Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Παιδιά, ηρεμία λίγο και δώστε λίγο προσοχή στα παρακάτω:

Το coil whine δεν χαλάει την κάρτα.

Coil whine κάνουν οι περισσότερες high-end κάρτες. Δεν το κάνουν μόνο σε benchmarks. Εννοείται ότι το κάνουν καί στα παιχνίδια και γενικά οπουδήποτε στρεσσάρεται η κάρτα.

Ο θόρυβος είναι διαφορετικός αναλόγως του framerate. Σε υψηλό framerate είναι σφύριγμα, σε χαμηλό είναι τίκς.

Πρόβλημα έχετε αν ο ήχος είναι τόσο δυνατός, ώστε να σας ενοχλεί υπο κανονικές συνθήκες. Πρέπει ο θόρυβος να είναι πιό δυνατός από των ανεμιστήρων του κουτιού και να φτάνει σε εσάς που κάθεστε στην καρέκλα/καναπέ σας. Αν πρέπει να κολλήσετε το αυτί σας στο κουτί για να ακούσετε κάτι, μήν ασχοληθείτε άλλο.

PS: Οι overclockers UK ξεφύγαν τελείως. Τους παρακολουθώ συνέχεια και σήμερα έκαναν 3η αύξηση τιμών μέσα σε λιγότερο από 10 μέρες. Οι κάρτες των 280 λιρών τώρα είναι στις 320. 50 ευρώ αύξηση.

• Like 2
  • Απαντ. 9,6k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

ο αινσταιν έλεγε πως το 50% της λύσης ενός προβλήματος βρίσκεται στην κατανόηση του προβλήματος.

Άραγε,γνωρίζει κάποιος εδώ μέσα με ακρίβεια και λεπτομέρεια το πως παράγεται το φαινόμενο του coil whine;

Μπορούν οι φίλοι μας συμφουρίτες που λένε ο,τι το coil whine παραμένει σταθερό ή εξαφανίζεται μετά από κάποιες ώρες

λειτουργίας να μας το αποδείξουν βασιζόμενοι στην γνώση τους πάνω στην ηλεκτρονική;

Επειδή έτυχε σε κάποιους να εξαφανιστεί ο θόρυβος δεν σημαίνει ο,τι αυτό είναι κανόνας.

Διότι βλέπω ο,τι αρχίζει να υπάρχει μια σύγχυση,όσο αφορά το φαινόμενο σε σημείο που κάποιοι αναρωτιούνται
στο κατά πόσα δυνατά πρέπει να ακούν το τσίριγμα ώστε να αλλάξουν την κάρτα τους.

Μπορείτε κύριοι,εσείς που είστε καθησυχαστικοί,και λέτε στον κόσμο "enjoy it!,δεν τρέχει τίποτα" να μας
το τεκμηριώσετε με βάση την επιστήμη της ηλεκτρονικής;

"Coil whine κάνουν οι περισσότερες high-end κάρτες"
φίλε  panther_512 αυτό ποιός το λέει;

η nvidia ή ο μπάμπης ο σουγιάς,ο κώστας ο γκοτζίλα,ο μήτσος ο μεντεσές,ο πέτρος ο μπαλτάς;

"Ο θόρυβος είναι διαφορετικός αναλόγως του framerate"
Ευχαριστώ πολύ! Αφού όσο πιο πολύ το ζορίζεις,τόσο πιο πολύ τσίριγμα θα βγάλει.
Σαν να μου λες ο,τι ο κινητήρας ενός αυτοκινήτου ακούγεται πιο πολύ όταν έχεις 8000 στροφές,παρά 1000

Δημοσ.

Μπορείτε κύριοι,εσείς που είστε καθησυχαστικοί,και λέτε στον κόσμο "enjoy it!,δεν τρέχει τίποτα" να μας

το τεκμηριώσετε με βάση την επιστήμη της ηλεκτρονικής;

Καταρχην κυριε ειμαι "καθησυχαστικος" λογω εμπειριας. Ειχα coil whine σε τουλαχιστον 3 καρτες γραφικων στο παρελθον και καμια μα καμια δεν παρουσιασε ποτε προβλημα,οπως και ποτε τοσα χρονια στο internet δεν ακουσα καποιον να του μεινει η καρτα στα χερια απο τετοιο φαινομενο. Τωρα αν την πλακωσεις στις τασεις, στα custom bios με τρελλα o/c και η ψυξη ειναι ανεπαρκης και τα φτυσει μπορει να το ριξουμε και στο coil whine μετα και οτι μας φταινε οι εταιρειες. Τα ιδια ακριβως συμπτωματα μπορει να παρουσιασει το τροφοδοτικο σου, και μαλιστα εκει ειναι πιο συχνο το φαινομενο, ειδικα κατω απο heavy load..

Απο εκει και περα κανεις δεν απαγορευσε,ουτε υπαγορευσε σε κανενα να μην την αλλαξει και 100 φορες αν θελει και δεν τον ενοχλει να περιμενει.

Και αν θες να το πω πιο απλα, δεν απαντησα σε τιποτα που δεν με ρωτησανε, ουτε χωθηκα εκει που δεν με σπερνουν για να πω την εξυπναδα μου. Ρωτησαν την προσωπικη μας αποψη και πηραν απαντηση.

Το ειπα και πριν το coil whine το ακουμε χρονια τωρα, αλλα ποτε σε τετοιο βαθμο για τα ηλεκτρονικα. Ποτε δεν εγινε τετοιος ντορος και μου κανει ιδιαιτερη εντυπωση που βλεπω τοσο τεταμενη την κατασταση γυρω απο αυτο τωρα. Internet I guess..

Εαν λοιπον εχετε να προσθεσετε κατι εποικοδομητικο στην συζητηση (με καποια πιθανη γνωση επανω στα ηλεκτρονικα παραπανω υποθετω που θα κατεχετε) θα σας προετρεπα να το κανετε ελευθερα.

• Like 1
Δημοσ.

sebekos, 1ον ασχολούμαι με τους υπολογιστές από το 1990, 2ον είμαι Πτυχιούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός από το 2003. 3ον έχω υποφέρει πάρα πολύ από coil whine σε μία ASUS HD5850, την οποία η ASUS δεν δέχτηκε πίσω, διότι δεν θεωρεί το coil whine ελλάτωμα.

Ήμουν με ακουστικά στον υπολογιστή για έναν χρόνο μέχρι να την πουλήσω.

Το coil whine δεν θεωρείται επίσημα ελλάτωμα, αλλά περιορισμός της υφιστάμενης τεχνολογίας και την ποιότητας των εξαρτημάτων που επιλέχθηκαν και πιό συγκεκριμένα των πηνίων.

Όπως και με τα καμένα πίξελς στις τηλεοράσεις, είναι στην ευχέρεια του κατασκευαστή κατα πόσον θα δεχτεί πίσω το προϊόν ώς ελλατωματικό επειδή έχει coil whine.

Το coil whine δημιουργείται από την ταλάντωση των πηνίων. Το σφύριγμα αυτό το ακούγαμε για δεκαετίες στις παλιές μας CRT τηλεοράσεις. Δέν είναι κάτι το καινούργιο. Θα το ακούσεις και σε τροφοδοτικά, LCD τηλεοράσεις κλπ.

Τις ίδιες κάρτες να έχεις με το κολλητό σου, τα ίδια πηνία να έχουν και οι 2, άλλο σφύριγμα θα κάνει η δικιά σου και άλλο η δικιά του, διότι πέρα από τη κάρτα την ίδια, τεράστιο ρόλο παίζει το τροφοδοτικό σου και η μητρική σου.

Οι κάρτες, όπως και οι τηλεοράσεις και οποιαδήποτε συσκευή έχει πηνία ΔΕΝ χαλάει από coil whine.

Την κάρτα δεν την αλλάζεις επειδή έχει coil whine. Την αλλάζεις αν το σφύριγμα σε ενοχλεί.

Κατα τα άλλα, αν θές παραπάνω διαβεβαιώσεις και αυτά δεν σου φτάνουν ψάξε το μόνος σου.

• Like 3
Δημοσ.

sebekos, 1ον ασχολούμαι με τους υπολογιστές από το 1990, 2ον είμαι Πτυχιούχος Ηλεκτρονικός Μηχανικός από το 2003. 3ον έχω υποφέρει πάρα πολύ από coil whine σε μία ASUS HD5850, την οποία η ASUS δεν δέχτηκε πίσω, διότι δεν θεωρεί το coil whine ελλάτωμα.

Ήμουν με ακουστικά στον υπολογιστή για έναν χρόνο μέχρι να την πουλήσω.

Το coil whine δεν θεωρείται επίσημα ελλάτωμα, αλλά περιορισμός της υφιστάμενης τεχνολογίας και την ποιότητας των εξαρτημάτων που επιλέχθηκαν και πιό συγκεκριμένα των πηνίων.

Όπως και με τα καμένα πίξελς στις τηλεοράσεις, είναι στην ευχέρεια του κατασκευαστή κατα πόσον θα δεχτεί πίσω το προϊόν ώς ελλατωματικό επειδή έχει coil whine.

Το coil whine δημιουργείται από την ταλάντωση των πηνίων. Το σφύριγμα αυτό το ακούγαμε για δεκαετίες στις παλιές μας CRT τηλεοράσεις. Δέν είναι κάτι το καινούργιο. Θα το ακούσεις και σε τροφοδοτικά, LCD τηλεοράσεις κλπ.

Τις ίδιες κάρτες να έχεις με το κολλητό σου, τα ίδια πηνία να έχουν και οι 2, άλλο σφύριγμα θα κάνει η δικιά σου και άλλο η δικιά του, διότι πέρα από τη κάρτα την ίδια, τεράστιο ρόλο παίζει το τροφοδοτικό σου και η μητρική σου.

Οι κάρτες, όπως και οι τηλεοράσεις και οποιαδήποτε συσκευή έχει πηνία ΔΕΝ χαλάει από coil whine.

Την κάρτα δεν την αλλάζεις επειδή έχει coil whine. Την αλλάζεις αν το σφύριγμα σε ενοχλεί.

Κατα τα άλλα, αν θές παραπάνω διαβεβαιώσεις και αυτά δεν σου φτάνουν ψάξε το μόνος σου.

Τα ιδια ξερω και εγω και χωρις κανενα πτυχιο, απο τα λιγα που εχω διαβασει επανω στο θεμα.

• Like 1
Δημοσ.

Αν δεν είναι τόσο έντονο το coil whine και δεν το ακούς με κλειστό πλαϊνό την καρτούλα την κρατάς.

Σε gtx760 είχα ελάχιστο δεν ενοχλούσε καθόλου. 

Στην δεύτερη asus 970 που μου αντικατέστησαν είχε στα ίδια επίπεδα και μου έδωσαν πιστωτικό.

Τώρα το σκέφτομαι να πάω σε άλλη υλοποίηση της 970 (κορώνα γράμματα) ή να πάω σε 980

(αλλά εδώ ξεφεύγουμε χρηματικά) που δεν έχει ακουστεί τόσο έντονα το θέμα με το coil whine.

Δημοσ.

Μια χαρά είναι οι τρέχουσα συζήτησή σας για το coil whine, απλά φροντίστε να χαμηλώσουν οι τόνοι και να μην έχουμε έστω και έμμεσες προσωπικές αιχμές.

Δημοσ.

Τα τικς που ανεφερε ο panther τα ειχα σχεδον σε οτι gpu ειχα στο pc μου. Οντως δεν ηταν ποτε ενοχλητικο και επρεπε να θελω να το ακουσω για να το καταλαβω οτι συμβαινει. Αλλα αφου δεν δημιουργει προβλημα, νομιζω το λυσαμε αυτο. Και εγω με ακουστικα ειμαι ουτως η αλλως ολη την ωρα και το psu μου δεν τον λες και το πιο ησυχο που υπαρχει σε καταστασεις gaming. ( OCZ ZT series 750 modular)

Δημοσ.

panther_512  σύμφωνα με τα λεγομενά σου βγάζω το παρακάτω συμπέρασμα

"Το coil whine δεν θεωρείται επίσημα ελλάτωμα, αλλά περιορισμός της υφιστάμενης τεχνολογίας και την ποιότητας των

εξαρτημάτων που επιλέχθηκαν και πιό συγκεκριμένα των πηνίων."

"Coil whine κάνουν οι περισσότερες high-end κάρτες"

Άρα τον περιορισμό της υφιστάμενης τεχνολογίας τον διαθέτουν οι περισσότερες high-end κάρτες,ενώ οι μη high-end
δεν τον φέρουν.Επίσης οι περισσότερες high-end κάρτες φέρουν τέτοιας ποιότητας εξαρτημάτων και πηνίων,με αποτέλεσμα να έχουμε coil whine,ενώ η μη high-end έχουν άλλης ποιότητας,οπότε εκείνες δεν παρουσιάζουν coil whine

Έτσι,καταλήγουμε στο συμπέρασμα ο,τι οι high-end κάρτες είναι ως ένα βαθμό απο κατασκευαστικής πλευράς χειρότερες
από τις μη high-end

ή εκτός αν θέλεις να μας πίσεις πως  στα περισσότερα high end αυτοκίνητα λόγω των υψηλών στροφών του κινητήρα είναι
φυσιολογικό να δονείται το σασί τους ή ένα κομμάτι από αυτό.

πλάκα μας κάνεις;

Πες από την αρχή αυτό που ξέρεις από το γνωστικό σου αντικείμενο.

Οτι η nvidia ή (asus,gigabyte) για κάποιο λόγο που εμείς δεν γνωρίζουμε,προτιμήσανε στις 970 να βάλουν κατώτερης
ποιότητας εξαρτήματα με αποτέλεσμα να παρατηρείται έντονα το φαινόμενο coil whine και μην μου λες εμένα ιστορίες για αγρίους
οτ,ι και καλά οι περισσότερες hi-end κάρτες έχουν coil whine.

Επίσης θα μπορούσες να μας πεις,ο,τι ναι μεν έχουμε θέμα με το coil whine αλλά μπορεί στις επόμενες φουρνιές
να αλλάξει την ποιότητα των υλικών και να εξαλειφθεί το πρόβλημα

Φανταστείτε να σκάσετε 400 ευρώ σε μια κάρτα, να έχει έντονο coil whine και να σου πει ο πωλητής που σου την πούλησε
"α! μεγάλε οι περισσότερες High-end κάρτες έχουν coil whine"
Του την φέρνεις στο κεφάλι ή δεν του τι φέρνεις;

panther_512    αν μια 970 στα 400 ευρώ τσιρίζει ,τότε ένας τιτάνας στα 3000 ευρώ τι πρέπει να κάνει;

ΝΑ ΧΛΙΜΙΝΤΡΙΖΕΙ;

• Like 2
Δημοσ.

sebeko ωραια η αποψη σου και τα ερωτηματα σου αλλα μου φαινεται το πας προσωπικα το θεμα και δεν χρειαζεται ουτε να επιτιθεσαι αλλα ουτε και να δινεις αυτον τον εριστικο για μενα τονο στην αποψη που εκφερεις. ηρεμηστε λιγο ρε παιδια.

• Like 3
Δημοσ.

sebeko ωραια η αποψη σου και τα ερωτηματα σου αλλα μου φαινεται το πας προσωπικα το θεμα και δεν χρειαζεται ουτε να επιτιθεσαι αλλα ουτε και να δινεις αυτον τον εριστικο για μενα τονο στην αποψη που εκφερεις. ηρεμηστε λιγο ρε παιδια.

φίλε μου,δεν έχω διάθεση να το προχωρήσω απλά προσπάθησα να βάλω τα πράγματα σε μια τάξη.

Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει ο καθένας ο,τι του κατέβει χωρίς να το τεκμηριώνει ή να μην τονίζει το γεγονός

πως η αποψή του μπορεί να είναι και λαθασμένη.

Διότι υπάρχουν πολλά άτομα όπως και εγω που είναι σε φάση αγοράς κάρτας και περιμένουν να δουν πως

θα εξελιχθεί αυτό το πρόβλημα με το coil whine.

Μπορεί κάποιοι να το θεωρούν αμελητέο το θέμα.Εγώ πάλι είμαι της άποψης πως όταν σκάω 400 ευρώ απαιτώ το

μηχανάκι να δουλεύει ρολόι.

Όταν λοιπόν βγαίνει κάποιος και ταυτίζει τις high-end κάρτες με το coil whine,τότε δεν είναι λογικό να εξεγείρεσαι;

το κλείνω εδω το θέμα,περιμένοντας νεότερα από τα crash test των αγορασμένων καρτών

• Like 2
Δημοσ.

@panther-512

Μιά και το κατέχεις μάλλον...

Σε μία 690 που είχα ,στην αρχή και για κανένα μήνα περίπου ,είχε αυτό το πρόβλημα (coil whine) ,έντονο μάλιστα με το που ξεκίναγα το pc και στα ελαφριά παιχνίδια.

Μετά τον μήνα έστρωσε ,σταμάτησε τελείως ο θόρυβος.

Στην 970 ακουγότανε λίγο μόνο στα παιχνίδια και μόλις έβαζα vsync σταμάταγε.

Πολύ περίεργο αυτό το πρόβλημα δεν έχει σταθερές

Πως το εξηγείς;

Edit:

τώρα το θυμήθηκα. Την χειρότερη περίπτωση coil whine την αντιμετώπισα κάποτε με μία 4850 που ο θόρυβος ήταν τόσο υψιλόσυχνος και σπαστικός που δεν μπορούσες να παίξεις χωρίς ακουστικά . Μέχρι που τα έφτυσε και ησύχασα :)

Δημοσ.

φίλε μου,δεν έχω διάθεση να το προχωρήσω απλά προσπάθησα να βάλω τα πράγματα σε μια τάξη.

Δεν μπορεί να βγαίνει και να λέει ο καθένας ο,τι του κατέβει χωρίς να το τεκμηριώνει ή να μην τονίζει το γεγονός

πως η αποψή του μπορεί να είναι και λαθασμένη.

νομιζω σου απαντησε σε αυτο και το τεκμηριωσε πιστευω. απο εκει και περα κανενας δεν δουλευει μεσα στην nvidia η την εκαστοτε εταιρια για να σου μιλησει ''επιστημονικα''.

Διότι υπάρχουν πολλά άτομα όπως και εγω που είναι σε φάση αγοράς κάρτας και περιμένουν να δουν πως

θα εξελιχθεί αυτό το πρόβλημα με το coil whine.

Μπορεί κάποιοι να το θεωρούν αμελητέο το θέμα.Εγώ πάλι είμαι της άποψης πως όταν σκάω 400 ευρώ απαιτώ το

μηχανάκι να δουλεύει ρολόι.

σε αυτα θα συμφωνησω μαζι σου προσθετοντας μαλιστα οτι για αυτους λογους (υψηλες τιμες/μεμονωμενα περιστατικα coil whine/προβληματα με τα fans) δεν εχω προχωρησει σε αγορα. αναμενουμε και πραττουμε αναλογα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...