Αρχή επισήμανε ότι, αναλόγως των τεχνικών χαρακτηριστικών της συσκευής, αυτή

μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς επεξεργασίας. Ως εκ τούτου, αν δεν

διασφαλίζεται τεχνικώς ότι ο σκοπός της επεξεργασίας είναι μόνον η απόδειξη ατυχήματος,

δεν προκύπτει αν η ανωτέρω επεξεργασία μπορεί να θεωρηθεί ως επεξεργασία που πραγμα-

τοποιείται για αποκλειστικώς προσωπικές δραστηριότητες ή όχι – οπότε και, στην τελευταία

αυτή περίπτωση, έχει εφαρμογή ο ν. 2472/1997.

Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή εξέφρασε την άποψη ότι εγείρονται ζητήματα ως προς την προστα-

σία των προσωπικών δεδομένων τρίτων προσώπων – ειδικότερα: α) Σε περίπτωση μόνιμης και

συνεχούς καταγραφής, ο σκοπός και η αναλογικότητα της επεξεργασίας δεν μπορούν να προσ-

διορισθούν και να περιορισθούν επαρκώς, β) Οι τρίτοι, διερχόμενοι ή εμπλεκόμενοι σε ατύχη-

μα, δεν μπορούν να ενημερωθούν για την πραγματοποιούμενη επεξεργασία των προσωπικών

τους δεδομένων, έτσι ώστε να ασκήσουν και τα περαιτέρω δικαιώματά τους, γ) Επιφυλάξεις

ως προς τη νομιμότητα συντρέχουν και στην περίπτωση που θα μπορούσε η χρήση της συσκε-

υής από κάθε ιδιώτη-χρήστη να θεωρηθεί ως επεξεργασία που πραγματοποιείται για αποκλε-

ιστικώς προσωπικές δραστηριότητες. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να προσβάλλεται με

βάση τις γενικές διατάξεις του δικαίου το δικαίωμα στην προσωπικότητα του προσώπου που

καταγράφεται.

Η αποκρυπτογράφηση είναι ένα άλλο θέμα, και το πρακτικό της υπόθεσης ένα τρίτο. Ενδιαφέρον είναι το σημείο που λέει να "διασφαλίζεται τεχνικώς ότι ο σκοπός της επεξεργασίας είναι μόνον η απόδειξη ατυχήματος" - δηλαδή αν υπάρχει κάποια κάμερα που να γράφει σε μη προσβάσιμο μικρής διάρκειας buffer και να αποθηκεύει την εγραφή μόνο όταν ανιχνεύσει ατύχημα, λογικά θα είναι εντελώς νόμιμη.

Δημοσ.
40 λεπτά πριν, Ntinaras είπε

Εγω ειχα παρομοιο τροχαιο με σενα, μονο που επειδη ειχα καμερα αποζημιωθηκα.

Δεχτηκαν το υλικο και η δικηγορος μου και της ασφαλιστικης.

Ευχαριστώ για την απάντηση. Η ειρωνία της υπόθεσης είναι ότι ήδη μια μια βδομάδα πριν το ατύχημα σκεφτόμουν να βάλω και γνωστοί και συγγενείς με ειρωνεύονταν λέγοντάς με υπερβολικό. Συμβουλή προς όλους: Σκεφτείτε σοβαρά την τοποθέτηση κάμερας γιατί όσο προσεχτικά και αν οδηγείτε...μπορεί τη στραβή να την κάνει άλλος, όπως έτυχε και σε εμένα

21 λεπτά πριν, nikko_ είπε

Όπως αναφέρω και πιο πάνω χρησιμοποιώ dash cam πάνω από 3 χρόνια.

Είχα ψάξει κι εγώ το όλο θέμα κι είχα καταλήξει σε 2 πράγματα:

1. ότι η καταγραφή πινακίδων είναι παράνομη
  2. ότι ο ΚΟΚ δεν γράφει τίποτα (άρα σε έλεγχο τροχαίας δεν μπορούν να κόψουν κλήση).
  3. Ουσιαστικά για να έχεις πρόβλημα πρέπει κάποιος να σου κάνει μήνυση ότι τον βιντεοσκόπησες.

Οπότε θα σε συμβουλέψω να την εγκαταστήσεις και να τη χρησιμοποείς κανονικά.

16 λεπτά πριν, mezger είπε

Νομίζω ότι η πιο επίσημη τοποθέτηση που έχουμε είναι η εξής από εδώ (cached γιατί δεν το βρίσκω/κάτι δεν δουλεύει στο site)

Εμφάνιση κρυμμένου περιεχομένου

Κάμερες καταγραφής ατυχημάτων σε αυτοκίνητα

Η Αρχή έχει δεχτεί πλήθος ερωτημάτων αναφορικά με τη νομιμότητα τοποθέτησης κάμε-

ρας σε αυτοκίνητα, προκειμένου να γίνεται λήψη εικόνας ώστε το καταγεγραμμένο υλικό

να χρησιμοποιηθεί, σε περίπτωση ατυχήματος, από τις ασφαλιστικές εταιρείες ή από το δικα-

στήριο. Η Αρχή επισήμανε ότι, αναλόγως των τεχνικών χαρακτηριστικών της συσκευής, αυτή

μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διαφορετικούς σκοπούς επεξεργασίας. Ως εκ τούτου, αν δεν

διασφαλίζεται τεχνικώς ότι ο σκοπός της επεξεργασίας είναι μόνον η απόδειξη ατυχήματος,

δεν προκύπτει αν η ανωτέρω επεξεργασία μπορεί να θεωρηθεί ως επεξεργασία που πραγμα-

τοποιείται για αποκλειστικώς προσωπικές δραστηριότητες ή όχι – οπότε και, στην τελευταία

αυτή περίπτωση, έχει εφαρμογή ο ν. 2472/1997.

Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή εξέφρασε την άποψη ότι εγείρονται ζητήματα ως προς την προστα-

σία των προσωπικών δεδομένων τρίτων προσώπων – ειδικότερα: α) Σε περίπτωση μόνιμης και

συνεχούς καταγραφής, ο σκοπός και η αναλογικότητα της επεξεργασίας δεν μπορούν να προσ-

διορισθούν και να περιορισθούν επαρκώς, β) Οι τρίτοι, διερχόμενοι ή εμπλεκόμενοι σε ατύχη-

μα, δεν μπορούν να ενημερωθούν για την πραγματοποιούμενη επεξεργασία των προσωπικών

τους δεδομένων, έτσι ώστε να ασκήσουν και τα περαιτέρω δικαιώματά τους, γ) Επιφυλάξεις

ως προς τη νομιμότητα συντρέχουν και στην περίπτωση που θα μπορούσε η χρήση της συσκε-

υής από κάθε ιδιώτη-χρήστη να θεωρηθεί ως επεξεργασία που πραγματοποιείται για αποκλε-

ιστικώς προσωπικές δραστηριότητες. Στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να προσβάλλεται με

βάση τις γενικές διατάξεις του δικαίου το δικαίωμα στην προσωπικότητα του προσώπου που

καταγράφεται.

Η αποκρυπτογράφηση είναι ένα άλλο θέμα, και το πρακτικό της υπόθεσης ένα τρίτο. Ενδιαφέρον είναι το σημείο που λέει να "διασφαλίζεται τεχνικώς ότι ο σκοπός της επεξεργασίας είναι μόνον η απόδειξη ατυχήματος" - δηλαδή αν υπάρχει κάποια κάμερα που να γράφει σε μη προσβάσιμο μικρής διάρκειας buffer και να αποθηκεύει την εγραφή μόνο όταν ανιχνεύσει ατύχημα, λογικά θα είναι εντελώς νόμιμη.

Ναι το έχω δει αυτό και εγώ. Πως μπορούμε να πιστοποιήσουμε ότι η κάμερα εγγράφει σε μία κάρτα μνήμης και ό,τι γράφεται πάνω σε αυτήν, αντικαθιστά το παλιό; E-mail στον κατασκευαστή;

Δημοσ.

Εγω πλέον έχω κάμερες σε 4 αμάξια. 2 της δουλειάς και 2 ιχ εδω και τουλάχιστον 2 χρόνια. 

Μια μέρα που ήμουν με το αμαξι της δουλειάς όπως περνούσα απο κατι στενά της Ηλιούπολης άνοιξε μια κοπελα την πορτα και χτυπησε το αμαξι μου. Επειδή είχε κάποια προβλήματα μου είπε να φύγει αλλάζοντας μόνο αριθμούς κινητών και οτι θα εφτιαχνε το αμαξι μου με την ασφαλιστική της. 

Το θέμα είναι πως μετά δε σήκωνε το τηλέφωνο και 4 μέρες μετά της έστειλα μήνυμα πως στο αμάξι μου υπάρχει κάμερα εχει καταγράψει τα πάντα και θα πάω δικαστικώς. Σε 2 μέρες είχα το αμαξι μου έτοιμο! 

Δεν ξέρω αν είναι παράνομο η νόμιμο αλλά είναι σίγουρα ένας μοχλός πίεσης για κάποιον που σε τρακάρει και κάνει μετά τον Κινέζο. 

Προχθές έτυχε τρακάρισμα μπροστά μου χωρίς να εμπλακώ εγώ με τρυκικλο και μηχανή. Το παιδί με την μηχανή έπεσε και κάλεσα ασθενοφόρο, ίσως το υλικό από την κάμερα τον βοηθούσε αν και ήταν λίγο ξεκάθαρα τα πράγματα. 

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Tigio13 είπε

Εγω πλέον έχω κάμερες σε 4 αμάξια. 2 της δουλειάς και 2 ιχ εδω και τουλάχιστον 2 χρόνια. 

Μια μέρα που ήμουν με το αμαξι της δουλειάς όπως περνούσα απο κατι στενά της Ηλιούπολης άνοιξε μια κοπελα την πορτα και χτυπησε το αμαξι μου. Επειδή είχε κάποια προβλήματα μου είπε να φύγει αλλάζοντας μόνο αριθμούς κινητών και οτι θα εφτιαχνε το αμαξι μου με την ασφαλιστική της. 

Το θέμα είναι πως μετά δε σήκωνε το τηλέφωνο και 4 μέρες μετά της έστειλα μήνυμα πως στο αμάξι μου υπάρχει κάμερα εχει καταγράψει τα πάντα και θα πάω δικαστικώς. Σε 2 μέρες είχα το αμαξι μου έτοιμο! 

Δεν ξέρω αν είναι παράνομο η νόμιμο αλλά είναι σίγουρα ένας μοχλός πίεσης για κάποιον που σε τρακάρει και κάνει μετά τον Κινέζο. 

Προχθές έτυχε τρακάρισμα μπροστά μου χωρίς να εμπλακώ εγώ με τρυκικλο και μηχανή. Το παιδί με την μηχανή έπεσε και κάλεσα ασθενοφόρο, ίσως το υλικό από την κάμερα τον βοηθούσε αν και ήταν λίγο ξεκάθαρα τα πράγματα. 

Μπαίνουν στον αναπτήρα ή στο κιβώτιο ασφαλειών; Βασικά, επειδή υποθέτω απαγορεύεται να ποστάρεις το μοντέλο δημοσίως, μπορείς να μου πεις ποιο έχεις σε προσωπικό μήνυμα; Από αύριο ξεκινώ έρευνα αγοράς

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, charilaos είπε

Μπαίνουν στον αναπτήρα ή στο κιβώτιο ασφαλειών; Βασικά, επειδή υποθέτω απαγορεύεται να ποστάρεις το μοντέλο δημοσίως, μπορείς να μου πεις ποιο έχεις σε προσωπικό μήνυμα; Από αύριο ξεκινώ έρευνα αγοράς

Αυτές που έχω πάρει εγώ σου δινουν μαζί καλώδιο 4-5 μέτρα και το έχω περάσει από την καμ πάνω στο λάστιχο που έχει το τζάμι και μετά γύρω γύρω από πόρτα κάτω από ντουλαπάκι και αναπτήρα. 

Δεν έχω ψάξει να δω αν μπαίνει και σε ασφάλεια. Όσο για τον αναπτήρα είχα πάρει από έξω ένα που βγάζει σε 3 usb οπότε βάζω και καμ και φορτιστές πάνω. 

Δημοσ.

Υπάρχει καμία που να λειτουργεί με ρεύμα από θύρα USB? Το ΙΧ έχει μια στο ντουλαπάκι που δεν τη χρησιμοποιώ.

Δημοσ.
37 λεπτά πριν, Doubt είπε

Υπάρχει καμία που να λειτουργεί με ρεύμα από θύρα USB? Το ΙΧ έχει μια στο ντουλαπάκι που δεν τη χρησιμοποιώ.

Το έγραψα και παραπάνω αυτές που έχω εγώ είναι με micro usb σε usb που καταλήγει σε βισμα για αναπτήρα. Αν δε θες το βισμα του αναπτήρα το βγάζεις και το βάζεις απευθείας στην usb. 

• Thanks 1
Δημοσ.
58 λεπτά πριν, Tigio13 είπε

Το έγραψα και παραπάνω αυτές που έχω εγώ είναι με micro usb σε usb που καταλήγει σε βισμα για αναπτήρα. Αν δε θες το βισμα του αναπτήρα το βγάζεις και το βάζεις απευθείας στην usb. 

Δώσε και κανένα λινκ...

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, Doubt είπε

Δώσε και κανένα λινκ...

https://www.skroutz.gr/s/10868245/Xiaomi-Yi-Car-DVR.html

Αυτήν έχω εγώ την είχα πάρει από tomtop πριν κάποια χρόνια σε flash sale στα 32 € την κινέζικη έκδοση. Λογικά στον σκρουτζ ειναι η global που έχει και αγγλικά. Εγώ πήρα την κινέζικη που τη βρήκα στο flash sale λόγω του ότι εχει app στα αγγλικά και χειρίζεσαι τα πάντα της κάμερας από εκεί. Το μενού της καμ όμως είναι όλα κινέζικα. 

• Thanks 1
Δημοσ.

Για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα...

Εφαρμογή dash cam για κινητό android καλή και δωρεάν υπάρχει; Ή έστω με μικρό κόστος;

Αν είναι και δοκιμασμένη ακόμα καλύτερα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, Doubt είπε

Για να μην ανοίγω καινούργιο θέμα...

Εφαρμογή dash cam για κινητό android καλή και δωρεάν υπάρχει; Ή έστω με μικρό κόστος;

Αν είναι και δοκιμασμένη ακόμα καλύτερα.

Εφαρμογή dash εννοείς για να κάνεις το κινητό σου να καταγράφει σαν dash cam? 

Επεξ/σία από Tigio13
Δημοσ.

Έχει G-sensor που όταν αντιληφθει κραδασμό (πχ. αν είσαι παρκαρισμένος και κάποιος σε χτυπήσει) ενεργοποιείται μόνη της για κάποιο χρονικό διάστημα και αρχίζει πάλι να εγγράφει ώστε να "πιάσει" τον επιτήδειο αν σηκωθεί και φύγει.

Αυτό προυποθέτει η κάμερα να συνδεθεί σε κάποια ασφάλεια του αυτοκινήτου ώστε να παίρνει ρεύμα ακόμη και όταν το κλειδί δεν είναι στη μηχανή.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...